[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
RalfPi - 25-11-2019, 15:44
[ Dodano: 25-11-2019, 15:45 ]
michaello napisał/a: | Przyznaję, megane niezłe auto, lepsze wykończenie i trzymanie foteli, 140KM zbiera się lepiej niż lancer, przyjemny automat, w zakrętach całkiem pewnie - przetestowane na górskich trasach do tego wirtualny kokpit, jeśli ktoś poszukuje rodzinnego auta polecam. |
Nic dziwnego, że nowoczesne auto (3 lata na rynku i w dodatku 4 generacja) jest lepsze jak auto co jest bodajże 11 lub 12 lat na rynku. Zgadza się?
Marcino - 25-11-2019, 15:59
RalfPi napisał/a: | [ Dodano: 25-11-2019, 15:45 ]
michaello napisał/a: | Przyznaję, megane niezłe auto, lepsze wykończenie i trzymanie foteli, 140KM zbiera się lepiej niż lancer, przyjemny automat, w zakrętach całkiem pewnie - przetestowane na górskich trasach do tego wirtualny kokpit, jeśli ktoś poszukuje rodzinnego auta polecam. |
Nic dziwnego, że nowoczesne auto (3 lata na rynku i w dodatku 4 generacja) jest lepsze jak auto co jest bodajże 11 lub 12 lat na rynku. Zgadza się? |
Ale mitsubishi nie ma alternatywy w postaci nowej generacj Lancera na rynek.
Teraz coś ruszyło z tymi crossoverami.... ale nadal brak praktycznych sedanów czy kombi
michaello - 27-11-2019, 09:05
RalfPi napisał/a: | Nic dziwnego, że nowoczesne auto (3 lata na rynku i w dodatku 4 generacja) jest lepsze jak auto co jest bodajże 11 lub 12 lat na rynku. Zgadza się? |
Tak i nie miałem okazję jeździć przez dwa tygodnie rocznym fiatem Tipo jako auto zastępcze i to jest jakieś nieporozumienie, silnik jest tak głośny że nie idzie wytrzymać, każde dodanie gazu sprawia mękę dla uszu wydaje sie jakby auto nie miało w ogóle wyciszenia. Skrzynia z bardzo długim skokiem i niezbyt precyzyjna, układ jezdny rozlazły, wykończenie nie przypadło mi do gustu mimo iż lancer był bardzo surowy w swojej formie, oglądając później Zachara na YT miałem wrażenie że testuje zupełnie inne auto. W rodzinie pojawiła się nowa Vitara nie widzę aby cokolwiek poszło ku lepszemu, z tyłu jako pasażer po 100 km jazdy chciałem wysiąść, kanapa jest bardzo nieergonomiczna - cztery litery dały o sobie szybko znać wnętrze subiektywnie gorsze (inne) niż w Lancerze, bryła kwestia gustu co prawda to inna klasa auta, ale zawsze jakieś porównanie. Konkluzja - nie zamieniłbym tych dwóch samochodów na mojego 11 letniego lancera, stety niestety już byłego. A wracając do Megane fotele mają dużo lepsze wykończenie i trzymnie niż np. w nowej Hondzie.
kotakot - 28-11-2019, 08:26
Jestem po jeździe Corolla kombi. Trzeba przyznać że świetnie się prowadzi, jakość materiałów w środku poprawiła się bardzo w stosunku do Aurisa, jest chyba także wyższa niż w Outlanderze. Z minusow mam wrażenie że dla osob 190cm+ ten samochód jest za mały, w środku jest ciasniej niż w Lancerze, do Outlandera nawet nie porównuje... podsumowując serce jest za Outlamderem, rozum za Corolla oba samochody w wybranej specyfikacji w promocjach mieszczą się w budzecie.Corolla to nowa generacja że wszystkimi tego wadami i zaletami, Outlander w przyszłym roku wyjdzie zupełnie nowy, za to 3 generacja poza lakierwem wydaje się dopracowana i sprawdzona... Zobaczymy co przewazy. Macie jakieś sugestie?
