[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?
tyku - 21-03-2016, 21:10
damianeq87, Lista czynności serwisowych: http://www.mitsubishi.pl/lista_przegladow
damianeq87 - 21-03-2016, 21:16
Wiem, widziałem...liczyłem tylko na Wasze sugestie przy tym przebiegu
April77 - 21-03-2016, 21:36
Patrząc z perspektywy mojego 8 letniego lancera i trzy razy większego przebiegu wystarczy u ciebie wymienić olej plus filtr. Możesz również płyn hamulcowy i powietrza. Ewentualnie nabijanie klimy. (oczywiście jeżeli auto jeździ bez zarzutów) Jak coś zapomniałem to koledzy dopiszą
damianeq87 - 21-03-2016, 21:44
April77 napisał/a: | Patrząc z perspektywy mojego 8 letniego lancera i trzy razy większego przebiegu wystarczy u ciebie wymienić olej plus filtr. Możesz również płyn hamulcowy i powietrza. Ewentualnie nabijanie klimy. (oczywiście jeżeli auto jeździ bez zarzutów) Jak coś zapomniałem to koledzy dopiszą |
Właśnie tak myślałem...bo co więcej może się dziać po takim przebiegu..do tego jedynie elementy gumowe zawieszenia co popiskują przez swój wiek.
tyku - 22-03-2016, 10:24
April77 napisał/a: | Jak coś zapomniałem to koledzy dopiszą | Dopisuję wymianę płynu chłodniczego (wymiana co 2 lata). Dobrze jest sprawdzić i przeprowadzić konserwację układu hamulcowego (prowadnice zacisków przesmarować - lubią się zapiekać szczególnie z tyłu). Warto przeprowadzić dezynfekcję układu klimatyzacji i wnętrza( preparat AirCon Refresh - urządzenie WAECO Refresh-o-Mat HD ultradźwiękowy).
ZACHPIO - 15-09-2018, 11:02
Drodzy koledzy forumowicze. Chcę się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami po pierwszym serwisie mojego Lancera zakupionego niedawno (auto ma już 7 latek i 125K na liczniku). Po przeczytaniu wszystkich postów w tym dziale wybrałem się do Warsztatu Mechaniki Pojazdowej Mitsubishi - Wojciech Adamus w Mikołowie (adres znaleziony na forum). Jeżeli ktoś na Śląsku szuka dobrego miejsca do serwisowania swojego Mitsu do ze szczerym sercem mogę polecić Pana Adama. Ceny nie zabijają jak w ASO a doświadczenie ponad 20 lat w serwisowaniu Mitsu czuć od razu...
Pozdrawiam
piotrom87 - 18-08-2019, 13:21
Witajcie,
Posiadam od niedawna Lancera 1.8 4J10 z 2014r. z przebiegiem niecałe 53 tys. km, serwisowany cały czas w ASO. Rocznie robię ok 5 tys km. Zbliża mi się przegląd po 5 latach. Przejrzałem listę czynności serwisowych, jak również historię mojego auta. Chciałbym ten przegląd wykonać w ASO, dostarczeniem moich własnych części i mam w związku z tych kilka pytań odnośnie tego przeglądu:
1. Olej: chciałbym kupić olej Eneos Premium Hyper S 5W30. Pytanie: ile tego oleju właściwie potrzeba? Czytałem różne wątki na forum i widziałem że część ludzi kupuje 4 L a inni 5 L . Ile więc oleju wchodzi do mojego silnika?
2. Filtr oleju/powietrza/przeciwpyłkowy - rozumiem że do silnika 4J10 pasują te same filtry co do 4B10?
Pytam, ponieważ często w katalogach nie ma info o 4J10.
Planuję wymianę filtra oleju i przeciwpyłkowego. Filtr powietrza był wymieniany po 2 lata temu, a wg książki wymiana jest co 3 lata/60 tys km, więc kolejna wymiana za rok.
3. Świece zapłonowe - sugerowana wymiana w ASO to 100 tys km. Przeglądy w ASO to 100 tys km = 5 lat, ale zasugerowano mi odpuszczenie wymiany, z racji małego przebiegu. Rozumiem, że to ok?
