To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

mlun - 09-01-2012, 22:03

Zajrzyj na cb forum.pl może tam pomogą.
Andrew - 13-01-2012, 21:01

Witam.

Mam pytanie, może pomożecie: czy można kupić dobre radio CB za jakieś 250 zł? Jak tak, to jakie byście polecili?

bumbum - 13-01-2012, 22:40

Yosan, model pro 120, ma na pokretlach sql i rf gain i opinie stosunkowo dobre.
Anonymous - 15-01-2012, 12:39

Yosan 120 oględnie rzecz ujmując nie jest złym radiem przez pierwsze pół roku codziennego użytkowania.
Później niestety wykazuje "luzy" na potencjometrze. I po zakończonej gwarancji trudno do niego dostać zapas. RF Gain i SQ działają nie precyzyjnie.
Trójpołożeniowe pokrętło (RFG) podczas jazdy po prostej drodze nie sprawia dużego problemu osobie o małych dłoniach. Ale już przysłowiowemu "drwalowi" napsuje trochę krwi. Jeżdżąc po zwykłych drogach to nie porozumienie.
Głośnik należy do słabych. Trzeba mieć bdb wyciszony samochód lub głośnik zewnętrzny.
Mikrofon, tutaj duży minus. Przewód też nie należy do najlepszych czy nawet średnich.
Na plusy można zaliczyć jego gabaryty. Jeżeli szukasz radia do małego samochodu i częste go wyjmowanie na noc aby nie dostało nóg to jest niezaprzeczalny plus tego radia.
Kolejny plus to spora ilość filtrów. Do przeciętnego auta na pewno starczy.
Jeżeli masz możliwość kupna tego radia za mniej więcej 200 - 220 zł to możesz zaryzykować po uprzednim sprawdzeniu go w aucie i osłuchaniu się z nim.
Jeżeli chodzi o firmę MERX czyli dystrybutora i gwaranta tego radia to jest duża porażka. Praktycznie wszystko odmawiają. Końcówki mocy, diody etc. to ich nie obchodzi. Ale w końcu coś za coś :wink:
Jeżeli go kupisz to według mnie pierwsze swoje kroki powinieneś skierować do Sinadu w Częstochowie. Za kilka złotych podkręca go do poziomu niższej klasy Unidena czy Presidenta. A i tak na gwarancje możesz położyć :badgrin:

Andrew - 15-01-2012, 14:14

A miał ktoś do czynienia z radiem Maxon CM 10 :?:
Bismarck - 16-01-2012, 07:02

Nie napisze Ci co mysle i wiem o Maxon bo znowu jakis kolorowy narysuje mi czerwona kreske :lol:

rozwaz zakup YOSAN PRO-110 ma o wiele lepsze parametry a dolozysz okolo 50 dych

Maxon CM 10
DANE TECHNICZNE:

Ilość kanałów: 40AM/FM
Zakres częstotliwości: 26.565 do 27.99125MHz
Kontrola częstotliwości: Pętla fazowa PLL
Zasilanie:13.2V
Wymiary:180 x 35 140mm
Waga: 70g
Częstotliwości pośrednie: 10.695 MHz i 455MHz
Zniekształcenia akustyczne poniżej: 8 procent przy 1kHz
Tłumienie częstotliwości lustrzanej: 65dB
Separacja kanałów: 65dB
Odstęp sygnał/szum: 45dB
Pobór prądu przy maksymalnym poziomie wzmocnienia: 820mA
Pobór prądu (nadajnik): 1100mA
Moc wyjściowa nadajnika: 4W przy 13.2V
Pasmo przenoszenia: 400 do 2.5kHz

YOSAN PRO-110
Dane Techniczne:

Stabilizacja częstotliwości nadajnika dzięki wbudowanemu układowi PLL
Moc nadawania FM oraz AM: 4W
Zakres częstotliwości: 26.965 - 27.405MHz
Tolerancja częstotliwości: + - 500Hz
Czułość modulacji: 6mV
Głębokość modulacji: AM 80 procent, FM 2KHz
Moc maksymalna: 4W
W odbiorniku została zastosowana superheterodyna z podwójną przemianą częstotliwości
Czułość: AM 0.5uV przy 30 procent MOD, FM 0.30uV przy 1.5k DEV
Squelch: 1uV
Stosunek sygnał szumy: 45dB
Zniekształcenia charmoniczne: 5 procent
Zasilanie: 13.8V DC
Odstęp kanałowy: 10kHz
Wymiary: 140x145x42mm
Waga: 1.1kg

gigant87 - 16-01-2012, 11:16

A ja CI mogę polecić Lafayette Zeus. Mam to radio, lepiej sobie radzi z szumami niż President Tommy. Porównywane na takich samych samochodach, z takimi samymi antenami (nie pamiętam jakie- Sirio czy cuś :P ).

