To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?

RalfPi - 25-11-2019, 15:44

[ Dodano: 25-11-2019, 15:45 ]
michaello napisał/a:
Przyznaję, megane niezłe auto, lepsze wykończenie i trzymanie foteli, 140KM zbiera się lepiej niż lancer, przyjemny automat, w zakrętach całkiem pewnie - przetestowane na górskich trasach do tego wirtualny kokpit, jeśli ktoś poszukuje rodzinnego auta polecam.

Nic dziwnego, że nowoczesne auto (3 lata na rynku i w dodatku 4 generacja) jest lepsze jak auto co jest bodajże 11 lub 12 lat na rynku. Zgadza się?

Marcino - 25-11-2019, 15:59

RalfPi napisał/a:
[ Dodano: 25-11-2019, 15:45 ]
michaello napisał/a:
Przyznaję, megane niezłe auto, lepsze wykończenie i trzymanie foteli, 140KM zbiera się lepiej niż lancer, przyjemny automat, w zakrętach całkiem pewnie - przetestowane na górskich trasach do tego wirtualny kokpit, jeśli ktoś poszukuje rodzinnego auta polecam.

Nic dziwnego, że nowoczesne auto (3 lata na rynku i w dodatku 4 generacja) jest lepsze jak auto co jest bodajże 11 lub 12 lat na rynku. Zgadza się?

Ale mitsubishi nie ma alternatywy w postaci nowej generacj Lancera na rynek.
Teraz coś ruszyło z tymi crossoverami.... ale nadal brak praktycznych sedanów czy kombi

michaello - 27-11-2019, 09:05

RalfPi napisał/a:

Tak i nie :) miałem okazję jeździć przez dwa tygodnie rocznym fiatem Tipo jako auto zastępcze i to jest jakieś nieporozumienie, silnik jest tak głośny że nie idzie wytrzymać, każde dodanie gazu sprawia mękę dla uszu wydaje sie jakby auto nie miało w ogóle wyciszenia. Skrzynia z bardzo długim skokiem i niezbyt precyzyjna, układ jezdny rozlazły, wykończenie nie przypadło mi do gustu mimo iż lancer był bardzo surowy w swojej formie, oglądając później Zachara na YT miałem wrażenie że testuje zupełnie inne auto. W rodzinie pojawiła się nowa Vitara nie widzę aby cokolwiek poszło ku lepszemu, z tyłu jako pasażer po 100 km jazdy chciałem wysiąść, kanapa jest bardzo nieergonomiczna - cztery litery dały o sobie szybko znać wnętrze subiektywnie gorsze (inne) niż w Lancerze, bryła kwestia gustu co prawda to inna klasa auta, ale zawsze jakieś porównanie. Konkluzja - nie zamieniłbym tych dwóch samochodów na mojego 11 letniego lancera, stety niestety już byłego. A wracając do Megane fotele mają dużo lepsze wykończenie i trzymnie niż np. w nowej Hondzie.

kotakot - 28-11-2019, 08:26

Jestem po jeździe Corolla kombi. Trzeba przyznać że świetnie się prowadzi, jakość materiałów w środku poprawiła się bardzo w stosunku do Aurisa, jest chyba także wyższa niż w Outlanderze. Z minusow mam wrażenie że dla osob 190cm+ ten samochód jest za mały, w środku jest ciasniej niż w Lancerze, do Outlandera nawet nie porównuje... podsumowując serce jest za Outlamderem, rozum za Corolla oba samochody w wybranej specyfikacji w promocjach mieszczą się w budzecie.Corolla to nowa generacja że wszystkimi tego wadami i zaletami, Outlander w przyszłym roku wyjdzie zupełnie nowy, za to 3 generacja poza lakierwem wydaje się dopracowana i sprawdzona... Zobaczymy co przewazy. Macie jakieś sugestie?
michaello - 28-11-2019, 14:02

