To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

robertdg - 28-07-2011, 19:12

sveno napisał/a:
i do tego ciemno i ciasno jak w dziewicy,
narzekasz :P
tws - 28-07-2011, 20:03

sveno napisał/a:

a teraz przyszła mi genialna myśl, czy potrzebnych sygnałów (VSS, wtrysk itp) nie ma w złączu diagnostycznym? Jeżeli tak, to kupić wtyczkę, do niej włożyć kabelki z kompa, i mamy profesjonalne przyłącze dla kompa. Oczywiście czujniki temp, kabelek do pracy LPG i wentylatora trzeba będzie podpiąć osobno, ale zaoszczędzi to trochę gimnastyki.

i co będziesz jeździł z cały czas podpiętym złączem i kablami na wierzchu ? :)

1.1.3 pewnie się przedłuży, dostałem trochę sugestii (za które bardzo dziękuje) i niektóre z nich będę chciał wcielić w życie. Wiąże się to praktycznie z napisaniem całej aplikacji na pc od nowa i przeorganizowaniu całej transmisji po usb. Domyślnie robie wszystko już pod 2.0.0, ale na pewno też przygotuję 1.1.3 gdzie będą wprowadzone wszystkie funkcje z 2.0.0 które nie wymagają modyfikacji sprzętowych. Ciężko mi ocenić czy to będzie za 2 tygodnie, czy za 4 - nie chce w pośpiechu wypuszczać czegoś nie do końca przetestowanego (a zmian trochę będzie;) ). Także cierpliwości, jak się narodzą Wam nowe pomysły to pisać.. lista będzie się wydłużać razem z czasem oczekiwania ;D

mar111cin - 28-07-2011, 20:45

Lepiej później i dopracowane ;) tym bardziej że mamy to do Ciebie wysyłać.

Sveno, w gniazdu diagnostycznym nie wiem jak to jest zrobione, ale jest takie odświeżanie że lepiej nie mówić...

Kaczart, a nie skomentowałeś moich poprzednich sugestii:
-kastracja
-jak liczy możliwy do przejechania dystans.

SPIDER-ek - 28-07-2011, 21:10

kaczart, zaczekamy, nie pali się, lepiej to dopracować i wszystko wprowadzić. Niż bawić się na kilka razy.

W czym to programujesz?
Delphi? C++? aplikacja PC
C,Assembler? w uC co to Atmel?

sveno, gdzieś praktyki musisz nabyć z lutowaniem, ale może faktycznie nie na miśku, to masz tak jak ja, nie grzebie przy mechanice bo wiem że coś zepsuje, ale przy elektronice nie ma problemu:)

brodzky - 28-07-2011, 21:15

kaczart tylko myśl też o nas, pionierach, którzy mają hard w wersji 1.1! My też z racji betatestów chcielibyśmy mieć nowe ficzersy z 2.0. Przygotuj jakiś małoproblemowy, małozłotówkowonakładowy upgrade dla nas. Jakiś pająk DIY czy coś :) Na płytce chyba zaprojektowałeś jakiś feature connector, który teraz wykorzystasz.

Odnośnie pomysłów to mógłbyś zrobić (w przyszłym roku penwie najwcześniej) coś jak ecoDrive we fiacie. Komputer pamięta styl jazdy, zrzuca to na USB, i jest aplikacja na kompa do oglądania jak kiedy się jechało. Myślę, że ktoś z MM mógłby pomóc od strony aplikacji PC.

SPIDER-ek - 28-07-2011, 21:21

brodzky, dałeś fajną myśl. Dobrze żeby były np. jakieś logi, że w danym dniu robiłem takie a takie odcinki z danym średnim spalaniem, maxymalnym, minimalnym itd. Kiedy np tankowałem do pełna itd.

ok aplikacja to Visual C++
a uC to Atmel

tws - 28-07-2011, 22:09

Marcin, 'kastracja' będzie, a ile do zrobienia liczy na podstawie średniego.

Powoli kończą się możliwości tego procka... ;) Jak tak dalej pójdzie z waszymi coraz to lepszymi pomysłami to kolejna wersja jak już będzie to na 32bitowym cortexie :)

uC jest programowany w C, nowa aplikacja będzie w C#, a obecna jest w VC++ z wykorzystaniem MFC.

jeżeli chodzi o programowanie to wszystko jest do zrobienia.. problem jest taki że dodanie każdej opcji jest czasochłonne, a nie mogę się temu poświęcić całkowicie więc niestety muszę filtrować pomysły.

