To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

elektryk - 18-03-2012, 18:54

Potrzebuję porady, od dłuższego czasu zbierałem się na wymianę antenki. Miałem Lemm 145cm, trochę za długa i niewygodna, chciałem coś mniejszego i nie było okazji wymienić. A tu akurat po zimie mi się rozsypała cewka i niestety trzeba coś kupić. Chciałem jakiegoś helikala żeby nie rzucał się w oczy. W sumie to już prawie wybrałem, ale poszedłem do sklepu i znowu mnie sprzedawca zbił z tropu. Chciałem helikala bez sprężyny, bo wygląda jak zwykła antena radiowa, a jak zobaczyłem że robią helikale ze sprężyną to nabrałam wątpliwości. Czy warto kupować ze sprężyną czy nie? Rozumiem że mogą być krzaki, gałęzie itp, i niby to ratuje przed złamaniem lub pogięciem dachu, ale czy to ma sens przy antenie 100cm?
Bismarck - 18-03-2012, 19:26

Antena helikalna są godnymi polecenia antenami.
przy prawidłowym mocowaniu zasięg do uzyskania to około 10 km
Anteny zbierają mniej śmieci z eteru, ale są za to bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne.

ale

Antena TAJFUN - wyglądem przypomina antenę samochodową FM i montuje się ją w otworze w dachu,
w miejsce zamontowanej anteny FM. Antena dobrze się spisuje odległości łączności ok 8-10 km. Można z nią jeździć z dużymi prędkościami i nie ma potrzeby zdejmowania przy wjeżdżaniu do garażu czy podziemnego parkingu. wiec raczej w nic nie zachaczysz :wink:
cena około 100 zl

napisz mi na PW jakie auto,radio i Twoje oczekiwania postaram sie cos sensownego zaproponowac do rozwazenia przy zakupie

Yuppy - 19-03-2012, 13:38

Z helikalnych najczęściej przewijają się chyba trzy:
- Sirio Tajfun
- Sirio Triflex
- President Vermont

Triflex jest fajny, bo od razu pełni rolę anteny FM i GSM, ale jako antena CB najlepiej powinien sprawdzać się Vermont (jest z nich najdłuższa - 70cm). Sam mam tą ostatnią zamontowaną w otworze na dachu zamiast anteny FM. Jest nieco droższa (za 150zł można już kupić), ale chyba warto rozważyć.

elektryk - 19-03-2012, 20:40

Yuppy napisał/a:
- Sirio Tajfun
- Sirio Triflex
- President Vermont
O triflexie czytałem, podobno jest do kitu. Z dwóch pozostałych to Tajfun chyba wygląda najlepiej, pytanie czy mocowanie LEMM i Sirio są kompatybilne, pytam o ten kawałek który jest przykręcany od spodu dachu, nie chciałbym za dużo kombinować ze ściąganiem podsufitki.
Czy Tajfun i Vermont są elastyczne czy sztywne?

Yuppy - 20-03-2012, 14:46

Tajfun z tego co kojarzę to ma sztywne mocowanie i sterczy tylko pod jednym kątem. Jak wygląda sprawa przykręcenia go do dachu, nie wiem. Vermont jest na zawiasie, więc kąt pochylenia anteny można regulować. Sama antena jest dość sztywna.
krzychu - 21-03-2012, 07:11

elektryk napisał/a:
O triflexie czytałem, podobno jest do kitu.

Zależy do czego, ja bym go nie zamienił na żadną inną!
Ja nie mam kompleksu wielkości i nie muszą mnie słyszeć w promieniu 10km. Jestem przekonany, że odbiór jest taki sam jak z jakiejś magnesówki, a nadawanie? Jak chce o coś zapytać to pytam jak minę ciężarówkę, zresztą i tak w 90% wystarczy słuchanie. Najlepsze jest to, że nie muszę jej demontować przed wjazdem do garażu podziemnego czy podomowego czy zostawiając samochód na parkingu pod blokiem żeby nie dostała "nogów".

Bismarck - 21-03-2012, 18:59

Zależy do czego, zgadzam sie
nie muszą mnie słyszeć w promieniu 10km. oczywiscie
odbiór jest taki sam jak z jakiejś magnesówki, nie dokonca
a nadawanie? własnie
Jak chce o coś zapytać to pytam jak minę ciężarówkę, zenada
90% wystarczy słuchanie. zgadzam sie
Najlepsze jest to, że nie muszę jej demontować przed wjazdem do garażu podziemnego czy podomowego czy zostawiając samochód na parkingu pod blokiem żeby nie dostała "nogów".zgadzam sie
Ja nie mam kompleksu wielkości
kobiety tez mówia ze nie ma znaczenia a jednak długosc ma znaczenie :)

Galaxy DX95T2 +Performer 5000
Moj zasieg realny nadawania 20-25 km duzo zalezy w jakim terenie a odbiór jest zalezny z czego nadaje inna osoba

krzychu - 21-03-2012, 19:04

Bismarck napisał/a:

Moj zasieg realny nadawania 20-25 km duzo zalezy w jakim terenie a odbiór jest zalezny z czego nadaje inna osoba

Nie twierdzę, że nie, ale twierdzę, że to nadawanie masz mocniejsze, a nie odbiór. A swoją drogą właśnie przez takie sianie w eterze to jest problem w miastach bo potem jest sieka na radiu i nic nie idzie zrozumieć bo się 3 rozmowy na siebie nakładają. Mniejszy zasięg to czyściej w eterze.

Bismarck - 21-03-2012, 19:18

jak napisalem odbiór to zalezy z czego nadaje inna osoba i ktos co nadaje z 10km a ma mała antenke to jego sygnal padnie po paru kilometrach wiec nie uslysze goscia,owszem w miescie jest sieczka ale to nie wina CB a urzadzen,tramwaji i przekaznikow w miecie i.t.d masz racje ze mniejszy zasieg to mniej nakladajacych sie rozmow ale blad ludzi polega na tym ze na #19 wszystcy chca gadac ci co pytaja jak i ci co umawiaja sie na kawe zamiast przejsc na inny kanal wiec sami sobie jestesmy winni tych nakladan rozmow
dlatego ja z DX przelanczam sie na lokala w miescie i skrecam sie

kubus - 21-03-2012, 20:37

Witac po krotkiej nieobecnosci :)

Zestaw antena ( Lemm at71 ) + radlo (alan 28 ) zamontowane w Gal-u ,dziala wysmienicie :) zasieg w miescie ok 10-12 km , poza 20 :D

szuwar - 22-03-2012, 08:40

Bismarck napisał/a:
chciałem sie pozegnac z wami zbyt wiele spraw nas rózni ale zawsze słuze pomoca ja lub ktorys z moich kolegow a znalesc nas mozna tu:

powitać ponownie :) i cieszę się, że kolega wrócił. Może spotkamy się w większym gronie na lotnisku w Kluczewie 1.04.2012 :)

Bismarck - 22-03-2012, 19:16

krzychu napisał/a:
w miastach bo potem jest sieka na radiu i nic nie idzie zrozumieć bo się 3 rozmowy na siebie nakładają. Mniejszy zasięg to czyściej w eterze.

1. Przed rozpoczęciem wywołania znajdź wolny od zakłóceń i rozmów, kanał który zaproponujesz swojemu partnerowi na prowadzenie łączności po jego zgłoszeniu.
2. NIGDY nie prowadź łączności (rozmów) na kanale ratunkowym tj. 9 oraz kanałach wywoławczych # 19 i # 28.
3. Kanał - ogólnego wywołania zajmuj możliwie krótko!
4. Wywołanie powtarzaj wolno i najwyżej trzy razy.
5. Między kolejnymi wywołaniami zrób przerwę na ~30 sek. i słuchaj bo być może ktoś cię woła.
6. Odpowiadaj krótko i wyraźnie.
7. Każdą sekwencję nadawania poprzedzaj swoim znakiem (skipem)
8. Zwalniaj natychmiast kanał po usłyszeniu hasła RATUNEK.
9. Więcej słuchaj niż wołaj, a zrobisz wiele ciekawych łączności.
10. Pamiętaj, słyszy cię cały świat.
11. Nie uprzykrzaj życia innym użytkownikom CB.

częstych zapytaniach "Sprawdzam radyjko - jak mnie słychać?"
Zamiast odpowiadać "Dobrze cię słychać" albo "Jak ojca po wywiadówce" czy coś o teściowej... Opowiedzieć:

R 1 - Całkowicie niezrozumiały
R 2 - Okresowo zrozumiały (słyszę co drugie, trzecie słowo)
R 3 - Zrozumiały z trudem (muszę się dobrze wsłuchać)
R 4 - Zrozumiały bez trudności
R 5 - Zrozumiany doskonale!
"R" (ang. readability) popularnie zwany "radio" określa w skali 1-5 Zrozumienie korespondenta, czyli ile rozumiemy z jego wypowiedzi.

