To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej

Bili85 - 04-03-2017, 14:35

emil_d napisał/a:
paweldm napisał/a:
Po co podłączać do skrzynki bezpieczników? Przewód sterujący pod przewód światła pozycyjnego z wiązki idącej do reflektora . Cała filozofia.

zasilanie ze skrzynki :)

Minus z akumulatora a plus przez bezpiecznik 10A https://drive.google.com/file/d/0B11h2lL_eVSuVzlXeTNSZ0xRbTA/view?usp=sharing

sterowanie z pozycji.

Pozdrawiam

Kolego czy możesz odświeżyć zdjecie tego bezpiecznika gdzie zapodac plusa.
Mam 3 kable jak ty ale plus aku nie wchodzi w gre bo wtedy ledy swieca ciagle. Mój outek to 2.0 benz 147km.

rezon - 04-03-2017, 20:22

musisz znaleźć bezpiecznik z plusem "po włączeniu zapłonu"
Bili85 - 04-03-2017, 21:52

Jakaś podpowiedź dla kogoś kto z prądem w aucie ma do czynienia tylko gdy wymienia żarówkę ;)
rezon - 06-03-2017, 08:28

Kupujesz kontrolkę 12V czyli taki śrubokręt z żaróweczką i kabelkiem, zaciskiem na kabelku łapiesz jakąś metalową część w pobliżu skrzynki bezpieczników, przekręcasz kluczyk do pozycji włączony i dotykając kontrolką metalowego środka albo jakiegoś metalowego punkcika na bezpieczniku patrzysz kiedy zaświeci. Tam masz prąd ;)
Bili85 - 06-03-2017, 17:28

Spróbuję, dzieki za pomoc.
W instrukcji dokopalem się też ze bezpiecznik nr 13 odpowiada za swiatla do jazdy dziennej. Od tego zacznę.

emil_d - 06-03-2017, 22:42

Bili85 napisał/a:
Spróbuję, dzieki za pomoc.
W instrukcji dokopalem się też ze bezpiecznik nr 13 odpowiada za swiatla do jazdy dziennej. Od tego zacznę.

Ja dołożyłem bezpiecznik (patrz zdjęcie) - od paru lat działa bez problemu.

https://docs.google.com/drawings/d/1gGJfJZsSGm0ax3vB0iwOvI9gKxr88Fav0fCkG0_TK2U/pub?w=1393&h=785

Matti - 16-03-2017, 19:35

Czy ktoś przerabiał może światła do jazdy dziennej LED w kierunkowskazach?

teoretycznie to jest dla tych aut które mają białe klosze kierunków misiek przód ma biały ale bok pomarańczowy nie wiem czy by się sprawdziło...

poniżej filmik jak to wygląda może ktoś tutaj już to przerabiał

światła LED w kierunkowskazach

adje - 30-03-2017, 07:27

emil_d napisał/a:

Ja dołożyłem bezpiecznik (patrz zdjęcie) - od paru lat działa bez problemu.

https://docs.google.com/drawings/d/1gGJfJZsSGm0ax3vB0iwOvI9gKxr88Fav0fCkG0_TK2U/pub?w=1393&h=785

Zrobiłem tak samo. Tyle, że nie chcąc tego mam teraz funkcję "Follow me home"
Dzienne świecą jeszcze 30 s po wyłączeniu stacyjki.
Na bezpiecznikach nr 20 i 21( to ten do którego podłączone są "dzienne" na zdjęciu i sąsiedni) napięcie jest jeszcze pół minuty po wyłączeniu statcyjki.
Czy to normalne? Wszystkie tak mają?
Poza tym gdy wyłącznik świateł jest w pozycji "auto" w ciemnościach po przekręceniu kluczyka oświecają się światłą mijania, to też normalne?
Poprzednio miałem Vectrę, tam światłą mijania na "auto" oświecały się dopiero po uruchomieniu silnika

rezon - 30-03-2017, 10:36

adje napisał/a:
Poza tym gdy wyłącznik świateł jest w pozycji "auto" w ciemnościach po przekręceniu kluczyka oświecają się światłą mijania, to też normalne?
w tym typie tak
amaj - 12-04-2017, 10:47

Mam znajomego który też zamówił sobie z allegro takie światła LED-owe do jazdy dziennej. Wszystko fajnie do czasu pierwszej kontroli, gdy Pan policjant kazał mu je zdemontować albo zabiera dowód. Brak homologacji i błędne umocowanie. Chodzi o

Dlatego po zamontowaniu warto podjechać od stacji kontroli pojazdów, aby sprawdzili czy wszystko jest okey.

kajos - 10-07-2017, 10:06

Przemas_pepe napisał/a:
Witam. Ja led mam już wybrane i zakupione. Pytanie tylko jak je podłączyć aby działały z funkcją AUTO przy manetce oświetlenia. Próbowałem wpiąć się w bezpieczniki z komory silnika ale nic z tego. Może ktoś już ten temat ma opanowany???

ponawiam pytanie 8)

tylko nie piszcie znowu zeby podlaczyc pod pozycyjne :!:

bo wtedy dzienne beda swiecic kiedy przekreci sie stacyjka

mnie chodzi o to zeby dzienne swiecily kiedy mam ustawione na AUTO (wtedy to automat sam wylaczy ma wylaczyc dzienne i zapalic mijania)
gdy mam ustawione na OFF nie aja zadne swiatla swiecic

gdzie jest przekaznik automatu :?:

Master-78 - 17-11-2017, 12:43

Ave :-)

Zainstalowałem (homologowane?) DRLe OSRAM'a - zamiast przeciwmgielnych.
Tzn. są DRL'e w trybie AUTO w Miśku (mam czujnik zmierzchu/deszczu), a gdy się ściemni DRL'e gasną i świecą mijania.
Przeciwmgielne są i działają (jakoś świecenia nie powala, ale cóż..., aż tak często mgieł o gęstości faktycznie uzasadniającej stosowanie świateł przeciwmgielnych nie ma) 'automatycznie'.
Praktycznie tylko kiedy pada deszcz pamiętać muszę o włączeniu świateł mijania.
Pewnikiem dało by się toto załatwić programowaniem ETACS'a aby czujnik deszczu/wycieraczki włączone na auto powodowały przełączenie z DRL na mijania, ale mnie to akurat nie konieczne.
Elektrycznie przewód podpiąłem pod bezpiecznik w skrzynce - chwilowo nie pomnę, ale to jakiś przekaźnik od silnika/zasilania, który wyłącza światła 8-10sek. po wyłączeniu zapłonu.

tokyo - 17-11-2017, 21:43

Elektrycznie przewód podpiąłem pod bezpiecznik w skrzynce - chwilowo nie pomnę, ale to jakiś przekaźnik od silnika/zasilania, który wyłącza światła 8-10sek. po wyłączeniu zapłonu.

dwa bezpieczniki standartowe 30a w kolorze zielonym i podpinamy do drugiego od strony lampy lewej ( czasami jest tam wolne miejsce na bezpiecznik)

kajos - 17-11-2017, 22:19

ja i tak nie rozumiem jak to u was teraz dziala :shock:
mnie intereuje takie podlaczenie jakie napisalem wyzej

wprawdzie mam juz pomysl na podlaczenie poprzez przekaznik zworny/rozworny ale to dopiero bede kombinowal jak kupie DRL

radzik1 - 20-11-2017, 22:07

Za dużo kombinujesz podłącz pod postojowe. Przynajmniej nigdy nie zapomnisz o włączeniu świateł.