[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
KaWu - 06-07-2011, 23:23
Owczar napisał/a: | Tak, ale one też chaotycznie rysują i ciężko tu mówić o różnicach przy innej częstotliwości rysowania... |
Ale zauwaz, ze rysuja w miare podobnie a u Ciebie jest odwrotnie na 2 sondzie, na ktorej masz ubogo przy przyspieszaniu. Silnikowi sie to nie spodoba.
Jak wypali to moze bede w twojej okolicy za ok. 3 tygodnie. Moze wreszcie stolyce odwiedze
Owczar - 07-07-2011, 01:54
mar111cin napisał/a: | nie możesz po prostu ustawiać mnożników na kolejnych obrotach? tzn jałowy, 2tys obr, 3tys obr itd. |
Nie mam z kim i gdzie. Dopiero w weekend
KaWu napisał/a: | Ale zauwaz, ze rysuja w miare podobnie a u Ciebie jest odwrotnie na 2 sondzie, na ktorej masz ubogo przy przyspieszaniu. Silnikowi sie to nie spodoba. |
W którym miejscu? Przeglądałem właśnie ten oscylogram i przy przyśpieszaniu obie rysowały na bogato.. Tam było sporo gazowania na luzie. Podczas delikatnego przyśpieszania oscylują, a jak gwałtowniej to jadą na bogato. Np 18610, 19605.
Teraz zjechałem z mnożnikiem i niestety przy maks bucie robi się ubogo. Zastanawiam się jeszcze nad poprawką korekty temp, bo przy temp gazu 40stopni było na granicy, trochę pierwsza sonda leciała w dół, a przy temp 55 robiło się ubogo przy maks bucie.
Mnożnik od 9ms mam teraz na 1.02.
Oscylogram na PB i zimnym gazie: http://lpg-forum.pl/download.php?id=10521
Cieplejszy gaz: http://lpg-forum.pl/download.php?id=10520
Isa włączona po zmianie mnożnika.
[ Dodano: 07-07-2011, 02:32 ]
KaWu napisał/a: | ak wypali to moze bede w twojej okolicy za ok. 3 tygodnie. Moze wreszcie stolyce odwiedze |
No to zapraszam
mar111cin - 07-07-2011, 10:54
a jak się zachowują u Ciebie reduktory? tzn jak spadają/rosną temperatury?
Owczar - 07-07-2011, 12:38
Nie sprawdziłem tego na dłuższym dystansie, a po mieście są tak krótkie odcinki, że jak osiągnie temp 70 stopni to dojeżdżam do celu. Sprawdzę na dłuższym dystansie.
Lucas_Lucky - 07-07-2011, 12:39
Witam,
Od jakiegoś czasu mam spory problem z gazem. Mianowicie podczas wciśniętego sprzęgła lub na luzie (gdy się stoi na świetle, zmienia bieg lub jedzie na luzie) bardzo skaczą (spadają i wracają do normy) mi obroty, aż do tego stopnia że czasami gaśnie silnik. Jest to strasznie uciążliwe i niebezpieczne.
Co może być przyczyną?
Z góry dziękuję za odpowiedź
mar111cin - 07-07-2011, 13:59
Owczar, ale przecież te silniki bardzo szybko osiągają temperaturę
Lucas a na benzynie to samo? jak tak to krokowiec, jak nie to podjechać na regulacje gazu
Owczar - 07-07-2011, 14:05
Silnik i reduktory to jedno, a temp gazu to drugie...
mar111cin - 07-07-2011, 14:09
dlatego się o to pytam xD bo mi temperatura gazu wzrasta przy przyśpieszaniu xD
KaWu - 07-07-2011, 14:36
Owczar napisał/a: | Przeglądałem właśnie ten oscylogram i przy przyśpieszaniu obie rysowały na bogato |
Fakt zle popatrzylem i w miare rowno chodza.Jednak to ze przy przyspieszaniu na bogato
raczej nie, zobacz np. od 1040 sondy na ubogo
Tak na szybko co zauwazylem:
osc5 - nie takie zimne bo gaz mial prawie 40°C. Masz przy tylu przelaczanie na lpg
Co sie stalo przy 6k rmp (2280) Przelaczylo samo na Pb
Wtedy sondy w OL na lpg masz ok 0,72÷75V. Na Pb sa 1÷1,02V. Czyli wyglada tak jakbys obnizyl za duzo mnoznik.
Chcoc sondy i tak pokazuja za duzo na Pb. Przewaznie spotykam sie ze na Pb oscyluje do 0,9V. A tutaj nawet przekracza 1
Moze przez to ze auto mysli iz to dalej diesel
Przy nagwywaniu osc obnizales mnoznik Bo czasami jest ok a czasami widac ze jest robi sie ubogo na max czasach ...
Jak ruszales, a pewnie tak, to osc mozna zle zinterpretowac. Musialbys nagrac go juz po wszystkim - bo tak co chwile moze byc cos innego.
osc6 - tez widac ze w koncowych czasach masz ubogo (3430). Wiec poki nie bedzie ustawiony dobrze, nie mierzylbym czasow na setke
Owczar napisał/a: | Mnożnik od 9ms mam teraz na 1.02. |
Wyglada na to ze jest za nisko "koncowka".