Musisz zadać pytanie w którym aucie będziesz się czuł lepiej nie tylko w chwili zakupu, ale rok czy dwa po, weź to do którego masz większe sreducho i nie będziesz żałował decyzji po opuszczeniu salonu i nie chodzi tu o jego wady, ale o póżniejszy feeling. Wszystko zależy też czego tak naprawdę oczekujesz od auta i jakie są kompromisy, bo jeśli ma być tylko rodzinne, pakowne itd. to Outlander będzie lepszym wyborem (choć ja zdecydowanie brałbym Eclipse Crossa!), jeśli niekoniecznie to Corolla - ładniejszy design, mniej pali i jest nowym modelem z mnóstwem pakietów bezpieczeństwa. Zerknij na Kię Pro Ceed małą panamerę, trzyma wartość, pakowne, mega fajne auto. Też niedawno miałem ból głowy z wyborem, szukałem czegoś nietuzinkowego i wybór padł na Hondę Civic
kotakot - 28-11-2019, 18:39

michaello napisał/a:
...bo jeśli ma być tylko rodzinne, pakowne itd. to Outlander będzie lepszym wyborem (choć ja zdecydowanie brałbym Eclipse Crossa!), ...

Dzięki wielkie za opinię, Eclipse Cr. odpadł ze względu na zbyt mały bagażnik jak na moje potrzeby ;/

mkm - 02-12-2019, 02:38

kotakot napisał/a:
Jestem po jeździe Corolla kombi. Trzeba przyznać że świetnie się prowadzi, jakość materiałów w środku poprawiła się bardzo w stosunku do Aurisa, jest chyba także wyższa niż w Outlanderze. Z minusow mam wrażenie że dla osob 190cm+ ten samochód jest za mały, w środku jest ciasniej niż w Lancerze

Dobrze się prowadzi, bo wreszcie zorientowali się, że poprzednie modele prowadziły się "niepewnie', żeby nie napisać , że nie prowadziły się wcale :mrgreen: i w przypływie geniuszu obniżyli środek ciężkości.
Wystarczyło ściąć dach, który już był ścięty w porównaniu do pierwszego Aurisa (a jest przepaść między jedynką a dwójką) i to sporo, więc prowadzenie musiało się poprawić - tyle, że jak zauważyłeś zrobiło się klaustrofobicznie :mrgreen:
Coś za coś.
Mnie się podoba - wreszcie nie ma się wrażenia, że auto zaraz się uślizgnie lub przewróci co doprowadzało mnie do szewskiej pasji...

Witek M - 07-12-2019, 20:21

Po ośmiu latach pożegnanie - sprzedaż Lancera. Jak można nie mieć w ofercie samochodu kompaktowego, firma sama się zarżnie. Przecież normalny człowiek nie musi jeździć samochodem typu SUV. Ogólnie brak oferty dla 2+0 - smutne. Po analizie ofert na placu zostały tylko Honda Civic 1.5 Sport Plus i KIA Ceed GT. Niestety panowie z Hondy potraktowali mnie jak powietrze pomimo, że chciałem kupić samochód za gotówkę. Więc będzie KIA i git. :D :D :D :D :D :D :D :D
Marcino - 09-12-2019, 09:00

Witek M napisał/a:
Niestety panowie z Hondy potraktowali mnie jak powietrze pomimo, że chciałem kupić samochód za gotówkę.

Za gotówkę jestś mało atrakcyjnym klientem, chesz rabaty itp.... a oni nic wiecej nie zarobią, jak na kredycie gdzie są prowizję, serwis wpisany, ubezpieczenie, a dodatkowo spłacisz i za 3-5 lat prztjdziesz i wezmiesz znowu kolejny nowy bo ci się rata skonczyła a nie masz naskładane na wykup.

michaello - 09-12-2019, 10:35

Witek M napisał/a:
Po ośmiu latach pożegnanie - sprzedaż Lancera. Jak można nie mieć w ofercie samochodu kompaktowego, firma sama się zarżnie. Przecież normalny człowiek nie musi jeździć samochodem typu SUV. Ogólnie brak oferty dla 2+0 - smutne. Po analizie ofert na placu zostały tylko Honda Civic 1.5 Sport Plus i KIA Ceed GT. Niestety panowie z Hondy potraktowali mnie jak powietrze pomimo, że chciałem kupić samochód za gotówkę. Więc będzie KIA i git. :D :D :D :D :D :D :D :D

Gratuluję wyboru, a u mnie wręcz odwrotnie w Kii nie chcieli za bardzo zejść z ceny, a w Hondzie negocjowałem z trzema dealerami, fakt było to tuż przed zmianą norm emisji spalin i mieli nóż na gardle.

