[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
wyderka - 02-07-2011, 10:41
moja rada wyłącz ISA
Owczar - 02-07-2011, 18:56
Dlaczego?
wyderka - 02-07-2011, 20:22
bo po pierwsze samo AC sceptycznie do tego podchodzi, stroiłem już kilka aut z cudowną ISĄ i po wyłączeniu jej i zgraniu map od nowa auta lepiej jeżdżą, zresztą sam zobaczysz pilnuj tylko zeby ci między bankami nie namieszała
KaWu - 02-07-2011, 21:26
wyderka napisał/a: | stroiłem już kilka aut z cudowną ISĄ |
Tylko pytanie jak to w galu bedzie. Mozna sprobowac.
Choc patrzac juz na odchylke niskich czasow ... to albo Owczar, zle wystroil mapy 2d albo isa zaczyna mieszac. Tylko on to moze sprawdzic.
wilukce - 02-07-2011, 21:47
Jaki czas wtrysku ma V6 na wolnych obrotach ?
KaWu - 02-07-2011, 22:02
wilukce napisał/a: | aki czas wtrysku ma V6 na wolnych obrotach ? |
~2,7 ms bez obciazenia.
mar111cin - 02-07-2011, 22:10
u mnie to samo 2,7ms
chociaż czasem schodzi do 2,4
natomiast z klimą jest w okolicach 3,0
wilukce - 02-07-2011, 22:11
Według tego katalogu moje Valteki 30 powinny wyrabiać przy 2,7ms. Pewnie są na maksa rozkalibrowane.
KaWu, 2,7ms to przy obrotach około 600 ? I jeśli obroty się zwiększają to czas wtrysku rośnie ? Dobrze rozumiem ?
JaGrab3 - 02-07-2011, 22:57
wilukce napisał/a: | Według tego katalogu moje Valteki 30 powinny wyrabiać przy 2,7ms. Pewnie są na maksa rozkalibrowane.
KaWu, 2,7ms to przy obrotach około 600 ? I jeśli obroty się zwiększają to czas wtrysku rośnie ? Dobrze rozumiem ? |
2.7 to masz czas PB, popatrz jaki masz czas wtrysku LPG, Valtek, to nie wiem czy wogóle poniżej 3,5 potrafi sejść....
Owczar - 02-07-2011, 23:45
Cytat: | Choc patrzac juz na odchylke niskich czasow ... to albo Owczar, zle wystroil mapy 2d albo isa zaczyna mieszac. Tylko on to moze sprawdzic. |
Dzisiaj po 100km poprawiłem nieznacznie mnożnik bo mapa lpg była minimalnie uboższa. Zebrał też większy obszar na trasie. Odchyłki ISA są już mniejsze, ale dziwią mnie te w okolicach 300RPM. Tak nisko nie powinien schodzić. Po resecie ECU nie nauczyłem go obrotów według procedury z braku czasu i czasem jak wrzucę D to na chwilę spadnie. Chociaż dzisiaj już dobrze trzymał obroty i w tak niski zakres nie wchodzi.
ISA jest tylko do wystrojenia, jutro ją wyłączam, bo uważam, że z czasem na pewno na miesza. Zmienią się warunki, a ona będzie robiła poprawki z kosmosu. Tak jak piszą na innych forach. ISA tak, ale tylko do wystrojenia, a potem wyłączyć. Korekty po obrotach zostaną i o to mi właśnie chodzi.
Jak jutro wyłączę autoadaptację to wrzucę screeny. Chociaż nie wiem czy nie będzie mnie czekało ponowne strojenie. Dziś się okzało, że ECU widziało wycięte katy i próbowało je dogrzewać. Domyślam się, że robiło bogatszą mieszankę, co by tłumaczyło wyższe spalanie.
Owczar - 06-07-2011, 00:57
Czy ktoś mógłby podesłać oscylogram rozgrzanego 2,5 pracującego na wolnych obrotach po rozgrgzaniu?
KaWu - 06-07-2011, 10:48
Owczar napisał/a: | Czy ktoś mógłby podesłać oscylogram rozgrzanego 2,5 pracującego na wolnych obrotach po rozgrgzaniu? |
A co chcesz zobaczyć
Ja niestety nie pomogę oscylogramem bo wszystkie stare pliki mi przepadly w lapku
Owczar - 06-07-2011, 11:00
Chcę zobaczyć jak wygląda przebieg na biegu jałowym. Czy jest poszarpany tak jak u mnie. Nie wiem czy te drgania to normalne w V6 czy coś jest nie tak z układem zapłonowym.
Tutaj mam plik oscylogramu:
http://lpg-forum.pl/download.php?id=10499
Na forum LPG i AC napisali żebym obniżył mnożnik powyżej 10 sek, bo wtedy mam już pętlę otwartą. Ale w takim wypadku opada mi mapa LPG. Pracownik AC polecił żebym sprawdził czy czasu wtrysku w tym zakresie się zmienią na LPG.
KaWu - 06-07-2011, 11:28
Owczar napisał/a: | Na forum LPG i AC napisali żebym obniżył mnożnik powyżej 10 sek, bo wtedy mam już pętlę otwartą. |
Przeciez juz tez Cie kiedys pytalem po co tak wysoki koniec
Na Hana to raczej nie normalne ...
Nic nie odpisywałeś więc nie drążyłem. Wg mnie tam masz za bogato ...
Owczar napisał/a: | Ale w takim wypadku opada mi mapa LPG. |
To w końcu na co stroisz bo już głupieje
Mapa będzie się zmieniać na okrągło - chyba że opada podczas strojenia w takich samych warunkach.
Owczar - 06-07-2011, 11:34
Cytat: | Przeciez juz tez Cie kiedys pytalem po co tak wysoki koniec |
Pamiętam. Ale chodzi mi o to, że podczas zbierania mapy, gdy mnożnik dla długich czasów jest w okolicach 1, to mapa PB i LPG się mocno rozjeżdża. Dzisiaj obniżę i sprawdzę czy zmienia się czas wtrysku w tym zakresie na PB i LPG.
A pamiętasz może jak wygląda oscylogram biegu jałowego w 2,5? Jest równy czy w każdym taki poszarpany?
|
|
|