To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

mazin - 12-08-2009, 14:12

Bastek77 napisał/a:
U mnie wsteczny wchodzi malinowo:) Tylko podczas mrozów wyczuwałem lekki

U mnie wsteczny wchodzi - tak jak wsteczny, tak samo jak wchodzil w poprzednich samochodach. Czasem zgrzytnie, czasem trzeba powachlować wajchą, żeby wlazł, czasem nawet trzeba podjechać 2 cm do przodu, żeby dał się wcisnąć. Ale dokładnie tak samo było w poprzednich autach, więc nie ma tu zdziwienia. Zdziwienie natomiast budzi brak synchronizacji przy wrzucaniu biegu drugiego (tylko z pierwszego), który czasem sie objawia seriami, czasem przez kilka dni nie pojawia się wcale.

Anonymous - 12-08-2009, 20:43

Moim zdaniem powinieneś cisnąc ASO i postawić na swoim, masz prawo do tego, auto jest na gwarancji!!!
mazin - 13-08-2009, 07:56

Bastek77 napisał/a:
Moim zdaniem powinieneś cisnąc ASO i postawić na swoim, masz prawo do tego, auto jest na gwarancji!!!

Wiesz co, ja ich raz "cisnałem", żeby mi zamontowali alarm i potem dwa razy musiałem wymieniać ECU-ETACS... niech oni już lepiej sprzedają ogórki czy pietruszkę, a nie grzebią przy moim aucie.

sla - 13-08-2009, 15:18

mazin napisał/a:
niech oni już lepiej sprzedają ogórki czy pietruszkę, a nie grzebią przy moim aucie.

I to się nazywa zaufanie do fachowców z ASO, a oni przecież tacy mądrale. Na pewno po prostu nie umiesz zmieniać biegów w tak nowoczesnym samochodzie :mrgreen:

mazin - 13-08-2009, 15:36

sla napisał/a:
mazin napisał/a:
niech oni już lepiej sprzedają ogórki czy pietruszkę, a nie grzebią przy moim aucie.

I to się nazywa zaufanie do fachowców z ASO, a oni przecież tacy mądrale. Na pewno po prostu nie umiesz zmieniać biegów w tak nowoczesnym samochodzie :mrgreen:

Za kazdym razem, jak tam jestem, to widze inne twarze - czyżby PUP podsyłał im na niesięczne staże coraz to nowych bezrobotnych do przyuczenia? Całkiem możliwe, że tak własnie jest, stażystom się nie płaci...

roobku - 13-08-2009, 20:49

Forensic napisał/a:
W moim 1,5 benz. podpięto komputer i bez problemu włączono funkcję świateł dziennych. Światła włączają się automatycznie po odpaleniu silnika, wyświetlacz komputera i radia świecą jasno, oświetlenie pokręteł klimy i przycisków deski są wyłączone. Po przekręceniu włącznika świateł wyświetlacze przygasają, włącza się podświetlenie przycisków.

dokładnie mam zrobione tak samo z małym wyjątkiem bo światła mi się zapalają automatycznie jak robi się szaro na zewnątrz,

serwisantowi zajęło włączenie funkcji świateł dziennych ok 2 min

Radassss - 13-08-2009, 21:48

mazin napisał/a:
sla napisał/a:
mazin napisał/a:

Za kazdym razem, jak tam jestem, to widze inne twarze - czyżby PUP podsyłał im na niesięczne staże coraz to nowych bezrobotnych do przyuczenia? Całkiem możliwe, że tak własnie jest, stażystom się nie płaci...