michaello - 28-11-2019, 14:02
Musisz zadać pytanie w którym aucie będziesz się czuł lepiej nie tylko w chwili zakupu, ale rok czy dwa po, weź to do którego masz większe sreducho i nie będziesz żałował decyzji po opuszczeniu salonu i nie chodzi tu o jego wady, ale o póżniejszy feeling. Wszystko zależy też czego tak naprawdę oczekujesz od auta i jakie są kompromisy, bo jeśli ma być tylko rodzinne, pakowne itd. to Outlander będzie lepszym wyborem (choć ja zdecydowanie brałbym Eclipse Crossa!), jeśli niekoniecznie to Corolla - ładniejszy design, mniej pali i jest nowym modelem z mnóstwem pakietów bezpieczeństwa. Zerknij na Kię Pro Ceed małą panamerę, trzyma wartość, pakowne, mega fajne auto. Też niedawno miałem ból głowy z wyborem, szukałem czegoś nietuzinkowego i wybór padł na Hondę Civic
kotakot - 28-11-2019, 18:39
michaello napisał/a: | ...bo jeśli ma być tylko rodzinne, pakowne itd. to Outlander będzie lepszym wyborem (choć ja zdecydowanie brałbym Eclipse Crossa!), ... |
Dzięki wielkie za opinię, Eclipse Cr. odpadł ze względu na zbyt mały bagażnik jak na moje potrzeby ;/
mkm - 02-12-2019, 02:38
kotakot napisał/a: | Jestem po jeździe Corolla kombi. Trzeba przyznać że świetnie się prowadzi, jakość materiałów w środku poprawiła się bardzo w stosunku do Aurisa, jest chyba także wyższa niż w Outlanderze. Z minusow mam wrażenie że dla osob 190cm+ ten samochód jest za mały, w środku jest ciasniej niż w Lancerze |
Dobrze się prowadzi, bo wreszcie zorientowali się, że poprzednie modele prowadziły się "niepewnie', żeby nie napisać , że nie prowadziły się wcale i w przypływie geniuszu obniżyli środek ciężkości.
Wystarczyło ściąć dach, który już był ścięty w porównaniu do pierwszego Aurisa (a jest przepaść między jedynką a dwójką) i to sporo, więc prowadzenie musiało się poprawić - tyle, że jak zauważyłeś zrobiło się klaustrofobicznie
Coś za coś.
Mnie się podoba - wreszcie nie ma się wrażenia, że auto zaraz się uślizgnie lub przewróci co doprowadzało mnie do szewskiej pasji...
Witek M - 07-12-2019, 20:21
Po ośmiu latach pożegnanie - sprzedaż Lancera. Jak można nie mieć w ofercie samochodu kompaktowego, firma sama się zarżnie. Przecież normalny człowiek nie musi jeździć samochodem typu SUV. Ogólnie brak oferty dla 2+0 - smutne. Po analizie ofert na placu zostały tylko Honda Civic 1.5 Sport Plus i KIA Ceed GT. Niestety panowie z Hondy potraktowali mnie jak powietrze pomimo, że chciałem kupić samochód za gotówkę. Więc będzie KIA i git.
Marcino - 09-12-2019, 09:00
Witek M napisał/a: | Niestety panowie z Hondy potraktowali mnie jak powietrze pomimo, że chciałem kupić samochód za gotówkę. |
Za gotówkę jestś mało atrakcyjnym klientem, chesz rabaty itp.... a oni nic wiecej nie zarobią, jak na kredycie gdzie są prowizję, serwis wpisany, ubezpieczenie, a dodatkowo spłacisz i za 3-5 lat prztjdziesz i wezmiesz znowu kolejny nowy bo ci się rata skonczyła a nie masz naskładane na wykup.
michaello - 09-12-2019, 10:35
Witek M napisał/a: | Po ośmiu latach pożegnanie - sprzedaż Lancera. Jak można nie mieć w ofercie samochodu kompaktowego, firma sama się zarżnie. Przecież normalny człowiek nie musi jeździć samochodem typu SUV. Ogólnie brak oferty dla 2+0 - smutne. Po analizie ofert na placu zostały tylko Honda Civic 1.5 Sport Plus i KIA Ceed GT. Niestety panowie z Hondy potraktowali mnie jak powietrze pomimo, że chciałem kupić samochód za gotówkę. Więc będzie KIA i git. |
Gratuluję wyboru, a u mnie wręcz odwrotnie w Kii nie chcieli za bardzo zejść z ceny, a w Hondzie negocjowałem z trzema dealerami, fakt było to tuż przed zmianą norm emisji spalin i mieli nóż na gardle.
