To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA

fergul11 - 28-03-2014, 21:28

No cóż nie ja odbierałem :cry: Takie dostałem info od siostry, a mama odbierała .
A z tego sklepu nie ma innej możliwości wysyłki jak tylko przez DHL .
To ten polecony przez kogoś z form MM sklep z perfumami w stanach .
Dzięki za uświadomienie.

stary alfer - 28-03-2014, 21:28

fergul11 napisał/a:
Dzięki za uświadomienie.

Pytaj. Chętnie pomogę ;)

marecki - 28-03-2014, 21:31

fergul11, sprawa zgłoszona z samego ranka i tak myślę wyrobić nowe tablice z dowodem,chodzi o nowy nadany numer,bo pewnie za jakiś czas i tak ktoś przypału narobi a ja będę się musiał tłumaczyć :roll:
fergul11 - 28-03-2014, 21:35

marecki napisał/a:
i tak myślę wyrobić nowe tablice z dowodem

coś było kiedyś w TVN turbo że facetowi też blachy zawinęli i zrobił nowe na stary nr .oszczędził opłatę rejestracyjną czy jak się ona nazywa .
Po kraju nie było problemu , ale wybrał się na zagraniczną wycieczkę i zonk , spędził pół dnia na komendzie(Belgia czy Francja nie pamiętam już) tłumacząc się ,bo nr trafiły do europejskiego rejestru .
Jak auto nie wyjeżdża z Polski to nie zmieniaj.

stary alfer - 28-03-2014, 21:37

Żeby uściślić dodam, że w kurierce tj. m.in w DHL stosowana jest kwota wolna od podatku wynosząca 22 euro dla przesyłek firma - osoba prywatna. Robią tak dlatego żeby zarobić na dokumencie SAD (80 zł).
Na Poczcie "raczej" zawsze jest to 43 euro dla osoby prywatnej.

fergul11 - 28-03-2014, 21:42

stary alfer napisał/a:
Na Poczcie "raczej" zawsze jest to 43 euro dla osoby prywatnej.
Ja już pół auta kupiłem w Chinach i Irl poczta grosza nie wołała jeszcze , z listonoszem dzisiaj kawkę wypiliśmy i tak pytał co ja ciągle kupuję ,to mu powiedziałem że chińskie opium ,bo najlepiej kopie :mrgreen:
Dałem mu przykład z wyłącznikami ,jedna sztuka tu 7€ a z Chin 5 szt za 2,20€ tylko miesiąc czekania .
Zrozumiał :mrgreen:

stary alfer - 28-03-2014, 21:44

fergul11 napisał/a:
Ja już pół auta kupiłem w Chinach i Irl poczta grosza nie wołała jeszcze , z listonoszem dzisiaj kawkę wypiliśmy i tak pytał co ja ciągle kupuję ,to mu powiedziałem że chińskie opium ,bo najlepiej kopie
Dałem mu przykład z wyłącznikami ,jedna sztuka tu 7€ a z Chin 5 szt za 2,20€ tylko miesiąc czekania .
Zrozumiał

Z listonoszem to możesz nawet dwie flaszki whisky wysiorbać, a i tak nie pomoże ;) Od tego są inne służby ;) W Twoim przypadku będzie to Office of Exchange w Portlaoise i tamtejszy Custom Office ;)
Chyba, że w IE dla przesyłek lotniczych jest jakiś inny Urząd Wymiany.

marecki - 28-03-2014, 21:45

Zaoszczędziłbym 90 zeta ale nie wiem ile trzeba czekać na wtórniki blach a auto potrzebuję na co dzień,zresztą będzie więcej miejsca na sztemple w nowym DR :D
fergul11 - 28-03-2014, 21:53

stary alfer napisał/a:
Chyba, że w IE dla przesyłek lotniczych jest jakiś inny Urząd Wymiany.

Dublin Mail Centre, Dublin 12 .
wszystko stamtąd przychodzi 8)

stary alfer - 28-03-2014, 21:54

fergul11 napisał/a:
Dublin Mail Centre, Dublin 12 .

Zobacz gdzie weszło do IE. Tak z ciekwości pytam.

fergul11 - 28-03-2014, 22:04

No tam właśnie , sprawdzam track & trace moich przesyłek i zawsze current status jest na wejściu Dublin 12 i dalej lista innych stanowisk czy działów .
Ps; Chińczyk jak wysyła to w linku z nr nadania daje link na pocztę nadawczą i odbiorczą.
To se wieczorami siedzę i sprawdzam co bym się następnego dnia z Seanem nie rozminął i dymał po odbiór na pocztę tylko kulturalnie Erl Greya z sucharem skonsumował :mrgreen:

stary alfer - 28-03-2014, 22:06

fergul11 napisał/a:
Dublin 12

To w takim razie Portlaoise jest tylko dla ekonomii. Thx ;)

fergul11 - 29-03-2014, 00:27

stary alfer napisał/a:
To w takim razie Portlaoise jest tylko dla ekonomii.

Ale jak ???
Port Laoise jest prawie w środku Irl , nie ma tam lotniska , port lotniczy międzynarodowy i promowy jest w Dublinie , brak w tym ekonomii .
Jeszcze gdyby w Cork ,tam też jest duży port lotniczy ?
DHL np. ma swoją siedzibę w Shannon i przesyłki kurierskie DHLu dostawałem właśnie z Shannon via Hanower z US&A(jak mawiał Borat) :mrgreen:
Przybliż trochę skąd ta dedukcja o Port Laoise ?

robertdg - 29-03-2014, 07:46

fergul11 napisał/a:
Zrozumiał :mrgreen:
Jak tak wszystkich będziesz szkolił to niedługo upadnie rynek handlowy w IRL :P
stary alfer - 29-03-2014, 11:08

fergul11 napisał/a:
Przybliż trochę skąd ta dedukcja o Port Laoise ?

To nie dedukcja. To wiedza wynikająca z pracy ;)
Portlaoise jest Urzędem Wymiany na pewno dla paczek i na pewno dla paczek ekonomicznych (nie wiem co jeszcze tam robią). Dublin przyjmuje albo tylko przesyłki listowe, albo wszystkie przesyłki lotnicze (EMS, listy, paczki)
z przeznaczeniem do IE.

Ale to już niuanse. Szkoda klawiatury ;)