To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

Trik - 17-06-2009, 20:52

Pyt 1.
A taki mały szczegół: dystans to dzie?? :twisted: Bo mi wygląda na Białystok - Augustów :badgrin:

Anonymous - 17-06-2009, 20:56

Trik napisał/a:
Pyt 1.
A taki mały szczegół: dystans to dzie?? :twisted: Bo mi wygląda na Białystok - Augustów :badgrin:

Dzisiaj cała Warszawa w godzinie szczytu ( czas przejazdu przez warszawę 1 h 15min) plus parę godzin do Białegostoku. :D ( nic nie wyprzedziłem) Prędkość nie przekraczała 90km/h

michaello - 17-06-2009, 21:40

Wynik imponujacy, zwazywszy ze 1 h po Warszawie w godzinach szczytu to 13l/100
Anonymous - 17-06-2009, 21:48

Jest to tzw. eko driving :D
zelu - 18-06-2009, 23:39

a ja mam pytanko co do sposobu wskazan spalania chwilowego...

z tego co zauwazylem to u Kolegi jaceksu25, ten wykresik slupkowy jest pusty kiedy stoii, a u mnie jest tak, ze jak stoje i wykresik jest na fulla?

i jeszcze jedno, jakie u Was jest spalanie np po nocy powiedzmy na pierwszych 200-300m? U mnie na takiej trasie dodam ze droga gruntowa predkosc nie przekraczajaca 30km/h klima wylaczona, po dojechaniu do glownej ulicy lacznie to moze byc jakies max 500m spalanie pokazuje mi od 50 do 70l na 100km

filippoz - 18-06-2009, 23:55

zelu napisał/a:
ten wykresik słupkowy jest pusty kiedy stoii
bo on nie stoi a jest w ruchu prawdopodobnie hamował biegami, stąd takie a nie inne wskazanie wyświetlacza, stojąc zawsze wykres będzie na maxa w prawo

po nocce wskazuje Tobie takie spalanie bo jest na automatycznym ssaniu a ty jeszcze dodajesz gazu po zmianie biegu, pobaw się trochę i zobaczysz że po ruszeniu nie musisz dodać gazu chyba ze stoisz pod górkę dalej wrzucasz drugi bieg nawet nie dotykając pedału gazu a auto samo jedzie, utrzymywane są wyższe obroty ze względu na automatyczne ssanie. Ot cała filozofia ;)

Anonymous - 19-06-2009, 00:35

zelu, to jest proste - jak jechałem nie miałem ze sobą aparatu ( nawet w telefonie ). Kiedy dojechałem na miejsce, zgasiłem silnik zamknąłem autko i poszedłem po aparat aby zrobić fotkę Wiedziałem, że na słowo nikt mi nie uwierzy. :D Fotkę zrobiłem przy zgaszonym silniku na postoju z przekręconym kluczykiem
Pozdrawiam :biggrin:

PS> mam jeszcze 2 zrobione w tym samym czasie z innej odległości na liczniki ( po to aby mieć jeszcze bardziej niezbity dowód ) :D :finga:

hubertk - 19-06-2009, 09:03

Jak dla mnie te średnie spalania z komputera w Lancerze(przynajmniej moim:)) to w 90% jakieś bzdury, u mnie komputer cały czas pokazuje pomiędzy 13-18 l/100, a faktyczne spalanie (ilość przejechanych km via ilość wlanej benzyny do baku) wyszło ok. 10 (jazda bez szaleństw, w większości poniżej 4 tys obrotów), tak więc przestałem zbytnio zwracać uwagę na wskazania komputera.
filippoz - 19-06-2009, 09:31

jaceksu25 napisał/a:
otkę zrobiłem przy zgaszonym silniku na postoju z przekręconym kluczykiem
no chyba że tak :P cwaniak
gzesiolek - 19-06-2009, 09:43

hubertk, tak jak kiedys pisalem w kompac w autac problem zwykle dotyczy algorytmu wyznaczania sredniego spalania dla ruszania i zatrzymywania się, zwłaszcza na dluzsza chwile przy wlaczonym silniku...
W Lancerze algorytm ten lekko zawyza, zwlaszcza jak jezdzisz po miescie na krotkich trasach z duza iloscia korkow, swiatel itp.
U mnie w 1,5 nie jest to duza roznica, ale tak dla samej jazdy miejskiej komp wskaze mi o ok. 0,5l wiecej niz wychodzi w realu...
z drugiej jednak strony w trasie wskazuje mi zazwyczaj o ok. 0,2l mniej ;)
I tak jest prawie dokladny, w porownaniu do Hondy Civic 4D, gdzie potrafil zanizyc o 1,5l ;) a po wymianie oprogramowania to zanizanie spadlo do 0,5-1l/100km :mrgreen:
PS>
Sprawdzilem sobie w systemie u nas w firmie zapytaniem mniej wiecej spalanie Lancerka 1,8 i Civica 1,8 i wyszlo ok 0,4l na korzysc Civica(ok 8,2l w stosunku do ok.8,6l Lancerka), a wg odczytow kompa ta korzysc byla znaaaaaacznie wyzsza... jakieś 1-1,5l ;)
Oczywiscie moze cos byc zle opisane, oraz nie ma porownania w pelni tras, ale usrednienie z paru miesiecy i tak jest dosc obiektywne, jak sadze... 8)

