To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

otomo - 04-04-2011, 09:30

Rafal_Szczecin napisał/a:
Misiek, te Nexeny , to nie taki badziew ! Matadory przemilcze,ale nexen jak najbardziej ok .

A coś więcej możesz napisać o Nexen CP641 ? Potrzebuję do drugiego auta 195/65 R14 H i te mają dobrą cenę, ale czy warte coś to nie wiem...

Choć za 20-30 zł więcej w tym rozmiarze są Uniroyal Rain Expert, ale indeks T.

Auto 190 km/h pójdzie, ale więcej niż 160 to nie będzie raczej jeżdżone :)

Skłaniam się raczej ku Uniroyalom, o ile będą dostępne.

Pozdrawiam

[ Dodano: 04-04-2011, 09:39 ]
malina_drizzt napisał/a:
Co polecacie w rozmiarze 205/60/15 z indeksem V na lato?
Cena 1000zł-1200zł za komplet, ale jeśli warto to może być więcej? :)
Obecnie mam bridgestone er300 mocno zużyte, jak dla mnie głośne i mało komfortowe czuć i słychać każdą nierówność na drodze, nie wiem na ile jest to wina ich wieku i zużycia, jedyne co mogę powiedzieć dobrego to świetnie trzymają w zakrętach.

Chyba ktoś mi niechcący podpowiedział czego szukać do mojego Galanta :)

Tylko teraz jest nowsza podobno 'ekologiczna' wersja ER300 Turanza Ecopia, też tak dobra? Bo w ADAC już nie wypadła tak rewelacyjnie jak poprzednie Turanza.

Nokian V w tym rozmiarze są na ten moment definitywnie nieosiągalne, więc albo Nokian H (278 zł) albo już się szarpnąć i dobrze poszukać opon z wyższej półki w dobrej cenie.

To jeszcze wchodza do stawki:
Continental ContiPremiumContact 2 (najtaniej ok. 330 zł)
Dunlop FastResponse
Bridgestone Turanza ER300 Ecopia

Które z tych ?

Przy założeniach że: bezpieczeństwo i dobre prowadzenie > komfort
ale: im niższe opory toczenia i hałas tym lepiej

Pozdrawiam

KamilR10 - 04-04-2011, 13:33

radek79 napisał/a:
KamilR10 napisał/a:
Zgadzam się z tym co napisał Owczar Na oponie bym nie oszczędzał bo to kwestia bezpieczeństwa. A tak przy okazji miał ktoś opony Falken Ziex Ze 512?

kamil piszesz że na oponach nie warto oszczędzać a sam chcesz kupić koreański szajs który zaraz popęka po bokach i zrobią się głośne

Po pierwsze to nie są koreańskie opony tylko Falken to Japońska firma opon, po drugie nie kupiłem takich tylko takie miałem na aucie gdy go kupiłem i wydaje mi się że Galanty w wersji Avance wychodziły na takich z salonu. Gdybym miał kupować opony to kupiłbym Toyo, Goodyear lub Brigstone

otomo - 09-04-2011, 15:05

Już miałem brać 205/60 R15 V Dunlop SP Sport Fastresponse, ale jeszcze doszło parę propozycji.
Wciąż dostępne są (chyba) poprzedniczki Fastresponse - Dunlop SP Sport 01 z bieżącej produkcji (2011) i made in Germany, cena nieco niższa niż Fastresponse.
Które lepsze?
Fastresponse prawdopodobnie DOT xx10 i robione w Indonezji.

Z tego co można wywnioskować z opinii w necie to SP Sport 01 lepsze na suchym, ale gorsze na mokrym, no i SP Sport 01 podobno szybciej się zużywają.

Mocno też zastanawiam się nad Yokohama C.drive 2 AC 02, choć cena wysoka (ok. 315 zł).

Ewentualnie Hankook Optimo K415 (270 zł).

Pozdrawiam

m6riano - 09-04-2011, 17:42

otomo napisał/a:
Już miałem brać 205/60 R15 V Dunlop SP Sport Fastresponse, ale jeszcze doszło parę propozycji.
Wciąż dostępne są (chyba) poprzedniczki Fastresponse - Dunlop SP Sport 01 z bieżącej produkcji (2011) i made in Germany, cena nieco niższa niż Fastresponse.
Które lepsze?
Fastresponse prawdopodobnie DOT xx10 i robione w Indonezji.

Z tego co można wywnioskować z opinii w necie to SP Sport 01 lepsze na suchym, ale gorsze na mokrym, no i SP Sport 01 podobno szybciej się zużywają.

Mocno też zastanawiam się nad Yokohama C.drive 2 AC 02, choć cena wysoka (ok. 315 zł).

Ewentualnie Hankook Optimo K415 (270 zł).

