Nasze Miśki - Powrót do przeszłości
areksz121 - 09-10-2019, 20:35
Hugo,troszkę tu bałagan Jackowi robimy, mkm mógłby przenieść ostatnie posty do Twojego tematu.
Hubert, masz moduł dodatkowy do podłączenia, podłącz pod to oryginalne zamykanie masą i zobacz naocznie jakie efekty. Ogólnie lewą rękę dam se obciąć, że nic nie spalisz, więc spokojna rozczochrana Druga sprawa, jak masz impuls plusa to dodatkowy przekaźnik wcale nie będzie stanowić problemu. Pokaż mi co i jak to rozgryziemy
jacek11 - 09-10-2019, 20:59
Ja się nie gniewam, ale faktycznie w ogólnym bardziej się to może przydać.
jacek11 - 27-10-2019, 20:50
Wczoraj miałem wolny dzień, więc zmieniłem uszczelnienia przednich zacisków, i dodatkowo zmieniłem też przewody hamulcowe elastyczne. Stare przewody miały już pęknięcia, a w zasadzie to tylko przednie, bo tylne wyglądają o wiele lepiej. Wymieniony komplet, i już będę się czuł o wiele pewniej
Po za tym auto jeździ, i nawet olej utrzymuje się na jednym poziomie. Czas zmieniony, więc w aucie też trzeba zegarek przestawić
Wczoraj go umyłem, więc jak nic zacznie padać
jacek11 - 19-01-2020, 13:13
Ostatnimi czasy w aucie zrobiło się dziwnie głośniej niż zwykle. Zdechły łożyska kół przednich. Wymienione na Koyo, które kupiłem w okazyjnej cenie. Teraz słychać szum z tyłu, więc zapewne to prawe tylne które zaczęło lekko chodzić, i jeszcze delikatne szumienie z przodu, więc zapewne łożyska w skrzyni
Trzeba jakoś do wiosny dotrwać, i wtedy podjąć jakieś kroki z tym związane.
Przejrzałem na szybko portale ogłoszeniowe, i mam wrażenie, że ilość galantów do sprzedania spadła o połowę, w stosunku do stanu sprzed kilku miesięcy.
Bizi78 - 19-01-2020, 13:37
jacek11 napisał/a: | Przejrzałem na szybko portale ogłoszeniowe, i mam wrażenie, że ilość galantów do sprzedania spadła o połowę, w stosunku do stanu sprzed kilku miesięcy. |
Ruda robi swoje, niestety będzie ich coraz mniej aż w końcu wymrą jak dinozaury .
jacek11 - 19-01-2020, 19:16
Zdjęcia łożysk. Jest jedna różnica między nimi. Oba łożyska były sprzedane pod nazwą SKF, w połowie normalnej ceny (sprzedawca ma jeszcze kilkanaście sztuk w ogłoszeniu) , nadruki Koyo, jak widać na zdjęciach, ale jedno ma jeszcze napis Japan, a drugie takiego napisu nie posiada.
Co ciekawe, to z napisem Japan było ciaśniej spasowane, niż to bez tego napisu.
Tak czy tak, gra warta świeczki moim zdaniem.
Hugo - 20-01-2020, 07:35
Właśnie zauważyłem brak napisu JAPAN na jedynym z nich. Ciekawe. Ja też brałem od nich 2 szt. i nie przypominam sobie żeby był ten napis na którymkolwiek.
Bizi78 - 20-01-2020, 10:26
KOYO z tego co widzę ma już fabryki w Europie min w UK, Niemczech, Rumuni, Czechach i pewnie stąd brak napisu Japan, tak samo jak jest z GMB .
jacek11 - 14-03-2020, 11:26
Ostatnio zmieniłem przewody WN, i na próbę kupiłem Teslę. Są trochę dłuższe niż powinny być, ale działają.Na opakowaniu napisane, że produkowane w Czechach. Niestety drobne poszarpywania są nadal.
Zanabyłem też drogą kupna dwie nowe opony Yokohama Blue coś tam, w fajnej cenie z roku 2017. Teraz w garażu czeka wyczyszczony i wyważony komplet kół przeznaczony do jazdy w okresie letnim. Podczas wyważania okazało się, że dwie felgi są lekko krzywe, więc dałem do prostowania. Tak więc usługa oponiarska, czyli zdjęcie, i założenie czterech opon,wyważenie kół, do tego prostowanie dwóch felg, i utylizacja dwóch zużytych gum, sumarycznie kosztowało 250 zł.
Wygląda na to, że te podbite felgi, które były na przedniej osi, wykończyły mi łożyska w kołach.
Po za tym jeździmy, i nie psujemy się zbytnio
Czeka kilka wymian, ale to jak trochę gotówki przyjdzie.
hedrik - 20-03-2020, 18:59
Jakie dokładnie te opony? Ja w zeszłym roku zmieniałem swoje wysłużone Hankooki, też na Yokohamę Bluearth, bodajże AE50 o ile nie pomyliłem nr:) Różnica w komforcie jazdy na duży plus. I co ciekawe są bardzo ciche, zwłaszcza przy większych prędkościach da się zauważyć różnicę.
jacek11 - 20-03-2020, 19:44
Sprawdziłem, i dokładnie to są Yokohama Bluearth ES-32. Pierwsze kilometry było je bardzo słychać, ale na dzień dzisiejszy po przejechaniu ok. 60-70 km. znacznie ucichły. Prowadzenie na suchym bardzo dobre Na mokrym nie miałem możliwości sprawdzić, bo nie pada ostatnio. Zobaczymy jak szybko będą się zużywały
jacek11 - 28-04-2020, 16:32
Wracając dzisiaj z pracy zobaczyłem taki oto szereg cyferek
Teraz postaramy się dojechać do samych czwórek ale to chyba mało realne, biorąc pod uwagę moje przebiegi z misiem
jacek11 - 30-04-2020, 23:00
Kiedyś tam jakiś baran porysował mi lewy przedni błotnik, i po jakimś czasie klar zaczął się łuszczyć. Dzisiaj błotnik został zdjęty do szybkiego malowania, więc miałem okazję obejrzeć to co robiłem rok temu. Jak widać, nie ma za wiele rdzy
Sam błotnik został pozbawiony łuszczącego się lakieru, i przy okazji wyszło, że nie był to pierwszy lakier
W sumie to wiedziałem, ale teraz to fajnie widać
Na szczęście auto po stłuczce miało wymieniony błotnik na taki bez szpachli, więc obyło się baz dodatkowego gipsowania, i w ekspresowym tempie poszedł mój ulubiony epoksyd
Następnie podkład akrylowy kolor dobrany perfekcyjnie w mojej prywatnej mieszalni
Małżonka stwierdziła, że jest bardzo gustowny
Na pidżamę poszedł docelowy kolor podkładu.
Jutro trzeba to wytrzeć, i dać następny podkład. Taka to szybka robótka, która poprawi mój humor
Zapewne kolor będzie się różnił, a w lakierze zagoszczą jakieś paproszki, ale warunki do malowania mam słabe raczej.
Hugo - 01-05-2020, 09:08
Jak się coś poprzykleja to spolerujesz i już Tylko bezbarwnego nie żałuj.
Krzyzak - 01-05-2020, 13:52
Jakiego pistoletu używasz? Zastanawiam się nad FLG5 do amatorskich prac. Mam jeszcze Golda, ale to dość tani sprzęt i obawiam się o jakość.
|
|
|