To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

tomekrvf - 17-08-2009, 17:57

gzesiolek napisał/a:
ze w 1,8 jest technologicznie MIVEC odrobine lepszy

MIVEC jest na obu wałkach. W sumie jedyna większa różnica. Moim zdaniem konstruktorzy silnika 1.8 powinni kosztem kilku KM poprtacować nad lepszym przebiegiem momentu obrotowego albo założyć 6-biegową skrzynię biegów. Bo to trochę dziwne że Lancer 1.8 ma gorzej do setki niż Avensis 1.8. Chociaż Toyota ma bardziej wypasiony silnik-zmienny skok zaworów.

ElemenT - 17-08-2009, 18:28

byłem na węgrzech

pierwszy bak z WWA do granicy - 7.3 L trochę z klimą
ale średnia prędkość wg komputera to 77km (dużo tirów bleh)

od polski, słowacja, węgry węgry powrót i tankowanie przy granicy słowacko węgierskiej - 8l (głownie dlatego, że na autostradzie prowadziła moja luba :P )

od węgier do wawy - spalanie 7l

zresztą mój lancelot ma najniższe spalanie z tych w serwisie motostat.pl (z grupy 1.8)
a nie jeżdzę jakoś specjalnie wolno - tylko tak jak warunki na to pozwalają

jaca71 - 18-08-2009, 00:26

tomekrvf napisał/a:
Moim zdaniem konstruktorzy silnika 1.8 powinni kosztem kilku KM poprtacować nad lepszym przebiegiem momentu obrotowego albo założyć 6-biegową skrzynię biegów.

Popracował, popracował ale w bazowym silniku z rodziny 4B1 znaczy w 2.0. Max moment masz 198Nm (praktycznie niespotykany u konkurencji), ponad 175Nm od 2500 do 6000rpm (czyli w tym zakresie więcej niż maks 1,8) i ponad 130Nm od 1000 do 6500Nm.
Jedynie coś im odchudzanie tego silnika na Europe nie wyszło. A niby to ten sam silnik od pasa w górę a różnica jest tylko poniżej pasa.
A tutaj można porównać wszystkie trzy 1.5; 1.8 i 2.0:
http://files.mitsubishi-m...81fe4edf9be.pdf

Ale co do skrzyni to się zgadzam 6 bieg by się przydał.

pekaes - 18-08-2009, 07:29

Garść kolejnych informacji nt. spalania :)

Wczoraj, godzina 17.30 (chyba najgorsza z możliwych), trasa Warszawa - Grodzisk Maz. (ok. 30 km). Jerozolimskie zakorkowane od CH Reduta do Łopuszańskiej (brrrr). Średnie spalanie na całej trasie - 10,2l/100 km :evil:

Dzisiaj, godzina 6.30, trasa Grodzisk Maz. - Raszyn k. W-wy. Na "Katowickiej", przed Jankami, średnie spalanie - 7,2l/100 km :) . W Raszynie jak zwykle korek (choć stosunkowo niewielki), no i spalanie wzrosło do 7,9l/100 km.

Podsumowanie: wczoraj nie miałem wesołej miny, dziś stwierdzam, że Lancerek wcale nie musi rujnować budżetu (pod warunkiem, że miasto jest przejezdne)... Ciekaw jestem, jak się będzie auto sprawować na dłuższej trasie. Za trzy tygodnie czeka mnie dość daleki wyjazd na Mazury...

Aha, no i ten szósty bieg bardzo by się przydał, oj przydał...

Jarulas - 18-08-2009, 12:03

jaca71, widzę, że katalog na rynek rosyjski bardziej szczegółowy.

Co mnie dziwi to, że wersja 2.0 ma przyspieszenie 9,5s (1.8 9,8s), natomiast prędkość maksymalną 200km/h gdzie 1.8 ma 204, dziwne, zwłaszcza, że przełożenia skrzyni te same.

jaca71 - 18-08-2009, 14:22

Jarulas napisał/a:
Co mnie dziwi to, że wersja 2.0 ma przyspieszenie 9,5s (1.8 9,8s), natomiast prędkość maksymalną 200km/h gdzie 1.8 ma 204, dziwne, zwłaszcza, że przełożenia skrzyni te same.

Według tej strony:
http://mitsubishicars.com...cs.do?loc=en-us
Jednak się różnią przynajmniej dla 4 i 5 biegu. A co najlepsze to na amerykańskim rynku nie podaje się przyspieszenia wcale ;) W jakimś teście znalazłem dla wersji 2.0 czas 8,9s do 60mph (co daje 96,5km/h) ale nigdzie nie ma Vmax...

krig - 18-08-2009, 16:46

Panie, Panowie, Koleżanki i Koledzy, moi drodzy
Jestem Wam i forum niesłychanie wdzięczny za dyskusję o spalaniu. Dzięki Wam i po trochu jeździe próbnej 1,8, robiłem wszystko aby kupić lancera diesela. 5,3l/100 km na trasie z klimatyzacją, 4,9 bez., 6-7 w mieście...
Na razie oceniam jakość ON - vpower vs verva vs ultimate. O moim spalaniu i dynamice możecie pomarzyć :P

April77 - 18-08-2009, 17:14

krig napisał/a:

O moim spalaniu i dynamice możecie pomarzyć :P

Nie musimy marzyć! Różnice między 1,8 a ropniakiem niewielkie (ułamki sekund) A do tego cichy silnik (a nie klekot) i 20000 zł w kieszeni które możemy wydać na wspaniałe wakacje albo jakieś 4000 litrów benzyny (około 40000-50000 przejechanych kilometrów) czyli kilka lat darmowego jeżdżenia.
Pozdrawiam

krig - 18-08-2009, 17:39

Szczególnie w niskich obrotach 1.8 pokazuje zęby czy pazury. Klekot owszem jest, ale 1.8 w 4000 obr. jakoś specjalnie cichy nie jest. Dodam, że za swojego DID-a dałem tyle co za nowego 1.8. Jestem zadowolony jak cho....
piomic - 18-08-2009, 18:39

krig napisał/a:
za swojego DID-a dałem tyle co za nowego 1.8
Taa... Było brać starego Golfa, byłby jeszcze tańszy a silnik ten sam...
krig - 18-08-2009, 18:47

No to wtopiłem, ale Warszawa też miała 4 koła i kierownicę...
jaca71 - 18-08-2009, 21:23

krig napisał/a:
estem Wam i forum niesłychanie wdzięczny za dyskusję o spalaniu. Dzięki Wam i po trochu jeździe próbnej 1,8, robiłem wszystko aby kupić lancera diesela. 5,3l/100 km na trasie z klimatyzacją, 4,9 bez., 6-7 w mieście...
Na razie oceniam jakość ON - vpower vs verva vs ultimate.
krig napisał/a:
Szczególnie w niskich obrotach 1.8 pokazuje zęby czy pazury. Klekot owszem jest, ale 1.8 w 4000 obr. jakoś specjalnie cichy nie jest. Dodam, że za swojego DID-a dałem tyle co za nowego 1.8. Jestem zadowolony jak cho....
O moim spalaniu i dynamice możecie pomarzyć :P

Czy tylko ja ma wrażenie że Twoje wejście smoka było hmmm... nazwijmy to nie najlepsze?
Kupiłeś - cieszymy się.
Chwalisz się - wolno Ci.
Drwisz z innych - trochę cię poniosło.

Pozdrawiam i taka mała rada: Nigdy nie drwij i nie szydź z czyjegoś psa i... Domyśl się.

Anonymous - 18-08-2009, 21:38

krig napisał/a:
Panie, Panowie, Koleżanki i Koledzy, moi drodzy
Jestem Wam i forum niesłychanie wdzięczny za dyskusję o spalaniu. Dzięki Wam i po trochu jeździe próbnej 1,8, robiłem wszystko aby kupić lancera diesela.....

Ciesz się nowym zakupem. Za jakiś czas podziękujesz ekologom, a za co to sam się dowiesz jak nadejdzie ten czas. W każym razie odkładaj kasę na zaoszczędzonym paliwie na pewną uslgę serwisową wzraz z elementem eksploatacyjnym :mrgreen:

Pozdrawiam i gratulejszon zakupu - :biggrin:

krig - 18-08-2009, 21:39

Odwracanie kota ogonem. Cześć.
Trik - 18-08-2009, 21:52

jaceksu25 napisał/a:
Ciesz się nowym zakupem. Za jakiś czas podziękujesz ekologom, a za co to sam się dowiesz jak nadejdzie ten czas. W każym razie odkładaj kasę na zaoszczędzonym paliwie na pewną uslgę serwisową wzraz z elementem eksploatacyjnym

Coś w stylu regulacja zaworów czy coś w ten deseń w L200 przy 40Kkm za ok parę tysi czy tylko mi sie wydaje że coś wiem? :) Czy może czyszczenie fitra PDF, DPD, czy jak to sie zowie w dizlu?