Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki
Krzyzak - 19-02-2012, 17:03
| Hugo napisał/a: | | awarie w bordowym i Colcie faktycznie mogą być denerwujące |
szczególnie, że są spowodowane nadgorliwością w ich serwisowaniu - przecież w bordowym wymieniam dobre na nowe (i japońskie)...
a do Colta nie zaglądam wcale - poza nielicznymi zrywami
Krzyzak - 19-02-2012, 18:08
ktoś wie jaką średnicę ma wąż ze zdjęcia?
chodzi o wewn. bardziej, bo do zewnętrznej się coś dobierze (w sensie opaski)
to winowajca wycieku - najpierw lewa strona (widać drugą opaskę), teraz prawa - od grodzi...
deejay - 19-02-2012, 20:46
| Krzyzak napisał/a: | | ktoś wie jaką średnicę ma wąż ze zdjęcia? |
Darku nagrzewnica w EA na wejściu i wyjściu ma ok 18-20 mm srednicy
Krzyzak - 20-02-2012, 07:20
mi wyszło z suwmiarki 17,1 mm, więc nie wiem czy brać 18 czy 16
bo faktem jest, że tam ciężko zmierzyć i przy wyciąganiu mogła się przestawić...
a tak dokładnie?
robertdg - 20-02-2012, 08:00
16 naciśniesz jeżeli króciec nie jest plastykowy i jest zamocowanysztywno, 18 też naciśniesz ale musisz dobrać do tego taka z prawdziwego zdarenia opaske co by miec pewnosc ze zacisnie wezyka i nie zromi się gdzies "wałek" który się będzie pocił
Krzyzak - 24-02-2012, 23:07
dziś zmienione:
- sworznie w obu podkowach z przodu (jeden to był śmieć - jeszcze oryginał, miał już niezły luz, chociaż dopiero po wybiciu był wyczuwalny)
- lewy banan
w weekend założyłem drugą opaskę na przewód chłodniczy i chwilowo nie cieknie
poza tym nuda...
wyciek chyba jednak z Colta jest a nie z granatowego Gala ufff...
Krzyzak - 25-02-2012, 19:29
nuda skończona
dziś do garażu wjechał kombi - ogólnie auto w świetnym stanie
jest wyciek oleju - gdzieś od dołu... nie wiem, kiedy to zrobię
olej wygląda na silnikowy i chyba daje spod michy
ale zrobiłem krańcówkę drzwi kierowcy
w sedanie też wyciek - tym razem olej wygląda na ten z automatu... (może uszczelka, bo tydzień temu spuszczałem, żeby półoś wyjąć)
w bordowym też jest wyciek, biały karton podłożony pod niego wskazał przyczynę - też skrzynia - uszczelniacz półosi zmieniany niecały rok temu... kurcze - to jest NOK... a daje na pewno spod niego
więc jako temat zastępczy zrobiłem montaż uszczelki od przodu maski - wywiercone otwory, uszczelka zamontowana
hmmm... i jak tu się pozbyć Colta?
Hugo - 25-02-2012, 19:32
| Krzyzak napisał/a: | | hmmm... i jak tu się pozbyć Colta? | Racja. A tak w ogóle to jeszcze więcej nakupuj tych aut
Krzyzak - 25-02-2012, 19:36
Ja przyznam szczerze, że mam na nie coraz mniej czasu i to jest główny problem... Te sworznie oddałem do zrobienia znajomemu (z podnośnika całość zajęła godzinkę) - bo 2 firmy zaczynają mnie pochłaniać całkowicie...
Krzyzak - 02-03-2012, 07:47
Wczoraj ubezpieczyłem bordowego - OC + AC... Ponadto oddałem 5 wahaczy do regeneracji w Elblągu i przy okazji dziękuję bieniakowi za spotkanie.
Z bordowego cieknie - uszczelniacz półosi NOK wymieniany w maju 2011. Wg japaneze to kwestia wyrobionego przegubu wewnętrznego - cóż przyjdzie nam to niedługo zobaczyć, bo ogromna paka gratów od niego, do wszystkich 4 aut niedługo u mnie wyląduje.
Kombi chyba pójdzie na warsztat, bo wyciek spory - tym razem podejrzewam zdejmowaną w czerwcu 2011 miskę olejową. Poprzedni właściciel 2 dni przed sprzedażą chciał jeszcze poprawić to i owo i niestety wyszło jak wyszło
Marcino - 02-03-2012, 07:55
Starsznie awaryjne masz te autka.... Trzeba zmienic machanika albo samochód
wojtas - 02-03-2012, 08:02
| Krzyzak napisał/a: | | Wg japaneze to kwestia wyrobionego przegubu wewnętrznego |
Oprócz nieszczelność, masz jakieś dodatkowe objawy, wyrobionego przegubu?
deejay - 02-03-2012, 10:24
| Krzyzak napisał/a: | | Z bordowego cieknie - uszczelniacz półosi NOK wymieniany w maju 2011. Wg japaneze to kwestia wyrobionego przegubu wewnętrznego |
Darek skróc sprężynke i nabij go w inne miejsce , bedzie po problemie
Krzyzak - 02-03-2012, 13:14
Najpierw wymontuję półoś żeby ocenić sam przegub. Być może - gdyby były wżery (guma potrafi to zrobić!) to trzeba będzie go oszlifować papierkiem 2000 na tokarce....
Zobaczymy niedługo.
Faktem jest, że:
- bordowy cieknie bo dostał przegub z innej skrzyni a uszczelniacz pracował do tej pory z innym przegubem dość długo
- srebrny - tu sam jeszcze nie wiem czy cieknie - bym może ta mała kropelka w garażu jest od innego auta, bo tyle się w tym miejscu przewija...
ale faktem jest, że ostatnio półoś wyjmowałem i jest ona lekko błyszcząca... więc podejrzana
Krzyzak - 10-03-2012, 23:17
wczoraj zrobiłem ten wyciek - przegub zamontowałem stary, od tej skrzyni, wskoczył też nowy uszczelniacz
montaż demontaż to razem godzinka, ale wbicie simmeringu w tak trudno dostępnym miejscu i bez narzędzi zajęło mi ponad godzinę
dziś zrobiłem sobie 50km tak próbnie - jednak wspaniale się płynie tym autem...
ze srebrnego jednak nie cieknie - w każdym razie nie zauważyłem przez ostatni tydzień
a kombi za tydzień jedzie na podnośnik - wyciek jest najprawdopodobniej spod miski olejowej - była ściągana tuż przed tym, jak go kupiłem a wczesniej nie ciekło, więc metodą dedukcji wyszło, że tam musi być problem...
przy okazji przyszła kolejna paka od Japaneze - nowe bębny z łożyskami, uszczelniaczami i cylinderkami do bordowego plus kilka gratów z zawieszenia do kombi
|
|
|