[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
robertdg - 11-07-2013, 21:33
apachap7 napisał/a: | Wczoraj odebralem zregenerowane sworznie zrobilem to w Sosnowcu, firma prowadzi swuj business juz od 30 lat i wiedza co robia, zrobili to naprawde dobrze wkladka jest z teflonu i sworzen ciasno chodzi mysle ze wytrzyma dluzej niz czesci kupowane w sklepie.
Zaklad miesci sie w Sosnowcu na ul. Sobieskiego 58 a tel do nich uwaga koduje 6AAA0yy3YYY1ggg7hhh6ttt4hhhh4hhhh4hh, z czystym sumieniem polecam ! Postaram sie byc na zlocie to pokaze jak wygladaja bo mam dwa komplety zrobione cena jest bardzo przystepna a i jakosc uslugi nie do podwazenia. Zaklad moze nie wyglada na nowoczesny ale za to jest tam rzemioslo ktorego juz w szkolach nie ucza. Bo ucza wymien a naprawa sie nie zajmuj. Jesli chcecie wiecej info piszcie na prv. | Pochwal się po jakim przebiegu zacznie się z nimi coś dziac, ostatnimi czasy mogę napisać, że wkłady teflonowe strasznie szybko się sypią, nie potrafią wytrzymaćv nawet 10tyśkm, no ale co rzemieślnicy są w stanie na to poradzić
fj_mike - 11-07-2013, 21:51
robertdg napisał/a: | Pochwal się po jakim przebiegu zacznie się z nimi coś dziac |
Dokładnie. Wszystko fajnie pięknie na początku. Po czasie okazuje się co ile jest warte.
apachap7 - 11-07-2013, 22:20
robertdg napisał/a: | apachap7 napisał/a: | Wczoraj odebralem zregenerowane sworznie zrobilem to w Sosnowcu, firma prowadzi swuj business juz od 30 lat i wiedza co robia, zrobili to naprawde dobrze wkladka jest z teflonu i sworzen ciasno chodzi mysle ze wytrzyma dluzej niz czesci kupowane w sklepie.
Zaklad miesci sie w Sosnowcu na ul. Sobieskiego 58 a tel do nich uwaga koduje 6AAA0yy3YYY1ggg7hhh6ttt4hhhh4hhhh4hh, z czystym sumieniem polecam ! Postaram sie byc na zlocie to pokaze jak wygladaja bo mam dwa komplety zrobione cena jest bardzo przystepna a i jakosc uslugi nie do podwazenia. Zaklad moze nie wyglada na nowoczesny ale za to jest tam rzemioslo ktorego juz w szkolach nie ucza. Bo ucza wymien a naprawa sie nie zajmuj. Jesli chcecie wiecej info piszcie na prv. | Pochwal się po jakim przebiegu zacznie się z nimi coś dziac, ostatnimi czasy mogę napisać, że wkłady teflonowe strasznie szybko się sypią, nie potrafią wytrzymaćv nawet 10tyśkm, no ale co rzemieślnicy są w stanie na to poradzić |
hmm zobaczymy dam wam znac jak narazie to"555" nie wytrzymalo 5 tys a poprzednie Yamoto niecaly rok ok 13 tys, a jesli masz takie doswiadczenie z teflonem tzn ze wsadze poliuretan i to juz wytrzyma bedzie mnie to kosztowac 50 zl od sworznia a nie 250 lub 300;) Pozatym znajomy taxiaz chwalil sobie te robione
Marcino - 11-07-2013, 22:22
Moje regenerowane u Bieniaka chyba zaczynają dawać znać o soebie, jeszcze nie wiem co ale coś puka, chyba że to ten jeden którego zostawiłem. muszę sprawdzić bo mam zanotowane, bedzie ponad 10tyś km.
apachap7 - 11-07-2013, 22:24
Marcino napisał/a: | Moje regenerowane u Bieniaka chyba zaczynają dawać znać o soebie, jeszcze nie wiem co ale coś puka, chyba że to ten jeden którego zostawiłem. muszę sprawdzić bo mam zanotowane, bedzie ponad 10tyś km. |
A na jakich felgach jezdzisz? i czy gorne tez wymieniales ?
