Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
Bzyk_R1 - 09-06-2018, 18:37
Nie lubię jak nic się nie dzieje więc sobie opiszę najbliższe plany związane z LSRG:
- po 20.06 remap w RS Motorsport. Szykuje małą niespodziankę, zobaczymy co wypluje
- następnie strojenie LPG z AFR w GazParts, zobaczymy co na powyższe powie ACR01, rozważam zmianę reduktora.
- przed remapem serwis olejowy oraz montaż podstawki pod filtr i czujnika temperatury oleju.
- wymiana wszystkich filtrów
- wymiana klocków z tyłu i z przodu
- zmiana przednich tarcz na ASX.
- lać i jeździć
Hugo - 10-06-2018, 11:33
Bzyk_R1 napisał/a: | - zmiana przednich tarcz na ASX. | A co, TEXTAR-y 294/24 mm zaczęły bić?
P.S. Jakiej firmy masz klocki do nich?
Bzyk_R1 - 10-06-2018, 12:49
Hugo, chce zmienić na ASX bo mam nowiutkie klocki textar od Pawła1988 a jestem pewien że obecne tarcze nie wytrzymają kolejnych 30kkm i nie chce potem wrzucać przytartych klocków do nowej tarczy asx. Wolę teraz wrzucić nowy cały zestaw. A prawda jest taka że 294/24 biją mi delikatnie ale na autostradzie i ekspresówkach jak dostają dużo dohamowań i temperatury. No i nie ma co ukrywać że laweta im "dołożyła"
Klocki mam Girling.
Twardy - 13-06-2018, 18:27
Przeczytałem Twój temat strona po stronie, będzie to dla mnie kopalnia wiedzy Dzięki za szczegółowe opisy i łopatologiczne tłumaczenie
Bzyk_R1 - 13-06-2018, 18:49
Bardzo mi miło. Mam nadzieję że przybijemy pione gdzieś na zlocie/spocie.
Bzyk_R1 - 22-06-2018, 22:33
Wreszcie udało się umówić na serwis LSRG. Muszę się przygotować bo przed końcem czerwca planujemy wycieczkę nad morze. Będziemy pewnie z tydzień w Gdańsku a potem kolejny tydzień gdzieś się przeniesiemy. Maluszek ma wygodny fotel więc powinien jakoś znieść dłuższą podróż.
Obejrzałem z bliska przednie tarcze. Po 30.000km textary od wewnątrz od strony tłoczków nie mają rantu tylko bruzde! Klocki tak je dojechały że może zostało z połowę grubości. Nic dziwnego że hałasują i wibrują po mocnym dohamowaniu z dużej prędkości. Toteż w przyszłym tygodniu wlatują Textary ale wersja PRO+ od ASX, bardzo trudno je dostać. Zaciski zostają od outlandera, zamówiłem zestawy naprawcze na tłoczki, więc przy okazji będzie regeneracja zacisków. Do tego oczywiście klocki textar przód i tył. Zmienimy z mechanikiem wreszcie uszczelki turbo i wszystkie podkładki miedziane. Gdybyście szukali wymiarów, maja mieć rozmiar wewnątrz 10mm, na zewnątrz 16mm a grubość 1mm.
No i oczywiście podstawka pod filtr oleju wreszcie i pakiet filtrów knecht.a. Zmieniłem nieco wygląd przodu, wyrzuciłem podstawkę tablicy rejestracyjnej. Oprócz zmiany looku, odsłoniłem całkowicie wlot powietrza na FMIC, bo podstawka zakrywała jeden rząd IC.
Do RS.Motorsport już nie dzwonię, mają mnie dość. Poczekam na ich odzew. Chciałem zrobić remap przed urlopem ale nie uda sie A przód wygląda teraz tak:
Bzyk_R1 - 23-06-2018, 16:15
Twardy - 23-06-2018, 17:41
Nie myślałeś żeby wrzucić tablicę np. z lewej strony zderzaka? Mi chodzi taki pomysł po głowie, żeby przedni zderzak był clean look a tablica rejestracyjna za szybą. Tylko nie wiem co na to powiedzą policmajstry...
Bzyk_R1 - 23-06-2018, 18:25
Od 1 lipca 2018 można stosować małe tablice dwurzędowe jak w rdzennych japońcach i taką bym z chęcią przeniósł na lewą stronę. Niestety pod podkładką rejestracji zostają 4 wielkie dziury po śrubach które trzeba zaślepić więc dochodzi malowanie zderzaka
wilkuuu - 23-06-2018, 19:43
A czemu sie nie uda wystroic ? Takie odlegle terminy maja ?
Bzyk_R1 - 24-06-2018, 00:59
wilkuuu, tak, terminy odległe. Lato/wakacje to czas wyścigów i innych imprez. Przyjeżdża do nich masa aut na przygotowania pod zawody i po prostu jedna hamownia nie wyrabia. Osobna kwestia jest taka że jak podjeżdżasz kolejny raz to nie jesteś dla nich niestety atrakcyjnym klientem. Dopóki masz im zapłacić za program wszystko jest okej ale kolejny raz już traktują Cię "po łebkach" niestety takie mam odczucie. Robią super robotę z O1T, ale jak planujesz tam jechać to przygotuj auto w 100% żeby nie było poprawek.
Bzyk_R1 - 26-06-2018, 20:15
Przebieg blisko 180.000. Po 9500km zmieniony olej na Liqui Moly 5w40 filtr knecht. Zmienione uszczelki spustu oleju. Niestety osłona kolektora nie pozwoliła się odkręcić bez rwania śrub więc miedziane podkładki przewodów olejowych nie wymieniłem, zostaną na kiedy indziej. Zamontowane tarcze ASX/Outlander 3, 294/26 do oem zacisków. Tarcze i klocki textar, również z tyłu klocki textar. Zamontowana podstawka D1Spec pod filtr oleju. Czujnik i zaślepki wkręcone na teflonie. Teraz docieramy hamulce, sprawdzić ciśnienie w oponach i auto gotowe na podróż.
Bzyk_R1 - 28-06-2018, 09:49
Turlanie się po mieście, 90 stopni ma olej. Jak się zatrzymałem do zdjęcia spadło na 88
jacek11 - 29-06-2018, 15:25
Wygląda trochę jak prędkościomierz Nie pomyl się
Olivia - 29-06-2018, 23:02
Zbyt niska maksymalna prędkość. To bardziej pasuje do autokaru lub ciężarówki. Poza tym przecież w Polsce nie można poruszać się z wyższymi prędkościami niżeli 140 km/h więc nie wyjeżdżając poza Polskę wyższa skala nie jest potrzebna
|
|
|