[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Hugo - 17-06-2016, 21:25
artufcb napisał/a: | Czy możliwe jest że klimatyzacja zabiera więcej mocy niż powinna? Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzenie łożyska w sprężarce. Coś jeszcze może być winne? Czasem jest ok, czasem nie mam w ogóle mocy. | To normalne przy silniku 2,0 w Galu. Jak włączy się sprężarka to jakby mu ktoś camping podczepił Masz skrzynię manualną czy automatyczną?
pipi_ja - 17-06-2016, 21:50
Seba93Tychy napisał/a: | Panowie, trzy dni temu mialem "sprawdzana szczelność" Klimy i nabicie jej do pelna. Dwa dni podziałało i czynnik uciekl. Rzekomo wymienione zostały dwa/trzy oringi. Po pracy jade do mechanika, który sie tym zajął walczyć o zwrot gotówki za ta fuszerkę. Przypuszczam, ze będzie chcial sprawdzić szczerość ponownie, ale ma jaka metodę się zgodzić - azotem, czy z barwnikiem?
Aa. Po napelnieniu powiedzial, ze jwzeli nie bedzie szczelnie to będzie to wina sprężarki, ktorej sprawdzić sie nie da. Ile w tym prawdy?
[url=http://images76.foto...med.jpg]Obrazek[/URL] |
Mam kilka uwag do wydruku, który dostałeś. Czynnika odzyskalo 0 gram a oleju 50ml? To jest niemożliwe. Do tego jeśli przy napelnianiu faktycznie podał 90ml świeżego oleju to jeszcze dwa takie serwisy i cały skraplacz będziesz miał zalany olejem a co za tym idzie Klima przestanie działać.
Jeśli próba szczelności to tylko azotem a nie żadna próżnia. Jeśli gość nie ma butli z azotem to zwyczajnie niech zmieni branże bo nie ma pojęcia o robocie.
Przecież kiedy auto przyjeżdża z pustym układem pierwsze co się robi to próba szczelności właśnie azotem. Może facet jest nieświadomy, że od stycznia tego roku za świadome napełnienie nieszczelnego układu klimatyzacji ustawodawca przewidział karę 4000-10000tys kary.
artufcb - 18-06-2016, 10:31
Hugo napisał/a: | artufcb napisał/a: | Czy możliwe jest że klimatyzacja zabiera więcej mocy niż powinna? Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzenie łożyska w sprężarce. Coś jeszcze może być winne? Czasem jest ok, czasem nie mam w ogóle mocy. | To normalne przy silniku 2,0 w Galu. Jak włączy się sprężarka to jakby mu ktoś camping podczepił Masz skrzynię manualną czy automatyczną? |
Manualna. Powyżej 3k obr już przyspiesza w miarę żwawo. Ale przy 4-5k potrafi się wyłączyć i nagle dostaje ogromnego kopa. Jak nitro. A sprężarkę powinno być w ogóle słychać? Bo moja trochę terkocze.
WreX - 18-06-2016, 11:44
Coś tam tematu klimy liznąłem i o ile wstępną próbę szczelności taką "zgrubną" można zrobić azotem z kontrastem jeśli nie słychać ani od razu nie widać syku to już nie jest takie łatwe. Mi tłumaczył gość od klimy, że on w azot się nie bawi bo raz że warunki pracy są różne tak samo jak ciśnienia wahające się na wysokim od 10 do nawet 20 kilku barów a dwa azot może być "szczelniejszy" dla układu bo ma inny skład niż czynnik więc też może próba azotowa wykazać że jest szczelny a później czynnik będzie spierdzielał. Więc on robi to tak, że podpina do maszyny, jeśli układ był otwarty czy pusty to prawie godzina podciśnienia tzw "próżni" żeby wybrać wilgoć dokładnie, później nabijanie czynnika i wspomagany rozruch klimy z maszyną na zapalonym aucie i sprawdzanie podczas pracy lampą UV i googlami czy gdzieś się coś nie pojawia, jeśli jest wyciek to maszyna odzyskuje czynnik i oczywiście przez specjalny kontrast widać gdzie jest nieszczelność. Jak nic nie widać gość każe przyjechać za tydzień i też sprawdza UV gdzie jest wyciek jak pewności nie ma to i za następny też się przyjeżdża. Dopiero po takim czasie i użytkowaniu klimy jest powiedzmy pewność że układ jest szczelny.