Owczar - 08-07-2011, 17:08
Zmodyfikowałem mnożnik:
Sprawdzałem ustawienia dla dużych czasów wtrysku w okolicach 1.08-1.1. Ostatecznie zostawiłem 1.1 bo było niby bogato, ale lekko opadało.
http://lpg-forum.pl/download.php?id=10528
http://lpg-forum.pl/download.php?id=10529
Cytat: | raczej nie, zobacz np. od 1040 sondy na ubogo |
To była przegazówka na luzie
KaWu napisał/a: |
osc5 - nie takie zimne bo gaz mial prawie 40°C. Masz przy tylu przelaczanie na lpg |
Mam 27.
Cytat: | Co sie stalo przy 6k rmp (2280) Przelaczylo samo na Pb |
Zbierał mapę PB dla ISA.
Cytat: | osc6 - tez widac ze w koncowych czasach masz ubogo (3430). Wiec poki nie bedzie ustawiony dobrze, nie mierzylbym czasow na setke |
Gdy mierzyłem to miał bogato, nawet bardzo
booohal - 09-07-2011, 15:41
Witam. Piszę z takim zapytaniem. Mam Gala 2,0 98r i niedawno założoną sekwencję. Reduktor tomasetto at 09, wtryskiwacze dream xxl sl. I za dużo autko pali tj. ok 13,5 ltr gazu. Mój gazownik juz kilka razy ustawiał i nic to nie dało. Kilka autek juz u niego gazowałem i nigdy nie było problemu. Na ok 35 ltr robię ok 250 km. Czyli zdecydowanie za mało. Ale kilka dni temu bylem w trasie i o dziwo.... zrobił na 35 ltr 350 km. A to juz zadowalający wynik. Dodam że to 13,5 ltr pali praktycznie bez różnicy czy jade w mieście czy w trasie. Z benzynką nie ma problemu. 8 ltr w trasie i ok 10 ltr w mieście. Macie koledzy jakiś pomysł co jest nie tak? i dlaczego podczas jednej trasy nagle spalanie spadło o ok 3-4 ltr. ? Dzięki z góry za podpowiedzi.
mar111cin - 09-07-2011, 17:00
pierwsze co, to gratulacje z gazownika xD Mam nadzieję że chociaż tanio Cię skasował za ten zestaw xD
booohal - 09-07-2011, 17:48
No to faktycznie bardzo mi pomogłeś. Oby więcej takich podpowiedzi...
deejay - 09-07-2011, 22:17
Czy tankujesz na jedenj stacji , czy "lejesz" gdzie ci się trafi , bo moze to wina tankowanego LPG , bo jesli raz spalił ok to moze to wina jakosci gazu
brodzky - 09-07-2011, 23:40
Hmm. może głupio gadam ale wydaje mi się, że dążenie do pokrycia wykresów jest złym pomysłem. Zanabyłem jakiś czas temu kabelek i zacząłem dłubać mnożnikach itepe. To co zauważyłem, to ten wykres jest strasznie dynamiczny i w ciągu 2 minut odchyłka potrafi zmienić się z 0 do 10%. Tak więc przestałem stroić bo odchyłka się wahała właśnie w tych granicach 0-5-10% co bym nie próbował. Po tygodniu podłączam interfejs i mam zupełnie rozjechane mapy. Miałem taką hipotezę, że normalnie benzyna zbierana jest na nierozgrzanym silniku a gaz na cepłym stąd ten rozjazd i że od rzeczy tak porównywać. Dlatego też kalibrowałem na trasie 60km i cały czas przełączałem Pb-LPG coby w miarę identyczne warunki były a tu się po tygodniu zupełnie rozjechało. Skąd macie te idealnie pokrywające się wykresy? Stroicie na postoju czy jak?
Właśnie byłem sprawdzić co mam i mapy są rozjechane o jakiś 1cm (gaz na lewo) ale jak przełączam Pb/LPG to punkt charakterystyki i czasy wtrysku się nie zmieniają więc wydaje mi się, że mam jak powinno być tylko te charakterystyki pokazują coś nie tak. Czy jednak mam źle? :\ Dziwne na pewno jest to że mam mnożnik <1, max 1 ale tak też wydaje mi się powinno być, żeby mnożnik był jak najbliższy jedności. Zalecane 1,4 na niskich obrotach a potem zbliżanie się ku jedności to w moim pojęciu sposób na obejście tematu wolnych zaworów gazu a nie że tak ma być i koniec. Wg mnie mnożnik powinien wynosić zawsze 1.
BTW. 0-100 na LPG 11s na Pb 10,6 czyli uwzględniając, że 0,4s to może być mój błąd pomiaru, czas sprintu jest identyczny (29 stopni, letnia chińszczyzna, może nieco długi ale to nie VR4:/)
|
|
|