To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

tyku - 21-03-2016, 21:10

damianeq87, Lista czynności serwisowych: http://www.mitsubishi.pl/lista_przegladow
damianeq87 - 21-03-2016, 21:16

tyku napisał/a:
damianeq87, Lista czynności serwisowych: http://www.mitsubishi.pl/lista_przegladow

Wiem, widziałem...liczyłem tylko na Wasze sugestie przy tym przebiegu

April77 - 21-03-2016, 21:36

Patrząc z perspektywy mojego 8 letniego lancera i trzy razy większego przebiegu wystarczy u ciebie wymienić olej plus filtr. Możesz również płyn hamulcowy i powietrza. Ewentualnie nabijanie klimy. (oczywiście jeżeli auto jeździ bez zarzutów) Jak coś zapomniałem to koledzy dopiszą
damianeq87 - 21-03-2016, 21:44

April77 napisał/a:
Patrząc z perspektywy mojego 8 letniego lancera i trzy razy większego przebiegu wystarczy u ciebie wymienić olej plus filtr. Możesz również płyn hamulcowy i powietrza. Ewentualnie nabijanie klimy. (oczywiście jeżeli auto jeździ bez zarzutów) Jak coś zapomniałem to koledzy dopiszą

Właśnie tak myślałem...bo co więcej może się dziać po takim przebiegu..do tego jedynie elementy gumowe zawieszenia co popiskują przez swój wiek.

tyku - 22-03-2016, 10:24

April77 napisał/a:
Jak coś zapomniałem to koledzy dopiszą
Dopisuję wymianę płynu chłodniczego (wymiana co 2 lata). Dobrze jest sprawdzić i przeprowadzić konserwację układu hamulcowego (prowadnice zacisków przesmarować - lubią się zapiekać szczególnie z tyłu). Warto przeprowadzić dezynfekcję układu klimatyzacji i wnętrza( preparat AirCon Refresh - urządzenie WAECO Refresh-o-Mat HD ultradźwiękowy). :roll:
ZACHPIO - 15-09-2018, 11:02

Drodzy koledzy forumowicze. Chcę się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami po pierwszym serwisie mojego Lancera zakupionego niedawno (auto ma już 7 latek i 125K na liczniku). Po przeczytaniu wszystkich postów w tym dziale wybrałem się do Warsztatu Mechaniki Pojazdowej Mitsubishi - Wojciech Adamus w Mikołowie (adres znaleziony na forum). Jeżeli ktoś na Śląsku szuka dobrego miejsca do serwisowania swojego Mitsu do ze szczerym sercem mogę polecić Pana Adama. Ceny nie zabijają jak w ASO a doświadczenie ponad 20 lat w serwisowaniu Mitsu czuć od razu...
Pozdrawiam

piotrom87 - 18-08-2019, 13:21

Witajcie,

Posiadam od niedawna Lancera 1.8 4J10 z 2014r. z przebiegiem niecałe 53 tys. km, serwisowany cały czas w ASO. Rocznie robię ok 5 tys km. Zbliża mi się przegląd po 5 latach. Przejrzałem listę czynności serwisowych, jak również historię mojego auta. Chciałbym ten przegląd wykonać w ASO, dostarczeniem moich własnych części i mam w związku z tych kilka pytań odnośnie tego przeglądu:

1. Olej: chciałbym kupić olej Eneos Premium Hyper S 5W30. Pytanie: ile tego oleju właściwie potrzeba? Czytałem różne wątki na forum i widziałem że część ludzi kupuje 4 L a inni 5 L . Ile więc oleju wchodzi do mojego silnika?

2. Filtr oleju/powietrza/przeciwpyłkowy - rozumiem że do silnika 4J10 pasują te same filtry co do 4B10?
Pytam, ponieważ często w katalogach nie ma info o 4J10.
Planuję wymianę filtra oleju i przeciwpyłkowego. Filtr powietrza był wymieniany po 2 lata temu, a wg książki wymiana jest co 3 lata/60 tys km, więc kolejna wymiana za rok.

