Nasze Miśki - FTO LHD LPG
Owczar - 07-04-2016, 08:34
Warto sprawdzić jak się zachowa regulator po odłączeniu terminalu sterowania przez ECU. U mnie w galancie na biegu jałowym tez był problem - zresztą nie tylko u mnie. Odłączenie sterowania rozwiązuje problem. Pod warunkiem, że alternator jest ok.
Piwor - 08-04-2016, 06:53
Tak Owczar. Pod warunkiem, że masz 4 pinową kostkę.
Owczar - 08-04-2016, 10:25
Czyli mitsu w to sterowanie weszło później?
areksz121 - 10-04-2016, 12:27
U siebie mam przerabiany alternator z 2 pin na 4 pin...altek z mojego Gala a na potrzeby MIVECa potrzebowałem 4pin, bo inaczej MIVEC nie działał. Bez tych dwóch przewodów od ECU alternator ładuje bez problemu i na wolnych obrotach bo i ja tak mam. Ostatnio problem z ładowaniem miałem też.. wymieniłem dla świętego spokoju regulator i prostownik na używkę z innego. Ale problemem był raczej zimny lut w punkcie N, gdzie trzy uzwojenia łączą się przy prostowniku/regulatorze. W wersji 2 pin te uzwojenia są nadal ze sobą połączone, ale nie są podłączane do regulatora/prostownika, tylko zaizolowane w stojanie. Być może na stole alternator będzie dobrze ładować, ale jak się zagrzeje to robi się cyrk i np w wypadku Sławka może po prostu brakować fazy a nawet i dwóch i na wolnych obrotach będzie niedomagać. Może jednak warto do niego zaglądnąć, Altki z Mitsu są banalne w obsłudze, co w Boschu już takie łatwe nie jest. Szczotki nawet ze szlifierki kątowej można zakładać, jak nie ma dostępu do nowych na szybko
Krzyzak - 10-04-2016, 19:36
areksz121 napisał/a: | Szczotki nawet ze szlifierki kątowej można zakładać | mam nadzieję, że nikt nie posłucha, bo nie każda szczotka się nadaje - na zwykłej grafitowej idą z komutatora takie iskry, że po 5 minutach pracy całość jest stopiona
areksz121 - 10-04-2016, 20:14
Krzyzak napisał/a: | areksz121 napisał/a: | Szczotki nawet ze szlifierki kątowej można zakładać | mam nadzieję, że nikt nie posłucha, bo nie każda szczotka się nadaje - na zwykłej grafitowej idą z komutatora takie iskry, że po 5 minutach pracy całość jest stopiona |
W alternatorze komutator jest z dwóch gładkich pierścieni, a w szlifierce komutator jest przeważnie dzielony(z wycinków). Szczotki są poprzecznie, więc raczej tam występuje większe ścieranie, nie wspominając o obrotach wirnika często większych niż 15000 obrotów... W każdym razie u brata zdają egzamin
EOT
Krzyzak - 10-04-2016, 20:38
Rozbierałem jedno i drugie i wiem jak wyglądają w środku. Jednak radzę zupełnie szczerze używać szczotek z dodatkiem miedzi - takich, jak fabryka przykazała.
_Slawek_ - 13-04-2016, 12:31
Ech...
Miałem w nocy kolizję pod Ikeą w Lublinie... Sprawca niestety zbiegł
A dolna część zderzaka trzyma się teraz razem tylko na zwichrowanej tablicy rejestracyjnej.
mjsystem - 13-04-2016, 12:43
_Slawek_ napisał/a: | Sprawca niestety zbiegł | Przykro mi Sławku... da się to jakoś połatać, czy trzeba większego nakładu?
_Slawek_ - 13-04-2016, 13:06
Zostało tylko trochę sierści na zderzaku... Dobrze, że tym razem to był tylko ten koleś ze zdjęcia po lewej
Bo wczoraj prawie w tym samym miejscu drogę przecięły nam 4 szt. tego gatunku:
Dziwny post wyszedł jak na forum samochodowe... Ale nikt mi chociaż nie zarzuci, że jakieś drastyczne zdjęcia wrzucam
A czy da się połatać bez większego nakładu? No ba Teraz są przecież dostępne różne kolory zestawów naprawczych Lusterko już chyba z rok się tak trzyma
mjsystem - 13-04-2016, 13:12
_Slawek_ napisał/a: | tym razem to był tylko ten koleś ze zdjęcia | Czuje się zaproszony na pasztet.
A tak na serio, to klejenie chyba pozostaje?
_Slawek_ - 13-04-2016, 13:20
mjsystem napisał/a: | Czuje się zaproszony na pasztet. |
To musisz go sobie najpierw upolować Bo jak już wyżej napisałem, dziczyzna uciekła...
mjsystem napisał/a: | A tak na serio, to klejenie chyba pozostaje? |
Ale ja pisałem na serio, będzie klejenie pałer taśmą. Mi to nie przeszkadza jakoś szczególnie, jak dla mnie to może mieć jeszcze dziury po kulach widoczne, byle tylko nie wiało i lało do środka bo nie po to go wygłuszałem
Nic nie robię też z urwanym lusterkiem dopóki nie trafię lewego od 3000GT z LHD, bo na aukcjach królują angliki, a tylko z niego jest szansa, że będzie pasowało do ftulca normalne lustro...
A zderzak wymienię, ale tylko na poliftowy, a takiego nie widziałem jeszcze w ofercie na allegro itp.
mjsystem - 13-04-2016, 13:23
_Slawek_ napisał/a: | To musisz go sobie najpierw upolować Bo jak już wyżej napisałem, dziczyzna uciekła. | No masz, Susiec mi podrożeje
_Slawek_ napisał/a: |
Ale ja pisałem na serio, będzie klejenie pałer taśmą. Mi to nie przeszkadza jakoś szczególnie, | Spoko.
_Slawek_ napisał/a: | A zderzak wymienię, ale tylko na poliftowy, a takiego nie widziałem jeszcze w ofercie na allegro itp. | Teraz rozumiem
Krzyzak - 14-04-2016, 09:42
a efekt końcowy pewnie będzie zbliżony do:
Piwor - 14-04-2016, 19:23
_Slawek_ napisał/a: | że będzie pasowało do ftulca normalne lustro... |
Będzie pasowało, tylko kształt szybki jest inny.
|
|
|