To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Outlander PHEV

nemmooo - 09-03-2023, 14:51
Temat postu: Re: Lampy DRL + Przeciwmgielne
iwi napisał/a:
Witajcie. Padły mi obie lampy do jazdy dziennej.
Wykręciłem jedną i jest oznaczenie COPLUS/51A0304003
czy wiecie gdzie takie coś kupić? Ew co polecacie jako zamiennik.

wracając się do tematu nie działającego generatora i problemów z systemem EV (pisałem kilkanaście postów wcześniej) to sprawa się rozwiązała po kompleksowym remoncie silnika. Okazało się że silnik nie miał mocy uciągnąć generatora i dlatego go odłączał. Kompresja na cylindrze 2 i 4 10%

Czyli usterka mechaniczna silnika a nie problem z generatorem. Dobrze że udało się rozwiązać problem.

iwi - 09-03-2023, 15:24

mohinder napisał/a:
Dziwne, że padły oba światła na raz. Może tego szukasz

https://allegro.pl/oferta/mitsubishi-outlander-ii-swiatla-dzienne-halogeny-7380870732

Najpierw padł jeden, a niedawno drugi. Na jednym sprawdzałem zasilanie i jest
Co ciekawe padły te zasilacze a nie same LEDy (tak mi się wydaje) bo co któryś raz jedna lampa świeci.
W tych duolightach jest jakaś centralka sterująca - po co skoro samochód steruje podaniem napięcia.

a co myślicie o tychhttps://autoled24.pl/pl/p/OKRAGLE-SWIATLA-DO-JAZDY-DZIENNEJ-LED-FOG-HALOGEN/673

albo

https://sklep.einparts.eu/led-swiatla-do-jazdy-dziennej-i-halogen-do-mitsubishi-outlander-ii-2007-2013-1.html

[ Dodano: 09-03-2023, 23:57 ]
Wykręciłem dzisiaj lampkę i sprawdziłem i okazuje się że LEDy działają tylko ten zasilacz LED nie działa. Gdzie takie coś można dostać? jakie to ma napięcie i prąd - tzn od przeciwmgielnych działa i jak zamieniłem kabelki i podłączyłem LEDY do przeciwmgielnych to ledy działają. WIęc teraz mogę zrobić LEDY i pozbyć się halogenów ale nie o to chodzi.

Na lampie jest oznaczenie 12V 10W - to chodzi o DRL i 12V H3 55W - to pewnie o halogeny
ale podłączając zasilacz stabilizowany regulowany to halogeny startują od 12V 1A a LEDy od 16,6V 0,06A-0,1

mohinder - 14-06-2023, 20:48

Witam
Dzisiaj włączyłem klimatyzację kiedy miałem jeszcze otwarte okno i usłyszałem buczenie dosyć donosne. Wyłączyłem klimatyzację i buczenie ustało. Ponownie włączyłem i po chwili znowu buczenie które z czasem słabnie lub znika jak sie sprężarka wyłączy. W czasie jazdy kiedy okna zamknięte to jej w ogóle no może prawie wcale nie słychać. Czy u Was jest podobnie czy to juz czas sprężaki?

To masz - 18-07-2023, 20:43

https://youtu.be/pIF7p4E8hnE?t=310
Trapp - 28-07-2023, 09:16

Sprawdziłem wczoraj - najpierw sprężarka rusza na wysokich obrotach i buczy/piszczy, po minucie/dwóch schodzi z obrotów i robi się względnie cicho - słuchałem na zewnątrz

Czyli tak samo jak u Ciebie

mohinder - 07-08-2023, 05:39

Ok. Dzięki za sprawdzenie.

Mam teraz pytanie do ludzi bardziej obeznanych w elektryce. Chodzi o to co się stanie jeśli ładowarkę zasilę z gniazdka gdzie mam zmienną, regulowaną moc. Czyli powiedzmy, że maksymalna moc dostępna w gniazdku to jest 500w, a wiadomo że ładowarka pobiera normalnie około 2kW. Co w takiej sytuacji się stanie? Ładowarka nie załączy ładowania czy będzie ładować z mniejszą mocą?

