To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

pablo diablo - 27-09-2015, 23:42

LBA napisał/a:
W lokalnym ASO koło Sącza. Niczego nie pilnowałem :)

Przepraszam cie bardzo ale naszych samochodów nie serwisuje się u Czerwińskich w wielogłowach bo oni psują samochody zamiast serwisować, poczytaj sobie moje posty na ich temat, to sa przestępcy i krętacze, zepsuli mi nowego Lancera i zataili wszystko. Ja natomiast po tym wszystkim od 3 lat serwisuje w Atokrak i juz nigdzie indziej nie bede bo rzetelnością bija na głowę niejeden warsztat,,, dwa razy sie zastanów, po przeglądzie hamulce powinny byc czułe jeżeli nie były nic przy nich nie robiono
jak cos to pisz na pw.. to ci wszystko opowiem

MaciekCi - 03-10-2015, 13:30

Panowie,

gdzie przegląd Lancera po 114kkm w okolicach Trójmiasta? Ostatnio robiłem po 100kkm i w Plichcie w Gdyni między innymi:

1. Powiedzieli mi, że akumulator miód malina a 3 dni temu mi zdechł.
2. Końcówki drążków kierowniczych - spokojnie wystarczą jeszcze na długi czas, po 4 miesiącach od przeglądu w ASO gość w stacji diagnostycznej powiedział mi, ze warunkowo podbije mi dowód rej. ale te końcówki to są natychmiast do wymiany, bo tragedia.
3. Zaworów nikt nie ruszył bo "na to trzeba sporo czasu"...

Nie mam pojęcia jakie jeszcze inne kwiatki wyjdą i co faktycznie sprawdzili a czego nie... Zapłaciłem 1200zł za przegląd, więc coś podejrzanie tanio jak za ten po 100kkm, ale jak teraz widzę ile spartolili, to nie mam ochoty wracać do Gdyni.

Zwykle serwisowałem w Markach, drogo, ale rzetelnie, tyle tylko, że o ile gość mi powiedział, że możliwa będzie wymiana szklanek i na to trzeba 2-3 dni, to nie mogę zostawić tam samochodu na taki czas. ;]

Więc pytanie - w pomorskim jest jakakolwiek dobra alternatywa dla naszych miśków? Czy jednak muszę zorganizować sobie czas na odstawienie go do Warszawy? 2009r. 1.8, sedan.

Nikod_th - 03-10-2015, 14:50

Ja mogę polecić Ci Motor Centrum na małkim szlaku w Gdańsku, byłem u nich na przeglądzie przed zakupowym, na wymianie oleju i akcji serwisowej, i jestem bardzo zadowolony z jakości ich usług i rzetelności, są bardzo dokładni - na przeglądzie przed zakupowym stwierdzili np. że do wymiany kwalifikuje się tulei wahacza, byłem u mechanika ją wymienić to stwierdził że można by było na niej jeszcze polatać, bo dopiero jest pierwsza faza zużycia ;)
mmachaj - 27-10-2015, 17:03

Żeby nie zakładać nowego wątku to piszę tu :)

W najbliższym czasie muszę odbyć pierwszy przegląd gwarancyjny. Dzwoniłem do Płońska i otrzymałem informację iż taki przegląd kosztuje 800 zł z materiałami, a ok 400 zł bez materiałów. Ale nie mogą wykonać przeglądu z moimi materiałami (olej, filtr oleju i filtr kabinowy) i w takiej sytuacji muszą odmówić przeglądu.
Czy mają do tego prawo?
Szczerze to chodzi o dwie sprawy:
1. Koszty
2. Nie chcę aby wlano nie wiadomo ile i nie wiadomo jakiego oleju, zwłaszcza że za namową sprzedawcy wymieniłem olej po około 1500 km i chciałem już go lać do końca żywota auta :)

Lucas123w - 27-10-2015, 17:23

mmachaj, zmień ASO ja na gwarancji tylko raz dałem sobie zalać ich olej, kosztował ponad 350 zl markowy Castrol a auto chodziło na nim jak traktor. Filtr oleju wyszedł wtedy 80zł a jabinowy ok 70 (akurta tutaj znośna cena jeszcze). Kolejne dwa gwarancyjne przeglądy robiłem już w ASO ale ze swoimi materiałami. Nigdy nie robili problemów.
mmachaj - 27-10-2015, 17:45

Dzwoniłem do Mitcar - dobre opinie czytałem u nas na forum na ich temat - no i u nich można mieć własne materiały ale ceny mają niezłe... 990 zł z materiałami a 590 bez !!
Lucas123w - 27-10-2015, 17:47

mmachaj, normalne ceny ASO :D
Uwex - 27-10-2015, 18:01

mmachaj napisał/a:
Czy mają do tego prawo?