Tylko cena... jeśli dobrze pamiętam, to radio ok 350zł płaciłem we Wrocku...

Bismarck - 16-01-2012, 17:32

tez uwazam ze to radio jest warte zainteresowania

plusy zeusa:
bardzo małe gabaryty
sympatycznie działający asc
nowoczesna konstrukcja
po wizycie w jakimś szanującym się serwisie i poprawieniu zestrojenia (ach te małe skośne rączki ) jakość odbioru zadowoli wymagającego radiosłuchacza

minusy zeusa:
brak rf gaina i mic gaina
dopiero po wymianie mikrofonu na jakikolwiek inny ze wzmocnieniem i np echem oraz regulacjach wewnątrz pokazuje się zadowalająca modulacja
fabryczny głośnik nadaje się bardziej do słuchawki w budce telefonicznej niż do cb.

gigant87 napisał/a:
(nie pamiętam jakie- Sirio czy cuś :P ).

Kolega troche nie dopisał mam nadzieje ze sie nie obrazi za uzupełnienie

zeus bardzo ładnie współpracuje z antenami nieco większymi: megawat 3000/4000 turbo 5000. z ml 145 sirio to czasami miałem wrażenie że radyjko głuchło.

Anonymous - 16-01-2012, 21:22

Antena Sirio ML-145 jest bdb. Nawet na magnesie daje satysfakcjonujące wyniki. Najważniejsze aby była oryginalna.
Andrew - 28-01-2012, 17:39

A co myślicie o CB Onwa MK3 :?:
http://allegro.pl/cb-radi...2074639220.html

mlun - 28-01-2012, 19:24

Zależy co preferujesz. Dla mnie np. odpada bo nie ma rf gain.
Andrew - 28-01-2012, 20:07

Co do radia kupię chyba Yosan Pro-110.

Teraz mam pytanie odnośnie innego radia: po jakimś czasie po włączeniu (od 30 sek. w górę) dzieje się tak, że zapalają się wszystkie wskaźniki sygnału odbieranego i mocy nadajnika oprócz wskaźnika nadawania

Wtedy słychać delikatny szum, poza tym nic.
Wciskając przycisk zapala się oczywiście wskaźnik nadawania i głos w innym radiu słychać dobrze:

Po puszczeniu przycisku pozostają nadal pozostałe wskaźniki. Żeby przestały świecić trzeba radio wyłączyć...
Macie pomysły co może być nie tak z radiem?

krzychu - 28-01-2012, 22:03

Wyglądy jak President Harry II classic...

A jak się tak dzieje to jest coś nie tak z radiem...

meydey000 - 29-01-2012, 13:10

andrew84, to już lepiej kup sobie tą onwe mk3 tylkko dokup sobie dobrą antene i będzie gitara. w golfie IV mam to radio i w magnum też używam tego radia. zero problemów, dobrze odbiera, itp.
ja myślełem żeby wstawić do misia to ten model radia: http://allegro.pl/lafayet...2073138435.html ze względu na możliwość schowania go bo wszystko jest w gruszce. co sądzicie o tym radiu?

Andrew - 29-01-2012, 13:15

meydey000 napisał/a:
andrew84, to już lepiej kup sobie tą onwe mk3 tylkko dokup sobie dobrą antene i będzie gitara

Wezmę chyba tego Yosana, bo ma squelcha.
meydey000 napisał/a:
ja myślełem żeby wstawić do misia to ten model radia: http://allegro.pl/lafayet...2073138435.html ze względu na możliwość schowania go bo wszystko jest w gruszce. co sądzicie o tym radiu?

Wg mnie im więcej bajerów tym gorzej. Ale wybór należy do Ciebie :wink: