To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant 2,5 V6 1998 by fj_mike

Marcino - 15-01-2013, 23:20

Trzeba uważać na takie grzałki jak masz podłaczona do 220V z włacznikiem czasowym np pod wiatą. Roztopi śnieg, na szybach, ty nie jedziesz wiec sie wyłaczy czasówka i tak przez kilka dni to można soebie autko oblodzić, słyszałem to od szweda.... w skadynawi to prawie kazdy ma.
fj_mike - 15-01-2013, 23:23

Marcino, no jak się nie pamięta to tak właśnie jest :mrgreen:
Nie mam sterownika więc problem odpada :wink:

Krzyzak - 16-01-2013, 08:40

Marcin pewnie miał na myśli czasowy włącznik prądu do gniazdka - ja czymś takim odpalałem tą farelkę. Bo samo urządzenie jest gołe, więc trzeba z zewnątrz sterować. No to w garażu wrzuciłem czasówkę.
Co do temp. powietrza - grzałka ma zabezpieczenie przed nadmiernym nagrzaniem - zdaje się, że max. temp. dmuchanego powietrza to 55*C (regulowana).
Co do diesla - odnosiłem się np. do Carismy DID, gdzie większość narzekała, że ciepłe powietrze ma dopiero po 30 km jazdy - to naprawdę bardzo długo.
Dlatego te fabryczne grzałki są w dieslach bardzo cennym dodatkiem. Pamiętam, że arturo miał w audi i też sobie chwalił. Ba - nawet mój kolega ma w fabii 1.9tdi i też uważa to za super zimowy dodatek - wcześniejszy passat też mu się 30 km rozgrzewał.
Swoją drogą dziwne, że auto tak wyposażone nie posiada grzanej skóry - i faktem jest też, że najgorsze jest kilka pierwszych sekund. Subiektywne odczucie zimna na welurze i skórze jest inne (skóra "zimniejsza"), ale za to skóra szybciej się od tyłka nagrzewa.

Tu uważam, że rozwiązania spalinowe - jak webasto - są najlepsze (5kW w końcu), ale i koszt nowego spory - ca 3000 zł. Dlatego po sprawdzeniu jak działa ta grzałka, stwierdziłem że nie warto tego rozbudowywać do pełnego systemu (czyli grzałka silnika, sterownik, ładowarka akumulatora i zestaw kabli - ca 2000 zł, więc dosyć sporo jak na "wyrzucone pieniądze").

Fragu - 17-01-2013, 12:41

a ja w łałdi mam 3 świece żarowe wpięte w układ chłodzenia, przy odpowiednio niskich temparaturach się załączaja ( 1, 2 lub 3 ) ..przez co ciepłe (nie gorące) powietrze zaczyna leciec juz po chwili.
rosomak1983 - 17-01-2013, 14:06

polaff napisał/a:
a co do alfy i reszty włoskich tematów to pizza jest ok resztę pozostawiam do własnej oceny - moje zdanie już nasz.

o przepraszam Lancia robi czasem fajne auta, ferrari tez :P

fj_mike - 31-01-2013, 21:17

http://forum.mitsumaniaki...874bf82#1154540
darkus - 04-03-2013, 13:34

Pozdrawiam kolegę z prawie identycznym Miśkiem co mój :)
fj_mike - 04-03-2013, 15:15

darkus napisał/a:
Pozdrawiam kolegę z prawie identycznym Miśkiem co mój

Ja również :wink:

Update z ostatniego tygodnia.
Z poważnych awarii, to zerwała się linka ręcznego, lewa. Sprężynka na końcu linki była w 3 częściach. Woda musiała się dostawać od dłuższego czasu. Wymienił obie, marki ABS (nazwa to chyba jakaś autosugestia dla posiadaczy samochdów bez ABSów :mrgreen: ).

Blaszki trzymające klocki (Kłikbrejk 109-1194) także zostały wymienione. Klocki popukiwały przy lżejszym hamowaniu.

Sworzeń wahacza górnego, lewy przód też został w końcu zmieniony - stukał od czasu do czasu gdzieś od (aż wstyd się przyznać) kwietnia :P Nowy to oczywiście 555.

Po ponad miesiącu używania grzałki kabinowej stwierdzam, że to był dobry zakup.
Oszczędności grzania silnika i kabiny prądem względem mniejszego zużycia paliwa nie są duże. Komfort wsiadania do ciepłego auta, bezcenny.

fj_mike - 23-06-2013, 19:45

Czas na kolejny update.

