To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Outlander PHEV

waran73 - 21-02-2023, 18:59

Przeczytałem ostatnie posty jeszcze raz,szukając nierzetelnosci i przecierając oczy dla lepszego zrozumienia..? ..Niektórzy koledzy są bardzo drobiazgowi..Ale to nic nie szkodzi i nie ma wplywu na moją do nich sympatie....Wszak i tak wszyscy będziemy poddani obróbce. Nadchodzący zamordyzm--wedle zapowiedzi tych co siedzą przed stojącymi przed nimi politykami-- bedzie osadzony na fundamencie dobroci,troski o nas i nieustającej chęci uczynienia nas szczęsliwymi..co prawda na siłe ale co tam..
a wracając do tematu PHEV...no szkoda że i ta konstrukcja będzie be..szkoda..Hybrydy to tak wogóle fajny rozdział w motoryzacji..

nemmooo - 21-02-2023, 21:51

tościk napisał/a:
Ale to nie auta elektryczne są problemem. One są tylko marną wymówką i mydleniem oczu.
Problemem jest ograniczanie wolności ludzi poprzez zmuszanie żeby nie ruszali się dalej niż 15 minut od swojego miejsca zamieszkania i to najlepiej na piechotę, góra rowerem. A robi się to m. in. przez tępienie aut spalinowych i niszczenie komunikacji zbiorowej.

Ludzie od bardzo niedawna poruszają się dalej niż za horyzont poza pewnymi wyjątkami. 100 lat temu zapewne większość z nas znałaby niewielki kawałek Polski a wyprawa do większego miasta byłaby wydarzeniem:) Od jakich 50-60 lat podróżujemy do praktycznie dowolnego miejsca na ziemi.

Myślę że nie warto aż tak pesymistycznie spoglądać w przyszłość, mnie tam będą cieszyły fajne przyspieszenia z elektryków.

tościk - 22-02-2023, 07:26

nemmooo napisał/a:
Ludzie od bardzo niedawna poruszają się dalej niż za horyzont poza pewnymi wyjątkami. 100 lat temu zapewne większość z nas znałaby niewielki kawałek Polski a wyprawa do większego miasta byłaby wydarzeniem:) Od jakich 50-60 lat podróżujemy do praktycznie dowolnego miejsca na ziemi.

Myślę że nie warto aż tak pesymistycznie spoglądać w przyszłość, mnie tam będą cieszyły fajne przyspieszenia z elektryków.

100 lat z perspektywy zwykłego człowieka to szmat czasu. Duża część nawet połowy tego czasu nie dożywa. A ja szczerze mówiąc nie widzę powodu, żeby się cywilizacyjnie cofać w rozwoju do czasów króla ćwieczka, skoro już jakieś możliwości przemieszczania się osiągnęliśmy i bazuje na tym cała nasza cywilizacja.

Tak czy siak, myślę że auta spalinowe magicznie nie znikną. Nawet te nowe i produkowane w UE. Tylko żałosne to będzie, że za nowe auto spalinowe produkowane w jakiejś wiosce pod Monachium trzeba będzie płacić grube cło, akcyzę i inne zapewne podatki pobierane przy sprowadzaniu auta spoza UE. Ale biznes się kręci i wszyscy zadowoleni. A zwykłym ludziom się wmówi, że to przez nich, bo są źli i mają się kajać, a nie faflunić, bo chcieli jeździć autem, a nie wykupili (za przykładem pewnego znanego miliardera) platynowego pakietu w firmie redukującej CO2 swoją stroną internetową :roll:

Także ciężko patrzeć pozytywnie na to co sie wyprawia, patrząc jak odrealnione decyzje podejmuje ostatnio klasa polityczna na różnych szczeblach i w jaki sposób próbuje to ludziom opchnąć :wink:

Marcino - 22-02-2023, 09:00

waran73 napisał/a:
a wracając do tematu PHEV...no szkoda że i ta konstrukcja będzie be..szkoda..Hybrydy to tak wogóle fajny rozdział w motoryzacji..

