Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.
jacek11 - 24-11-2017, 16:28
To jeszcze powinien sporo wytrzymać.
Bizi78 - 24-11-2017, 16:53
Żadnych objawów i po prostu przestała odpalać.
Trzeba porozglądać się za uszczelkami do silnika, skoro czapka będzie zdejmowana .
Bizi78 - 28-11-2017, 18:08
Dzisiaj Żaba odebrana od mechanika .
Naprawa objęła:
- po pierwsze był przestawiony rozrząd o 1 ząbek
- po drugie głowica przeszła kompleksową regenerację: planowanie, szlifowanie gniazd zaworów i wymiana uszczelniaczy trzonków zaworowych
- rozrząd pozostał stary bo ma najechane 35kkm i podobno wszystko jest ok
- przy okazji wpadły tulejki z brązu pod lewarek, jest jeszcze spory luz na tulejkach z przodu przy skrzyni i trzeba będzie znowu odwiedzić ślusarza
Łączny koszt naprawy 1070zł .
Ziemba. - 28-11-2017, 20:34
Bizi78 napisał/a: | - rozrząd pozostał stary bo ma najechane 35kkm i podobno wszystko jest ok |
Rozpięty i założony jeszcze raz?
Bizi78 - 28-11-2017, 20:48
Ziemba. napisał/a: | Rozpięty i założony jeszcze raz? |
Tak, wiem że powinno się go wymienić ale cóż mechanik się pośpieszył i nie dał znać, że już składa auto tak to bym mu podrzucił .
Tym bardziej, że pasek to koszt +-70zł i rolka +-100zł.
jacek11 - 28-11-2017, 21:10
Czyli rozrząd się przestawił, podgiął zawory,powodując brak ciśnienia ? Pytanie tylko,co było przyczyną przestawienia?
Bizi78 - 28-11-2017, 21:17
Zawory podobno są ok, wszystko było sprawdzone na warsztacie u gościa co się zajmuje regeneracją głowic .
Ale mechanik sam zachodził w głowę dlaczego podczas próby odpalania silnik wydawał dźwięki jak podczas sprawdzania kompresji .
No nic, mam nadzieję, że chociaż spożycie oleju po wymianie uszczelniaczy zaworowych mi spadnie .
Hugo - 28-11-2017, 21:25
Bizi78 napisał/a: | No nic, mam nadzieję, że chociaż spożycie oleju po wymianie uszczelniaczy zaworowych mi spadnie | Daj znać. A dymił na niebiesko po odpaleniu na zimnym czy na rozgrzanym podczas przyśpieszania? (pewnie w ogóle nie było widać dymu)
Bizi78 - 28-11-2017, 21:32
Trudno jak się prowadzi oglądać wydech, ale raczej strasznych buchów z rury nie puszczał .
Swoją drogą tak +-90% dystansu pokonuję w mieście.
Uszczelniacze były już bardzo twarde ze starości.
Trochę szkoda, że przy okazji nie wymienili mi pierścieni na tłokach bo to też mogło powodować ubytki.
Mechanik stwierdził, że przy pierścieniach denko tłoka powinno mieć dużo nagaru czego u mnie nie było.
Pozostaje lać paliwo i obserwować poziom oleju .
jacek11 - 28-11-2017, 22:57
Bizi78 napisał/a: | Ale mechanik sam zachodził w głowę dlaczego podczas próby odpalania silnik wydawał dźwięki jak podczas sprawdzania kompresji . |
Zawory nie były domknięte ?
Czy tam jest regulacja zaworów manualna? czy są siłowniki hydrauliczne? czy jeszcze inny wynalazek typu płytki?
Bizi78 - 28-11-2017, 23:09
Hydropopychacze, podobno nawet zostały wyczyszczone .
Zobaczę jutro rano na zimnym jak odpali czy zagrają .
agafia - 02-12-2017, 19:17
Bizi78 napisał/a: | Pytanie do fachowców, czy zbyt niskie ciśnienie paliwa może powodować w miśkach problem z odpalaniem .
Podobny problem miał kolega w fordzie i stąd moje pytanie . |
Nie jestem fachowcem ale... Nasza Sigma w zimie startuje za drugim razem. Raz trzeba ptrzytrzymać rozrusznik z 5s, potem odpala od strzała. W lato na nowym aku po 3-4 sekundach kręcenia było OK.
Pompka paliwa daje bardzo małe ciśnienie - generalnie na Pb brakuje ze 100 koników....
No więc - moim zdaniem - pompka ma znaczenie. Mam już nową więc jak zmenię tam będzie wiadomo.
Bizi78 - 02-12-2017, 20:04
Ze względu na zbliżającego się Mikołaja Żaba dostałą prezent na pokład .
Oczywiście mam nadzieję, że nie będę musiał z niego korzystać .
Po ostatnich problemach z głowicą fachowiec przy okazji wyczyścił popychacze i obecnie nawet przy ujemnych temp. nie klekocze po odpaleniu .
mkm - 04-12-2017, 02:01
Wrzucaj filmik z kamerki
Uszczelniacze kupowałeś czy dobierali?
Bzyk_R1 - 04-12-2017, 08:24
Wrzucaj i dawaj recenzję. Też mnie interesuje ten model bo w internetach najlepsze nagrania wrzucają z MiVue
|
|
|