[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?
tyku - 24-06-2015, 16:31
lurek, Co ja napisałem post wyżej
Cytat: | Co 100.000 km (DODATKOWO w stosunku do przeglądu CO KAŻDE 20.000 km)
-Sprawdzić luzy zaworowe (dotyczy silników: 4B1, 4A9) / regulacja luzu zaworowego poza harmonogramem
-Wymienić świece zapłonowe |
lanser - 24-06-2015, 17:09
Dzięki za utwierdzenie mnie w przekonaniu. Umówiłem się na przegląd gdzie indziej. Jak nie trzeba, to nie będę wymieniał świec, ani tym bardziej ruszał zaworów.
lurek - 24-06-2015, 19:36
tyku napisał/a: | lurek, Co ja napisałem post wyżej
Cytat: | Co 100.000 km (DODATKOWO w stosunku do przeglądu CO KAŻDE 20.000 km)
-Sprawdzić luzy zaworowe (dotyczy silników: 4B1, 4A9) / regulacja luzu zaworowego poza harmonogramem
-Wymienić świece zapłonowe |
|
Wiesz, tą są koszty więc któraś półkula mojego mózgu uznała że to nie było skierowane do mnie
no nic zrobi się po wakacjach
lanser - 01-07-2015, 22:46
Ostatecznie zrobiłem przegląd w lokalnym serwisie Boscha (pomyślałem, że będzie coś pośredniego pomiędzy ASO i "panem Kaziem"). Wymiana filtrów (kabiny, oleju, powietrza), oleju (Castrol Edge 5W30), serwis klimy z odkażaniem - wszystko 820 zł. Mało nie jest.
A będzie więcej, bo zdiagnozowali m.in. luz i stuki w przekładni kierowniczej (w czasie jazdy stuków jakoś nie zauważyłem, ale podobno przekładnia do regeneracji), skorodowanie przewodów hamulcowych, tarcze z przodu wkrótce do wymiany.
Przegląd bardzo szczegółowy (odhaczone pozycje na 4 strony A4) i chyba solidnie podeszli do rzeczy. Zrobili to, z czym do nich przyjechałem i nie nagabywali ani nie próbowali wciskać innych rzeczy. Myślę, że wrócę tam, żeby zrobić resztę.
Uwex - 02-07-2015, 08:56
lanser napisał/a: | zdiagnozowali m.in. luz i stuki w przekładni kierowniczej |
w aucie z przebiegiem 44 tys. ? no nie wiem ....
Lancer był kupowany u nas czy sprowadzany ?
lanser - 02-07-2015, 16:49
Uwex napisał/a: | Lancer był kupowany u nas czy sprowadzany ? |
Kupiony w salonie, do tej pory serwisowany w ASO. Przebieg rzetelny, auto świetnie utrzymane, jestem drugim właścicielem. Też mnie ta diagnoza zaskoczyła. Zanim zacznę coś ruszać jeszcze to zweryfikuję.
Trik - 02-07-2015, 17:01
Luzy i stuki w kolumnie kierowniczej mogą być choćby z hamowania w dziurze np. na drodze gruntowej. Felg nie pokrzywi ale kolumnę lub jej mocowanie może wykrzywić. Na stuki mogą też wpływać luzy w końcówkach drążków kierowniczych. Wcale nie trzeba dużego przebiegu.
lanser - 05-07-2015, 22:00
Inny mechanik luzów się nie dopatrzył. I bądź tu mądry. Nie będę wobec tego ruszał przekładni, a za jakiś czas zajmę się pozostałymi pierdołami, ale to już zwykła eksploatacja.
LBA - 19-09-2015, 20:36
Kilka dni temu zrobiłem przegląd po 5 roku w ASO. 650 zł przegląd z ich elementami. 99 zł rejestracyjny. 75 zł nadwozie z korektami lakierniczymi z ich strony (miałem swój zestaw do zaprawek). Jeszcze jakieś żarówki i klipsy się pojawiły więc kolejne kilkadziesiąt złotych wpadło. Wymianę świec zapłonowych i regulację zaworów zostawilem sobie na następny rok gdy do 100 tys dobije.
tyku - 20-09-2015, 11:58
LBA napisał/a: | Kilka dni temu zrobiłem przegląd po 5 roku w ASO. | W jakim ASO robiłeś przegląd Dopilnowałeś, aby wyczyścili zaciski(mocowania klocków) i przesmarowali prowadnice(szczególnie z tyłu - lubią się zapiekać).
LBA - 20-09-2015, 13:54
W lokalnym ASO koło Sącza. Niczego nie pilnowałem
Jestem typem klienta który zostawia samochód zabiera zastępczy i pojawia się za kilka godzin. W sumie mogę gościa zapytać o to czy coś przy zaciskach robili ale nie bardzo wiem jak to później sprawdzić wiec pytania nie mają większego sensu.
Uwex - 21-09-2015, 07:59
LBA napisał/a: | nie bardzo wiem jak to później sprawdzić |
bardzo prosto- po takiej "operacji" sam wyczujesz, że hamulce lepiej działają.
LBA - 24-09-2015, 16:07
Uwex napisał/a: | bardzo prosto- po takiej "operacji" sam wyczujesz, że hamulce lepiej działają. |
Nie wyczuwam jakiejś znaczącej zmiany w hamowaniu po przeglądzie. Nie odczułem jednak pogorszenia sprawności hamowania na przestrzeni lat. Do tej pory (5 lat) dopiero raz wymieniałem klocki z przodu pojazdu (rok temu). Z tyłu jeszcze jeżdżę na oryginalnych. Nie należę zatem do grupy mocno eksploatującej hamulce.
Uwex - 25-09-2015, 07:57
LBA napisał/a: | Nie wyczuwam jakiejś znaczącej zmiany w hamowaniu po przeglądzie. |
więc widocznie nie robili tego. Ja robię przeglądy cały czas w ASO (już dawno po gwarancji) i wyraźnie lepiej hamuje po wyjeździe z warsztatu.
lobuzek - 25-09-2015, 09:11
Przegląd po 40 kkm w ASO Tarnów. Cena za robociznę 230 zł (bez klimy, bo to robię częściej), swoje materiały za ok. 160 zł i ogólnie spoko. Można ich spokojnie polecić, tym bardziej, że znam chłopaków i dziadostwa nie robią.
|
|
|