Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
MKV - 04-07-2013, 17:21
danino88 napisał/a: | oby |
Z ładowaniem wygląda na to, że to faktycznie regulator napięcia był winny bo dni mijają i jest całkowity spokój
A z nowości jutro rano Białas idzie do gazowników na wymianę wtryskiwaczy i ogólnie przerobienie tego co jest z LPG związanego pod maską - dostanie nowe zieloniutkie wtryski Hana, do których przewód już nie będzie iść nad chłodnicą przez całą szerokość komory silnika i jakiś inny filtr zamiast dwóch FL02...
Magic Jety przejechały już swoje i jakoś wyraźnie wolniej Misiek przyspieszał na LPG niż na PB... mam nadzieję, że jutro się to zmieni
Owczar - 04-07-2013, 17:35
Czemu zmieniasz filtry?
MKV - 04-07-2013, 18:17
Owczar napisał/a: | Czemu zmieniasz filtry? |
Facet chce je wymienić - nie wiem dlaczego - jutro się spytam. Może po prostu nie ma na nie miejsca jeśli się puści przewody najkrótsza drogą od reduktora który jest pod kominkiem dolotowym do airboxa ??
Owczar - 04-07-2013, 22:07
Według mnie to nie jest dobry pomysł. To naprawdę bardzo dobre filtry. Mają dużą powierzchnię filtrującą, a jednocześnie są bardzo dokładne. A prawidłowo zamontowane działają jak odstojnik, który przy hanach ma ogromne znaczenie. Ja o mały włos otarłem się o wymianę wszystkich wtryskiwaczy zanim wleciał FL02. Ze dwa tygodnie walczyłem.
Niech prawidłowo go zamontuje i zostawi nawet jeden, ale w odpowiedniej pozycji, a nie tak jak teraz.
MKV - 05-07-2013, 09:47
Owczar napisał/a: | Według mnie to nie jest dobry pomysł. To naprawdę bardzo dobre filtry. Mają dużą powierzchnię filtrującą, a jednocześnie są bardzo dokładne. A prawidłowo zamontowane działają jak odstojnik, który przy hanach ma ogromne znaczenie. Ja o mały włos otarłem się o wymianę wszystkich wtryskiwaczy zanim wleciał FL02. Ze dwa tygodnie walczyłem.
Niech prawidłowo go zamontuje i zostawi nawet jeden, ale w odpowiedniej pozycji, a nie tak jak teraz. |
Masz rację. Dziś już był ten młody instalator po urlopie i oba filtry zostaną FL02 ale prawidłowo zamontowane. Ale najpierw muszę kupić obie uszczelki między kolektor a głowice bo trzeba będzie zdjąć bo na te Magicjety jest mało praktycznie nawiercone. Zrobimy tak żeby było dobrze. Kupię nowy kolektor bez dziur bo nie chce mieć tych śrub w starych miejscach. W przyszłym tygodniu będziemy montować.
MKV - 05-07-2013, 18:04
Drobna poprawka - potrzebuję nowy kominek pod kolektor dolotowy żeby w odpowiednich miejscach nawiercić otwory tak, żeby wtryskiwacze Hana były dostępne w razie usterki bez demontażu kolektora.
Marcino - 06-07-2013, 12:07
MKV, jak możesz to pokaż na fotkach różnice w nawiercaniu?
MKV - 06-07-2013, 13:44
Marcino napisał/a: | MKV, jak możesz to pokaż na fotkach różnice w nawiercaniu? |
Jak zdemontuję obecny "kominek" to zrobię fotki. Poproszę też żeby zrobili zdjęcie tego nowego bo ja tam raczej nie będę siedział cały czas (chociaż zobaczymy ale chcieli żeby zostawić samochód najlepiej dzień wcześniej wieczorem żeby był zimny silnik.
adaxo - 06-07-2013, 20:29
MKV napisał/a: | Drobna poprawka - potrzebuję nowy kominek pod kolektor dolotowy żeby w odpowiednich miejscach nawiercić otwory tak, żeby wtryskiwacze Hana były dostępne w razie usterki bez demontażu kolektora. |
Jeśli chcesz mieć dostęp do wtr cały czas to węzę wyjdą kilometrowe, co można uniknąć i założyć hany na 35mm wężykach jak bozia przykazała. Zwalenie kolektora (dla zwalającego drugi raz) to 15 minut.
zerknij tutaj http://lpg-forum.pl/post4...=galant#p415265
Marcino - 06-07-2013, 23:27
Tylko po co mieć dostęp do wtrysków? Kalibracja ich raz na jakiś czas to można się poświecić i zwalić kolektor.
Ja mam wkrętki w górnym dolocie i chciałbym to przerobić może, dlatego sie dopytuje co i jak z tymi fotkami.
pozdrawiam
MKV - 07-07-2013, 00:20
Marcino napisał/a: | Tylko o co mieć dostęp do wtrysków? Kalibracja ich raz na jakiś czas to można się poświecić i zwalić kolektor.
Ja mam wkrętki w górnym dolocie i chciałbym to przerobić może, dlatego sie dopytuje co i jak z tymi fotkami.
pozdrawiam |
Facet juz kilka Galantow robił dla MitsuManiaków i polecili mi go chłopaki z SMM i wszystkie podobno tak są zrobione.
danino88 - 07-07-2013, 10:03
Tak naprawde nie wazne gdzie masz wtryski czy w kolektorze czy w "kominku", wazne jest zeby weze byly rownej dlugosci. Sam mam w kolektorze po jednej stronie i nie mam problemow
MKV - 07-07-2013, 10:41
danino88 napisał/a: | Tak naprawde nie wazne gdzie masz wtryski czy w kolektorze czy w "kominku", wazne jest zeby weze byly rownej dlugosci. |
Myślę, że oni to wiedzą
Koleś się wydaje kumaty bo powiedziałem mu np tych check engine który mi czasami i że powodem sa korekty czasów wtrysków krótko i długoterminowych. Spytał czy może mam zamrożone ramki (które miałem )i poprawił mi trochę mapę paliwa w STAGu bo było za bogato i była wyłączona autokorekta.
Oczywiście po montażu nowych wtryskiwaczy będzie strojenie na ulicy jak należy
danino88 - 07-07-2013, 13:16
Cytat: | Myślę, że oni to wiedzą |
Jedni wiedza i to mówią, inni wiedzą ale i tak robią inaczej
Cytat: | check engine który mi czasami i że powodem sa korekty czasów wtrysków krótko i długoterminowych. |
u mnie np zapalanie się CE na 99% nie jest spowodowane LPG
Cytat: | była wyłączona autokorekta. |
Autokorekta czy autokalibracja? to drugie powinno być wyłączone
MKV - 07-07-2013, 13:42
danino88 napisał/a: |
u mnie np zapalanie się CE na 99% nie jest spowodowane LPG
|
U mnie na 100% jest spowodowane (było) LPG - złą regulacją.
Cytat: | była wyłączona autokorekta. |
danino88 napisał/a: | Autokorekta czy autokalibracja? to drugie powinno być wyłączone |
Tak jak napisałem - Autokorekta
|
|
|