Forum ogólne - CB RADIO
kubus - 12-02-2012, 20:38
To dobrze Antene juz nabylem (LEMM-a AT7) ,teraz czekam jak przyjedzie i bede montowal. Jak juz bedzie dam znac jak poszlo moze uda sie bez przedluzki
costa brawa - 12-02-2012, 21:32
najlepiej przedluzki unikac .. jak i obcinania przewodu ... w zasadzie na antenach presidenta nawet bez strojenia wszystko miesci sie w normach przy zachowaniu orginalu ... zajomy kiedys sobie wlasnie skrocil kabel (dosc znacznie- chyba polowe ) to swr skoczylo ostro w gore i jedynym rozwiazaniem bylo zalozyc dluzszy kabel i problem znikl
jak kiedys sie bawilem miernikiem i antena to odkrylem ze zgiecie bata (nie mam na mysli org regulacji anteny ale poprostu zagiecie bata w 1/3 jego wysykosci pod katem ok 15-20stopni) powodowalo ze swr roslo do 2.5 i wiecej a przy wyprostowanym idealnie ok 1.1-1.2 - celem bylo to aby antena tak mocno po krzakach nie walila na wysokim aucie
kubus - 12-02-2012, 21:41
costa brawa napisał/a: | najlepiej przedluzki unikac .. jak i obcinania przewodu ... w zasadzie na antenach presidenta nawet bez strojenia wszystko miesci sie w normach przy zachowaniu orginalu ... zajomy kiedys sobie wlasnie skrocil kabel (dosc znacznie- chyba polowe ) to swr skoczylo ostro w gore i jedynym rozwiazaniem bylo zalozyc dluzszy kabel i problem znikl |
ze sie nie skraca to wiem ,ale wlasnie nie pamietam jak bylo z przedluzaniem , cos mi chodzi po glowie ,ze jak sie juz przedluza to albo o taka sama dlugosc jak kabel od anteny ,albo ktoras krotnosc..
costa brawa - 12-02-2012, 21:44
z tego co wiem (nie sprawdzalem ) to jak juz musisz przedluzac to jak najmniej ... ale to dobrze by bylo dopytac jakiegos magika od CB w jakims serwisie najlepiej ,oni tam beda wiedziec co i jak
kubus - 12-02-2012, 21:47
costa brawa napisał/a: | ale to dobrze by bylo dopytac jakiegos magika od CB w jakims serwisie najlepiej ,oni tam beda wiedziec co i jak |
magika..taaa z tegoo co juz odwiedzalem "mistrzow od CB" w Poznaniu tooo porazka.. bylem chyba juz u 4 majstrow ii co jeden to lepszy..
Andrew - 12-02-2012, 21:50
kubus napisał/a: | ze sie nie skraca to wiem ,ale wlasnie nie pamietam jak bylo z przedluzaniem , cos mi chodzi po glowie ,ze jak sie juz przedluza to albo o taka sama dlugosc jak kabel od anteny ,albo ktoras krotnosc.. |
Z tego co pamiętam, to trzeba chyba skracać bat u anteny przy przedłużaniu
costa brawa - 12-02-2012, 22:31
andrew84, wlasnie cos kojarze tak jak mowisz ale ze nie jestem 100% pewny to nie pisalem ... wszystko wskaznik pokaze
kubus - 12-02-2012, 22:54
SWR-a mam , neta mam , to bede sam walczyl z ta antena
Bismarck - 13-02-2012, 06:51
kubus napisał/a: | To dobrze Antene juz nabylem (LEMM-a AT7) |
mysle ze chodzi Ci o A71? dł 145 cm bo jakos nie kojaze takowej antenki o ktorej piszesz,luzujesz kontry opuszczasz bat na sam dół cewki i stroisz ja poprzez wysuwanie bata z cewki ta antenka b.dobrze sie stroi i nie ma potrzeby skracania ale ma wade za 8-10 miesiecy SWR pojdzie powyzej 2 i antenka bedzie do wyrzucenia niedoróba fabryczna lub celowe działanie producenta
costa brawa - 13-02-2012, 20:55
no to jak masz swr to sie nie masz czym martwic .. .tam popsuc nie ma co za bardzo jak sie ma jakiekolwiek pojecie chyba ze bata utniesz za bardzo niz trzeba
kubus - 13-02-2012, 22:03
Bismarck napisał/a: | mysle ze chodzi Ci o A71? dł 145 cm bo jakos nie kojaze takowej antenki o ktorej piszesz, |
male sprostowanko AT71 MAGNUM o dl 160cm
[ Dodano: 15-02-2012, 20:58 ]
Antena juz przyszla
[ Dodano: 19-02-2012, 17:36 ]
Antena przyszla , kabel zamontowany , uchwyt zamontowany , wszytsko ladnie pieknie ,ale.. mam radio midlanda 28 , nie mialem fruchy to kupilem od alana 48 multi-niby 6 pin-ow niby to samo , a jednak nie.. po podlaczeniu radio zaczyna przelaczac samo kanaly..odlaczam gruche przestaje.. Pomocy !
archi_voo - 16-03-2012, 20:18
Panowie, co do przycinania czy wydłużania kabla odpowiadam jednoznacznie:
Długość kabla o odpowiedniej impedancji falowej, czyli dla CB 50 ohm, możemy dobierać tylko i wyłącznie wedle potrzeb, czyli tak żeby starczyło i żeby nie plątał się pod nogami Historyjki domorosłych radioamatorów o strojeniu kablem biorą się z zawalenia naszego rynku kablami o wątpliwej wartości impedancji falowej pochodzenia najczęściej chińskiego. Oczywiście są pewne ograniczenia długości tj dla RG 58 mówi się o 20m. W samochodach unikam dawania kabli dłuższych jak 6m tylko ze względu na stratę, a nie na strojenie. Zaś wszelkiego rodzaju przedłużki i złączki ODRADZAM. kable RG 58 U prof z czystej miedzi to wydatek max 4zł/m uwierzcie mi warto.
mjsystem - 16-03-2012, 20:53
archi_voo napisał/a: | Zaś wszelkiego rodzaju przedłużki i złączki ODRADZAM. kable RG 58 U prof z czystej miedzi to wydatek max 4zł/m uwierzcie mi warto |
Zdecydowanie potwierdzam(wiedza fzawodowa), straty na łączeniach są tak potęzne, że wydatek kilkunastu złotych na dobry przewód zawsze się opłaci. Tak samo wiem, jak napisał kolega archi_voo, kablem sie nie stroi.
Bismarck - 18-03-2012, 15:36
archi_voo napisał/a: | Panowie, co do przycinania czy wydłużania kabla odpowiadam jednoznacznie:........ |
oczywiscie masz racje
misjonarz. - 18-03-2012, 18:52
niedawno zapodałem sobie YOSANA 120 pro plus midland cyba 60cm z cewkami
btw, ma ktoś na śląsku sprzęt do strojenia?
|
|
|