Pozdrawiam

a to nie na odwrót było...?
najpierw fastresponse później 01?
albo fastresponse=01?

karber - 11-04-2011, 10:51

Witam planuję zakupić oponki firmy uniroyal co o nich myślicie? ktoś mądry powiedział że na Polskę warto kupi opony na deszcz
http://www.sklepopon.pl/o...rt_2_20641.html
felgi 7,5 cala

Tomii - 11-04-2011, 15:27

karber napisał/a:
Witam planuję zakupić oponki firmy uniroyal co o nich myślicie? ktoś mądry powiedział że na Polskę warto kupi opony na deszcz
http://www.sklepopon.pl/o...rt_2_20641.html
felgi 7,5 cala

Będziesz zadowolony :)
poczytaj moje posty

mackbeth - 12-04-2011, 08:52

czytałem już opinie o NANKANG
Nankang NS 2 205/50R17 93 V

A takie oponki? Co o nich myślicie? Czy w kombi da się na tym jeździć? ja swoim 2 litrowym silnikiem nie za bardzo szaleję, jeżdżę po Wrocławiu często po wilgotnym bruku i głównie po A4...
Can bardzo zachęcająca, wiec mocno nad nimi myślę:)

wojtas JDM - 20-04-2011, 10:41

mackbeth napisał/a:
czytałem już opinie o NANKANG
Nankang NS 2 205/50R17 93 V

A takie oponki? Co o nich myślicie? Czy w kombi da się na tym jeździć? ja swoim 2 litrowym silnikiem nie za bardzo szaleję, jeżdżę po Wrocławiu często po wilgotnym bruku i głównie po A4...
Can bardzo zachęcająca, wiec mocno nad nimi myślę:)

Wiesz co kolego ja na Nankangach sprowadziłem swoją Galantynę i przez całą drogę do domu 420km zastanawiałem się ile będą mnie kosztować łożyska bo strasznie w kołach huczy... nakręciłem na nich jeszcze kilka setek i wywaliłem je bez żalu choć mięsa miały j sporo. Gdy założyłem normalne gumy szumienie ucichło więc wnioski o jakości możesz wysnuć sam. Ja nie polecam tej firmy. Obecnie mam DAYTON 320 215/45R17 i jestem zadowolony przejechałem na nich 2tys i do tej pory bez zarzutów.

Krzyzak - 20-04-2011, 12:10

arturro jeździ na nankang ns2 i bardzo je chwali
natomiast ja miałem do niedawna 2 komplety dayton - przyzwoite były tak przez pierwsze 3-4 lata (czyli 40-50 tkm), potem zeszły do połowy bieżnika i zrobiły się głośne

btw. wczoraj zamówiłem nexen n6000 do rekina - czekam na realizację zamówienia, bo w hurtowaniach braki...

mackbeth - 20-04-2011, 12:51

Już założyłem, jak na razie nieźle.. może rzeczywiście szumią trochę, ale nie wiem jeszcze przy jakiej prędkości najbardziej. Trzymają się suchego, a wyważyły się baardzo ładnie, prawie nic nie trzeba było dokładać... zobaczymy jak w dalszej eksploatacji...
yaro1976 - 20-04-2011, 14:49

a gdzie najtaniej wyczailiście takowe Nankangi? 225/45/17, mam już swoje typy, ale może uda się jakąś złotówkę taniej
milo - 20-04-2011, 15:19

kupiłem opony kelly 205/55/16 z indeksem V poprzednie miałem fuldy na 15 hałasowały ,kelly są o wiele wiele ciche :lol:
robertdg - 20-04-2011, 15:44

No to ja się pochwalę, Nankang NS-2 215/45R17 XL po przejechaniu niespełna 300km oceniam pozytywnie wzgledem poprzednich KUMHO, są ciche i komfortowe, mam nadzieje że będą się sprawować jak najdłużej.
m6riano - 20-04-2011, 16:18

Ja wrzuciłem na wiosne Michelin Primacy HP 205/55/16 91V ale dopiero zrobiłem ze 300km, więc nie mogę za bardzo ocenić.Jak narazie przyzwoicie(ale na tych 16 troche jakby ciężej kiera chodzi)

[Michelin Primacy HP przeznaczona jest do samochodów o dużej mocy i pojemności silnika. Charakteryzuje się przebiegiem wyższym o 25% w porównaniu do produktów konkurencyjnych z segmentu Premium, bardzo dobrą przyczepnością na mokrej nawierzchni oraz niskimi oporami toczenia.Rynek Premium, czyli opon o wysokich osiągach
Specjalna konstrukcja pozwala na zdecydowanie łatwiejsze jej odkształcanie się w porównaniu do standardowej opony wysokich osiągów. Dzięki temu znacznie zwiększyła się forma kontaktu opony z nawierzchnią. Umożliwia to efektywniejsze wykorzystanie każdego milimetra kwadratowego bieżnika, co przekłada się na poprawę takich parametrów jak przyczepność, droga hamowania na mokrej i suchej nawierzchni oraz jej trwałość.
Strukturę bieżnika nowej opony Michelin Primacy HP tworzą masywne klocki połączone większą liczbą mostków w porównaniu do opony Michelin Pilot Primacy, nadaje to oponie odpowiednią sztywność i zapewnia w rezultacie bardziej równomierne rozłożenie sił nacisku na całej powierzchni styku bieżnika z nawierzchnią.]

Tomek - 20-04-2011, 17:24

yaro1976 napisał/a:
a gdzie najtaniej wyczailiście takowe Nankangi? 225/45/17, mam już swoje typy, ale może uda się jakąś złotówkę taniej

ja kupiłem po 283 za sztuke, przesylka free
a teraz sa po 273