Hugo - 18-06-2016, 13:30
Mojej sprężarki nie słyszę jak pracuje. Tylko delikatne puknięcie w momencie załączenia sprzęgła.
WreX - 18-06-2016, 13:49
Hugo, a wyjących wiatraków nie słychać?
Hugo - 18-06-2016, 16:19
Wiatraki słychać, pytanie było o sprężarkę
SpaceLookita - 19-06-2016, 06:23
Po czyszczeniu pianka parownika w Spejsiaku,powiem Wam,ze czyszczenie ,w zasadzie dobranie sie do rurki w civicu z 2005 r. to makabra.Musialem wlezc pod auto ,po wczesniejszym podlewarowaniu go,zabezpieczeniu.Dostep do parownika od filtrow zaden,dramat.Tylko wpuscilem pianke,nic wiecej.Podobnie chyba mam w Subaru,ale tam nie bede lac w kanaly,mam klimatronic,wiec nie chce czegos spalic....
artufcb - 19-06-2016, 15:01
Też macie tak, że gdy klimatyzacja jest uruchomiona to co jakiś czas słychać z nawiewów taki świst, szum, coś jakby włączał się wiatrak, wentylator, trwa do sekundę, dwie, prawdopodobnie równocześnie z załączaniem się sprężarki? Jest to ciche, przy muzyce prawie że nie słychać ale wcześniej tego nie było.
Seba93Tychy - 20-06-2016, 17:35
Dziś miałem czas wrócić do mechanika, ktory zajmował sie klimatyzacją. dorzucił kontrastu, ale podczas nabijania czynnika z jednej rurki zaczęło uciekać i to na prawdę mocno. nie podoba mi się jego praca, ale doszliśmy do tego, że skoro ma możliwość sprawdzenia z barwnikiem szczelności to się za to weźmie, a zwrócę mu jedynie kwotę za zamówiona rurkę. Pytanie do Was jak go przypilnować, żeby było jak należy?
WreX - 20-06-2016, 17:58
Seba93Tychy, sama wymiana rurki nie jest jakaś tragicznie trudna więc możesz zrobić to sam, o ile nie zapomnisz o oringach do klimy, tylko NIE CHIŃSKICH bo potrafią puszczać (ja tak właśnie miałem dzisiaj) no i załatwisz sobie dobry szczelny przewód. A to że zaczęło uciekać to nie musi być jego wina.
Seba93Tychy - 20-06-2016, 18:45
Nie wiem czy czytałeś dwie strony wcześniej, ale sprawdzał szczelność i nabił klimę we wtorek, tydzień temu. W czwartek wszystko było puste - jeżeli ta rurka pękła na dziś, naszych oczach, to znaczy, że wyciek z innego miejsca jeszcze nie został zlokalizowany. Tak więc to jego drugie podejście.
Ewcia80 - 22-06-2016, 20:51
Hejka.Czy moze mi ktos wytlumaczyć jak dziala ten tryb auto?do tej pory zawsze sama sobie regulowalam temp.i nawiew.Na jakiej zasadzie dziala ta funkcja auto?
zyziowaty - 22-06-2016, 22:12
Przy funkcji "auto" sterownik klimy sam decyduje jak zmieniać nastawy (recyrkulacja, kierunek i siła nawiewu) aby jak najszybciej osiągnąć zadaną/żądaną wartość temperatury w pojeździe.
pzdr
zyziowaty
Ewcia80 - 22-06-2016, 22:53
Rozumiem.A czy funkcja auto też dziala jak nacisne auto a potem wlacze tryb eco,zeby mniej obciazać sprezarke klimy?Czy tylko auto dziala w pelni na trybie normlanym?
|
|
|