Michauek22 - 07-08-2023, 14:32

Powinna pójść normalnie tyle że z mniejszą mocą, czyli dłużej...
MiG25 - 08-08-2023, 07:44

A skąd ta ładowarka niby ma wiedzieć, że ma z gniazdka pobierać 500W i nie więcej?
500W to w zaokrągleniu 2A, może są takie ładowarki, które pozwalają ustawić tyle , ale typowe ustawienia na regulowanych to 16A ,10A i chyba 8A...
No i co się stanie jak przekroczysz te 500W z gniazdka? Najprawdopodobniej jest tam zainstalowany taki limiter,który po prostu wyłaczy to gniazdko.
Standardowa ładowarka nie naładujesz (bo ona ma ustawiony prąd na 10A) ,albo szukasz ładowarki z regulowanym prądem ,lub stała taka nastawa -ale chyba to nierealne,, albo szukasz lepszego gniazdka. bez limitu.

Może jeszcze być opcją. taka,że modyfikujesz ładowarkę na 2A -tu potrzebny elektronik,który zmieni sygnał PWM w ładowarce odpowiadający 2A ,no i pytanie ,czy Outlander taka modyfikacje przełknie.

Edit: A co się stanie jak standardowa ładowarkę 10A czuli tą 2,2kW podłączysz do gniazdka w którym jest limiter 2A? Po prostu limiter za chwilę to gniazdko wyłaczy, I trzeba będzie iść do szafki bezpiecznikowej i taki limiter ręcznie zresetować,(chyba że jest taki automatyczny i sam po nakims czasie ) i od nowa zabawa do wyłączenia.

mohinder - 08-08-2023, 09:48

Ta ograniczona moc jest dostarczana z urządzenia które wysyła na wyjście tylko nadmiar prądu z paneli i może to być różna moc. Urządzenie ma dwa wyjścia i jedno idzie do grzałki i grzeje wodę w zbiorniku a drugie jest jeszcze nie wykorzystane. Myślałem żeby z niego zasilić ładowarkę. Poczytałem coś tam i chyba właśnie tak samo działają wallboxy podłączone do instalacji gdzie są panele.
MiG25 - 08-08-2023, 10:06

Tylko taki wallbox jest w stanie przez sygnał pwm informować samochód jaki max prąd może pobierac i dostosowywac, a standardowa ładowarka ma to zafixowane na 10A.

Z drugiej strony po co sobie takie limity robić?
Z wodą CWU to może coś innego ,np mógłbym sobie ustawić,żeby w zbiorniku było te min. 45 stopni ( i do tyłu zawsze nagrzane) a jak jest nadprodukcja to niech grzeje nawet do 90 stopni na zaś..
Ale Outlandera to chciałbym mieć naładowanego w miarę szybko i nie czekać, aż wyjdzie słońce:)

Krzyzak - 09-08-2023, 07:21

Czy to prawda, że PHEV występował tylko w wersji 5 osobowej? Co prawda już jestem zdecydowany kupić inne auto, ale gdzieś tam rozsądek podpowiada, że hybryda w mojej sytuacji też by była dobrym rozwiązaniem - zatem sprawdzam ogłoszenia i żaden nie oferuje 7 miejsc...
nemmooo - 09-08-2023, 13:05

Prawda, nie było 7 miejscowych.
MiG25 - 09-08-2023, 15:26

Nawet koła zapasowego dojazdowego PHEV nie ma bo pod bagażnikiem to miejsce przez przetwornice wykorzystane.
Michauek22 - 11-08-2023, 12:54

Krzyzak napisał/a:
jestem zdecydowany kupić inne auto

ide o zakład że też japońskie :finga:

Krzyzak - 11-08-2023, 13:13

Michauek22 napisał/a:
ide o zakład
przegrałeś... dacię... nie ma tańszego auta na 7 osób niż jogger
minus to hałas w środku, plus to świetny wygląd