Nadkola się już sypią. Na lewym jeden mały purchel. Na prawym małe rdzawe pęknięcie.
Drzwi rdzewieją :mrgreen: Na szczęście mogę i muszę je wymienić. To te po spotkaniu z parkingowym agresorem.

Co się sypie w aucie?
Po kolei:
- łożysko KOYO - sam je zabiłem wpadając w dziurę w marcu :/
wpadło kompletne KOYO

- końcówka drążka kierowniczego 555, lewa ma delikatny luz :/
Owaczar ja odpadłem z porównania żywotności drążków kierowniczych :mrgreen:
Nowy drążek to będzie Hyundai, wymiana niedługo
- zbiorniczek wyrównawczy sprzęgła jest pełen syfu. Mam wątpliwości co do jakości uszczelek. Możliwe, że te z Renault nie pasują idealnie.

Z nowości to zamontowałem tylne lampy poliftowe.
Zdjęcie niestety nie moje (nie mam auta pod ręką :P )

Poza tym to nic poważniejszego się nie dzieje.
Zastanawiam się, żeby pozbyć się dziada ale zawsze jest pytanie co później.
Żona znowu wyskoczyła z pomysłem "nowego" Galanta. Mnie się jakoś nie widzi ten pomysł. Ile można jeździć tym samym autem :?: :P

Póki co nic się nie zmienia.
Za dwa tygodnie będą 4 lata z dziadem :mrgreen:

Hugo - 23-06-2013, 21:49

fj_mike napisał/a:
Ile można jeździć tym samym autem
Sporo :mrgreen:
fj_mike napisał/a:
Za dwa tygodnie będą 4 lata z dziadem
U mnie byłoby podobnie, gdybym starego nie sprzedał w czwartek.
Wszyc - 23-06-2013, 22:28

4 lata i ty jeszcze te zwłoki trzymasz? :P kup w końcu jakiś samochód a nie galanta :P

Ja z zeszłego roku ze zlotu ogólnopolskiego przywiozłem długopis z napisem Mitsubishi :P ... popsuł się po 2 dniach :P

Krzyzak - 24-06-2013, 08:35

Wszyc napisał/a:
długopis z napisem Mitsubishi :P ... popsuł się po 2 dniach
weź przestań - psuj jesteś i tyle
z Grudziądza przywiozłem całą stertę długopisów Mitsubishi i wszystkie do dziś piszą
edit: z Grudziądza ze zlotu 5 lat temu

Owczar - 24-06-2013, 09:26

Cytat:
- końcówka drążka kierowniczego 555, lewa ma delikatny luz :/

Nawet mi nic nie mów ;) Chociaż moje 555 już trzy lata jeżdżą, parę dziur zaliczyły. W tym czasie zamieniłem tylko końcówki yamato na 555. Weź zapytaj żony jak ona jeździ :P

fj_mike napisał/a:

A Ty znowu :P Zostaw chama na dożywocie. Będziemy porównywać naszych dziadków ;)

Mój ze mną będzie już 5 lat we wrześniu :)

SPIDER-ek - 24-06-2013, 12:48

Owczar napisał/a:
Weź zapytaj żony jak ona jeździ :P

Napewno tak :)
https://www.youtube.com/watch?v=qHT-HujXavI

fj_mike napisał/a:

Owczar napisał/a:
A Ty znowu :P Zostaw chama na dożywocie. Będziemy porównywać naszych dziadków ;)

Mój ze mną będzie już 5 lat we wrześniu :)

Ja mam dokładnie tak samo jak wy. Pozbyć się i kupić coś nowego, ale po co w sumie, jak on taki tani:)

fj_mike - 24-06-2013, 23:43

Owczar napisał/a:
Chociaż moje 555 już trzy lata jeżdżą

Przecież wymienialiśmy prawie razem. Ty jakoś w grudniu 2011, ja w marcu 2012.
I to ja chyba mam 555 a ty CTRy. Lub na odwrót :P
Tak czy inaczej mało pożyła ta końcówka.

SPIDER-ek napisał/a:
Napewno tak
https://www.youtube.com/watch?v=qHT-HujXavI

Może być. Przecież nie można mieć takiego pecha do części.
BTW, takie przekleństwa w tym URLu :P

Owczar napisał/a:
A Ty znowu Zostaw chama na dożywocie. Będziemy porównywać naszych dziadków

Nie lepiej jakieś V8 porównywać :mrgreen: