Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
Krzyzak - 23-02-2023, 14:33
Marcino napisał/a: | l sie tak rozwiną ze będą szybkie ładowarki coś w stylu jak teraz LPG tankujemy | właśnie o to chodzi, że prąd na chwilę obecną nie ma szans być jak LPG czy jakiekolwiek paliwo kopalne - przede wszystkim z powodu, że póki co nie jesteśmy w stanie sensownie go magazynować*
jest wytwarzany na żądanie i na bieżąco zużywany - nie można go wyprodukować na zapas... a na pewno nie za dużo (stąd modulacje mocy blokach wytwórczych)
można za to odwrócić model i zamiast ładować bateryjki to w sposób ciągły go dostarczać i zużywać podczas jazdy - takie coś już wynaleziono i nazywa się kolej elektryczna
* - jedyne obecne rozwiązanie to akumulatory wodne czyli elektrownie szczytowo-pompowe
myślę, że - na tę chwilę - najsensowniejsze samochody niskiej emisji (bo podobno o to chodzi ) to te na silniki wodorowe, gdzie paliwa mamy pod dostatkiem
waran73 - 23-02-2023, 19:37
jeśli ktoś kupił sobie auto phev--to jest jego sprawa co i jak sobie robi ze swoją własnością,i w jaki sposób użytkuje.. O! takie powinno być podejscie..I jest zjawiskiem bardzo złym że ludzie zostali ogólnie juz tak wytresowani że im sie nie zapala żadna ostrzegawcza lampka gdy w wielu sytuacjach /albo juz we wszystkich../jakiś urzędas im sie .***. pcha nachalnie ... Pany zauważcie jaka już jest narracja w eterze--czym jeżdzimy,jak jezdzimy..co jemy..korygowanie- co myślimy i co czujemy.!!. Tresura odniosła sukces!! A treserzy zauważyli ze mogą przejsc do następnego etapu..
Przeca nie chodzi o to żebyśmy jeżdzili bezemisyjnie..tylko--jak sie paru ważnym do kamer wyrwało z ust w chwili szczerosci--żebyśmy bezemisyjnie oddychali.. Bo skoro z każdym wydechem istota ludzka szykuje sobie zagłade..to wiadomym i logicznym wnioskiem jest że jak sie wstrzyma oddychanie to bedzie lepiej i bezpieczniej dla wszystkich bo bezustanna emisja CO2 z płuc zostanie wstrzymana..A kto uważa inaczej ten jest tchórz,zacofaniec,egoista i sieje kontrewolucje i nienawiść....Wracając do phev--Nie ładuje go za często..jak przewiduje że mam gdzie s jechać 3-5 km..podładuje i jade--szkoda odpalać silnika na takie odległosci..a jak gdzieś dalej..to wiadomo..lpg.. Fotowoltaiki na razie nie mam..
Michauek22 - 23-02-2023, 22:04
tościk napisał/a: | 100 lat z perspektywy zwykłego człowieka to szmat czasu. Duża część nawet połowy tego czasu nie dożywa. |
No... a bedzie jeszcze gorzej
mohinder - 24-02-2023, 04:45
Panowie i panie, przyszedł mi do głowy pomysł wymiany głośników w drzwiach z przodu i z tyłu. Zastanawiam się czy głośniki z wymontowane z samochodu gdzie był system Rockford czy jak mu tam będą pasowały do wersji podstawowej? Widzę, że one maja mniejszą rezystancję bo tylko 2 ohmy.
A moze polecicie jakiś fajny zestaw głosników?
Rander - 25-02-2023, 01:17
mohinder napisał/a: | Panowie i panie, przyszedł mi do głowy pomysł wymiany głośników w drzwiach z przodu i z tyłu. Zastanawiam się czy głośniki z wymontowane z samochodu gdzie był system Rockford czy jak mu tam będą pasowały do wersji podstawowej? Widzę, że one maja mniejszą rezystancję bo tylko 2 ohmy.
A moze polecicie jakiś fajny zestaw głosników? |
Głośniki mają impedancję, a nie rezystancję.
Jeśli mają 2 omy, to jest dziwnie mało:
- wzmacniacz musi to obsługiwać
- procentowo duże straty na okablowaniu, aczkolwiek w samochodzie są raczej krótkie odcinki
Jeśli wzmacniacz ma wyjście 4 omy, to podpięcie głośników o połowę mniejszej impedancji spowoduje (z prawa Ohma) wzrost mocy pobieranej dwukrotnie. Czyli przy połowie gałki wzmocnienia idzie już pełna moc wzmacniacza, więc można zniszczyć głośniki oraz uszkodzić końcówkę mocy.
Różne wzmacniacze robiłem czy naprawiałem, zdarzało się liczyć obudowy i zwrotnice do kolumn, ale w Miśku nie oglądałem co tam jest, bo wersja fabryczna jako-tako działa. A mam wersję najwyższą, w dodatku jednostka centralna MMCS zmieniona na SDA, co mnie zadowala. Zwłaszcza nowa wersja Android Auto, umiejąca wreszcie pokazać dwie aplikacje obok siebie.
MiG25 - 25-02-2023, 07:50
Czyli wymiana na SDA spowoduje ,że "standardowe" głośniki zaczną grac jak premium ?
Czy moze dwie aplikacje wyświetlane obok siebie spowodują, że kolega uslyszy roznice ?
acent - 25-02-2023, 13:29
W SDA jest inna końcówka mocy, jak w standardowych radiach. W standardowych radiach można dość niewielkim kosztem poprawić brzmienie. Wymiana końcówki mocy + standardowe JBL Stage3 = dały ciekawe brzmienie. Nie jest to Focal, ale tez jest to ok 30% jego ceny.
Michauek22 - 26-02-2023, 14:23
mohinder napisał/a: | A moze polecicie jakiś fajny zestaw głosników? |
nie, bo ten cały "aftermarket" to raczej kiepski jest, najlepsze są fabryczne zestawy robione przez producenta pod konkretny model, z uwzględnieniem takich szczegółów jak rodzaj tapicerki, bo inaczej fale dźwiękowe rozchodzą się jak jest welur a inaczej jak skóra
Fred.X - 26-02-2023, 19:30
A tu o so chodzi
https://www.otomoto.pl/of...d-ID6Fl26P.html
waran73 - 26-02-2023, 20:28
Czy kolege Fred.x. zaciekawiło to że auto jest z 2014. tył ma przed liftowy,natomiast przedni zderzak,lampy błotniki i chyba progi są po drugim lifcie..? Albo był bity z przodu i ktoś wymienił przód z koniecznosci..albo..ktoś wydał troche kasy zeby mieć przód auta a'la kły morsa dla gustu..
Fred.X - 26-02-2023, 20:30
No tak pacze, że niezły ulep , proszę Pana ...
MiG25 - 01-03-2023, 21:51
Już takie ogłoszenie kiedyś widziałem ( ale czy to ten sam o nie wiem , bo nawet koloru nie pamiętam ) , ale tam wprost było napisane ,że przód był od polifta ,bo był walnięty (tam była dokumentacja zdjęciowa do wglądu z naprawy).
iwi - 09-03-2023, 11:01 Temat postu: Lampy DRL + Przeciwmgielne Witajcie. Padły mi obie lampy do jazdy dziennej.
Wykręciłem jedną i jest oznaczenie COPLUS/51A0304003
czy wiecie gdzie takie coś kupić? Ew co polecacie jako zamiennik.
wracając się do tematu nie działającego generatora i problemów z systemem EV (pisałem kilkanaście postów wcześniej) to sprawa się rozwiązała po kompleksowym remoncie silnika. Okazało się że silnik nie miał mocy uciągnąć generatora i dlatego go odłączał. Kompresja na cylindrze 2 i 4 10%
mohinder - 09-03-2023, 12:25
Dziwne, że padły oba światła na raz. Może tego szukasz
https://allegro.pl/oferta/mitsubishi-outlander-ii-swiatla-dzienne-halogeny-7380870732
lub tutaj
https://www.ebay.de/itm/1...d=&toolid=10049
Fred.X - 09-03-2023, 13:28
Też polecam Duolight , mam w Lancerze już 2 rok i wszystko działa jak trzeba
|
|
|