Hugo - 11-07-2013, 22:44
apachap7 napisał/a: | Powtarzam jednak ze firma 555 odpisujac na mj tgz complaint odpisala jasno i wyraznie nie produkuja wahaczy bez loga. | Miałem w poprzednim Galancie końcówki drążków kierowniczych z odlanym logo 555. Dostały ogromnego luzu po kilku tysiącach km spokojnej jazdy.
apachap7 - 11-07-2013, 22:44
bluecard88 napisał/a: | panowie, mam standardowo problem z moim galem , otóż przednie zawieszenie ,a dokładniej lewa strona skrzypi jak stare drzwi (dosłownie). Przy każdym ruchu zawieszenia:
-przy lekkich ruchach kierownicą , nawet podczas jazdy (przy mocnym kręceniu nie słychać )
-na dziurach
-przy zmianie biegów na wyzsze a dokladniej przy wciskaniu i puszczania sprzęgła( przod unosi sie i opada)
-przy hamowaniu
Więc dosłownie cały czas i przy każdym manewrze. Jeśli auto postoi pare godzin to przez pierwsze 200-300 metrow cisza, ale gdy popada to wcale dzwięki nie ustępują. Myślałem o amorkach bo z przodu nie wymienione, ale nie jestem pewien.
Nowe części z przodu:
-końcówki i drążki kierownicze
-sworznie górnych wahaczy
-proste dolne ( co prawda tanie ,ale gumy całę i przebieg około 10.000-15.000 km)
-łączniki stabilizatorów ,ale już 40 tyś temu
Miałem być dziś u mechanika ,ale się plany zmieniły ,wieć może coś sie tutaj dowiem |
U mojego miska tez tak skrzypialo i przestalo jak nasmarowalem gorne wahacze, wykrec rozkrec i posmaruj, to zrobisz bez kanalu. Najprawdopodobniej te gumki od przy mocowaniu do kolumny zalecialy ci blotem piaskeim i czyms jeszcze. Wyczysc i posmaruj bedzie ok !
Marcino - 11-07-2013, 22:50
apachap7 napisał/a: | Marcino napisał/a: | Moje regenerowane u Bieniaka chyba zaczynają dawać znać o soebie, jeszcze nie wiem co ale coś puka, chyba że to ten jeden którego zostawiłem. muszę sprawdzić bo mam zanotowane, bedzie ponad 10tyś km. |
A na jakich felgach jezdzisz? i czy gorne tez wymieniales ? |
Felgi 15, 195/65. Górne wymieniane na 555 były dosc dawno temu. W weekend bedzie diagnoza...:)
apachap7 - 11-07-2013, 22:51
Hugo napisał/a: | apachap7 napisał/a: | Powtarzam jednak ze firma 555 odpisujac na mj tgz complaint odpisala jasno i wyraznie nie produkuja wahaczy bez loga. | Miałem w poprzednim Galancie końcówki drążków kierowniczych z odlanym logo 555. Dostały ogromnego luzu po kilku tysiącach km spokojnej jazdy. |
Ja mam od Hyundai i juz 3 wymiane reszty wytrzymuja
[ Dodano: 11-07-2013, 22:56 ]
Marcino napisał/a: | apachap7 napisał/a: | Marcino napisał/a: | Moje regenerowane u Bieniaka chyba zaczynają dawać znać o soebie, jeszcze nie wiem co ale coś puka, chyba że to ten jeden którego zostawiłem. muszę sprawdzić bo mam zanotowane, bedzie ponad 10tyś km. |
A na jakich felgach jezdzisz? i czy gorne tez wymieniales ? |
Felgi 15, 195/65. Górne wymieniane na 555 były dosc dawno temu. W weekend bedzie diagnoza...:) |
ok to skrobnij slowko i daj znac w jakim sa stanie.
