Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
galantex - 18-02-2015, 10:26
Napisałeś ze wymieniłeś tylny błotnik. O pasie nie wspomniałeś stąd moje założenie ze go klepales. Sory jeśli zbyt daleko wysunalem wnioski.
mkm - 18-02-2015, 12:04
galantex napisał/a: | Gdybyś go robił z zachowaniem technologii zalecanej przez producenta to nie wyszedlby za grosze. |
i tak taniej niż "taki sam" w calości.
Ja zdobyłem starego Colta z minimalnym przebiegiem, tylko dlatego, że pierwsza włąścicielka rozbiła tył w swoim aucie.
Naprawa była wykonana z zachowaniem "technologii", "sztuki" jak zawał tak zwał, a pas i kawałek podłogi mam klepany - dlaczego?
Ponieważ każda naprawa blacharska, wcześniej czy później wyjdzie, więc blacharz uznał, że "za kilka lat" gdy zaczną wychodzić naprawy (blacha raz zgięta wraca z czasem do tego zagięcia), rozwierci całe elementy i wspawa "nowe", abym przez kolejne lata mógł się cieszyć autem
Miał rację, bo w tym roku coś zaczęło skrzypieć przy tylnej klapie.
Ja płacę za "dniówki" warsztatu - przespawanie pasa to kilka godzin, "zgodne ze sztuką" wyklepanie to przynajmniej 2x więcej roboczogodzin, więc jak patrzysz na kasę, to "klepanie" jest droższe
galantex napisał/a: | Ps Postaw galanta kolo mondeo st220 i zapytaj kilku przechodniów które z tych dwóch aut to tatowoz. Mógłbyś się zdziwić |
Postaw Galanta/Legnuma VR4 obok ST i powtórz pytanie
galantex napisał/a: |
Nie róbmy z galanta auta kultowego bo nigdy nim nie było i nigdy nie będzie - poza tym forum oczywiście. |
Ale jesteśmu na "tym Forum"
Na Forum mój Colt "jest fajny", dla "obcych" to stary samochód...
Jak jeszcze ktoś spojrzy na aledrogo to "stary samochód w cenie roweru" i nie chce Ci się już tłumaczyć, że kosztował więcej niż "propozycje kupna czegoś nowszego" w stylu "Polo, 206, A3, Yaris byle młodsze"
Z jakiegoś powodu nasze Miśki jednak lubimy
Gdyby Galant miał napęd na tył to już dawno bym go miał
galantex - 18-02-2015, 12:28
mkm ja porownalem ST220 i galanta, czyli auta w tej samej cenie. VR4 to już inna liga
BTW Hugo gratulacje
mkm Twoje ostatnie zdanie... no właśnie gdyby galant miał tylny napęd to pewnie dalej bym nim jeździł
Ogólnie temat zszedł w złą stronę przez dociekanie skąd porównanie galanta do mondeo. Galant ma charakter i tego mu nie można odmówić. I pod kątem samego auta nawet go nie porównuje do fordow, opli czy Francuzów.
Hugo - 01-03-2015, 11:47
Galant jeździ i zupełnie nic złego się nie dzieje. Żadnych awarii...
Najgorsze są te drgania podczas przyśpeszania, z którymi borykam się od początku, ale na dniach mam zamiar się z tym rozprawić. Chcę założyć lewy przegub wewnętrzny z innego Gala zamiast prawego w Avance i do tego 160 g smaru grafitowego). Mam nadzieję, że wreszcie będzie można w pełni rozkoszować się jazdą tym autem.
Ponadto kupiłem kolejne fanty do wygłuszania wnętrza, czyli 2m kwadratowe maty butylowej GMS-08 do wygłuszenia drzwi oraz 2 m kwadratowe pianki kauczukowej o grubości 9 mm do wygłuszenia podłogi bagażnika i nadkoli od strony bagażnika.
Będzie się działo...
Ponadto sprawiłem sobie kolejny "smaczek" do Gala, ale o tym za jakiś czas jak zrobię zdjęcia przed i po montażu Powiem jedno, nie spodziewałem się, że może to "na żywo" tak świetnie wyglądać.
Przy okazji poinformuję żeby nie wysyłać do mnie prywatnych wiadomości, gdyż mam je zablokowane, mogę je jedynie odczytywać, ale nie mogę odpisywać! W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać na mail: h.nowak@op.pl
deejay - 01-03-2015, 11:56
Hugo napisał/a: | i do tego 160 g smaru grafitowego) |
Nie zaleca sie tego stosować , do przegubów zaleca sie smar molibdenowy , on lepiej znosi obciążenia .
http://www.iparts.pl/czes...520-952926.html
eremita - 01-03-2015, 11:59
Cytat: |
Ponadto sprawiłem sobie kolejny "smaczek" do Gala, ale o tym za jakiś czas jak zrobię zdjęcia przed i po montażu Powiem jedno, nie spodziewałem się, że może to "na żywo" tak świetnie wyglądać. |
Do srodka czy na zewnatrz?
Hugo - 01-03-2015, 12:14
Kurde to muszę jeszcze przemyśleć. eremita napisał/a: | Do srodka czy na zewnatrz? | Do środka
eremita - 01-03-2015, 15:54
teraz to jestem jeszcze bardziej ciekawy
dawaj foty
Hugo - 01-03-2015, 22:32
deejay napisał/a: | do przegubów zaleca sie smar molibdenowy , on lepiej znosi obciążenia . | Sprawdziłem i mam dokładnie ten smar, więc spoko, jest molibdenowy, pójdą 2 saszetki w przegub: http://allegro.pl/smar-mo...5045423245.html eremita napisał/a: | dawaj foty | Może jutro jak dam radę to wrzucę jedną taką szpiegowską, a najszybciej w czwartek będą fotki po montażu.
Zapomniałem o jednym, zaopatrzyłem się w tuleje poliuretanowe na przednie proste wahacze, przez jazdę z wibracjami podczas przyśpieszania oryginalne tuleje się nadwyrężyły, wiec za jednym zamachem chcę zamienić przegub i wymienić tuleje. Do tego poli tulejki na przedni drążek stabilizatora:
Gdzie powinno się dawać ten smar silikonowy z zestawu?
Oczywiście przy okazji wpadnie wypiaskowany i piecowo polakierowany nowy drążek i blaszki mocujące gumki drążka
Sunderland86 - 02-03-2015, 08:33
Hugo napisał/a: | Ponadto sprawiłem sobie kolejny "smaczek" do Gala, ale o tym za jakiś czas jak zrobię zdjęcia przed i po montażu [/b] |
Spoiler na klapę?
komarsnk - 02-03-2015, 12:58
Sunderland86 napisał/a: | Spoiler na klapę? |
Spoiler wewnątrz auta?
sveno - 02-03-2015, 15:16
Nardi?
eremita - 02-03-2015, 15:23
Z tego co kojarzę to już ma kompletny
Hugo - 02-03-2015, 21:00
No dobra, jedna szpiegowska fotka przed montażem. A więc dałem do flokowania na kolor czarny wewnętrzne plastiki słupków. Zdjęcia zupełnie nie oddają efektu "na żywo". Wygląda to po prostu genialnie:
Fotki po montażu najwcześniej w czwartek.
eremita - 02-03-2015, 21:10
Hugo napisał/a: | No dobra, jedna szpiegowska fotka przed montażem. A więc dałem do flokowania na kolor czarny wewnętrzne plastiki słupków. Zdjęcia zupełnie nie oddają efektu "na żywo". Wygląda to po prostu genialnie: |
Kurde kolejna rzecz na którą wydam kasę na gala
Jak możesz jaki koszt takiego flokowania wszystkich słupków?
A podsufitkę zostawiasz zwykłą czy też na czarno pójdzie Chyba że już jest
|
|
|