To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia

robertdg - 12-07-2013, 20:21

Cięzko chodziły, ale po zrobieniu pewnego przebiegu zrobił się luz na sworzniu w pozycji roboczej, poluzowanie kontry wykluczam ze względu na to że sam zaznaczyłem pozycje nakrętki dociągowej i była ona w tej samej pozycji. Od czego jest cena uzależniona to nie wiem, bo dużo czasu wczesniej jak wspomniałem, znajomy miał u nich robiona regeneracje sworzni wahaczy w Mercedesie i za sztuke płacił 60zł (regenerował wtedy 4 wahacze) z tym, że jego wahacze trzymają sie do dzisiaj, a drogi jakimi się porusza nie należa do rewelacyjnych (regeneracja wykonana była koło 5 lat temu), widziałem sie z nim jakieś 2 tygodnie temu to mówił, że na jednym wahaczy pojawił sie minimalny luz - autem robi średnio 7-9tyś rocznie
apachap7 - 13-07-2013, 06:52

robertdg napisał/a:
Cięzko chodziły, ale po zrobieniu pewnego przebiegu zrobił się luz na sworzniu w pozycji roboczej, poluzowanie kontry wykluczam ze względu na to że sam zaznaczyłem pozycje nakrętki dociągowej i była ona w tej samej pozycji. Od czego jest cena uzależniona to nie wiem, bo dużo czasu wczesniej jak wspomniałem, znajomy miał u nich robiona regeneracje sworzni wahaczy w Mercedesie i za sztuke płacił 60zł (regenerował wtedy 4 wahacze) z tym, że jego wahacze trzymają sie do dzisiaj, a drogi jakimi się porusza nie należa do rewelacyjnych (regeneracja wykonana była koło 5 lat temu), widziałem sie z nim jakieś 2 tygodnie temu to mówił, że na jednym wahaczy pojawił sie minimalny luz - autem robi średnio 7-9tyś rocznie

hmmm to wyglada na to ze zalezy od wkladek jakie dostaja z zewnetrznej firmy, musze nad tym pomyslec i popytac, moze zamiast teflonowych wysylali im jakis plastik gorszej jakosci.
Dzieki za info

[ Dodano: 14-07-2013, 08:35 ]
No wiec zalozone! Jest juz cicho ale przy ruszaniu z lewej strony jest stuk :( niestety to ten wahacz ktory dostalem od IC niby 555 bo banan jest ciasny i nie mial prawa stuknac bo ledwo sie ruszal.
Wniosek : nie kupowac czesci przez net bo ciezko je oddac lub regenerowac czesci bo taniej i lepjej, jesli jednak ktos jus bardzo chce kupic nowy w sklepie to osobiscie isc i obejrzec towar przed zaplaceniem i jesli macie watpliwosci co do jakosci towaru to goncie magazynowego niech lata po magazynie IC i przynosi wam takie ktore mozna kupic i zalozyc do samochodu , ja poplynolem na 250 zl i teraz pewnie go wyciagne jeszcze raz i wsadze zregenerowany.
Pozytywne jest to ze reszte mam ok i mam nadzieje ze troche na nich przejade :)

bbandi - 15-07-2013, 19:23

Ile kkm może wytrzymać wahacz tej firmy? Bo czytałem że ta firma jest słaba - lepiej kupić coś innego...
WAHACZ

Mam skrzypienie w zawieszeniu z tyłu (po jeździe w deszczu przechodzi), poradzono mi że to ten wahacz najprawdopodobniej...

Hugo - 15-07-2013, 21:39

bbandi napisał/a:
Ile kkm może wytrzymać wahacz tej firmy? Bo czytałem że ta firma jest słaba - lepiej kupić coś innego...
WAHACZ
Dużo. U mnie wytrzymał kilka lat i nawet nie zardzewiał :wink: A na poważnie to śmiało montuj.
bbandi - 15-07-2013, 21:58

To przy moich przebiegach chwile posiedzi :D thx
apachap7 - 15-07-2013, 23:33

bbandi napisał/a:
WAHACZ

Mam skrzypienie w zawieszeniu z tyłu (po jeździe w deszczu przechodzi), poradzono mi że to ten wahacz najprawdopodobniej...

a o jakiej firmie mowisz ? bo jesli 555 to dobrze sprawdz czy ci sworzen nie plywa jak zamowisz z tego co wiem na rynku naszym jest ich juz niewiele i pozatym mam watpliwosci co do orginalnosci tych ze wahaczy, orginal powinien miec wytloczony na ramieniu ( odlewie ) logo jesli nie ma i jest tylko nabite na blaszce od sworznia made in Japan to nawet nie mysl o zakupie tego zlomu.

Krzyzak - 16-07-2013, 07:36

apachap7 kliknij w link - to wahacz bez sworznia pakowany przez SLR (czyli china w środku)
apachap7 - 16-07-2013, 16:16

Krzyzak napisał/a:
apachap7 kliknij w link - to wahacz bez sworznia pakowany przez SLR (czyli china w środku)

a tak przepraszam myslalem ze mowimy o przednich caly czas :) no niestety made in China ile ta guma tam wytrzyma :) ahhhhh te czesci poprostu sie nie nadaja wogole szkoda czasu i roboty :(

Krzyzak - 17-07-2013, 07:51

eee tam - jeżdżę na chińskim zawieszeniu już dość długo
nie narzekam

bbandi - 18-07-2013, 19:20

a co myślicie o poliuretanie?
znalazłem coś takiego

poliuretan

marcinzam - 18-07-2013, 19:33

bbandi napisał/a:
znalazłem coś takiego

poliuretan

Ameryki nie odkryłeś :) - jest obszerny temat o tych tulejach

bbandi - 18-07-2013, 19:57

marcinzam napisał/a:
bbandi napisał/a:
znalazłem coś takiego

poliuretan

Ameryki nie odkryłeś :) - jest obszerny temat o tych tulejach

Polecam nauczyć się czytać ze zrozumieniem - dużo widze masz do powiedzenia w temacie, pytam czy jest bardziej opłacalne kupić tańsze wahacze czy może tuleje wymienić.

marcinzam - 18-07-2013, 20:09

a co tu rozumieć , w temacie o poliuretanach jest wszystko opisane , a liczyć też nie trzeba długo tuleja kosztuje 40 zł która przeżyje pewnie auto a chiński wahacz droższy i po roku może nadawać się na młotek :D
Picakus - 19-07-2013, 09:15

Ja wysłałem wachacze do olkusza, bo te gotowe tuleje to pasują do oryginalnych wachaczy. W zamienniku mogą być ninimalne różnice, a dorobienie i wpasowanie kosztuje raptem pare groszy więcej.
robertdg - 22-07-2013, 09:01

apachap7 napisał/a:
No wiec zalozone! Jest juz cicho ale przy ruszaniu z lewej strony jest stuk :( niestety to ten wahacz ktory dostalem od IC niby 555 bo banan jest ciasny i nie mial prawa stuknac bo ledwo sie ruszal.
Usterka usunięta :?: Może zmieniałeś śruby od banana i dałeś lekko za długie - wtedy potrafią stukać o karoserie, albo zregenerowany wahacz źle pracuje i stuka (raz właśnie przerabiałem ten przypadek - stukał przy dynamicznym ruszaniu i mocnym hamowaniu, ale rozebrali, poprawili i było dobrze)