Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
MKV - 07-08-2013, 07:35
sveno napisał/a: | MKV, jeszcze jedno mnie naszło i pewnie to zdanie podzieli jeszcze kilka osób: rok temu też nie było rewelacyjnie na tle innych Galantów, a podobno tamta hamownia troszeczkę dodawała KM. Może zwyczajnie w świecie masz zajeżdżony silnik i pora na "nowy" lub generalny remont tego?
Pomiar kompresji prawdę Ci powie... |
Ale masz przecież na wykresie, że rok temu było 151 koni z fabrycznych 160 więc nie było aż tak źle a teraz wypluło 129 koni więc o 22 mniej niż rok temu
robertdg - 07-08-2013, 08:25
Abyś teraz miał pewność co do modyfikacji jakie chcesz wykonać, musisz udac się na lokalną hamownie i zrobić pomiar, następnie demontujesz kato-kolektory, zakładasz kolektory przedliftowe i modyfikujesz układ wydechowy do takiego stopnia jaki chcesz, mierzysz ponownie na tej samej hamowni.
Zmierz sobie także kompresje, etc
Pamiętaj, że złącza elastyczne też mogą powodować efekt dlawienia układu wydechowego gdyż wewnętrzne zbrojenie potrafi się zerwać i "utknąc w gardle".
Owczar - 07-08-2013, 09:06
Ja bym nie podejrzewał prekatów. Prędzej to co napisał sveno- czyli niedomaganie jednego cylindra. Może było ubogo i jedna świeca się skończyła, może inne przyczyny. Jak pracuje silnik? Nie drga Ci czasem?
Jeśli nie to, to na początek pomiar kompresji. Gdzieś miałem prekaty od swojego, ale czy je teraz znajdę... pewnie będzie problem. Z kolektorami po lifcie jest taki problem, że musisz od razu z downpipem zmienić. No i nie masz gdzie wkręcić sond...
Torp12 - 07-08-2013, 09:58
Nie lepiej sprzedać ten samochód i kupić inny, a nie ciągle naprawiać buble?
MKV - 07-08-2013, 10:18
Torp12 napisał/a: | Nie lepiej sprzedać ten samochód i kupić inny, a nie ciągle naprawiać buble? |
Udam, że tego nie napisałeś...
Jakbym nie robił pomiarów na hamowni to nawet bym nie wiedział, że cokolwiek jest nie tak jak powinno więc o jakich bublach Ty piszesz?? Czy kiedykolwiek był z tym wcześniej problem? - nie więc o co Ci chodzi - samochód ma 12 lat to wiadomo że się coś może zepsuć - jak nie alternator to najwyraźniej coś innego - może i świeca chociaż wtedy to komputer by pokazał pewnie jakieś info o wypadającym zapłonie czy coś w tym stylu ??
MKV - 07-08-2013, 10:19
robertdg napisał/a: | następnie demontujesz kato-kolektory, zakładasz kolektory przedliftowe |
Przecież to nie będzie działać jak należy bo za prekatami sa sondy lambda... myślisz, że dlaczego po ostatnim lifcie silnik fabrycznie miał 160 a nie 163 konie?
Torp12 - 07-08-2013, 10:21
Piszać o bublu miałem na myśli to że żaden z innych galantów nie wykazuje takiego spadku mocy jak Twój. Ale spoko Twoja decyzja.
Zmierz kompresje i zobacz czy jest równa na każdym garku.
Hugo - 07-08-2013, 10:25
MKV napisał/a: | może i świeca chociaż wtedy to komputer by pokazał pewnie jakieś info o wypadającym zapłonie czy coś w tym stylu ?? | Raczej by nie pokazał.
MKV - 07-08-2013, 10:32
Torp12 napisał/a: | Piszać o bublu miałem na myśli to że żaden z innych galantów nie wykazuje takiego spadku mocy jak Twój. Ale spoko Twoja decyzja.