hubertk - 19-06-2009, 11:53

Civic jest jednak o ponad 100 kg lżejszy, tak więc Lancer ma prawo trochę więcej spalić:)

Pozdr,
HK

gzesiolek - 19-06-2009, 12:20

hubertk napisał/a:
Civic jest jednak o ponad 100 kg lżejszy, tak więc Lancer ma prawo trochę więcej spalić:)

no i rzeczywiscie troche wiecej pali... ale sam jako Hondziarz z dziada pradziada, po jezdzeniu obydwoma w pracy myslalem, ze Lancer pali o wiele za duzo w stosunku do Civica... a okazalo sie, ze to spalanie nie jest az tak drastyczne rozne...
ot max 1l/100km w mieście... i mniej niz 0,5l w trasie przy normalnej jezdzie...
a komputery pokazuja sobie co chca :D

jaca71 - 19-06-2009, 12:56

Nie no, jakie pól litra różnicy na trasie i jeden litr w mieście?
Kumpel kupił ostatnio civka VII generacji w wersji sport czy Type-S i jemu ;) jak szaleje po Krakowie to pali aż 8,5 słownie osiem i pół litra, a w trasie przy szaleństwach to aż 5,5 słownie pięć i pół litra - policzone pod dystrybutorem. To co Ty za herezje wypisujesz że civiki tyle palą?
;)
A moja corsa 1.0 w mieście do 8L dochodzi :(

gzesiolek - 19-06-2009, 13:22

ale wesja sport to chyba byl pakiet stylizacyjny, dla 3D hatcbacka, a silniczek zwykle tam byl 1,6 110KM, czy sie myle? chyba ze chciales napisac o VIII generacji Hatchbacku 1,8...
no moze z tym 0,5l roznicy przesadzilem, ale nie znaczaco...
ten nasz Civic to VIII generacja sedan 1,8 140KM wg kompa to w miescie 9-10l (poza godzinami szczytu mozna zejsc do 8l wg kompa)
W trasie zwykle 6-7l...
porownywalnie w Lancerku w tym samym miescie pokazuje nawet 12-14l,
i w zwyklej trasie 7-7,5l
no i tutaj niby roznica jest drastyczna...
no ale w rzeczywistym spalaniu pod dystrybutorem az tak rozowo nie ma...
Ciezko mi okreslic czy Civic wiecej czy mniej jezdzil po miescie i w jakich korkach. Ogolnie te auta sa autami na dluzsze trasy.
i tylko chcialem podkreslic, zeby nie gloryfikowac az tak spalania silniczka Hondy bo w tej legendzie duzy udzial ma jej komputer...

w skrocie Civic pali mniej, ale nie az tyle ile komputer pokazuje...
Tak czy siak wlozylbym do Lancerka Hondowski silniczek i skrzynie, i mialbym moje ulubione autko ;)

aha, nie wiem jak to jest z Civic 5D i 3D, ale nie powinno się to drastycznie różnić...

jaca71 - 19-06-2009, 13:35

Widzę że żartu nie załapałeś ;)
Mówi że tam jest jakiś potwór pod maską 1.8 - ściągana z Niemiec i na 100% VII generacja. Chyba że mnie kłami i jest tam zwykły 1,6 - bo faktycznie google o tym milczą.
Takie porównanie o jakim piszesz czyli dwa różne samochody w podobnych warunkach ma sens. Ale słuchanie takiego bajkopisarza jak ten, o którym pisałem mija się z celem.
Ja widzę po sobie to tak:
Corsa 1.0 - miasto 8; trasa 5; średnie 6,5; autostrada - 9
Civic VI 5dr 1,4 - miasto 9,5, trasa 6,5; średnie 7,5; autostrada 10
lancer 2.0 - miasto >10, trasa 7, średnie 8,5; autostrada 8.

Trasa to dukty jednojezdniowe z ograniczeniem do 90.
Autostrada - normalna jazda w okolicy 130.

Dla mnie największa porażką w mieście - corsa i to jeszcze wersja city.

Z Lancerem jest problem bo jeszcze nigdy od tankowania do tankowania nie zrobiłem tylko po mieście.

predkosc