Tak szybko nie znikną. Aby spełnić nową normę E7 każda cieżarówka bedzie musiała mieć hybrydę bo nie da rady spełnić nowej normy. Z osobowymi bedzie podobnie, zanim nam infrastrukturę pod elektryki zrobią to jako pośrednia wersja bedą hybrydy,.
Jak sobie wyobrazacie ładowanie aut na duzym blokowisku - np Gdański falowiec 860m długości bloku, 1792mieszkania, około 6tyś osób.... na oko 2tyś samochodów... jak to łądować.
Tak ze nie ma co panikować tylko cieszyć sie zyciem i obecnymi samochodami.
Ktoś tam powiedział sobie elektryfikacja, moze za daleko to idzie ale cofnac nie można. Producentom samochodów na rekę ze coś nowego i bedzie sznasa zarobić bo dla nich tylko to sie liczy, a zielona przyszłość.... to na drugim miejscu.

nemmooo - 22-02-2023, 09:43

Zgadzam się z @Marcino, trzeba się cieszyć obecnymi autami. Sam obecnie użytkuję Miska i elektryczną Corsę i po przy zmianie aut w OT denerwuje co chwilę włączający się silnik po wyczerpaniu baterii. Natomiast Corsa zupełnie nie nadaje się na dłuższe trasy, a zimą to szczególnie. Autostradowy (130-140 na liczniku) zasięg to 120-140 km chociaż komputer pokazuje zasięgu 280km i więcej. Elektryki są na razie ciekawostką i zobaczymy gdzie to dalej pójdzie.
tościk - 22-02-2023, 11:17

Marcino napisał/a:
Jak sobie wyobrazacie ładowanie aut na duzym blokowisku - np Gdański falowiec 860m długości bloku, 1792mieszkania, około 6tyś osób.... na oko 2tyś samochodów... jak to łądować.

Zredukować liczbę samochodów pod blokiem z 2000 do 100. Wtedy jest szansa, że sieć to wytrzyma.

Cytat:
Tak ze nie ma co panikować tylko cieszyć sie zyciem i obecnymi samochodami.

Ale ja absolutnie nie namawiam do paniki. Tylko do świadomości pewnego kierunku, który się nam narzuca. Nie wiem czemu ludzie lubią udawać, że czegoś nie widzą, albo że ich nie dotyczy a potem płacz i zgrzytanie zębami, bo się nie przygotowali.
A ja owszem mam zamiar cieszyć się obecnymi samochodami, nawet motocyklami, a życiem to już na pewno. Ale w tej radości przygotowuję się też na ewentualność, że może za jakieś 10-15 lat trzeba będzie zamienić życie w UE na coś bardziej przyjaznego człowiekowi. I tyle :mrgreen:

Marcino - 22-02-2023, 13:28

tościk napisał/a:
Ale w tej radości przygotowuję się też na ewentualność, że może za jakieś 10-15 lat trzeba będzie zamienić życie w UE

A na pewno trzeba się będzie przestawić... na inne

Krzyzak - 22-02-2023, 13:29

tościk napisał/a:
może za jakieś 10-15 lat trzeba będzie zamienić życie w UE na coś bardziej przyjaznego człowiekowi
każdy, komu obce będzie bycie typową chińską mrówką bez wyboru, której każdy aspekt życia podlega ocenie i odgórnej manipulacji, będzie się starał znaleźć takie miejsce
dawniej nawet myślałem o antypodach, ale tam też sięgnęła łapa zamordyzmu i to nawet bardziej niż w EU...
teraz to nie wiem... Bhutan? chociaż kusi Szwajcaria i Andora

Marcino - 22-02-2023, 14:23

Krzyzak napisał/a:
chociaż kusi Szwajcaria

Oni pierwsi wejda w elektryfikacje dlaczego bo ich stać, kraj niewielki przejedziesz na eketryku :)

apikus - 22-02-2023, 15:23

Marcino napisał/a:
Oni pierwsi wejda w elektryfikacje dlaczego bo ich stać, kraj niewielki przejedziesz na eketryku

