Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?
bumbum - 06-06-2010, 00:22
Po sobotnim dniu Miś wypolerowany a zderzak pozbył się brzydkiej rysy poprzez całkowite pomalowanie
CrazyT - 06-06-2010, 00:35
W końcu się pozbyłem dziury w siedzeniu kierowcy....... miś dostał "nowe" siedzenia cały komplet a stary komplet do tapicera i w skórę będą robione
Anonymous - 06-06-2010, 09:24
05.06 Nabicie odgrzybianie i ozonowanie klimatyzacji, nareszcie lodówka działa .
A dziś wymiana tylnych głośników i mycie autka , przygotowanie do spotu w WLKP.
buncza - 06-06-2010, 12:06
kolejny dzień walki z akumulatorem, trzeba chyba wymienić...
janitor - 07-06-2010, 00:07
Witam wszystkich Mitsumaniaków Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem Carismy 1.6 16V '99 (po lifcie). Jak dotąd wymieniłem przy niej rozrząd, olej, filtry (oprócz paliwa gdyż jeszcze go nie zlokalizowałem). Wczoraj przeczyściłem i odgrzybiłem preparatem Wurth klimatyzację i kanały wentylacyjne. Przy tej czynności nasunęło mi się pytanie odnośnie rurki odprowadzającej skroplone powietrze, mianowicie po jakim czasie od włączenia klimatyzacji powinny pojawić się krople wody? Przejechałem dziś około 20km na włączonej klimie i żadnej wilgoci u wylotu tej rurki nie zauważyłem, nic nie kapie. Czy jest możliwość, że jakieś zanieczyszczenia mogły zapchać ten kanał? Ogólnie klimatyzacja działa ok, tzn nie wiem do jakiej temperatury chłodzi, ale chłodzi (jedynie od czasu do czasu zaleci delikatny zapach wilgoci, ale niebawem potraktuję wentylację po raz kolejny Wurthem żeby dobić ocalałe żyjątka).
Przymierzam się także do wymiany radyjka na oryginalne, gdyż CDU nie pokazuje mi temperatury ( a czujnik temp. zewn. niby dobry na mierniku) i ogólnie chciałbym żeby wszystko działało tak jak powinno Niestety z tego co zdążyłem wywnioskować to nie ma możliwości podpięcia nowszego radia z MP3, które by współpracowało z komputerkiem Carismy. Czy jest jakaś przejściówka która umożliwia wyprowadzenie wejścia AUX na wtyku "jack" z wejścia sterującego zmieniarką w radiu? Jeszcze jedno pytanko odnośnie pojedynczego przewodu, który wychodzi z wiązki razem z wtykami do radia, do czego on służy? Chodzi o ten czrny pojedynczy kabelek. Domyślam się że pewnie czymś steruje, tylko czym?
Po przeanalizowaniu schematu elektrycznego wydaje mi się, że to uziemienie. Czy mam rację?
Faraday - 07-06-2010, 11:53
Zrobiłem polerkę prawie całego auta. Zniknęły zarysowania i zmatowienia wokół klamek, pozostały jedynie głębsze rysy... Jeszcze tylko tylne błotniki, pokrywa silnika i dach
Zrobilem czyszczenie klimatyzacji jakąś pianką z supermarketu Teraz ładnie pachnie cytrynowo.
Odkryłem schowek, o którym nie miałem pojęcia Ten nad klamkną do otwierania pokrywy silnika. Całkiem fajna rzecz.
Teraz myślę o konserwacji podwozia.... Czy ktoś już się tym zajmował? Jaki preparat warto zastosować? Co należy zrobić przed rozpoczęciem malowania? Czym oczyścić podwozie? Lepiej malować "pistoletem" czy pędzelkiem?
buncza - 12-06-2010, 16:12
w końcu umyłem swoją śliczontkę
pitu90 - 13-06-2010, 18:56
aa u mnie to tak : wymiana oleju płynu chłodniczego, naprawiona klima , wymieniony przegub i w końcu kupiłem i zamontowałem podłokietnik od razu inna jazda:D
a tu zdjęcie podłokietnika
Carismaniak - 15-06-2010, 10:53
o konserwacji podwozia rowniez i ja mysle rozmawialem z znajomym malarzem i zrobi mi to on za 150 zl mysle ze nie duzo a zerwie to stare i pistoletem nalozy nowa warstwe co w mojej cari cala wywoskowana i zmienielem sobie dzis zaroweczki podswietlenie calej deski i zegary sa niebieskie deska czerwona zrobie wieczorem zdjecie jak to wyglada oczywiscie uzylem zarowek diodowych inne nie dawaly takiego efektu
Centosz - 15-06-2010, 18:39
Co masz na myśli "zerwie to stare"?Jeśli na tej powłoce co masz nie ma korozji to po co to ruszać?
Carismaniak - 15-06-2010, 19:26
korozji nie ma ale w niektorych miejscach juz powoli samo odpada i nalezalo by to porzadnie wyczyscic i nalozyc nowe
pkp30 - 18-06-2010, 15:35 Temat postu: wymiana ja wymieniłem pompe wody 116zł
koło pasowe wału 192zł z przesyłka
pasek ok 80zł no dokładnie nie pamietam bo dawno kupiłem tak na zapas
teraz furka smiga cichutko zero piszczenia zero charczenia dziekuje tym którzy mi pomogli jeszcze raz serdeczne dzieki
kamasxxx - 18-06-2010, 23:12
Zmiana wycieraczek na płaskie Dipp...sprawdzone podczas dzisiejszego deszczu....idealne
Centosz - 19-06-2010, 14:45
Odkurzanie wnętrza i pielengnacja kokpitu i plastików.
maxblink - 19-06-2010, 15:56
Wymiana tylnych amorkow na KYB-a
koszt zakupu + przesylki +/- 360zł
robocizna 80zł
ale warto, juz mi tyl nie puka ;]
|
|
|