Powodzonka
robertdg - 12-07-2013, 08:04
apachap7 napisał/a: | hmm zobaczymy dam wam znac jak narazie to"555" nie wytrzymalo 5 tys a poprzednie Yamoto niecaly rok ok 13 tys, a jesli masz takie doswiadczenie z teflonem tzn ze wsadze poliuretan i to juz wytrzyma bedzie mnie to kosztowac 50 zl od sworznia a nie 250 lub 300;) Pozatym znajomy taxiaz chwalil sobie te robione | Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym poliuretanem, ale ja za regeneracje sworznia wahacza za pierwszym razem płaciłem 70zł, a za każdym nastepnym 80zł, do tego, musze ten wahacz zawieżć i odebrać za kilka godzin bo od ręki nie zrobią, zwłaszcza gdy mają robotę, ponadto regeneracja wahacza to tez czas. Tak po którymś razie sobie obliczyłem, za jednym zamachem, musze strzelić 20km w jedną stronę, zawioze, wróce, pojade odebrać, wróce, to jest już 80km, muszę pożyczyć jakieś wozidło, bo przecież autobusami się tarabanił nie będe, czyli łaczny koszt już przekracza 100zł, gdyby jeszcze te regenerowane wahacze wytrzymywały 30tyśkm, tak jak X lat wstecz znajomy robił przy Mercedesie, teraz średnie przebiegi jakie robiłem na regenerowanym wahaczu 6-9tyś km, wkłady teflonowe się wybijają i koniec pieśni, niby mozna dociągnąć nakrętke, no ale jezeli to zrobimy z momentem ksiązkowym z jakim powinien się obracać sworzeń, to on jeszcze nie będzie na aucie, a już będzie stukał. Absolutnie nie mam pretensji do gości co wykonują te regeneracje, bo czemu oni są winni skoro taki wujowy teflon.
Dlatego też czekam na relacje z Twoich przebiegów, bo może zmienili coś z teflonem i teraz to lepiej hula, można by ze spokojem oddac na ponowną regeneracje
Krzyzak - 12-07-2013, 08:11
Marcino napisał/a: | Moje regenerowane u Bieniak | ja tydzień temu wstawiłem prosty regenerowany u niego - jednak proste miały być w środku z gniazdem z mosiądzu a nie teflonu - teoretycznie powinny być wieczne, zobaczymy
razem regenerowałem u Bieniaka 5 wahaczy - 3 banany (jednen od jakiegoś czasu bangla u Kibloo) oraz 2 proste
szkoda było starego prostego, gdzie musiałem uciąć sworzeń - ale niestety wyskoczył ze zwrotnicy a nakrętka siedziała tak mocno, że nie dało się jej odkręcić (ktoś chyba dał inny skok gwintu)
[ Dodano: 12-07-2013, 08:16 ]
Hugo napisał/a: | końcówki drążków kierowniczych z odlanym logo 555 | ja też mam takie wstawione - w E32 i w EA5A, podobnie górne sworznie w EA5A i EA5W
wszystkie te części działają od lat, niektóre po 30-40 tysi już mają i zero problemów
fakt, że końcówki kier. po zimie pordzewiały, ale sam sworzeń jest bez zarzutu
dodam, że jeden z górnych sworzni był już raz zmieniany w 2008 r jeszcze prze Kuntę i jak go teraz wyrzucałem (po przebiegu 50 tysi), to był jak nowy
apachap7 - 12-07-2013, 16:09
robertdg napisał/a: | apachap7 napisał/a: | hmm zobaczymy dam wam znac jak narazie to"555" nie wytrzymalo 5 tys a poprzednie Yamoto niecaly rok ok 13 tys, a jesli masz takie doswiadczenie z teflonem tzn ze wsadze poliuretan i to juz wytrzyma bedzie mnie to kosztowac 50 zl od sworznia a nie 250 lub 300;) Pozatym znajomy taxiaz chwalil sobie te robione | Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym poliuretanem, ale ja za regeneracje sworznia wahacza za pierwszym razem płaciłem 70zł, a za każdym nastepnym 80zł, do tego, musze ten wahacz zawieżć i odebrać za kilka godzin bo od ręki nie zrobią, zwłaszcza gdy mają robotę, ponadto regeneracja wahacza to tez czas. Tak po którymś razie sobie obliczyłem, za jednym zamachem, musze strzelić 20km w jedną stronę, zawioze, wróce, pojade odebrać, wróce, to jest już 80km, muszę pożyczyć jakieś wozidło, bo przecież autobusami się tarabanił nie będe, czyli łaczny koszt już przekracza 100zł, gdyby jeszcze te regenerowane wahacze wytrzymywały 30tyśkm, tak jak X lat wstecz znajomy robił przy Mercedesie, teraz średnie przebiegi jakie robiłem na regenerowanym wahaczu 6-9tyś km, wkłady teflonowe się wybijają i koniec pieśni, niby mozna dociągnąć nakrętke, no ale jezeli to zrobimy z momentem ksiązkowym z jakim powinien się obracać sworzeń, to on jeszcze nie będzie na aucie, a już będzie stukał. Absolutnie nie mam pretensji do gości co wykonują te regeneracje, bo czemu oni są winni skoro taki wujowy teflon.