3. Świece zapłonowe - sugerowana wymiana w ASO to 100 tys km. Przeglądy w ASO to 100 tys km = 5 lat, ale zasugerowano mi odpuszczenie wymiany, z racji małego przebiegu. Rozumiem, że to ok?

4. Regulacja zaworów w silniku 4J10 jest przewidziana co 60 tys km. Z racji tego że ten przebieg osiągnę gdzieś za rok, mam rozumieć że mogę tę czynność teraz odpuścić?

5. Jakie jeszcze czynności powinny zostać wykonane? Czyszczenie układu hamulcowego ?

Z góry dzięki za cenne uwagi.
Pozdrawiam

czarny.marcin - 18-08-2019, 17:20

piotrom87 napisał/a:
Witajcie,

Chciałbym ten przegląd wykonać w ASO
Z góry dzięki za cenne uwagi.
Pozdrawiam

ASO to żaden wyznacznik jakości

ogarnięty mechanik z własną działalnością zrobi to 100razy lepiej niż Ci z ASO co przychodzą do roboty żeby odbębnić godziny ...

jak ktoś oszczędza na filtrze kabiny to już moim zdaniem ASO powinien sobie wybić z głowy , taki filtr wymienia się co roku albo co 10tyś , interwały serwisowe to jedno wielkie nieporozumienie (dotyczy wszystkich marek )
Przeglądy techniczne także wołają o pomstę , znam przypadki gdzie ludzie po przeglądzie przyjeżdżają bo coś im wali w zawiasie , na parkingu odpada końcówka drążka a badanie sprawności amortyzatorów to zużyte mają 70% a te całkiem nowe 45% , ten serwis ASO to taki sam wyznacznik jak to badanie amorów na SKP

michaello - 23-08-2019, 09:37

piotrom87 napisał/a:
Witajcie,

1. Olej: chciałbym kupić olej Eneos Premium Hyper S 5W30. Pytanie: ile tego oleju właściwie potrzeba? Czytałem różne wątki na forum i widziałem że część ludzi kupuje 4 L a inni 5 L . Ile więc oleju wchodzi do mojego silnika?
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o ten olej to się zastanów, po roku ubyło prawie 0,8L, musialem robić dolewki, wcześniej jeżdziłem na Shellu i tam olej trzymał stan, ponownie wróciłem do Shella i nic nie ubyło. Jeśli chodzi o serwisy poza ASO w Warszawie, polecam JHM Honda na Energetycznej specjalizują się w Hondzie, ale robią też inne japończyki (właściciel to pasjonat - głownie przygotowują auta pod rajdy), ceny przystępne np. wymiana amortyzatora 100zl lub JG Auto na Parowcowej właściciel to wieloletni pracownik ASO mitsubishi też bardzo ogarnięci

michok - 26-08-2019, 21:00

na jakim shellu jezdzisz?
michaello - 26-08-2019, 21:06

SHELL HELIX ULTRA ECT C3 5W30, wchodzi 4,3L
michok - 26-08-2019, 21:21

C3 niby niezgodne ze specyfikacją. Ja na eneosie jeżdżę i nie mam raczej ubytków. silnik dobrze pracuje
michaello - 27-08-2019, 09:52

Dokladnie ten bez C3 w nazwie:

https://www.petrostar.pl/...5w30#w755971360

jeśli chodzi o ubytek to niestety tak było w moim przypadku, dlatego wróciłem do "starego".

bochadala - 26-08-2020, 21:33
Temat postu: Co wymienic w samochodzie
Witam,

Mam Mistusbushi Lancera z 2010. Mam go od 3 lat. W momencie zakupu miał przejechane 70tys km. Teraz mam ok 110tys. Mógłby ktoś podpowiedzieć co muszę wymienić w tym samochodzie, żeby wszystko działało jak należy? Mam na mysli takie rzeczy jak rorząd, pompa wody etc...
Ewentualnie ma ktos jakis schemat z info. co ile trzeba wymieniac jakies czesci?

Pozdrawiam
Tomasz

Grzegorz42 - 26-08-2020, 22:49

bochadala, tu masz listę przeglądów,

https://www.mitsubishi.pl...ista-przegladow