To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Krzyzak - 24-06-2018, 09:39

Łukasz - to wydaje się zależy od rozmiaru - 15" na pewno są robione w PL, ale 17" już w Niemczech.
Marcino - 24-06-2018, 16:27

zarówno 15” w galancie jak i 16” do 307 są wyprodukowane w Polsce.
Marcino - 26-06-2018, 08:22

Coś trzeba było zrobić... to naprawiłem krańcówkę drzwi kierowcy... w końcu działa i sygnalizuje otwarcie za każdym razem.

W 307 w końcu coś do wymiany..... łącznik stabilizatora prawy przód wyminiłem.
Jutro jadę do zaprzyjaźnionego warsztatu zeby wyminili lewy drążek kierowniczy i ustawili zbieżność. Ponieważ zbieżność jest w cenie.... to nawet się samemu za wymiane nie zabieram.
Naprawiłem też hałasującą klapę tylną... wyrobiły się odbijniki i sie trzesłą na zamku.

Marcino - 27-06-2018, 00:35

Mundial mundialem ale w końcu trzeba się wziąć za robotę.
Postanowiłem wymienić chłodnice klimy czyli skraplacz.
Aby to zrobić trzeba zdemontować chłodnice silnika. Poszło łatwo bo kazda przykręcana śrubkę zawsze smaruje smarem.
Później skraplacz ... jego stan słaby. Ale szczelny był do końca.
A skoro pas przedni jest goły z drugiej strony to został wyczyszczony. Na rdzę Ikorol. A po kolacji i końcówce meczykow pomalowałem Corina na czerwono. Jutro jakaś konserwa albo przykryje czymś czarnym.

Hugo - 27-06-2018, 08:21

Nie trzeba wyjmować chłodnicy wody żeby wyjąć chłodnicę klimy. Wystarczy odkręcić górne uchwyty, wystawić ją z dolnych uchwytów i odsunąć w stronę silnika. Bez problemu wyjmujemy wtedy chłodnicę klimy.
Marcino - 27-06-2018, 08:28

Hugo napisał/a:
Nie trzeba wyjmować chłodnicy wody żeby wyjąć chłodnicę klimy. Wystarczy odkręcić górne uchwyty, wystawić ją z dolnych uchwytów i odsunąć w stronę silnika. Bez problemu wyjmujemy wtedy chłodnicę klimy.

No masz rację dalo by się.
A jak to z tymi mocowaniami klimy? Na górze są takie dwie gumy a w nich nakrętki.... jedna zeszłą z chłodncą a druga została na samochodzie. Jak to poprawnie skręcić z powrotem?

Hugo - 27-06-2018, 18:57

Skręć tak samo tylko zdejmij tą gumę co została na śrubie (może być problem, bo śruba zapiekła się w metalowej tulejce) i załóż tą gumkę na uchwyt chłodnicy :wink:
Marcino - 28-06-2018, 07:55

Hugo napisał/a:
Skręć tak samo tylko zdejmij tą gumę co została na śrubie (może być problem, bo śruba zapiekła się w metalowej tulejce) i załóż tą gumkę na uchwyt chłodnicy :wink:

OK. Wiem o co chodzi. Śruby będą wymienione na nieskorodowane....:)
Wczoraj naprawiałem swoją lodówkę - wymiana grzałki i czujnika, galant musi poczekać...:)

W 307 załozone nowe oponki na przód Dunlop. Łacznik i koncówka drążka zrobiona. Jakoś tak się aksamitnie teraz jeżdzi. Niestety jest lekki luz w maglownicy..... bedzie musiał z tym jeżdzić. Nie hałasuje mocno i nie cieknie.

Krzyzak - 28-06-2018, 11:47

Marcino napisał/a:
naprawiałem swoją lodówkę - wymiana grzałki i czujnika
to w lodówce jest grzałka?
ps. to wciąga - jak parę lat temu coś mi się zepsuło w domu to zacząłem robić co się da - pompa w pralce, łożyska w wiertarce, pasek i łożyska w wertykulatorze, elementy kotła jak wymiennik czy naczynie wzbiorcze to tylko kilka przykładów... później wynajdujesz sobie co by tu jeszcze (działającego) zidealizować ;)

Marcino - 29-06-2018, 00:18

Grzałka do rozmrażania skraplacza :)

Pas przedni pokolorowany został od środka chlokauczukiem na czarno :)

Marcino - 02-07-2018, 15:51

Piatek - zawitała Mazda 323 1.6d. Wyczysczony przepływomierz, zmieniony łacznik stabilizatora, uszczlniona rura na dolocie - w 4 miesiacznej zrobiła się dziurka:). Skasowane błędy.
Zdiagnozowana - nieszczelnośc na 1/2 rocznej regenrowanej turbinie, złącze elastyczne wydechu do wymiany.
Po operacji - przestała kopcic, brak błedów na desce, samóchód zrobił się "żwawszy" jak to powiedział mój kolega.

Sobota - Seat Leon 4x4 1.9TDI ARL po modach :)
Założyliśmy gwintowane zawieszenie TA- Technix
Wymina świec zarowych oraz naprawa okablowania świec (i tak trzeba to wymienić)
Skrócenie i przerobienie łączników stabilizatora.
Wymiana oleju

Marcino - 02-07-2018, 18:43

Jak robić to robić ... kupiłem tuleje poliuretanowe na tył. W komplecie z ultra se powinno być Ok
jacek11 - 02-07-2018, 22:31

Będzie sztywno 8)
Marcino - 02-07-2018, 23:10

Ma być bo teraz jest lipa:)
Krzyzak - 03-07-2018, 10:52

Wtorek - przyjeżdza Krzyżak prawilnym rydwanem małżonki ;)