To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

tresorex - 28-12-2014, 13:42

Zakleiłem szpary taśmą izolacyjną i faktycznie jest nieco ciszej :)
mati_z - 28-12-2014, 14:21

tresorex, a jak teraz składasz lusterka? :P
Ja mam teraz lód i zamarznięty śnieg przy lusterkach więc poczekam aż się stopi i wtedy zakleje ;)
Ale w sumie ten lód też trochę wycisza :D

Bartekkita - 28-12-2014, 15:39

Hugo jeżeli potrzebujesz potwierdzenia to tak, u mnie też w tym dolnym rogu przy lusterku zbiera się woda w czasie deszczu tylko nie krople tylko cala taka tafla jakby.
Hugo - 28-12-2014, 16:01

tresorex napisał/a:
Zakleiłem szpary taśmą izolacyjną i faktycznie jest nieco ciszej
U mnie jest zupełna cisza, ale mam jeszcze wsadzone wygłuszenia błotników od Laguny III.
Bartekkita napisał/a:
Hugo jeżeli potrzebujesz potwierdzenia to tak, u mnie też w tym dolnym rogu przy lusterku zbiera się woda w czasie deszczu tylko nie krople tylko cala taka tafla jakby
Dokładnie, taka długa, poszarpana, pozioma i drgająca podczas jazdy kropla wody.
Tomii - 29-12-2014, 13:12

No ciekawe to miejsce szumów znalazłeś, muszę spróbować na wiosnę tam coś dać ;)
Torp12 - 29-12-2014, 13:26

Hugo czyli że co ten cały hałas w samochodzie to z lusterek a nie z drzwi ??
KsiadzRobak - 29-12-2014, 14:18

Hmmmm - tyle hałasu o lusterka ;)
Hugo - 29-12-2014, 15:59

Torp12 napisał/a:
Hugo czyli że co ten cały hałas w samochodzie to z lusterek a nie z drzwi ??
A skąd przez drzwi. Każdy japończyk z tych lat (z obecnych pewnie też) ma pojedyńczą blachę na drzwiach, folię i tapicerkę, ale chyba w żadnym nie jest tak głośno. To lusterka i szum opon powodują ten hałas (brak wygłuszeń błotników przede wszystkim, do tego przydadzą się ciche opony, np. Continental Conti Sport Contact 2).
Juiceman - 30-12-2014, 06:27

No to taka mała uwaga dla tych co mają składane lusterka. Jak lekko je złożycie o jakiś 1', 2' stopnie też jest cisza :P
Hugo - 30-12-2014, 08:24

Juiceman napisał/a:
Jak lekko je złożycie o jakiś 1', 2' stopnie też jest cisza
A zwykłych nie można? Też są składane, ale ręcznie :wink:

Przy okazji czy mogę sobie do woli składać/rozkładać elektrycznie składane lusterka i nic się nie uszkodzi, bo trochę się boję.

Juiceman - 30-12-2014, 10:16

Hugo napisał/a:
Juiceman napisał/a:
Jak lekko je złożycie o jakiś 1', 2' stopnie też jest cisza
A zwykłych nie można? Też są składane, ale ręcznie :wink:

Przy okazji czy mogę sobie do woli składać/rozkładać elektrycznie składane lusterka i nic się nie uszkodzi, bo trochę się boję.

Elektryczne - możesz składać/rozkładać do woli - warunek jest taki że musisz to robić przyciskiem lub ręcznie. Tzn. jeśli złożysz je ręcznie to nie powinieneś rozkładać ich przyciskiem.

Ręczne oczywiście też możesz ale podczas jazdy może być to mało wygodne :P (przynajmniej z lusterkiem od pasażera :mrgreen: )

Druga sprawa że wizualnie kiepsko wygląda lekko przymknięte lusterko także na sztywno bym tego nie robił.

Torp12 - 30-12-2014, 10:26

Hugo napisał/a:
A skąd przez drzwi.

Mówiąc drzwi miałem na myśli ramki drzwi :)

Hugo - 09-01-2015, 22:47

Kompletuję fanty do kolejnego etapu wygłuszania Gala, 10 mat wygłuszających miękkich APP 50x50 cm, którymi będą oklejone drzwi przednie i tylne oraz boczki drzwiowe od wewnątrz. Wcześniej na wewnętrzną połać drzwi pójdą jeszcze 2 warstwy Noxudola 3100 (latem 2013 r. była położona 1 warstwa):

Oprócz tego planuję wygłuszyć podłogę bagażnika i nadkola, ale do tego użyję chyba pianki GMS. Sam nie wiem co byłoby tam najlepsze.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: od zakupu Gala mam tak, że jak temperatury spadną w okolice 0 (zera) i niżej (im zimniej tym bardziej jest to odczuwalne) auto podczas pierwszego pryśpieszania na zimnym silniku (min. 8 godzin postoju) przyśpiesza pulsacyjnie (nie szarpie). Po prostu jedzie, nie jedzie, jedzie, nie jedzie i tak aż wrzuci 4 bieg i później już jest lux. Wymienione wszystko co mogło być tego powodem i tej zimy zdarzyło się to tylko max. 3 razy, także poprawa jest duża. Ostatnio zwróciłem uwagę na syf w sitku zapasowej pompy paliwa. Czy to mogłoby mieć wpływ na tę dolegliwość? Sitko jest wymienne.

To czarne co widać naokoło to właśnie ten syf. Jest tego trochę. To taki jakby czarny proszek, pył itp.

eremita - 09-01-2015, 23:17

Dużo hałasu idzie z tylnych nadkoli, jak jechałem w trasę szwagier się położył na tylnym siedzeniu i mówił że tam chyba gal jest słabo wygłuszony bo bardzo słychać, sprawdzałem i faktycznie przy 120 jak się tam głowę przyłoży to słychać szum. Też miałem plan wygłuszyć nadkola matami app a na to piankę bo pod tym oparciem jest miejsce.
Gdzieś na forum czytałem by nakleić od zewnątrz w tylne nadkola wygłuszenia od przednich błotników laguny podobno dużo dają .

Hugo - 09-01-2015, 23:21

Zgadza się, stamtąd jest głośno, ale o to zadbał przede mną Niemiec kładąc pod boczkami oparcia kanapy na nadkola piankę GMS 2 cm grubą. Różnica w porównaniu do poprzedniego Galanta jest bardzo duża, szczególnie podczas jazdy w deszczu prawie nic nie słychać.
eremita napisał/a:
Gdzieś na forum czytałem by nakleić od zewnątrz w tylne nadkola wygłuszenia od przednich błotników laguny podobno dużo dają .
Cofnij się parę stron w tym temacie, opisywałem jak włożyłem w przednie błotniki te wygłuszenia od Laguny (nie doczytałeś, chodzi o przednie błotniki, nie tylne), także to mam z głowy.