Zmierz kompresje i zobacz czy jest równa na każdym garku. |
Jesteś pewien, ze żaden?? Zobacz na wyniki innych osób ze zlotu - byli i o wiele lepsi ode mnie jak np 100 koni w 2.4 GDI z tego co pamiętam
Poza tym to coś stało się ostatnio bo rok temu było 151 koni z fabrycznych 160 czyli normalnie jak na silnik z przelotem 250tys km
Owczar - 07-08-2013, 10:33
Hugo napisał/a: | MKV napisał/a:
może i świeca chociaż wtedy to komputer by pokazał pewnie jakieś info o wypadającym zapłonie czy coś w tym stylu ??
Raczej by nie pokazał. |
Pokazałby, zapomniałem o tym fakcie. Po II lifcie momentalnie wykrywa niedziałanie jednego z cylindrów i od razu odcina. Nawet na analizie spalin nie wykaże, bo nie dawkuje paliwa do tego cylindra.
Torp12 napisał/a: | Piszać o bublu miałem na myśli to że żaden z innych galantów nie wykazuje takiego spadku mocy jak Twój. Ale spoko Twoja decyzja. |
Dowaliłeś do pieca... A co mają do tego inne galanty? Ja myślę, że to auto ma dla Maćka inną wartość i nie jest jednym z galantów. Inna sprawa że jest dość mało spotykanym egzemplarzem. Fakt, faktem ma z nim sporo problemów, ale jak już wyjdzie na prostą to będzie jeździł i będzie wiedział co ma. Słupek V6 kosztuje śmieszne pieniądze i w ostateczności można zmienić. A może to po prostu okazja by wsadzić V6 TT...
Inna sprawa, że mało tych galantów się hamowało, więc nie wiadomo jak wygląda ta cała reszta... Jak Tobie padnie silnik to od razu zmienisz auto? Trzymamy zatem za słowo
MKV, wrzuć wszystkie dane z Torque. Korekty, sondy itp.
MKV - 07-08-2013, 10:33
Hugo napisał/a: | MKV napisał/a: | może i świeca chociaż wtedy to komputer by pokazał pewnie jakieś info o wypadającym zapłonie czy coś w tym stylu ?? | Raczej by nie pokazał. |
No to pójdą do sprawdzenia, bo może faktycznie cieniutka końcówka irydowej świecy nie wytrzymała...
MKV - 07-08-2013, 10:40
Owczar napisał/a: |
MKV, wrzuć wszystkie dane z Torque. Korekty, sondy itp. |
Ha! Rzecz w tym że obecnie nie wywala żadnego błędu... nawet tego, że alternator daje zbyt wysokie napięcie (najpierw to zrobię - ten "nowy" od danino88 dziś oddaje do regeneracji zapobiegawczej (ale gdzie indziej niż poprzedni) a dopiero we wtorek ludzie do tamtego warsztatu wracają po urlopie i wtedy go zamontuję.
Swoją drogą jeśli miałbym wymieniać silnik to oczywista oczywistość, że od razu na 6A13TT i robię VR2 w manualu bo jak inaczej wyjaśnić potem dlaczego wymieniam silnik w samochodzie (tylko szkoda, że tam nie było chyba OBD2??
Owczar - 07-08-2013, 10:42
MKV, olej to OBDII, evoscanem się zapniesz i zobaczysz jeszcze więcej. Swoją drogą evoscan widzi więcej niż skaner OBDII w autach po drugim lifcie
Kiedy mi padł diesel to nawet za bardzo nie płakałem. Łatwiej było przekonać narzeczoną, że taka zmiana jest konieczna Gdybym wiedział ile będzie palił po swapie to też bym od razu robił VR4, ale teraz to już mi się nie chce
Hugo - 07-08-2013, 11:55
Owczar napisał/a: | Pokazałby, zapomniałem o tym fakcie. Po II lifcie momentalnie wykrywa niedziałanie jednego z cylindrów i od razu odcina | Zapaliłby CE?
Owczar - 07-08-2013, 12:22
Tak.
|
|
|