4. Regulacja zaworów w silniku 4J10 jest przewidziana co 60 tys km. Z racji tego że ten przebieg osiągnę gdzieś za rok, mam rozumieć że mogę tę czynność teraz odpuścić?
5. Jakie jeszcze czynności powinny zostać wykonane? Czyszczenie układu hamulcowego ?
Z góry dzięki za cenne uwagi.
Pozdrawiam
czarny.marcin - 18-08-2019, 17:20
piotrom87 napisał/a: | Witajcie,
Chciałbym ten przegląd wykonać w ASO
Z góry dzięki za cenne uwagi.
Pozdrawiam |
ASO to żaden wyznacznik jakości
ogarnięty mechanik z własną działalnością zrobi to 100razy lepiej niż Ci z ASO co przychodzą do roboty żeby odbębnić godziny ...
jak ktoś oszczędza na filtrze kabiny to już moim zdaniem ASO powinien sobie wybić z głowy , taki filtr wymienia się co roku albo co 10tyś , interwały serwisowe to jedno wielkie nieporozumienie (dotyczy wszystkich marek )
Przeglądy techniczne także wołają o pomstę , znam przypadki gdzie ludzie po przeglądzie przyjeżdżają bo coś im wali w zawiasie , na parkingu odpada końcówka drążka a badanie sprawności amortyzatorów to zużyte mają 70% a te całkiem nowe 45% , ten serwis ASO to taki sam wyznacznik jak to badanie amorów na SKP
michaello - 23-08-2019, 09:37
piotrom87 napisał/a: | Witajcie,
1. Olej: chciałbym kupić olej Eneos Premium Hyper S 5W30. Pytanie: ile tego oleju właściwie potrzeba? Czytałem różne wątki na forum i widziałem że część ludzi kupuje 4 L a inni 5 L . Ile więc oleju wchodzi do mojego silnika?
Pozdrawiam |
Jeśli chodzi o ten olej to się zastanów, po roku ubyło prawie 0,8L, musialem robić dolewki, wcześniej jeżdziłem na Shellu i tam olej trzymał stan, ponownie wróciłem do Shella i nic nie ubyło. Jeśli chodzi o serwisy poza ASO w Warszawie, polecam JHM Honda na Energetycznej specjalizują się w Hondzie, ale robią też inne japończyki (właściciel to pasjonat - głownie przygotowują auta pod rajdy), ceny przystępne np. wymiana amortyzatora 100zl lub JG Auto na Parowcowej właściciel to wieloletni pracownik ASO mitsubishi też bardzo ogarnięci
michok - 26-08-2019, 21:00
na jakim shellu jezdzisz?
michaello - 26-08-2019, 21:06
SHELL HELIX ULTRA ECT C3 5W30, wchodzi 4,3L
michok - 26-08-2019, 21:21
C3 niby niezgodne ze specyfikacją. Ja na eneosie jeżdżę i nie mam raczej ubytków. silnik dobrze pracuje
michaello - 27-08-2019, 09:52
Dokladnie ten bez C3 w nazwie:
https://www.petrostar.pl/...5w30#w755971360
jeśli chodzi o ubytek to niestety tak było w moim przypadku, dlatego wróciłem do "starego".
bochadala - 26-08-2020, 21:33 Temat postu: Co wymienic w samochodzie Witam,
Mam Mistusbushi Lancera z 2010. Mam go od 3 lat. W momencie zakupu miał przejechane 70tys km. Teraz mam ok 110tys. Mógłby ktoś podpowiedzieć co muszę wymienić w tym samochodzie, żeby wszystko działało jak należy? Mam na mysli takie rzeczy jak rorząd, pompa wody etc...
Ewentualnie ma ktos jakis schemat z info. co ile trzeba wymieniac jakies czesci?
Pozdrawiam
Tomasz
Grzegorz42 - 26-08-2020, 22:49
bochadala, tu masz listę przeglądów,
https://www.mitsubishi.pl...ista-przegladow
|
|
|