Forum ogólne - CB RADIO
krzychu - 22-03-2012, 21:13
Bismarck napisał/a: | i tymi słowami zdobyłes uznanie dla Twojej osoby takie słowa wypowie tylko prawdziwy radiowiec,
Jeszcze raz Wielki Szacunek Dla Ciebie
|
Nie potrzebnie. Nie uważam się za jakiegoś radiowca, a ten cały slang jest dla mnie jeszcze obcy. W każdym razie staram się dostosować to otoczenia, a jak mnie coś wkurza to tego nie robię innym. W Każdym razie mam parę przemyśleń:
- w Niemczech jest chyba ograniczenie do 1W i tak moim zdaniem jest lepiej.
- całej tej roszczeniowej części społeczeństwa (na radiu można ich poznać po: "pozabierali anteny", "nikogo niem", "pokradli anteny" itd itp) powinni zakazać korzystania z radia i np. zabronić płodzić dzieci (chodź to dyskusyjne w końcu ktoś powinien pracować na nasze emerytury) itd itp.
elektryk - 25-03-2012, 01:01
Nie mogłem się przekonać do helikali ze względu na sztywność. Patrząc po zdjęciach kupiłem LEMM AT900, szkoda tylko że zdjęcia w internecie są rzeczywiste. Pokazują tylko cewkę przy motylku i że nic więcej. W rzeczywistości antenka nie jest "prosta" oprócz zgrubienia z cewką, powyżej cewki jest taki "krążek", chyba do regulacji SWR, powyżej krążka, taka niby sprzężyna z gumowym tłumikiem drgań. Całość wygląda dość kosmicznie, coś ja antenki z kreskówki Jetsonowie.
archi_voo - 25-03-2012, 20:58
Cytat: | W rzeczywistości antenka nie jest "prosta" oprócz zgrubienia z cewką, powyżej cewki jest taki "krążek", chyba do regulacji SWR, powyżej krążka, taka niby sprzężyna z gumowym tłumikiem drgań |
Z opisu wynika, że masz at-106 jeżeli montażówka, bądź at-1063 jeżeli magnetyczna.
elektryk - 26-03-2012, 01:27
archi_voo napisał/a: | Z opisu wynika, że masz at-106 jeżeli montażówka, bądź at-1063 jeżeli magnetyczna. | To by miało sens, dzięki za podpowiedź. Mnie to zbytnio nie przeszkadza, ale pytam się czy żona akceptuje ten design i jak nie to uderzę do sprzedawcy.
Luq - 05-04-2012, 16:51
Potrzebuje Waszej pomocy. Cos mi sie stalo z CB i moze ktos bedzie wiedzial co to takiego.
Otoz wyjezdzalem dzis z domu, normlanie spytalem sie o droge i dostalem odpowiedz. Zdarzylem przejechac moze kilkaset metrow i radio totalnie ucichlo. Raz na jakis czas zamiast ciszy slychac bardzo cichy i slaby szum a raczej swist. Na radiu normlanie wyswietla sie "19" i diody tyle, ze jest cisza. Jak obok mnie stal koles z antena to poprosilem go, zeby mi powiedzial czy mnie slychac (niesttety nie bylo)
Podjechalem do kolegi, zeby sprawdzic co nieco. Podlaczylem moje radio u niego w samochodzie i jest to samo co u mnie (totalna cisza ale diody pala sie normalnie). Jego radio z kolei (sprawne ofc) u mnie w ogole sie nie wlaczylo
Dodam, ze moj sprzet to uniden 520 i sirio as-100. Radio mam podlaczone pod zapalniczke.
Co to moze byc ? Zalezy mi na Waszej pomocy. Bez CB jest jak bez reki .
archi_voo - 05-04-2012, 17:05
może być wszystko. jeżeli antena jest sprawna to może być głośnik ale radzę udać się do specjalisty bo zawsze można bardziej popsuć
Bismarck - 05-04-2012, 22:31
Luq,
z opisu jaki dałes doswiadczenie mi podpowiada ze radio padło mozliwosci moze byc wiele dioda,ktorys z tranzystorow lub co gorsza koncowka mocy tak czy inaczej bez warsztatu sie nie obedzie
sprawdz w miare mozliwosci czy gdzies nie masz zwarcia na kablu miedzy antena a radiem oraz jaki SWR ma antena takie uszkodzienie nie biora sie bez przyczyny
Student - 06-04-2012, 11:25
Mogły oberwac sie dwa przewody we wtyku od mikrofonu.
Co to znaczy palą sie diody?
Jak wciskasz gruchę to staje nośna czyli zapala 4 diody ?
Czy odbiera tzn widać ruch diódek jak ktoś jest w eterze?
Uniden ma cztery przewody w kablu od mikrofonu: jeden jest od modulacji, 2 od nadawania , trzeci od odbioru, 4 masa.]
Najpierw sprawdzić czy staje nośna, jeżeli nie to raczej końcówka.
