To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Powrót do przeszłości

areksz121 - 09-10-2019, 20:35

Hugo,troszkę tu bałagan Jackowi robimy, mkm mógłby przenieść ostatnie posty do Twojego tematu.
Hubert, masz moduł dodatkowy do podłączenia, podłącz pod to oryginalne zamykanie masą i zobacz naocznie jakie efekty. Ogólnie lewą rękę dam se obciąć, że nic nie spalisz, więc spokojna rozczochrana :wink: Druga sprawa, jak masz impuls plusa to dodatkowy przekaźnik wcale nie będzie stanowić problemu. Pokaż mi co i jak to rozgryziemy :D

jacek11 - 09-10-2019, 20:59

Ja się nie gniewam, ale faktycznie w ogólnym bardziej się to może przydać.
jacek11 - 27-10-2019, 20:50

Wczoraj miałem wolny dzień, więc zmieniłem uszczelnienia przednich zacisków, i dodatkowo zmieniłem też przewody hamulcowe elastyczne. Stare przewody miały już pęknięcia, a w zasadzie to tylko przednie, bo tylne wyglądają o wiele lepiej. Wymieniony komplet, i już będę się czuł o wiele pewniej :)

Po za tym auto jeździ, i nawet olej utrzymuje się na jednym poziomie. Czas zmieniony, więc w aucie też trzeba zegarek przestawić :)
Wczoraj go umyłem, więc jak nic zacznie padać :mrgreen:

jacek11 - 19-01-2020, 13:13

Ostatnimi czasy w aucie zrobiło się dziwnie głośniej niż zwykle. Zdechły łożyska kół przednich. Wymienione na Koyo, które kupiłem w okazyjnej cenie. Teraz słychać szum z tyłu, więc zapewne to prawe tylne które zaczęło lekko chodzić, i jeszcze delikatne szumienie z przodu, więc zapewne łożyska w skrzyni :|
Trzeba jakoś do wiosny dotrwać, i wtedy podjąć jakieś kroki z tym związane.
Przejrzałem na szybko portale ogłoszeniowe, i mam wrażenie, że ilość galantów do sprzedania spadła o połowę, w stosunku do stanu sprzed kilku miesięcy.

Bizi78 - 19-01-2020, 13:37

jacek11 napisał/a:
Przejrzałem na szybko portale ogłoszeniowe, i mam wrażenie, że ilość galantów do sprzedania spadła o połowę, w stosunku do stanu sprzed kilku miesięcy.

Ruda robi swoje, niestety będzie ich coraz mniej aż w końcu wymrą jak dinozaury :? .

jacek11 - 19-01-2020, 19:16

Zdjęcia łożysk. Jest jedna różnica między nimi. Oba łożyska były sprzedane pod nazwą SKF, w połowie normalnej ceny (sprzedawca ma jeszcze kilkanaście sztuk w ogłoszeniu) , nadruki Koyo, jak widać na zdjęciach, ale jedno ma jeszcze napis Japan, a drugie takiego napisu nie posiada.
Co ciekawe, to z napisem Japan było ciaśniej spasowane, niż to bez tego napisu.
Tak czy tak, gra warta świeczki moim zdaniem.

Hugo - 20-01-2020, 07:35

Właśnie zauważyłem brak napisu JAPAN na jedynym z nich. Ciekawe. Ja też brałem od nich 2 szt. i nie przypominam sobie żeby był ten napis na którymkolwiek.
Bizi78 - 20-01-2020, 10:26

KOYO z tego co widzę ma już fabryki w Europie min w UK, Niemczech, Rumuni, Czechach i pewnie stąd brak napisu Japan, tak samo jak jest z GMB :? .
jacek11 - 14-03-2020, 11:26

Ostatnio zmieniłem przewody WN, i na próbę kupiłem Teslę. Są trochę dłuższe niż powinny być, ale działają.Na opakowaniu napisane, że produkowane w Czechach. Niestety drobne poszarpywania są nadal.
Zanabyłem też drogą kupna dwie nowe opony Yokohama Blue coś tam, w fajnej cenie z roku 2017. Teraz w garażu czeka wyczyszczony i wyważony komplet kół przeznaczony do jazdy w okresie letnim. Podczas wyważania okazało się, że dwie felgi są lekko krzywe, więc dałem do prostowania. Tak więc usługa oponiarska, czyli zdjęcie, i założenie czterech opon,wyważenie kół, do tego prostowanie dwóch felg, i utylizacja dwóch zużytych gum, sumarycznie kosztowało 250 zł.
Wygląda na to, że te podbite felgi, które były na przedniej osi, wykończyły mi łożyska w kołach.
Po za tym jeździmy, i nie psujemy się zbytnio :)
Czeka kilka wymian, ale to jak trochę gotówki przyjdzie.

hedrik - 20-03-2020, 18:59

Jakie dokładnie te opony? Ja w zeszłym roku zmieniałem swoje wysłużone Hankooki, też na Yokohamę Bluearth, bodajże AE50 o ile nie pomyliłem nr:) Różnica w komforcie jazdy na duży plus. I co ciekawe są bardzo ciche, zwłaszcza przy większych prędkościach da się zauważyć różnicę.
jacek11 - 20-03-2020, 19:44

Sprawdziłem, i dokładnie to są Yokohama Bluearth ES-32. Pierwsze kilometry było je bardzo słychać, ale na dzień dzisiejszy po przejechaniu ok. 60-70 km. znacznie ucichły. Prowadzenie na suchym bardzo dobre :) Na mokrym nie miałem możliwości sprawdzić, bo nie pada ostatnio. Zobaczymy jak szybko będą się zużywały :roll:
jacek11 - 28-04-2020, 16:32

Wracając dzisiaj z pracy zobaczyłem taki oto szereg cyferek :)

Teraz postaramy się dojechać do samych czwórek :) ale to chyba mało realne, biorąc pod uwagę moje przebiegi z misiem :roll:

jacek11 - 30-04-2020, 23:00

Kiedyś tam jakiś baran porysował mi lewy przedni błotnik, i po jakimś czasie klar zaczął się łuszczyć. Dzisiaj błotnik został zdjęty do szybkiego malowania, więc miałem okazję obejrzeć to co robiłem rok temu. Jak widać, nie ma za wiele rdzy :)

Sam błotnik został pozbawiony łuszczącego się lakieru, i przy okazji wyszło, że nie był to pierwszy lakier :D
W sumie to wiedziałem, ale teraz to fajnie widać :)

Na szczęście auto po stłuczce miało wymieniony błotnik na taki bez szpachli, więc obyło się baz dodatkowego gipsowania, i w ekspresowym tempie poszedł mój ulubiony epoksyd :)

Następnie podkład akrylowy :) kolor dobrany perfekcyjnie w mojej prywatnej mieszalni :wink:
Małżonka stwierdziła, że jest bardzo gustowny :mrgreen:

Na pidżamę poszedł docelowy kolor podkładu.

Jutro trzeba to wytrzeć, i dać następny podkład. Taka to szybka robótka, która poprawi mój humor :)
Zapewne kolor będzie się różnił, a w lakierze zagoszczą jakieś paproszki, ale warunki do malowania mam słabe raczej.

Hugo - 01-05-2020, 09:08

Jak się coś poprzykleja to spolerujesz i już :wink: Tylko bezbarwnego nie żałuj.
Krzyzak - 01-05-2020, 13:52

Jakiego pistoletu używasz? Zastanawiam się nad FLG5 do amatorskich prac. Mam jeszcze Golda, ale to dość tani sprzęt i obawiam się o jakość.