To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

fj_mike - 11-02-2013, 19:52

cuuube napisał/a:
orientuje sie ktos ile zabawy jest z wymiana silentblocow i sworzni w wachaczach przednich

O jakich wahaczach mówisz? W dolnych nie masz możliwości wymiany sworznia. Jedynie górne.
Tuleje (silentblocki) dostępne na rynku to generalnie ścierwo. Lepiej wpakować poli.
Oryginalne są dostępne jedynie kompletne wahacze.

Anonymous - 11-02-2013, 20:32

fj_mike napisał/a:
O jakich wahaczach mówisz? W dolnych nie masz możliwości wymiany sworznia. Jedynie górne.
skrocilem tok myslowy ...sworznie wiem ze gorne sa tylko dostepne... a silentblocki domyslam sie ze made in Poland(chocby Pozgum z Poznania) lub China
chociaz znalazlem wlasnie lepszejsze http://autowanda.pl/?page...&offset=0&sort=

fj_mike napisał/a:
Oryginalne są dostępne jedynie kompletne wahacze.
w IC maja tylko Yamato a u mnie w kazdym mam cos do wymiany(sworznie luzne tuleje nadpekniete) wiec komplet + amory = poplyne finansowo :butthead: .
tutaj http://autowanda.pl/?page...ve]=218b&sort=1 maja tez wahacze ale koszty mnie :axe:

fj_mike - 11-02-2013, 20:47

Po przygodach z regenerowaniem wahaczy zakupiłem najtańsze SH i wymieniłem osłonę sworznia Hyundajowską.
Przemyśl którą drogą pójść ;)

Anonymous - 11-02-2013, 20:53

fj_mike napisał/a:
Po przygodach z regenerowaniem wahaczy zakupiłem
no wlasnie boje sie regeneracji bo zawias to zawias nie chce sie zabic ani nikogo innego . najtanszych tez raczej nie kupie .
tak z ciekawosci ile masz juz te SH ?

fj_mike - 11-02-2013, 20:57

cuuube napisał/a:
tak z ciekawosci ile masz juz te SH ?

Dwa miesiące :mrgreen:
Krzyzak na przykład ma dłuższe doświadczenie z nimi.
Regenrowane pociągnęły rok.

Krzyzak - 11-02-2013, 22:46

fj_mike napisał/a:
Krzyzak na przykład ma dłuższe doświadczenie z nimi.
rok na SH w 2 autach - w jednym banany i proste, w drugim banany
nie mam zastrzeżeń - ale regenerowane oryginały czekają w razie czego

deejay - 11-02-2013, 23:16

Hugo napisał/a:
Dokładnie, trzeba być niepoważnym żeby najważniejszy wahacz w tym zawieszeniu wymienić na najtańszego chińczyka.

U mnie SLR zyje juz od 1,5 roku i ma sie nadal dobrze :wink: Jak za 100 zł to moge wymieniac nawet co roku przy moich przebiegach .

i9i - 12-02-2013, 07:26

deejay napisał/a:
U mnie SLR zyje juz od 1,5 roku i ma sie nadal dobrze :wink: Jak za 100 zł to moge wymieniac nawet co roku przy moich przebiegach .

Jak się regularnie sprawdza zawieszenie i od razu wymienia to co daje znaki zużycia to i tani chinol wytrzyma, ale jak ktoś tylko od przeglądu do przeglądu i czasem nawet na kanał nie wjeżdża to później narzeka :mrgreen:

rafaloGLS - 05-05-2013, 16:36

Gdzie można dostać sprężyny 555 do Galanta 2.0 benz 136KM? Miło by było gdyby ktoś wrzucił link do sklepu albo podał jakiś nr kontaktowy. Pozdrawiam
Hugo - 05-05-2013, 21:54

rafaloGLS napisał/a:
Gdzie można dostać sprężyny 555 do Galanta
Sprężyny 555? :shock:
tresorex - 06-05-2013, 08:58

Jakiś czas temu pisałem, że z prawego koła słychać metaliczne odgłosy przy mocnym skręcie w lewo lub przy jeździe po rondzie. Udało się ostatnio zlokalizować źródło odgłosu :D Nie było to łożysko ani żadna część zawieszenia tylko... osłona tarczy hamulcowej była lekko wygięta przez co przerdzewiała i przy zakręcie lekko ocierała o tarczę powodując te odgłosy :)
rafaloGLS - 06-05-2013, 22:52

Hugo napisał/a:
rafaloGLS napisał/a:
Gdzie można dostać sprężyny 555 do Galanta
Sprężyny 555? :shock:

Tak sprężyny, co ja pisze za bzdury :P Szukam wahaczy

edit: btw jeśli chodzi o sprężyny to jest jakaś opcja żeby sprawdzić o ile są obniżone aktualnie? Nie wiem, może jakieś wymiary, liczba zwoi cokolwiek. Martwi mnie aktualny prześwit :P

Hugo - 07-05-2013, 07:52

rafaloGLS napisał/a:
Szukam wahaczy
555 do EA robi tylko proste dolne przednie i sworznie do górnych przednich wahaczy.
rafaloGLS - 07-05-2013, 15:05

A jeśli zamówię amorki KYB przez internet to skąd mam wiedzieć czy są produkowane w Japonii
Savage995 - 14-05-2013, 19:11

Witam u mnie dosyć specyficznie pojawia sie skrzypienie, ciche, podczas jazdy po dołach i przy skręcie również. Banan lewy ( strona pasażera ) był wymieniany 4,5 tys. km temu. pół roku temu (wiem mało jeżdze samochodem) :P . Macie jakies sugestie ?