[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
malina_drizzt - 23-05-2011, 23:20
polaff napisał/a: | SPIDER-ek napisał/a: | komarsnk, Przede wszystkim ciszej chodzi, a w jeździe dynamiczniejszy się zrobił. Nie da się tego jednoznacznie opisać, to jest ocena słuchowo-odczuciowa. |
czyli pewnie w dużej mierze autosugestia (?) |
Raczej nie autosugestia, jeżdżąc długo jednym samochodem jest się w stanie wyczuć detale z pozoru drobne i mało znaczące dla innych.
A każdy 10w60 to niestety lepkie błotko w 100st. lepkość coś około 23-25, kiedy 5w40 ma 14-15. W niższych temperaturach różnica jest jeszcze większa.
No i jeszcze tak wysoki HTHS w normalnej jeździe nie jest potrzeby.
Olej o mniejszej lepkości podczas pracy stawia mniejszy opór, co przekłada się na osiągi, nie znaczy to oczywiście, że smaruje czy chroni silnik gorzej.
Jeszcze wspomnę problem popychaczy gdzie często zmiana klasy lepkościowej stosowanego oleju rozwiązuje problem stukania.
SPIDER-ek - 23-05-2011, 23:24
polaff napisał/a: | Comma nie znam się na olejach, kiedyś wydawało mi się, że to lipa olej.
Jeśli się nie mylę moja mama w punto miała przez ASO fiata to wlewane do silnika.
|
No właśnie że o to chodzi że Comma to dobre oleje, ale nie tak rozreklamowane w polsce jak Castrol i inne z duzymi budżetami marketingowymi.
polaff napisał/a: | Czyli mówisz, że najlepiej zalać:
Liqui Moly SYNTHOIL HIGH TECH 5W-40 |
Zdecydowanie nie to miałem na myśli, lecz to że warto eksperymentować z olejami. Ja zastosowałem w/w bo się naczytałem och achów na różnych forach zagranicznych, i nie chciało mi się wierzyć że są różnice w olejach że ludzie się tym fascynują. Dlatego też zrobiłem eksperyment. Olej w/w nie jest tak łatwo dostepny na rynku, zresztą zobaczysz sam, na allegro mało o tym, w sklepach też nic nie wiedzą.
Nie twierdze że jest on najlepszy, ale lepszy od Castrola Edge Sport 10w60, zdecydowane, może to kwestia że miał on już 9tyś zrobione, a ten jest nowy. Więc okaże się dopiero za 9 tyś. Ale na pierwszy rzut mogę powiedzieć że efekt jest duży na plus.
polaff - 23-05-2011, 23:36
SPIDER-ek napisał/a: | Dlatego też zrobiłem eksperyment |
ja niestety na eksperymenty nie mam czasu. Auto ma zarabiać kasę u mnie.
Niestety ale potrzebuję dobrego i sprawdzonego rozwiązania. Nie jakiegoś marketingowego show reklamowane przereklamowana facjatą hołka, lecz czegoś co spokojnie mogę wlać i nie martwić się o to, że klekot panewek radio mi zagłuszy.
Jutro wstaje o 4 rano i zamierzam galem zrobić 600km.
W środę 300, a w czwartek 850... dlatego zależy mi na rozwiązaniu sprawdzonym, a że se pozwoliłem na odrobinę ekstrawagancji w postaci specyficznego gala zamiast lancera nie do zabicia to juz inna para trampek
m6riano - 24-05-2011, 09:35
Ja wczoraj kupiłem Motul synergie 6100 10w40 za całe 110zł/5l
Dziś zalewam, zobaczymy bo ostatnio zawory się ładnie rozklepały jakby wiosnę poczuły...;-)
PABLO998 - 25-05-2011, 14:53
Kupiłem na allegro olej motul 8100 x-cess 5w40. Dziś przyszła do mnie paczka i przednia naklejka wygląda na tą która sugeruje, że jest to oryginał, natomist tylna naklejka jest taka jak w podróbie. Co mam teraz myśleć o tym oleju? Tu jest link do strony z allegro na której kupiłem ten olej http://allegro.pl/motul-8...1631715430.html
sampler - 25-05-2011, 15:00
Jesli juz go otworzyles to zobacz czy olej ma taki slodkawy zapach. To charakterystyczna cecha tego oleju. A jesli nie to moze skontaktuj sie z motul polska i zapytaj jak mozna sprawdzic autentycznosc np po nr serii.
Jesli mozesz wrzuc fotki frontu i tylu
PABLO998 - 25-05-2011, 15:07
Właśnie, że go otworzyłem. Ok zaraz wrzuce fotki.
[ Dodano: 25-05-2011, 15:08 ]
Ale otworzyłem go tylko tak aby sprawdzić barwę.
m6riano - 25-05-2011, 15:12
"UWAGA !!
poniewaz firma MOTUL stwarza problemy z zawieszkami / naklejkami informujacymi o dacie wymiany ,przebiegu km i i dacie nasteopnej wizyty ( nie ndoklada takowych do kartonów ) dokladamy swoje zrobione na zamowienie z napisami po polsku i doklejamy je na banke od strony czolowej , naklejke nalkezy oderwac i przykeic wypisaną w widocznym miejsu pod maska silnika , tego nie doklada na allegro nikt Z WYJATKIEM NASZEJ FIRMY !!! ""
Ja tam dostałem taką karteczke...
więc może to też jest jakaś wskazówka...ori mają te karteczki...podróby już nie....;-)
[ Dodano: 25-05-2011, 15:14 ]
ps. 97zł/5l za 5w40? ja za 10w40 dałem 110, to już może dać do myślenia...
możesz zadzwonić i zapytać o cene dla porównania:
(22) 8179311.
gość ma chyba najtaniej w Wawie..
PABLO998 - 25-05-2011, 15:35
Naklejka przednia
Naklejka tylna
Kolor
[ Dodano: 25-05-2011, 16:13 ]
sampler napisał/a: | A jesli nie to moze skontaktuj sie z motul polska i zapytaj jak mozna sprawdzic autentycznosc np po nr serii. |
Zrobiłem tak jak polecałeś, skontaktowałem się z Motul Polska i dowiedziałem się, że rzeczywiście z tyłu powinna być książeczkowa naklejka, do oleju nie jest dodawana żadna wywieszka (bynajmniej do 5w40 8100 x-cess, bo o taki właśnie pytałem). Jest możliwość sprawdzenia autentyczności produktu Motul po numerze seryjnym, ale trwać to może kilka tygodni, więc zrezygnowałem, bo po to kupiłem olej aby na nim jeździć. No cóż wleję i zobaczę.
SPIDER-ek - 25-05-2011, 17:05
Kurde ale lipa z tym Motulem, a ciekawe jak z innymi olejami. Bo na oleju podróbce to biznes można zrobić. Wkońcu to płyn eksploatacyjny.
sampler - 25-05-2011, 20:48
Wyglada na podrobke. Jest ciemny normalnie X-cess jest jasno zolty. Mysle ze powinienes skontaktowac sie ze sprzedawca i zazadac zwrotu kosztow. Jesli kupiles to przez internet to do 10 dni mozesz zwrocic bez podania przyczyny.
[ Dodano: 25-05-2011, 20:50 ]
SPIDER-ek napisał/a: | Kurde ale lipa z tym Motulem, a ciekawe jak z innymi olejami. Bo na oleju podróbce to biznes można zrobić. Wkońcu to płyn eksploatacyjny. |
Temat podrabiania olejow nie dotyczy tylko Motula. Ponoc w chinach produkuja butle do wszystkich markowych olejow. Podalem tylko przyklad na Motulu bo ktos wylapal jak mozna poznac podrobe
Hugo - 25-05-2011, 22:02
sampler napisał/a: | Wyglada na podrobke. Jest ciemny normalnie X-cess jest jasno zolty | No to mój Motul też miał taki kolor i popychacze klepały co jakiś czas Moze na Valvoline Maxlife nie będą.
polaff - 25-05-2011, 22:24
Hugo napisał/a: | sampler napisał/a: | Wyglada na podrobke. Jest ciemny normalnie X-cess jest jasno zolty | No to mój Motul też miał taki kolor i popychacze klepały co jakiś czas Moze na Valvoline Maxlife nie będą. |
no super jest widzę.
No to Panowie i PAnie podpowiedzcie mi jaki olej kupić by sie nie nadziać?
Moze superolu nalać bo tego chyba nie podrabiają...
Krzyzak - 26-05-2011, 07:00
polaff napisał/a: | jaki olej kupić by sie nie nadziać? |
nie śmiej się - lotos quazar na przykład
albo mobil 5W50 - w selgrosie bywa po 140 zł za 4+1 l
m6riano - 26-05-2011, 09:59
Na maxlife'ie też podklepują po dłuższym przebiegu...ale jak będziesz wymieniał co 10tkm to spoko
|
|
|