A niedawno zabronili ładować auta, bo "pundu" brakło. :D :D

waran73 - 22-02-2023, 18:16

Tak sobie czytam co koledzy piszą..czytam..i widze że wszystkim NAM bardzo znajome robi sie uczucie strachu..Strachu przed systemem..Ale czasy takie-i technologia-że nikt nigdzie nie ucieknie.Widziałem filmy z Australii gdzie w czasach jedynej prawdziwej choroby,po parkach chodziły szwadrony opancerzonych policjantów i pałowały..zawzięcie pałowały,każdego kto był na nielegalnym spacerze..A jak długo można siedzieć w areszcie domowym bez wyroku??
Akcja kowid pokazała że ONI mogą zrobić z nami wszystko co chcą..Jak w bolszewickiej Rosji za Lenina i Stalina do czerwca 1941r państwo mordowało ok półtora miliona ludzi rocznie w ramach walki z kontrewolucja, to wszyscy siedzieli cichutko ze strachu..Nikt nie pisnął..a jeśli już był jakiś zawodnik co go nie wypadało zabić-psychiatruszka..schizofrenia BEZOBJAWOWA--tak to sie nazywało..podobnie jak niedawno..Ale wracając do phevów..to już tam kręcą afere że ludziki ich nie ładują prądem i jeżdżą na paliwie--znaczy kontrrewolucyjnie..i Bruksela sie nad tym zaczyna pochylać z uwagą...

nemmooo - 22-02-2023, 23:23

waran73 napisał/a:
Tak sobie czytam co koledzy piszą..czytam..i widze że wszystkim NAM bardzo znajome robi sie uczucie strachu..Strachu przed systemem..Ale czasy takie-i technologia-że nikt nigdzie nie ucieknie.Widziałem filmy z Australii gdzie w czasach jedynej prawdziwej choroby,po parkach chodziły szwadrony opancerzonych policjantów i pałowały..zawzięcie pałowały,każdego kto był na nielegalnym spacerze..A jak długo można siedzieć w areszcie domowym bez wyroku??
Akcja kowid pokazała że ONI mogą zrobić z nami wszystko co chcą..Jak w bolszewickiej Rosji za Lenina i Stalina do czerwca 1941r państwo mordowało ok półtora miliona ludzi rocznie w ramach walki z kontrewolucja, to wszyscy siedzieli cichutko ze strachu..Nikt nie pisnął..a jeśli już był jakiś zawodnik co go nie wypadało zabić-psychiatruszka..schizofrenia BEZOBJAWOWA--tak to sie nazywało..podobnie jak niedawno..Ale wracając do phevów..to już tam kręcą afere że ludziki ich nie ładują prądem i jeżdżą na paliwie--znaczy kontrrewolucyjnie..i Bruksela sie nad tym zaczyna pochylać z uwagą...

Niektórzy to już przewidzieli Orwell (rok 1984), Huxley (Nowy wspaniały świat), z nowszych to Kempczyński (Reqiuem dla Europy). Szczególnie to ostatnie jest na czasie. Pewnie gdzieś do znalezienia audiobook do samochodu.

Krzyzak - 23-02-2023, 09:04

Marcino napisał/a:
Oni pierwsi wejda w elektryfikacje dlaczego bo ich stać, kraj niewielki przejedziesz na eketryku

jeśli tylko pójdzie za tym rozwój infrastruktury (żeby nie było, że żyje się od ładowarki do ładowarki jak w Polsce) to dlaczego nie - helveci są jednak innym społeczeństwem i tam rządzi się referendami, które są wiążące

Marcino - 23-02-2023, 11:26

Krzyzak napisał/a:
jeśli tylko pójdzie za tym rozwój infrastruktury

Myśle ze systemy PHEV oraz BEV l sie tak rozwiną ze będą szybkie ładowarki coś w stylu jak teraz LPG tankujemy. Technologia idzie do przodu. Jest jest też jeszcze technologia wodorowa.

waran73 napisał/a:
Ale wracając do phevów..to już tam kręcą afere że ludziki ich nie ładują prądem i jeżdżą na paliwie

Nie każdy ma możliwosc, ale za to hanowanie zamiast pylacymi klockami już sie odbywa hybryda. I taki suv w miescie nie pali 12-14litrów PB.

nemmooo - 23-02-2023, 14:28

Phev nieładowany z gniazdka raczej się nie opłaca bo:
1/ droższy w zakupie niż zwykła hybryda
2/ większy akumulator dodający wagi

Mój PHEV nieładowany z gniazdka w trakcie wakacyjnego wyjazdu wypijał 8-10litrów. W czasie jazdy dom-praca-dom spalanie wynosi 2.25l i 6.77kWh (według pomiarów z podlicznika)

Żeby nie było kolorowo z tym jeżdżeniem na prąd to e-Corsa według wskazań auta pokazuje 19kWh/100km a według podlicznika 22.79kWh/100km.