RalfPi - 09-12-2019, 20:27
Ile daliście koledzy za samochody i +- w jakich wersjach?
Pytam z ciekawości, bo mam wrażenie, że kupując nowy samochód trzeba zapłacić ok. 90kzł, żeby kupić coś pokroju Lancera (jeśli chodzi o miejsce i konie). Pomijam fakt, że nowoczesne samochody są zazwyczaj lepiej wykończone w środku i mają więcej nowinek technicznych.
PS Zaglądam w cennik - Toyota Corolla (Manual, wersja Comfort, 116KM, 80'400zł po rabacie - wersja Selection po rabacie.. 98'400zł).
kotakot - 26-12-2019, 20:03
michaello napisał/a: | Musisz zadać pytanie w którym aucie będziesz się czuł lepiej nie tylko w chwili zakupu, ale rok czy dwa po, weź to do którego masz większe sreducho i nie będziesz żałował decyzji po opuszczeniu salonu i nie chodzi tu o jego wady, ale o póżniejszy feeling. Wszystko zależy też czego tak naprawdę oczekujesz od auta i jakie są kompromisy, bo jeśli ma być tylko rodzinne, pakowne itd. to Outlander będzie lepszym wyborem (choć ja zdecydowanie brałbym Eclipse Crossa!), jeśli niekoniecznie to Corolla - ładniejszy design, mniej pali i jest nowym modelem z mnóstwem pakietów bezpieczeństwa. Zerknij na Kię Pro Ceed małą panamerę, trzyma wartość, pakowne, mega fajne auto. Też niedawno miałem ból głowy z wyborem, szukałem czegoś nietuzinkowego i wybór padł na Hondę Civic |
No i wybrałem serduchem i jest Outlander III Dzięki
RalfPi - 23-02-2020, 18:31
Nie wiem czy jest lepszy wątek, ale chciałem dać znak, że wczoraj sprzedałem mojego Mitsubish'a.
Stał w garażu i od 2 lat jeździł bardzo mało.
Mam nadzieję, że będzie służył kolejnemu właścicielowi
Na stacji diagnosta stwiedził, że auto jest w stanie dobrym lub bardzo dobrym, a silnik jest w stanie idealnym.
Wyszły tylko końcówki drążka kierowniczego no i co tu nie ukrywać korozja podwozia.
Przez 177kkm i przez 10 lat nie naprawiłem w nim prawie nic.
Z własnej winy zrobiłem skrzynię i sprzęgło i w ostatnim okresie wymieniłem jeden czujnik ABS'u.
Co rozważam jako auto za Lancera - póki co nic, bo mam 2 inne auta. Żegnać się nie żegnam, ale pewnie będę rzadziej tutaj zaglądał. Dziękuję z tego miejsca wszystkim, którzy pomagali, doradzali, rozmawiali. Pozdrowienia i szerokości!
RalfPi
mkm - 23-02-2020, 19:58
RalfPi napisał/a: | Nie wiem czy jest lepszy wątek |
Jak się komuś nie chciało i sobie (a raczej Lancerkowi) przez tyle lat nie założył tematu w Naszych Miśkach to lepszego wątku niż ten nie ma
Jeśli to nie tajemnica - ile wziąłeś (mało, średnio, dużo - jak tajemnica handlowa)?
I komu sprzedałeś (rodzina/znajomy/obcy)
RalfPi - 25-02-2020, 18:52
To nie tajemnica, ale też nie informacja dla wszystkich.
Myślę, że nie założyłem tematu, żeby zbytnio nie żyć autem
|
|
|