SPIDER-ek - 28-07-2011, 22:19

kaczart, musisz kupić sobie Galancika, to wtedy się wciągniesz jeszcze bardziej:)
I tak masz fajne pomysły i fajnie to aktualizujesz.
Wiadomym jest że to pochłania czasu, więc czekamy cierpliwie, tylko tak rzucamy pomysłami żebyś miał co robić:) i w czym wybierać.

Jak będziesz robił kolejne wersje komprów to pamiętaj żeby robić możliwe kompatybilne wstecz, żebym kiedyś mógł u Ciebie kupić wersje 10:)

mar111cin - 28-07-2011, 22:37

nie dało by się, żeby tak liczył możliwy do przejechania dystans, ze średniego spalania, ale powiedzmy z ostatnich 3km ? czy nawet z jeszcze krótszego dystansu. To ma sens wtedy ;) bo jak jedziesz wolno to od razu szybko Ci się wydłuża możliwy dystans, jak zasuwasz to równie szybko ten dystans się skraca.
tws - 28-07-2011, 22:41

mar111cin napisał/a:
nie dało by się, żeby tak liczył możliwy do przejechania dystans, ze średniego spalania, ale powiedzmy z ostatnich 3km ? czy nawet z jeszcze krótszego dystansu. To ma sens wtedy ;) bo jak jedziesz wolno to od razu szybko Ci się wydłuża możliwy dystans, jak zasuwasz to równie szybko ten dystans się skraca.

jedni wolą tak, drudzy tak.. i weź tu pogodź ;)

sveno - 28-07-2011, 22:43

SPIDER-ek napisał/a:
gdzieś praktyki musisz nabyć z lutowaniem, ale może faktycznie nie na miśku
samego lutowania bardzo się nie boję, bo to nie jest lutowanie na płytce z zagrożeniem, że coś poprzepalam tylko zwykłą miedź trzeba pokryć cyną, gorzej z estetyką, co potem izolacja? Bo przecież koszulki termokurczliwej nie założysz! Dlatego te wpinki są rozsądnym wyjściem, jak to się nazywa???
kaczart napisał/a:
i co będziesz jeździł z cały czas podpiętym złączem i kablami na wierzchu ? :)

chyba nie będzie dużym problemem przeniesienie tej wtyczki trochę wyżej, tak żeby schowała się za plastikami i kable nie wystawały, ale skoro odświeżanie pada to trzeba sobie darować i bawić się przy ECU.
SPIDER-ek napisał/a:
brodzky, dałeś fajną myśl. Dobrze żeby były np. jakieś logi, że w danym dniu robiłem takie a takie odcinki z danym średnim spalaniem, maxymalnym, minimalnym itd. Kiedy np tankowałem do pełna itd.
zdajecie sobie sprawę ile to mogłoby pamięci zabierać? Obawiam się, że bez slota na np microSD by się nie obeszło, a jak napisał wcześniej kaczart, chce uniknąć dodatkowej pamięci zewnętrznej.
Owczar - 28-07-2011, 22:49

sveno, z lutowaniem dasz radę. Lutownica do auta kosztuje 13zł. Kabelek wytrawiasz kwasem, potem zabielasz jeden i drugi, a na koniec połączenie ;)
sveno - 28-07-2011, 22:59

Owczar, bardziej wierzysz we mnie niż ja sam :P wiem, że dam, ale czy ktoś w końcu mi powie jak się nazywają te kochane wpinki do kabli?
mar111cin - 28-07-2011, 22:59

ja tam wolałem spinki ; ) nie trzeba szukać źródła prądu (chociaż mam przetwornicę ;) ) wygląda estetyczniej no i nie przypalisz tapicerki lutownicą xD
Owczar - 28-07-2011, 23:04

Źródłem prądu jest gniazdko zapalniczki w aucie :)

mar111cin napisał/a:
wygląda estetyczniej no i nie przypalisz tapicerki lutownicą xD

Estetetyczniej? ;> Polemizowałbym. :) Ale tak jak pisał SPIDER-ek, połączenia lutowane są najpewniejsze. Tapicerki też nie przypaliliśmy :P