To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej

paweldm - 20-08-2015, 23:11

NSSC 523HP miałem w poprzednim aucie. Po ok. roku miałem wrażenie jakby przyżółkły.
Marek67 - 21-12-2015, 22:18

NSSC 523HP wyglądają dobrze ale wykonanie niestety chińskie. Odradzam zakup przez internet lepiej pomacać u sprzedawcy. Kupowałem w sklepie z Ledami, dopiero trzeci komplet spasował. W pierwszym źle wklejona szybka na silikonie ( odpadła :D ), w drugim złącza hermetyczne bez uszczelnień na przewodach ( zapomnieli nałożyć). Przy takim wykonaniu to nigdy nie będzie wodoszczelne, ach strach pooglądać tańsze.
Przemas_pepe - 26-12-2015, 00:14

Witam. Ja led mam już wybrane i zakupione. Pytanie tylko jak je podłączyć aby działały z funkcją AUTO przy manetce oświetlenia. Próbowałem wpiąć się w bezpieczniki z komory silnika ale nic z tego. Może ktoś już ten temat ma opanowany???
rezon - 26-12-2015, 14:54

jeśli dzienne masz z automatem włączającym to normalnie podpinasz wg instrukcji - włączenie świateł spowoduje wyłączenie dziennych.
adr7 - 26-12-2015, 17:17

Tez mialem chec na ledy do jazdy dziennej ale jak palniki xenonowe orginalne sa po 300-400 zeta dalem sobie swiety spokoj :D
emil_d - 26-12-2015, 20:03

Przemas_pepe napisał/a:
Witam. Ja led mam już wybrane i zakupione. Pytanie tylko jak je podłączyć aby działały z funkcją AUTO przy manetce oświetlenia. Próbowałem wpiąć się w bezpieczniki z komory silnika ale nic z tego. Może ktoś już ten temat ma opanowany???

Ja swoje podłączyłem do pozycji - jak się zapala oświetlenie pozycyjne to gaśnie oświetlenie dzienne. Jak masz 2.0DiD to mogę zrobić zdjęcie skrzynki z bezpiecznikami i podesłać (jest pusty bezpiecznik -nr 21 o ile dobrze pamiętam)

rezon - 26-12-2015, 20:39

adr7 napisał/a:
Tez mialem chec na ledy do jazdy dziennej ale jak palniki xenonowe orginalne sa po 300-400 zeta dalem sobie swiety spokoj :D
palniki mają znacznie krótszy żywot przy częstym włączaniu/wyłączeniu i m.in. dlatego warto zainwestować w dzienne. Palniki wymienia się parami - czyli pomnóż wydatek, do tego jeszcze masz zwiększone prawdopodobieństwo usterki przetwornicy - to kolejny niemały wydatek. Drugi powód nie tyle ekonomiczny co wynikający z wygody to znaczne ograniczenie zapotrzebowania na płyn do spryskiwaczy. Jak są dzienne to znacznie rzadziej się go dolewa ;)
W Outku palniki wymieniałem chyba przy przebiegu ok. 100-120kkm - nie miałem dziennych. W Superbie mam fabryczne dzienne i na razie nie widzę zmiany barwy ksenonów sygnalizującej konieczność szybkiej wymiany. A płynu to idzie tak ze cztery razy mniej sądząc po częstotliwości dolewek ;)

adr7 - 26-12-2015, 20:54

rezon napisał/a:
adr7 napisał/a:
palniki mają znacznie krótszy żywot przy częstym włączaniu/wyłączeniu i m.in. dlatego warto zainwestować w dzienne. Palniki wymienia się parami - czyli pomnóż wydatek, do tego jeszcze masz zwiększone prawdopodobieństwo usterki przetwornicy - to kolejny niemały wydatek. Drugi powód nie tyle ekonomiczny co wynikający z wygody to znaczne ograniczenie zapotrzebowania na płyn do spryskiwaczy. Jak są dzienne to znacznie rzadziej się go dolewa ;)
W Outku palniki wymieniałem chyba przy przebiegu ok. 100-120kkm - nie miałem dziennych. W Superbie mam fabryczne dzienne i na razie nie widzę zmiany barwy ksenonów sygnalizującej konieczność szybkiej wymiany. A płynu to idzie tak ze cztery razy mniej sądząc po częstotliwości dolewek ;)