S 1 - Sygnału w ogóle nie słychać
S 2 - Bardzo słaby sygnał
S 3 - Słaby sygnał
S 4 - Dostateczny sygnał
S 5 - Dość dobry sygnał
S 6 - Dobry sygnał
S 7 - Średnio silny sygnał
S 8 - Bardzo silny sygnał
S 9 - Nadzwyczaj silny sygnał
"S" (ang. strength) popularnie "santiago" określa w skali 1-9 moc sygnału na radiach z wyświetlaczem

lecz gdy ktos pyta :nadaje z ulicy XXX gdzie mnie słychac nalezy podac swoja lokalizacje oraz wyzej wymieniony raport

To co napisałem powyzej to niepisany kodeks starych Cbradiowcow i wcale nikt nie jest zobowiazany sie do niego stosowac

Szuwar podziekował miło
wpadnij a zobaczysz jak stara gwardia smaruje falołapem anteny aby lepszy był odbiór,i jak po tym zabiegu w czasie nadawania dymi sie z anteny

Pewnie przybedzie nasz kolega legenda CB radia Romano oraz TV aby dokrecic reszte materiału

http://www.tvp.pl/szczeci...o/20312/6654713

Serdecznie zapraszamy na Spot 22 kwietnia br. o godz.10 na Chociwelską.

Miejsce zbiórki : parking na przeciwko hipermarketu Real ul. Struga
Godzina zbiórki od 9:15

Formowanie kolumny godz. 9:15- 9:40
Wyjazd na miejsce spotu godz. 9:45
Oczywiście godziny zbiórki mogą ulec zmianie na prośbę uczestników spotu.

krzychu - 22-03-2012, 19:38

Bismarck - jakby tak wszyscy zachowywali się na radiu jak ja to uwierz, że było by inaczej. A teraz w 90% mam wyłączone radio.
archi_voo - 22-03-2012, 19:44

zachowanie na cb ostatnio pozostawia wiele do życzenia, a wracając do helikali - jakoś nie mogę się przekonać... o wspomnianym zasięgu 10 km można szczerze zapomnieć. max 8 realnego zasięgu rozmowy przy 2óch takich samych antenkach i 4W to jeszcze, choć Tajfuna testowałem z kumplem z Alaską i w mieście po 2km już mnie nie słyszał na wolnym kanale. Co ja jak co montuję CB od 5 lat zawodowo i mam antenę ml-145 w dziurze w dachu na kombi i mi mało ;) ludzie nadają na takich badziewiach, że trzeba stanąć na głowie by cokolwiek zrozumieć ;)
Bismarck - 22-03-2012, 20:12

Przepraszam za OT ale musze to powiedziec:

krzychu powiem tak w całym potoku swoich postów jakie napisałes cyt:zresztą i tak w 90% wystarczy słuchanie.
i tymi słowami zdobyłes uznanie dla Twojej osoby takie słowa wypowie tylko prawdziwy radiowiec,
Jeszcze raz Wielki Szacunek Dla Ciebie

Pozdrawiam 73 55 dla Ciebie

archi_voo napisał/a:
zachowanie na cb ostatnio pozostawia wiele do życzenia, ....

ludzie nadają na takich badziewiach, że trzeba stanąć na głowie by cokolwiek zrozumieć ;)

kiedys aby nadawac na CB trzeba bylo posiadac licencje ale mamy demokracje wiec byle czubek kupi radio i miałczy szukajac odzewu

tak to prawda ludzie kupuja CB radyjka w Biedronkach o watpliwej jakosci do tego antenke w promocji wydajac 150-200zł za wszystko matuja na autko nie sprawdzajac SWR'u i uwazaja ze jest OK
i taki szumofon i lokalny siejuch nadaje nie zdajac sobie sprawy ze go lepiej widac niz słychac wiec ci co maja markowy sprzet za 800 i wiecej zł cierpia ja osobiscie licze na to ze w tamte radia piorun trafi i przestana nadawac :lol: