To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

siwek - 22-05-2010, 13:36

wczoraj wymiana szyby przedniej... teraz jest przynajmniej idealnie gładka :mrgreen:
zbycho77 - 26-05-2010, 14:51

Od pewnego czasu Cari wydawała dziwne dźwięki na niskich obrotach, a ostatnio nawet zapalił się Check Engine ... więc dzisiaj: 1. ustawianie zaworów (nie było źle), 2. wymiana uszczelki pod klawiaturą (główny winowajca zamieszania), 3. wymiana świec (były całe zalane przez nieszczelną uszczelkę). Mam nadzieję, że teraz będzie dobrze :)
Arnold - 26-05-2010, 18:36

Wymiana osłony przegubu z przodu.
Wymiana płynu w układzie wspomagania. Kierownica zdecydowanie lżej "chodzi" :D
Tylko piszczenia i tarcia niestety nie udało się zlokalizować :-(
Koszt prac: 120 PLN

Moomin - 26-05-2010, 21:08

Arnold napisał/a:

Wymiana płynu w układzie wspomagania.

Właśnie, jak to jest z płynem do wspomagania? Wymienia się go czy tylko uzupełnia? W Civicu, którego miałem parę lat wcześniej płyn się tylko uzupełniało.

Arnold - 26-05-2010, 21:39

Wg. mojego zaufanego mechanika płyn w układzie wspomagania powinno wymieniać się co 5-6 lat. Dlatego dzisiaj to poczyniłem, bo podejrzewam, że był jeszcze oryginalny. Samochód z 2001 roku.
Ale masz rację. Na bieżąco kontrolować i ewentualnie uzupełnić.

robertdg - 26-05-2010, 21:54

Moomin, service manual pisze wyrażnie aby płyn uzupełniać, nie tyczy sie to tylko marki Mitsu, czy tez japonczykow, znam nie jeden przypadek, gdzie wymiana plynu doprowadzila do smierci pompy wspomagania, poprzez niewiedze mechanika.
Moomin - 26-05-2010, 22:02

robertdg napisał/a:
Moomin, service manual pisze wyrażnie aby płyn uzupełniać, nie tyczy sie to tylko marki Mitsu, czy tez japonczykow, znam nie jeden przypadek, gdzie wymiana plynu doprowadzila do smierci pompy wspomagania, poprzez niewiedze mechanika.

Czyli, miałem dobrą koncepcję. :) Dzięki za rozjaśnienie tematu.

Arnold - 26-05-2010, 22:06

Oj dobrą, dobrą.
U mnie dochodziło jeszcze dodatkowo próba przepłukania układu wspomagania.
I wiadomo, że łączyło się to z wymianą płynu.
Zobaczymy co będzie dalej... niewykluczone, że tak czy tak będzie mnie czekać wymiana pompy.
Niekoniecznie wynikającej z niewiedzy mechanika.

robertdg - 26-05-2010, 22:17

Arnold, z wiedza to bywa roznie, koledze zmienili w warsztacie plyn do wspomagania i zaczely sie hocki klocki po przejechaniu kilkunastu km, oczywiscie fachmani twierdzili ze wymienia sie i tak dalej, ale to swoja droga, bo trzeba tez wiedziec jakie wlasciwosci powinien miec plyn, w niektorych przypadkach nawet producent odgrywa znaczaca role, pomimo tego ze konkurencyjny produkt ma te same parametry, wymiana plynu z plukaniem ukladu, na oryginal zakonczyla sie pewnym sukcesem, niepotrzebne tylko byly podwojne wydatki.
Arnold - 26-05-2010, 22:24

Właśnie. Dlatego będę musiał obserwować co będzie się działo dalej.
Taka była sugestia warsztatu, bo przy kręceniu kierownicą wydobywał się już delikatny szum.
Dlatego to działanie dzisiaj. Fakt faktem kierownica o wiele lżej "chodzi". Zobaczymy na jak długo starczy.
Martwi mnie jednak, to że zaczyna być słychać przegub zewnętrzny a w warsztacie powiedzieli, że cena nowego to 400 PLN. Takie ceny są przegubów?

Anonymous - 26-05-2010, 22:27

Arnold napisał/a:
Martwi mnie jednak, to że zaczyna być słychać przegub zewnętrzny a w warsztacie powiedzieli, że cena nowego to 400 PLN. Takie ceny są przegubów?

Tak, ceny wahają się między 200 a 500 zł.

robertdg - 26-05-2010, 23:15

Arnold napisał/a:
Martwi mnie jednak, to że zaczyna być słychać przegub zewnętrzny a w warsztacie powiedzieli, że cena nowego to 400 PLN
zalezy jaka masz wersje, arthus mial chyba ta najdrozsza i kosztowala cos ~370zl
Arnold - 27-05-2010, 11:49

Dzięki bardzo, robertdg :)
bart1924 - 28-05-2010, 09:27

Wymieniony prawy przedni sworzeń, lewa końcówka kierownicza, a dzisiaj jeszcze gumy stabilizatora i powinno być już w miare cicho :)
Arnold - 28-05-2010, 19:15

Na razie podam tylko dwie ceny przegubów (lewy zewnętrzny) do ogólnego wglądu:
INTER CARS Biała Podlaska
1. SPIDAN - 362 PLN
2. PASCAL - 233 PLN