Luq - 06-04-2012, 14:48
Jak wciskam gruche to pala sie wszystkie diody. Ruch diod rowniez widac (pala sie dwie i co jakis czas 3 lub 4 - tak jak ktos prawdopodobnie nadaje). Tyle, ze nic kompletnie nie slychac.
archi_voo - 06-04-2012, 19:45
w 4-bolcowej wtyczce możesz pokusić się o szybki test:
(Opisuję jak dla kompletnego laika !!! Proszę nie brać tego jako techniczny sposób, ale może on po prostu pomóc koledze jeśli nie chce jechać do nikogo)
1. SQ na min GAIN i VOL na max
2. Antena ma być podpita
3. Wykręć gruchę
4. zwieraj po kolei bolce jakimś płaskim śrubokrętem w gnieździe mikrofonu ze sobą w pary. Jak w którejś konfiguracji zacznie działać (szumieć) niech Ci ktoś gruszkę polutuje i po sprawie
Jak chcesz ściągnij schemat gniazda mik do uni i sprawdź dokładnie które bolce musisz zewrzeć (Ma być RX-odbiór i GND-masa)
Luq - 14-04-2012, 18:11
Napisze jak sie sprawa zakonczyla, moze komus w przyszlosci to pomoze.
Oddalem radio do naprawy i okazalo sie, ze uszkodzona byla koncowka mocy LA4446. Czesc zostala wymieniona i radio chodzi, choc mam wrazenie, ze jest duzo, duzo cichsze niz bylo... W kazdym razie w poniedzialek w trasie to sprawdze i ew. oddam do naprawy ponownie (gdyby okazalo sie za ciche - volume oczywiscie jest na max ustawiony).
To by bylo na tyle.
marcin.plonsk - 05-05-2012, 20:31
Witam. Mam problem z CB RADIEM w swoim lancerku. CB RADIO LEM Jaguar + antena tti . Radio mam podlaczone bezpośrednio pod akumulator . mam ustawiony squalche do granicy szumów. Kiedy używam radia na wyłączonym silniku jest super zasięg wszystko czysto słychać ale kiedy odpale auto i co najgorsze włącze klimę radio zaczyna szumieć i muszę bardzo dużo podkręcić squalche co wpływa na zasięg i jakość słyszanych rozmów. Zrobiłem taki eksperyment odpręciłem bat przy antenie i sprawdzilem tak radio czy beda wieksze szumy po uruchomieniu silnika i klimy okazuje sie ze nie ma to wplywu . wniosek z tego taki ze szumy idą przez antene sprawdzilem drugą antene na oddzielnym kablu i jest to samo. wiem ze silnik i klima ma prawo dawac zakłócenia ale u mnie to jest gigantyczna różnica przy wlaczonym i wylaczonym silniku. czy ktos mial podobny problem z cb w swoim lancerku? i jak sobie poradzil z tym? Przy wylaczonym silniku zasięg CB to okolo 7 km a przy wlączonym silniku i klimie spada do około 2 km.
.ma taką opcję w radiu rf gain mam albo off albo on jeśli włącze to problem z zakłoceniami znika ale zasięg jest nawet nie kilometr
archi_voo - 05-05-2012, 20:47
po pierwsze zmień radio na takie które posiada dobry ANL.
po drugie tanie anteny niestety powiększają zakłócenia. ja tti 145 zamieniłem na santiago 1200 i zakłócenia zmalały do znośnego minimum, a zasięgi -> bajka 10 - 15 km na AM i ze 30 na wstęgach SSB z drugim autem.
niestety zakup warto robic w salonie, w którym można od razu sprawdzić czy są zakłócenia czy nie. Ja od dawna daję klientom możliwość sprawdzania, często robię kółeczko...
marcin.plonsk - 11-05-2012, 21:36
zmieniłem antene od cb i już mniejsze zakłocenia są ,głowne zródło zakłocen to wentylator od klimy czy da radę założyć jakiś filtr na ten wentylator lub go jakoś odizolować żeby nie powodował takich zakłóceń bo zaklocenia wchodzą przez antenę?
[ Dodano: 11-05-2012, 22:16 ]
a co sadzicie o takim radiu Yosan Turbo 3031? podobno ma najlepsze filtry
sportowy - 16-05-2012, 12:50
marcin.plonsk napisał/a: | zmieniłem antene od cb i już mniejsze zakłocenia są ,głowne zródło zakłocen to wentylator od klimy czy da radę założyć jakiś filtr na ten wentylator lub go jakoś odizolować żeby nie powodował takich zakłóceń bo zaklocenia wchodzą przez antenę?
[ Dodano: 11-05-2012, 22:16 ]
a co sadzicie o takim radiu Yosan Turbo 3031? podobno ma najlepsze filtry | Mam takie radio w lancerku używam od 6 m-cy. Poprzednie to Midland 200 z promocji na Orlenie z nim to był prawdziwy koszmar. Yosan jest dużo lepszy ale nie spodziewaj się cudów , wentylator dalej słychać ( mniej niż w Midlandzie) więc chyba ten typ tak ma ( chodzi o Lancera) . Daje sobie z tym spokój bo nie mam zamiaru rozbierać pół samochodu aby uzyskać mniej zakłóceń na cb.
Dziś specjalnie przeniosłem Yosana do służbowego Fiata Doblo . Zero zakłóceń. Nie słyczać dmuchawy wycieraczek itp. To jeszcze bardziej mnie utwierdza że w Lancerze nie da się za dużo zrobić. Faktycznie ten typ tak ma a tak na marginesie
Yosan to dobre radyjko.
|
|
|