To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

meydey000 - 29-01-2012, 13:23

andrew84,
andrew84 napisał/a:
meydey000 napisał/a:
ja myślełem żeby wstawić do misia to ten model radia: http://allegro.pl/lafayet...2073138435.html ze względu na możliwość schowania go bo wszystko jest w gruszce. co sądzicie o tym radiu?

Wg mnie im więcej bajerów tym gorzej. Ale wybór należy do Ciebie :wink:

nie chodzi o bajer, tylko o to żeby nie było nic na wierzchu (mniej kusi :wink: )

elektryk - 30-01-2012, 01:14

andrew84 napisał/a:
meydey000 napisał/a:
andrew84, to już lepiej kup sobie tą onwe mk3 tylkko dokup sobie dobrą antene i będzie gitara

Wezmę chyba tego Yosana, bo ma squelcha.
Squelcha to ma każde radio produkowane od 20 lat.
andrew84 napisał/a:
meydey000 napisał/a:
ja myślełem żeby wstawić do misia to ten model radia: http://allegro.pl/lafayet...2073138435.html ze względu na możliwość schowania go bo wszystko jest w gruszce. co sądzicie o tym radiu?

Wg mnie im więcej bajerów tym gorzej. Ale wybór należy do Ciebie :wink:
Ja też się z tym zgadzam, im mniej pokręteł i przycisków tym lepiej. Ja też wolę jak pokrętło do zmiany kanałów jest mechaniczne i można wtedy zmieniać kanały nie patrząc na wyświetlacz. Osobiście bajery typu regulacja MIC Gain i Tone oraz w większości przypadków RF Gain są zbędne w samochodzie. W stacji bazowej może i są przydatne, jednak w samochodzie operuje się najczęściej głośnością, squelchem i kanałami.
mlun - 30-01-2012, 11:28

andrew84, Onwa też ma sq:)
szuwar - 31-01-2012, 08:54

mlun napisał/a:
Onwa też ma sq:)

używałem onwy bardzo długo w służbowym, jakieś 4 lata i jak na tzw szumofon sprawdzał się bardzo dobrze, nie skomplikowane przy czym nie za bardzo miał się co zepsuć :) w tej klasie jedno z lepszych uważam, bo nie porównujemy go do lepszych za czym droższych ...

Ale w miśku ONWA, sie nie sprawdziła, przynajmniej u mnie, straszna zakłócenia z instalacji elektrycznej, w CARISMA zamontowałem YOSAN CB-100 i szumy prawie niesłyszalne

kubus - 12-02-2012, 12:03

Czy ktos z Kolezenstwa orientuje sie jak wyglada sprawa przedluzek do kabla antenowego do CB ? Cos mi sie tak kojarzy ,ze przedluzka musi byc tej samej dlugosci co kabel antenowy.. ?! prosze mnie poprawic jesli sie myle :)
Andrew - 12-02-2012, 13:06

kubus ja mam przedłużony kabel od anteny od jakiś metr i jest ok. Musisz kupić tzw. beczkę, kabel i końcówkę do radia, spiąć to i ustawić miarką antenę. Powinno działać :wink:
kubus - 12-02-2012, 13:20

No i pasuje i dobra jest :D dziekowa :) aa andrew84, jaka masz antene :) ?
Andrew - 12-02-2012, 13:24

kubus napisał/a:
aa andrew84, jaka masz antene :) ?

President Carolina

kubus - 12-02-2012, 13:34

oooo to ladna ladna :D
Andrew - 12-02-2012, 13:44

kubus napisał/a:
oooo to ladna ladna :D

Krótka, ale jak dla mnie wystarczająca i ładnie wygląda :wink: No i kosztowała mnie tylko 100 :mrgreen:

Bismarck - 12-02-2012, 14:01

andrew84 napisał/a:
ładnie wygląda

przyznam ze antenke to sobie niezla zafundowałes ale do rzeczy:

Antena Carolina jest jedną z najlepszych anten 1/2 na pasmo CB. Jej producentem jest firma President. Jest ona niewielkich rozmiarów, świetnie trzyma się na dachu. Przeznaczona do samochodów dostawczych oraz osobowych gdzie antena ma zapewniać bardzo dobry zasięg a jednocześnie nie będzie trzeba jej zbyt często składać. Montaż anteny polega na dokręceniu główki antenowej do uchwytu, lub bezpośrednio do karoserii pojazdu, a następnie dokręceniu do niego anteny.

Dane techniczne:
Wzmocnienie (zysk) +3 dBi
Długość fali 1/2
Moc szczytowa 120 W P.E.P
Częstotliwość strojenia 600 kHz
Długość anteny 430 mm
Typ mocowania otwór mocujący
Średnica otworu mocującego 10-15 mm
Regulacja kąta nachylenia tak

Andrew - 12-02-2012, 14:14

Mam ją zamontowaną na dachu i jak dla mnie jej zasięg jest wystarczający. Zakupiłem ostatnio Yosana Pro-110 i powiem,że radio jak za taką kasę jest naprawdę ok.
krzychu - 12-02-2012, 19:11

A po przedłużenie stroiłeś? Kabel nie ma idealnej długości i trzeba potem poprawić...
kubus - 12-02-2012, 19:58

krzychu napisał/a:
A po przedłużenie stroiłeś? Kabel nie ma idealnej długości i trzeba potem poprawić...

w sensie ,ze jak doloze przedluzke to moze sie nie zestroic :>?

Andrew - 12-02-2012, 20:25

krzychu napisał/a:

Powiem tak: wcześniej w galancie e34 miałem jakąś magnesową antenę Sirio, modelu nie pamiętam i kabel w niej był za krótki, wtedy przedłużyłem i ustawiałem. W galu kupiłem antenę Presidenta i puściłem kabel pod plastikami, ale był trochę za krótki na me potrzeby i użyłem ten metrowy kawałek z wcześniejszej anteny, podpiąłem pod radio Cobra i działało bez żadnego ustawiania :mrgreen: Teraz mi Cobra padła, kupiłem Yosana, podłączyłem i działa wszystko jak należy, wprawdzie można by miarkę podpiąć celem sprawdzenia, ale nie chce mi się, bo zimno...
kubus napisał/a:
w sensie ,ze jak doloze przedluzke to moze sie nie zestroic :>?

Po dołożeniu przedłużki musisz wyregulować antenę, także po ustawieniach powinno chodzić bez problemu :wink: