Nasze Miśki - Powrót do przeszłości
jacek11 - 16-08-2019, 22:12
Tak więc sprawa się wyjaśniła, i okazało się, że Bartek miał kolejny raz rację
Wczoraj w przypływie natchnienia, a tak że wolnego czasu , rozebrałem raz jeszcze górę silnika, to znaczy dekiel zaworów, magistralę oleju, i po kolei każdy zawór. Znalazłem jeden uszkodzony uszczelniacz Nie wiem, czy uszkodziłem go podczas montażu, czy to była jego wada fabryczna, ale na szczęście tylko ten jeden był pęknięty. Na tę chwilę wsadziłem używany, bo auto potrzebne, ale myślę poważnie o uszykowaniu drugiej głowicy do montażu.
Tak więc wszystko wróciło do normy, i już nie ma wstydu stojąc w korkach
Rozebrałem trzy zawory z zapasowej głowicy, ale ona ma spore luzy, ale o dziwo nie zauważyłem zużycia trzonków zaworów. Może by się pokusić o wymianę samych prowadnic
jacek11 - 20-08-2019, 21:06
Dzisiaj w nagrodę miś dostał świeży olej i filtr Przebieg licznikowy to 325 600 km.
Olej jak zwykle Valvoline Max Live 5W40, a filterek jak zwykle Kneht
Jutro kontrola stanu, a potem co miesiąc celem sprawdzenia ewentualnych ubytków
jacek11 - 21-09-2019, 22:00
Miesiąc minął, ale nie sprawdziłem poziomu oleju, bo zapomniałem Juro to zrobię
Natomiast Galant dostał nowe tylne hamulce, o które prosił się już długo Zawitały tarcze i klocki firmy TRW, oraz nowe uszczelnienia zacisków.
Teraz hamuje kulturalnie i równo
Niestety po zweryfikowaniu stanu łożysk, okazuje się, że prawe tylne łożysko kończy swój żywot. Trzeba się rozejrzeć za nowym. Jeszcze nie ma luzów, ale chodzi bardzo lekko, i hałasuje. Co ciekawe, w kabinie podczas jazdy nie ma charakterystycznego huczenia jak to się zwykle dzieje. Może to dopiero stan przedzawałowy
Hugo - 22-09-2019, 12:53
jacek11, nie ma huczenia, ale jak się lekko obraca i hałasuje to po wymianie na pewno będzie ciszej podczas jazdy.
jacek11 - 22-09-2019, 14:55
Hugo napisał/a: | jacek11, nie ma huczenia, ale jak się lekko obraca i hałasuje to po wymianie na pewno będzie ciszej podczas jazdy. |
Jest to bardzo możliwe, bo głośność łożyska narasta powoli, i człowiek się przyzwyczaja
Jak na tę chwilę, budżet na auto wyczerpałem, więc chwilkę się odwlecze w czasie.
Po za tym wraca temat opon na zimę
jacek11 - 04-10-2019, 18:49
Pierwszy raz cieszę się z zapylonych felg Bo to pierwszy raz, kiedy tylne felgi są zapylone od klocków
Oznacza to,że Galant nareszcie hamuje poprawnie wszystkimi kołami
Na wymianę czekają przewody hamulcowe elastyczne, bo na jednym zauważyłem pęknięcia. Może jutro po południu się to ogarnie. Do wymiany uszczelnień pójdą też zaciski przednie.
Po za tym spaliły się żarówki w reflektorach. Nawet roku nie wytrzymują. Fajnie świecą, ale chyba trzeba zainwestować jednak w moduł świateł dziennych
Marcino - 07-10-2019, 08:51
jacek11 napisał/a: | Po za tym spaliły się żarówki w reflektorach. Nawet roku nie wytrzymują. Fajnie świecą, ale chyba trzeba zainwestować jednak w moduł świateł dziennych |
JA mam moduł i chce zrobić ze długie bedą swiecić jako Dzienne. Niestety w MItsu sterownie jest masa i tezeba wlutować diody....
jacek11 - 07-10-2019, 15:57
Są moduły które sterują masą, więc nie kłopot. Problem jest w budżecie, bo ostatnio miś robi mi niespodzianki, i zakupy gadżetów odkładają się na później
Marcino - 08-10-2019, 11:24
jacek11 napisał/a: | Są moduły które sterują masą, więc nie kłopot. Problem jest w budżecie, bo ostatnio miś robi mi niespodzianki, i zakupy gadżetów odkładają się na później |
No to dałem ciała.....
Hugo - 08-10-2019, 11:30
A jak już w temacie niefabrycznych dodatków elektronicznych jesteście to w przypadku gdy potrzebuję do pewnego modułu impuls masy po zamknięciu centralnego zamka, a w aucie go nie ma to można go jakoś uzyskać?
jacek11 - 08-10-2019, 13:02
Centralny zamek jest sterowany masą. W wiązce drzwi są przewody i wchodzą do kabiny.
Hugo - 08-10-2019, 15:52
jacek11, wiem, ale masa się pojawia i nie zanika na tych kablach. I tu jest problem, bo ja potrzebuję tylko impulsu masy, czyli impuls nie dłuższy niż 0,5 sekundy.
jacek11 - 08-10-2019, 16:04
Ja mam u siebie w galu sterownik dokładany, i takie właśnie sygnały z niego wychodzą. Na chłopski rozum to ten sygnał nie może tam zostać,bo zamek by zgłupiał.
Sprawdzę to w wolnej chwili,Ale sygnał nie powinien tam zostać.
areksz121 - 08-10-2019, 21:41
Nie wiem czy rocznikami się coś różniło, ale wynalazłem takie coś w schemacie z pilotem bez alarmu. Wtyczka C-138 przy ETACS sygnał masy na otwarcie pin 23( fioletowo-biały) i pin 24 masa na zamykanie (Jasnozielono-czerwony, lub fioletowo-czerwony):
Przy centralce od pilota analogicznie pin 14 otwarcie (fioletowy z białym) i 12 zamykanie (fioletowy z czerwonym):
Na schemacie nie widać przekaźników na wyjściu z centralki pilota, więc nie wiem jak z obciążalnością tych linii, ale wykorzystanie jako sygnał wzbudzający inną elektronikę posiadającą swoje przekaźniki wykonawcze nie powinno stanowić problemu.
Hugo - 09-10-2019, 11:05
Słyszałem o tych pinach 23 i 24 przy ETACS, niestety sprawdzałem 2 razy i masa się na nich pojawia i zostaje na pewno dłużej niż 2 sekundy (dłużej nie czekałem z wpiętą kontrolką). To samo przy oryginalnym sterowniku centralnego zamka...
areksz121, rozwiń myśl z tą dodatkową elektroniką, coś mi kumpel opowiadał o przekaźniku, który zmienił by impuls plusa na impuls masy, bo impulsy plusa jak na złość są w tym aucie, ale mówił, że ten przekaźnik dostawał by non stop prąd i to niebezpieczne.
|
|
|