To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

kubus - 12-02-2012, 20:38

To dobrze :) Antene juz nabylem (LEMM-a AT7) ,teraz czekam jak przyjedzie i bede montowal. Jak juz bedzie dam znac jak poszlo :) moze uda sie bez przedluzki :P
costa brawa - 12-02-2012, 21:32

najlepiej przedluzki unikac .. jak i obcinania przewodu ... w zasadzie na antenach presidenta nawet bez strojenia wszystko miesci sie w normach przy zachowaniu orginalu ... zajomy kiedys sobie wlasnie skrocil kabel (dosc znacznie- chyba polowe ) to swr skoczylo ostro w gore i jedynym rozwiazaniem bylo zalozyc dluzszy kabel i problem znikl

jak kiedys sie bawilem miernikiem i antena to odkrylem ze zgiecie bata (nie mam na mysli org regulacji anteny ale poprostu zagiecie bata w 1/3 jego wysykosci pod katem ok 15-20stopni) powodowalo ze swr roslo do 2.5 i wiecej a przy wyprostowanym idealnie ok 1.1-1.2 - celem bylo to aby antena tak mocno po krzakach nie walila na wysokim aucie :D

kubus - 12-02-2012, 21:41

costa brawa napisał/a:
najlepiej przedluzki unikac .. jak i obcinania przewodu ... w zasadzie na antenach presidenta nawet bez strojenia wszystko miesci sie w normach przy zachowaniu orginalu ... zajomy kiedys sobie wlasnie skrocil kabel (dosc znacznie- chyba polowe ) to swr skoczylo ostro w gore i jedynym rozwiazaniem bylo zalozyc dluzszy kabel i problem znikl

ze sie nie skraca to wiem ,ale wlasnie nie pamietam jak bylo z przedluzaniem , cos mi chodzi po glowie ,ze jak sie juz przedluza to albo o taka sama dlugosc jak kabel od anteny ,albo ktoras krotnosc..

costa brawa - 12-02-2012, 21:44

z tego co wiem (nie sprawdzalem ) to jak juz musisz przedluzac to jak najmniej ... ale to dobrze by bylo dopytac jakiegos magika od CB w jakims serwisie najlepiej ,oni tam beda wiedziec co i jak
kubus - 12-02-2012, 21:47

costa brawa napisał/a:
ale to dobrze by bylo dopytac jakiegos magika od CB w jakims serwisie najlepiej ,oni tam beda wiedziec co i jak

magika..taaa z tegoo co juz odwiedzalem "mistrzow od CB" w Poznaniu tooo porazka.. bylem chyba juz u 4 majstrow ii co jeden to lepszy..

Andrew - 12-02-2012, 21:50

kubus napisał/a:
ze sie nie skraca to wiem ,ale wlasnie nie pamietam jak bylo z przedluzaniem , cos mi chodzi po glowie ,ze jak sie juz przedluza to albo o taka sama dlugosc jak kabel od anteny ,albo ktoras krotnosc..

Z tego co pamiętam, to trzeba chyba skracać bat u anteny przy przedłużaniu :wink:

costa brawa - 12-02-2012, 22:31

andrew84, wlasnie cos kojarze tak jak mowisz ale ze nie jestem 100% pewny to nie pisalem ... wszystko wskaznik pokaze :)
kubus - 12-02-2012, 22:54

SWR-a mam , neta mam , to bede sam walczyl z ta antena :D
Bismarck - 13-02-2012, 06:51

kubus napisał/a:
To dobrze :) Antene juz nabylem (LEMM-a AT7)

mysle ze chodzi Ci o A71? dł 145 cm bo jakos nie kojaze takowej antenki o ktorej piszesz,luzujesz kontry opuszczasz bat na sam dół cewki i stroisz ja poprzez wysuwanie bata z cewki ta antenka b.dobrze sie stroi i nie ma potrzeby skracania ale ma wade za 8-10 miesiecy SWR pojdzie powyzej 2 i antenka bedzie do wyrzucenia niedoróba fabryczna lub celowe działanie producenta

costa brawa - 13-02-2012, 20:55

no to jak masz swr to sie nie masz czym martwic .. .tam popsuc nie ma co za bardzo jak sie ma jakiekolwiek pojecie :) chyba ze bata utniesz za bardzo niz trzeba :D
kubus - 13-02-2012, 22:03

Bismarck napisał/a:
mysle ze chodzi Ci o A71? dł 145 cm bo jakos nie kojaze takowej antenki o ktorej piszesz,

male sprostowanko AT71 MAGNUM o dl 160cm :)

[ Dodano: 15-02-2012, 20:58 ]
Antena juz przyszla :)

[ Dodano: 19-02-2012, 17:36 ]
Antena przyszla , kabel zamontowany , uchwyt zamontowany , wszytsko ladnie pieknie ,ale.. mam radio midlanda 28 , nie mialem fruchy to kupilem od alana 48 multi-niby 6 pin-ow niby to samo , a jednak nie.. po podlaczeniu radio zaczyna przelaczac samo kanaly..odlaczam gruche przestaje.. Pomocy :D !

archi_voo - 16-03-2012, 20:18

Panowie, co do przycinania czy wydłużania kabla odpowiadam jednoznacznie:

Długość kabla o odpowiedniej impedancji falowej, czyli dla CB 50 ohm, możemy dobierać tylko i wyłącznie wedle potrzeb, czyli tak żeby starczyło i żeby nie plątał się pod nogami ;) Historyjki domorosłych radioamatorów o strojeniu kablem biorą się z zawalenia naszego rynku kablami o wątpliwej wartości impedancji falowej pochodzenia najczęściej chińskiego. Oczywiście są pewne ograniczenia długości tj dla RG 58 mówi się o 20m. W samochodach unikam dawania kabli dłuższych jak 6m tylko ze względu na stratę, a nie na strojenie. Zaś wszelkiego rodzaju przedłużki i złączki ODRADZAM. kable RG 58 U prof z czystej miedzi to wydatek max 4zł/m uwierzcie mi warto.

mjsystem - 16-03-2012, 20:53

archi_voo napisał/a:
Zaś wszelkiego rodzaju przedłużki i złączki ODRADZAM. kable RG 58 U prof z czystej miedzi to wydatek max 4zł/m uwierzcie mi warto

Zdecydowanie potwierdzam(wiedza fzawodowa), straty na łączeniach są tak potęzne, że wydatek kilkunastu złotych na dobry przewód zawsze się opłaci. Tak samo wiem, jak napisał kolega archi_voo, kablem sie nie stroi. :wink:

Bismarck - 18-03-2012, 15:36

archi_voo napisał/a:
Panowie, co do przycinania czy wydłużania kabla odpowiadam jednoznacznie:........

oczywiscie masz racje

misjonarz. - 18-03-2012, 18:52

niedawno zapodałem sobie YOSANA 120 pro plus midland cyba 60cm z cewkami

btw, ma ktoś na śląsku sprzęt do strojenia?