Rezon, nie sadze zeby trzeba bylo wymieniac palniki czesciej niż co 3 lata, ledy ktore mirzylem w miejscach fabrycznych to koszt rzedu 1.5 kz z zaslepkami i montazeml wiec za to mam min 2 wymiany palnikow a przetwornice ?? Moze i padna to rosyjska ruletka :D pozdr

rezon - 27-12-2015, 21:01

adr7 napisał/a:
Rezon, nie sadze zeby trzeba bylo wymieniac palniki czesciej niż co 3 lata,
zależy nie tyle jak długo, ale ile jeździsz. U mnie wychodzi mniej więcej co 3 lata. a co do kosztów to można się zamknąć w 500zł. Kupujesz lampy np. takie http://allegro.pl/suzuki-...640117751.html, zlecasz montaż za 50zł albo podłączasz sam i cieszysz się dziennymi. Nie mam pojęcia co może być za 1,5kzł - złote oprawki? ;)
Przemas_pepe - 28-12-2015, 15:16

emil_d napisał/a:
Ja swoje podłączyłem do pozycji - jak się zapala oświetlenie pozycyjne to gaśnie oświetlenie dzienne. Jak masz 2.0DiD to mogę zrobić zdjęcie skrzynki z bezpiecznikami i podesłać (jest pusty bezpiecznik -nr 21 o ile dobrze pamiętam)

Jak możesz to poproszę :D

paweldm - 28-12-2015, 20:07

Po co podłączać do skrzynki bezpieczników? Przewód sterujący pod przewód światła pozycyjnego z wiązki idącej do reflektora . Cała filozofia.
emil_d - 28-12-2015, 21:20

paweldm napisał/a:
Po co podłączać do skrzynki bezpieczników? Przewód sterujący pod przewód światła pozycyjnego z wiązki idącej do reflektora . Cała filozofia.

zasilanie ze skrzynki :)

Minus z akumulatora a plus przez bezpiecznik 10A https://drive.google.com/file/d/0B11h2lL_eVSuVzlXeTNSZ0xRbTA/view?usp=sharing

sterowanie z pozycji.

Pozdrawiam

Przemas_pepe - 29-12-2015, 10:04

emil_d napisał/a:
zasilanie ze skrzynki

Minus z akumulatora a plus przez bezpiecznik 10A https://drive.google.com/file/d/0B11h2lL_eVSuVzlXeTNSZ0xRbTA/view?usp=sharing

sterowanie z pozycji.

I przy takim podłączeniu (mam tylko dwa kable od ledów) po załączeniu funkcji AUTO jeśli natężenie oświetlania zmaleje to załączą się normalne światła a jak wzrośnie to załączą się ledy???

emil_d - 29-12-2015, 10:41

Przemas_pepe napisał/a:
emil_d napisał/a:
zasilanie ze skrzynki

sterowanie z pozycji.

I przy takim podłączeniu (mam tylko dwa kable od ledów) po załączeniu funkcji AUTO jeśli natężenie oświetlania zmaleje to załączą się normalne światła a jak wzrośnie to załączą się ledy???

Nie wiem jakie masz lampy LED. U mnie były 3 kabelki (2 zasilające + 1 sterujący)

Przemas_pepe - 29-12-2015, 11:09

emil_d napisał/a:

Nie wiem jakie masz lampy LED. U mnie były 3 kabelki (2 zasilające + 1 sterujący)

W moich niestety brak jest sterującego kabla dlatego kombinuje jak mogę wykorzystać ewentualnie sterowanie funkcją AUTO