Jak najbardziej masz prawo mieć swoje materiały do przeglądu ! Byle spełniały specyfikacje wymagane przez producenta samochodu. Co najwyżej mogą wpisać do książki serwisowej, że materiały klienta.

tyku - 27-10-2015, 18:29

mmachaj napisał/a:
ale ceny mają niezłe... 990 zł z materiałami a 590 bez !!

Przesadzili trochę :P W Auto Krak za przegląd po pięciu latach zapłaciłem: 350,98 zł. :wink:
W tym wymiana płynu chłodniczego, wymiana oleju w skrzyni biegów, wymiana płynu w układzie wspomagania kierownicy, wymiana płynu hamulcowego itp. :shock:

hosted05 - 05-01-2016, 09:43
Temat postu: Przegląd po 100.000 kilometrów
Witam
Mam Lancera z 2012 (pierwsza rejestracja 2013).. Za chwilę przekroczę 100.000 kilometrów i czeka mnie przegląd.
W ASO poinformowano mnie, że producent zaleca wykonanie dodatkowych dwóch czynności w związku z takim przebiegiem:
- wymianę świec irydowych
- sprawdzenie luzów zaworowych
Moje pytanie czy faktycznie należy teraz już zrobić te czynności?
Koszt tych czynności zwiększa koszt przeglądu o prawie 100%
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Darek

tyku - 05-01-2016, 12:18

hosted05, Tu masz listę czynności przeglądowych: http://www.mitsubishi.pl/lista_przegladow
Jeżeli producent zaleca wymianę, to nie wiem w czym tkwi twój problem?
Cytat:
Co 100.000 km
Wymienić świece zapłonowe
Sprawdzić (pomierzyć) i (jeśli konieczne) wyregulować luzy zaworowe (dotyczy silników:4B1,4A9)

hosted05 - 05-01-2016, 13:43

Nie zawsze jest to konieczne.
Czasami można zrobić to później nie czyniąc szkody.
Zadałem pytanie aby skorzystać z doświadczenia forumowiczów.

tyku - 05-01-2016, 13:58

hosted05 napisał/a:
Nie zawsze jest to konieczne.
Producent twierdzi inaczej.
hosted05 napisał/a:
Czasami można zrobić to później nie czyniąc szkody.
Można. :wink:
Później (w razie awarii) będziesz się dochodził z serwisem, że zaniedbali obowiązki.
hosted05 napisał/a:
Zadałem pytanie aby skorzystać z doświadczenia forumowiczów.

Każdy robi jak chce, ale nie widzę powodów, aby nie przestrzegać zaleceń producenta.
Pamiętaj o sprawdzeniu łańcucha rozrządu. :!:

Trik - 05-01-2016, 17:12

Jeśli jeździsz na benzynie, to na początek będziesz miał sprawdzenie luzów zaworowych, co nie koniecznie wiąże się z wymianą szklanek. Cena przeglądu przy 100Kkm bez materiałów może wynieść w granicach 800-900pln (cennik na ścianie w Grafix Białystok :wink: ) Wymiana świec obowiązkowo po 100kkm to nie jest jakiś kosmos (BTW. święta Bożego Narodzenia są częściej), 4 świece kupisz za max 100pln.
Osobiście tydzień temu zapłaciłem 846pln za przegląd (z kontrolą luzów i uszczelką pokrywy) przy 200Kkm, olej, świece i filtr kabinowy miałem swoje.

damianeq87 - 21-03-2016, 21:07

Witajcie...mam Lancera 1.8 z 2011 z przebiegiem 44 tys km...co sugerowalibyście teraz wymienić/sprawdzić ? Wiem, że w ASO zalecają wymianę świec i regulację zaworów ale sądzę, że przy tym przebiegu za wcześnie (chyba) jeszcze na to...