To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA

tościk - 01-06-2025, 11:36

joujoujou napisał/a:
Coś się zepsuło - przestało mi się forum otwierać na firefoxie (biała karta i kółeczko się godzinami kręci). Na Operze działa.

Może ochrona przed śledzeniem, albo jakiś dodatek coś blokuje.
#umniedziała
https://ibb.co/ZR7WgJqv

joujoujou - 01-06-2025, 15:27

Firefox od stu lat nieaktualny i aktualniejszy nie będzie, bo nowsze GUI mi zupełnie nie pasuje. To samo się tyczy polityki rozszerzeń zresztą. Ale skoro ze strony forum (jak się wydaje) nie zmieniło się nic, to powinno działać nadal. Z tego też powodu żadne rozszerzenie bruździć nie może, bo wszystko równie stare jak przeglądarka. Opera zresztą też nie do końca aktualna, bo na siódemce nic ponad wersję 95 nie pójdzie. :P

Nieważne zresztą. Piwo zimne się pije. Ładnie się nazywa. :lol:

jacek11 - 01-06-2025, 22:42

Od lat nie mam firefoksa. Zapomniałem że istnieje.
Jutro panidzielnik :(

Krzyzak - 02-06-2025, 08:11

jacek11 - to czego używasz? są jeszcze jakieś sensowne przeglądarki (oprócz FF), które wprost nie kradną danych, są szybkie i pozwalają na wtyczki do blokowania lub przeglądania kodu?
joujoujou - 02-06-2025, 10:09

Kawa poranna. Dzień dobry.
Marcino - 02-06-2025, 10:26

Dobry. Tak zrobie sobie kolejna kawe. Fajna pogoda wieczorem polało teraz słoneczko i ciepło.
joujoujou - 02-06-2025, 14:13

Słoneczko się u mnie już schowało. Mocno wieje, deszcz przyjdzie już za chwilę i pozostanie na kilkanaście godzin. 14 stopni.

Kasztelan do obiadu.

jacek11 - 02-06-2025, 23:33

Krzyzak napisał/a:
jacek11 - to czego używasz? są jeszcze jakieś sensowne przeglądarki (oprócz FF), które wprost nie kradną danych, są szybkie i pozwalają na wtyczki do blokowania lub przeglądania kodu?

Używam tego co było zainstalowane na tym laptopie. Czyli google. Czy ta przeglądarka jest dobra? tego nie wiem. Po prostu kupiłem to urządzenie dziewięć lat temu w Londynie, bo mi był potrzebny do nauki testów na kartę bhp. Ja nie znam się na komputerach, nie mam dużych wymagań co do nich. Jak do tej pory wymieniłem w nim dysk, chyba w tamtym roku? lub dwa lata temu. Mocno zwolnił, więc brat zamówił, i wymienił na jakiś taki szybki. Skopiował to co było na tamtym, więc nic po za szybkością się nie zmieniło.
Przez tych kilka lat system działa bez większych problemów, i w ten sposób całkiem zapomniałem, że istnieje też taka właśnie przeglądarka jak firefox. A miałem ją na poprzednim laptopie, z systemem vista jak pamiętam. Z tego co kojarzę, to wszyscy bardzo psioczyli na ten system, a mnie on wystarczał :wink:
Ale może warto zainstalować inną przeglądarkę? :roll:

joujoujou - Wczoraj 0:05

Jak wszystko działa i nic nie brakuje, to nie warto kombinować. :idea:
Krzyzak - Wczoraj 7:36

jacek11 napisał/a:
może warto zainstalować inną przeglądarkę?
warto
dawniej IE służył tylko do tego, aby ściągnąć FF
chrome to nie wiem jak obecnie, ale na początku licencja wprost mówiła, że zbiera ogrom danych i zmusza do oglądania reklam - nigdy nie używałem, zatem ciężko mi powiedzieć
od tak dawna używam FF (a na telefonie Opera), że nawet nie znam alternatywy - przede wszystkim mogę sobie wywalić reklamy (uBlock), podejrzeć kod strony i java scripty (Firebug) czy używać specjalistycznych managerów do pobierania

jedyne co zmieniam to wyszukiwarki, bo google już dawno stało się lewoskrętne i pompuje wyniki wg swojego doboru plus oczywiście reklamy - dawniej duckduck, ale tu też się ostatnio dużo zmieniło na gorsze - obecnie to chyba wyszukiwarka od Microsoft jest spoko oraz od ruskich, ale to ostatnie pompuje sporo stron chińskich

Marcino - Wczoraj 9:09

Krzyzak napisał/a:
przede wszystkim mogę sobie wywalić reklamy (uBlock)

Ale są strony aby przeczytać musisz wyłaczyć blkowanie.
Ja mam chrome, skojarzone z moim kontem google i mi to pasuje.

Krzyzak - Wczoraj 12:39

Marcino napisał/a:
są strony aby przeczytać musisz wyłaczyć blkowanie
przez lata się zapewne zdarzyły takie - wtedy są poza moją sferą zainteresowań :)
dawniej był trend na zapluskwiony FlashPlayer - też te strony omijałem i chyba inni podobnie, bo dość szybko zniknął...
zdarzało mi się też na próbę wyłączyć blokowanie reklam - nie wiem jak ludzie z tym funkcjonują... strony są zawalone chłamem...
tak samo z rodo i cookies - odpalam w trybie prywatnym i zamykając okno znika wszystko (tu jeszcze inny plus, że np. wyliczenia OC czy wycieczek w porównywarkach dają zawsze normalne wyniki a nie, że strona sprawdza cookies i potem daje wyższe ceny "bo klient wchodzi już kolejny raz - zatem pewnie jest przyciśnięty")

co ponadto? - paywall omijam przez Webpage archive

joujoujou - Dzisiaj 0:01

Kawa na dobry wieczór. :)