RalfPi - 09-12-2019, 20:27

Ile daliście koledzy za samochody i +- w jakich wersjach?
Pytam z ciekawości, bo mam wrażenie, że kupując nowy samochód trzeba zapłacić ok. 90kzł, żeby kupić coś pokroju Lancera (jeśli chodzi o miejsce i konie). Pomijam fakt, że nowoczesne samochody są zazwyczaj ;) lepiej wykończone w środku i mają więcej nowinek technicznych.

PS Zaglądam w cennik - Toyota Corolla (Manual, wersja Comfort, 116KM, 80'400zł po rabacie - wersja Selection po rabacie.. 98'400zł).

kotakot - 26-12-2019, 20:03

michaello napisał/a:
Musisz zadać pytanie w którym aucie będziesz się czuł lepiej nie tylko w chwili zakupu, ale rok czy dwa po, weź to do którego masz większe sreducho i nie będziesz żałował decyzji po opuszczeniu salonu i nie chodzi tu o jego wady, ale o póżniejszy feeling. Wszystko zależy też czego tak naprawdę oczekujesz od auta i jakie są kompromisy, bo jeśli ma być tylko rodzinne, pakowne itd. to Outlander będzie lepszym wyborem (choć ja zdecydowanie brałbym Eclipse Crossa!), jeśli niekoniecznie to Corolla - ładniejszy design, mniej pali i jest nowym modelem z mnóstwem pakietów bezpieczeństwa. Zerknij na Kię Pro Ceed małą panamerę, trzyma wartość, pakowne, mega fajne auto. Też niedawno miałem ból głowy z wyborem, szukałem czegoś nietuzinkowego i wybór padł na Hondę Civic

No i wybrałem serduchem i jest Outlander III ;) Dzięki ;)

RalfPi - 23-02-2020, 18:31

Nie wiem czy jest lepszy wątek, ale chciałem dać znak, że wczoraj sprzedałem mojego Mitsubish'a.
Stał w garażu i od 2 lat jeździł bardzo mało.
Mam nadzieję, że będzie służył kolejnemu właścicielowi :)

Na stacji diagnosta stwiedził, że auto jest w stanie dobrym lub bardzo dobrym, a silnik jest w stanie idealnym.
Wyszły tylko końcówki drążka kierowniczego no i co tu nie ukrywać korozja podwozia.
Przez 177kkm i przez 10 lat nie naprawiłem w nim prawie nic.
Z własnej winy zrobiłem skrzynię i sprzęgło i w ostatnim okresie wymieniłem jeden czujnik ABS'u.

Co rozważam jako auto za Lancera - póki co nic, bo mam 2 inne auta. Żegnać się nie żegnam, ale pewnie będę rzadziej tutaj zaglądał. Dziękuję z tego miejsca wszystkim, którzy pomagali, doradzali, rozmawiali. Pozdrowienia i szerokości!

RalfPi

mkm - 23-02-2020, 19:58

RalfPi napisał/a:
Nie wiem czy jest lepszy wątek

Jak się komuś nie chciało i sobie (a raczej Lancerkowi) przez tyle lat nie założył tematu w Naszych Miśkach to lepszego wątku niż ten nie ma :D

Jeśli to nie tajemnica - ile wziąłeś (mało, średnio, dużo - jak tajemnica handlowa)?
I komu sprzedałeś (rodzina/znajomy/obcy)

RalfPi - 25-02-2020, 18:52

To nie tajemnica, ale też nie informacja dla wszystkich.
Myślę, że nie założyłem tematu, żeby zbytnio nie żyć autem :)