[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
swinks_UK - 29-07-2011, 11:42
Logowanie...
Dobre do tuningu silnika (parametry silnika) lub dla kogoś kto zarabia na codzień swoim samochodem (opcje proponowane)
Z kierowcy zamiana w księgowego, logistyka i biurokratę...
Ja wymiękam...
Proszę... NIE róbmy tego. Szkoda zagracać tego prostego urządzenia
SPIDER-ek - 29-07-2011, 11:54
swinks_UK, rynek zbytu się poszerzy:)
Takie coś już istnieje w połączeniu z GPSem, w firmach kontrolują pozycję pracowników itd, ale to flotowe sprawy:)
U nas fajnie funkcjonuje to w pracy, wystarczy że samochód nie stoi w garażu w weekend to w poniedziałek mail przychodzi że trzeba stawić się na dywanik:)
Jak jeździsz za brutalnie, to też na dywanik:) itd.
A komp to powinien być KOMP, to są tylko nasze propozycje i pomysły, a co kaczart wdroży to już jego biznes.
Ja bym takiego kompa kupił.
Można poszerzyć wachlarz oferowanego sprzętu, wer 1 prosta okrojona, wer 2 bardziej zaawansowana, a wer już super zaawansowana.
jedna 100zł, druga 200zł, a trzecia 300zł i już masz wybór.
Ja kupię i za 350zł
Przy okazji tematu z kartą microSD, znalazłem taki fajny projekcik:
http://www.elektroda.pl/r...61.html#8870171
tws - 29-07-2011, 12:24
chciałeś napisać że jedna 250 , druga 500, a trzecia 1000
SPIDER-ek - 29-07-2011, 12:33
kaczart, oj tam, oj tam odrazu 1000zł, my ci takie fajne pomysły dajemy, że powinniśmy mieć do testów za free, ale niech ci będzie wezmę za 350zł
Powiem Ci że przypomniały mi się czasy jak programowałem w Assemblerze uc Atmela 51, i chyba muszę swoją wiedzę odświeżyć bo tematem już od 10 lat się nie zajmowałem.
A tu AVR-DOSa masz spoko do oprogramowania SDków, powiem Ci że nawet lepiej jak jest na SD niż na e2promie, wg mnie. i problem z logiem zgłowy itd.
Owczar - 29-07-2011, 12:37
Jak dla mnie to logowanie to też przerost formy nad treścią. Do tych logów zajrzysz może z raz Ja mam oscylogramy ze staga, z kórych mogę też wiele wyczytać, więc mi to nie potrzebne
SPIDER-ek - 29-07-2011, 12:42
ok Panowie, sam sobie zrobie:) bynajmniej odświeże wiedze z programowania uC
Marudzicie.
milo - 29-07-2011, 15:17
kaczart kiedy będzie czy w ogóle będzie dostępny większy wyświetlacz przynajmniej 122x44 rozmiar taki teraz mam założony i nawet w słońce dobrze widać a komputer od nestora , może będę pierwszy który założy do diesla UKP ......
Uploaded with ImageShack.us
pipi_ja - 29-07-2011, 15:49
SPIDER-ek napisał/a: | swinks_UK, rynek zbytu się poszerzy:)
U nas fajnie funkcjonuje to w pracy, wystarczy że samochód nie stoi w garażu w weekend to w poniedziałek mail przychodzi że trzeba stawić się na dywanik:)
Jak jeździsz za brutalnie, to też na dywanik:) itd.
|
Nie wiem czy to jest fajne funkcjonowanie, to raczej gnębienie pracownika
U nas w firmie też był szał z tymi GPSami. Na całe szczęście po ok 2 latach dali sobie spokój bo do niczego to nie było potrzebne. Wyszło, że straty związane z utrzymaniem tego ustrojstwa są zdecydowanie większe niż zyski z nękania kierowców. Kantowało może kilku a śledzić trzeba było wszystkich.
Wydaje mi się, że taka sama sytuacja będzie z UKP, przeanalizujesz logi raz, może dwa żeby zobaczyć jak to działa i zapomnisz o bajerze
tws - 29-07-2011, 18:05
milo mówisz o tym na dole czy o tym na górze? Ten na dole faktycznie ładnie wyświetla, a ten na górze kiepsko.
Poza tym oba są alfanumeryczne a nie graficzne.
UKP sprzętowo jest gotowy do pracy z wyświetlaczem 128x64px, trzeba tylko napisać soft. Z tym, że na nim będzie widać dokładnie tak samo, jak na pozostałych graficznych w tej technologii. No i gdzie taki duży LCD upchnąć...
ziutoon - 29-07-2011, 23:21
Koledzy ten temat ma już 56 stron i wiekszosc nawet przeczytałem.
Ale prośba o podanie jaka jest teraz cena tego komputerka wraz z wprowadzonymi modyfikacjami. Bo szczerze to ten projekt już coraz mniej przypomina oryginał
i dodatkowe pytanie czy ktoś byłby w stanie to u mnie podłączaczyć? Ja mimo że umiem używac lutownicy to jakoś czuję że pogubię się przy kablach. Skąd jaki sygnał dla mnie to czarna magia.
pozdrawiam
milo - 29-07-2011, 23:41
kaczart napisał/a: | milo mówisz o tym na dole czy o tym na górze? Ten na dole faktycznie ładnie wyświetla, a ten na górze kiepsko.
Poza tym oba są alfanumeryczne a nie graficzne.
UKP sprzętowo jest gotowy do pracy z wyświetlaczem 128x64px, trzeba tylko napisać soft. Z tym, że na nim będzie widać dokładnie tak samo, jak na pozostałych graficznych w tej technologii. No i gdzie taki duży LCD upchnąć... | Ten na górze jest alfanumeryczny 122x44 same znaki maja 10 mm nawet w słońcu jest dobrze widoczny ,jaki dokładnie ma wymiar samego wyświetlacza 128x64px...
Uploaded with ImageShack.us
m6riano - 30-07-2011, 05:12
ziutoon napisał/a: | Koledzy ten temat ma już 56 stron i wiekszosc nawet przeczytałem.
Ale prośba o podanie jaka jest teraz cena tego komputerka wraz z wprowadzonymi modyfikacjami. Bo szczerze to ten projekt już coraz mniej przypomina oryginał
i dodatkowe pytanie czy ktoś byłby w stanie to u mnie podłączaczyć? Ja mimo że umiem używac lutownicy to jakoś czuję że pogubię się przy kablach. Skąd jaki sygnał dla mnie to czarna magia.
pozdrawiam |
ok.230 zł dla MM.
Ja też pewnie będę szukał "pomocy" przy montażu, więc na pewno nie będziesz sam...;-)
sveno - 30-07-2011, 13:16
Kraków będzie miał kompy w Galantach:
1. sveno
2. tomek84
3. dawidowski13
m6riano - 30-07-2011, 16:39
Zbierzcie min 10..;-)
milo - 30-07-2011, 17:53
Prawie każdy galant będzie miał komputer i dobrze ma ktoś w dieslu ? czy jestem pierwszy co ma ?
|
|
|