mazin powiedz im zeby lepiej dali Ci czesci do wymiany (wkoncu fura na gwarancji), a sam sobie je wymienisz... ;) bedzie pewnie bardziej profesjonalnie hehe :D

bastek - 15-08-2009, 09:27

a ja mam nowy(i chyba pierwszy) problem
objawy odstawienia..... lancerka
od 2 tyg. na urlopie, jeszcze trzeci wyjdzie, i w zasadzie przez te 2 tyg. zrobiłęm 250 km (jedna wycieczka). tak lancerek stoi w garażu, a my kursujemy starym autkiem na działkę (było kilka rzeczy budowlanych do przewiezienia, więc szkoda nowego brudzić....)
nawet go nie oglądam, nie mówiąc o jeżdżeniu.....
buuuu
tęskni mi się
jutro wieczorkiem chyba skoczę do garażu popatrzeć sobie....
:)

Cezarito - 15-08-2009, 09:49

Raz na jakiś czas go odpal i przejedź się kawałek ! To niezdrowo, żeby tak tylko stał...

A ponadto, z samochodami jest jak z ludźmi - lepiej się zyżywać niż rdzewieć ! ;-)

sla - 15-08-2009, 16:02

Cezarito napisał/a:
Raz na jakiś czas go odpal i przejedź się kawałek ! To niezdrowo, żeby tak tylko stał...

Jeszcze bardziej niezdrowo jest odpalić i przejechać tylko kawałek. Uprzedzam Twoje pytanie o konkrety i zachęcam do przeczytania tego artykułu
http://www.auto-swiat.pl/...h-,20341,1.html

gzesiolek - 15-08-2009, 18:50

sla, zalezy od dlugosci tego kawalka o ktorym wspominal Cezarito... ;)

i moze mam uprzedzenie, ale bardziej sie zgadzam z Toba i Twoimi radami niz wiekszoscia artykulow w motoryzacyjnej prasie niemieckiej wydawanej w Polsce... :mrgreen:

no ale racja jest ze jezdzenie do 5km na zimnym silniku daje mu popalic no i odbija sie na spalaniu...
choc przez ponad 2lata jezdzilem swoja Honda rowno 2km do pracy przez 70% roku i nie odbilo sie to w zaden sposob na zywotnosci silnika... nawet aku w najwieksze zimy nie szwankowal... no ale to wyjatek potwierdzajacy regule...

el_diablo - 19-08-2009, 09:11

Zaliczyłem pierwszy problem - rozładowałem sobie akumulator zostawiając samochód na światłach. Z "pożyczonego" prądu odpalił bez problemu i w kilka minut naładował się na tyle, zeby samodzielnie odpalać.
Oczywiscie to moja wina a nie samochodu, ale... wkurza mnie trochę to elektroniczne sterowanie wszystkim. Światła gasza się albo nie, zależnie od tego czy manipulujemy włącznikiem przy włączonym czy wyłączonym zapłonie i jeszcze zależnie od tego czy otworzyliśmy drzwi czy nie. Tak samo jest z uzbrajaniem alarmu wewnętrzną blokadą drzwi. Trochę to bywa irytujące.

Luk - 19-08-2009, 10:27

el_diablo, to może musisz jakoś inaczej ustawić opcje świateł w serwisie? U mnie jest tak: dzień - zawsze włączone, razem z zapłonem. silnik off -> światła off. W nocy - przełącznik świateł na ON (tylko po to, żeby się podświetlenie deski świeciło) - silnik off -> światła się świecą dalej -> otwarcie drzwi -> światła gasną. Nie ma możliwości zostawienia na światłach.
el_diablo - 19-08-2009, 10:34

Luk napisał/a:
dzień - zawsze włączone, razem z zapłonem. silnik off -> światła off.

Tylne też ci wtedy świecą? Faktycznie takie ustawienie jak twoje bardziej by mi odpowiadało.

Luk - 19-08-2009, 10:47

Tak, tylne też. Po prostu nie ma możliwości, żeby się światła nie świeciły przy odpalonym silniku. Dla mnie wygodne, bo nigdy nie zaponę włączyć świateł np. w nocy :) Aha, jak przełączę na pozycyjne, to mijania gasną. Wtedy można zapomnieć i tak ruszyć.
Tych ustawień serwisowych jest sporo, bo np. koledze jaca71 (amerykańska wersja) w dzień świecą się długie, ale słabiej.