Dlatego też czekam na relacje z Twoich przebiegów, bo może zmienili coś z teflonem i teraz to lepiej hula, można by ze spokojem oddac na ponowną regeneracje |
Nie wiem gdzie ty placiles 70 i 80 zl ale w Sosnowcu zaplacilem 50, ponadto owszem zgodze sie z toba ze teflon najleprzym materiaem nie jest ale wciaz leprzym niz to co wsadzaja w sklepowych badziewiach. Jest problem tego typu ze ten kto robi temu zakladowi w Sosnowcy wkladi teflonowe juz powoli zaprzestaje, a poniewaz wlasciciele zakladu o ktorym pisze ( sosnowcu ) maja wiek emerytalny to i internet jest dla nich cizkim tematem bo gdyby wiedzieli gdzie szukac to firm ktore robia natryski do roznych form moga zrobic natrysk z poliuretanu a to juz material bardzo twardy i smialo 60 tys zrobisz. Ja bym chcial naprawde pomoc takim fachowcom bo wiedza co robia i mam nadzieje ze zakladu nie zamkna ze zmeczenia wiekowego.
Ja problemu z przyjechaniem do nich z krakowa 80km w ta i spowrotem nie mialem a to jak zregenerowali sworzen to naprawde czapka z glowy bo zrobili swietnie sworzen naprawde ciezko chodzi i mam dobre przeczucia w stosunku do trwalosci. Zadzwon i sie zapytaj mieskasz na Slasku z tego co widze wiec daleko nie masz.
Marcino - 12-07-2013, 19:14
Krzyzak napisał/a: |
Marcino napisał/a:
Moje regenerowane u Bieniak
ja tydzień temu wstawiłem prosty regenerowany u niego - jednak proste miały być w środku z gniazdem z mosiądzu |
Nie miał jeszcze wtedy mosiądzu dla mnie. Ale nie jestem pewien czy to sworzeń czy prowadnica. Dam znac co i jak:)
robertdg - 12-07-2013, 19:15
apachap7 napisał/a: | Nie wiem gdzie ty placiles 70 i 80 zl ale w Sosnowcu zaplacilem 50 | Dokładnie w tym samym zakładzie co Ty robiłes, z tym, że ja robiłem pojedyńcze sztuki, robił mi to ich pracownik - co mu włosy z głowy uciekły Może przy większej ilości robią lepsze ceny, nie wiem nie mam bladego pojęcia, ceny byłyby dla mnie akceptowalne gdyby tylko te wkłady do sworzni wytrzymywały dłużej.
apachap7 - 12-07-2013, 20:11
robertdg napisał/a: | apachap7 napisał/a: | Nie wiem gdzie ty placiles 70 i 80 zl ale w Sosnowcu zaplacilem 50 | Dokładnie w tym samym zakładzie co Ty robiłes, z tym, że ja robiłem pojedyńcze sztuki, robił mi to ich pracownik - co mu włosy z głowy uciekły Może przy większej ilości robią lepsze ceny, nie wiem nie mam bladego pojęcia, ceny byłyby dla mnie akceptowalne gdyby tylko te wkłady do sworzni wytrzymywały dłużej. |
heheh dokladnie no to zobaczymy mi juz przez telefon powiedzieli zanim przyjechalem ze to 50 dyszek bedzie a nie mowilem ile wahaczy mam
To mam pytanie do ciebie czy twoje tez tak bardzo ciasno chodzily jak ci zrobili?
Ja mysle 10 tys to zrobie dosc szybko zwlaszcza w sezonie wakacyjnym to pewnie dam szybko znac.
A tak jeszcze w miare idei moze znalezc jakis zaklad co ma wtryskarki i poprostu niech dorobia takie wklady z poliuretanu to sobie sam wymienisz pozatym sa firmy ktore drukuja plastikiem itp rzeczami wiec to tez mialo by jakis sens.
W tej firmie co dorabiaja wklady te ktore mamy z gumy pisza tez cos o drazkach, wiec moze i taki wklad dorobia ja do nich tyrkne w poniedzialek i sie zapytam http://www.elast-pol.pl/o_firmie/
|
|
|