To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

Krzyzak - 30-03-2012, 22:09

sveno, skok gwintu a zmiana położenia koła to 2 różne rzeczy :)
Jogurt napisał/a:
to o ile wkońcu?
1/4 :) - wg manuala pół obrotu jednej i drugiej strony to 6 mm
czyli 3 mm to jakieś 1/4 obrotu jednej strony :)

a maszyna pokazywała 2.6 mm

Hugo - 31-03-2012, 08:22

Krzyzak napisał/a:
nie wiem czy pisałem
Pisałeś :wink:
Krzyzak - 31-03-2012, 23:34

drugi bęben zmieniony
tym razem poszedłem na całość i wszystko zdemontowałem, wyczyściłem, pomalowałem hammeritem - wyszło naprawdę ładnie

pozostały do założenia tylko przednie zaciski z rekina '97 i w bordowym będzie komplet
koła wszystkie też już wyważone - tylko coś zima wróciła, więc zmieniać nie warto :)

w planach - zmiana osuszaczy w rekinach i serwis klimy

Anonymous - 01-04-2012, 00:27

Krzyzak napisał/a:

w planach - zmiana osuszaczy

poukręcasz śruby :P albo te tulejki na przewodach... jeżeli nie musisz nie tykałbym się tego, niby powinno się je wymieniać co 2 lata ale nikt tego nie robi i każdemu działa, u mnie i Rafała po ruszeniu śrub okazało się że przewodzik do wymiany...

Krzyzak - 01-04-2012, 12:54

Derpin napisał/a:
jeżeli nie musisz nie tykałbym się tego, niby powinno się je wymieniać co 2 lata
no właśnie tak mówią...
znam przynajmniej 1 przypadek, gdzie gościowi osuszacz pękł i kulki zapchały cały układ...
kilka miesięcy poszukiwali przyczyny i znaleźli przez przypadek
nie chciałbym tego przerabiać

a zamierzam jechać do serwisu klimy - niech się oni męczą :)

Krzyzak - 04-04-2012, 22:58

zmieniłem jeden zacisk - pasuje niemal P'n'P - tylko potrzebny jest przewód hamulcowy z EAx oraz trochę przemyślenia kwestii montażu
zadziwiająco łatwo poszło odkręcenie przewodów sztywnych od elastycznych - jak się ma odpowiednie narzędzia, to problem nie istnieje

sveno - 05-04-2012, 21:10

Krzyzak, mam chyba 2 przewody z EAxx na zaciski przednie, tylko nie wiem jak jest z końcówkami, ta od strony zacisku na pewno jest :)
Krzyzak - 05-04-2012, 22:00

Jeśli masz niepotrzebne, to chętnie przygarnę. Co prawda też mam te przewody, ale jeden ma nacięcie na tej niezbrojonej części i póki jeszcze go nie zamontowałem, to chętnie wrzucę lepszy.
A tak to wygląda po montażu - najpierw godzina myślenia i przymierzania a potem kilka minut roboty.

Zaciski z EA mają podłączenie pod kątem prostym i dlatego nie można użyć starych przewodów (a na pewno nie bez rzeźbienia - ja nie lubię mieć rzeźby w najważniejszej rzeczy w aucie).

deejay - 05-04-2012, 22:07

Kurde Darek , u mnie marmury na warsztacie , a u ciebie dywany :lol:
Krzyzak - 05-04-2012, 22:10

He he - przecież pisałem w temacie Wszyca, że dywanik musi być - jak się wchodzi do garażu, to trzeba zdjąć buty, żeby nie nabrudzić ;)

A tu nowy bęben:

Marcino - 06-04-2012, 08:35

Krzyzak napisał/a:
He he - przecież pisałem w temacie Wszyca, że dywanik musi być - jak się wchodzi do garażu, to trzeba zdjąć buty, żeby nie nabrudzić

Garaz to garaż.... a salon to salon... ja rozróżniam:) A na dywaniku lepiej przykucnąć niż na betonie..:)

Krzyzak - 07-04-2012, 22:43

tak sobie pomyślałem, że skoro już robię te hamulce, to zrobię porządnie
no i ruszyłem tylny przewód elastyczny... oczywiście kręcąc tym co trzeba - czyli nakrętką na przewodzie sztywnym
jak się okazało, ten ostatni nie był już zbyt sztywny i po lekkim skręceniu się wziął i zlał :)
uciąłem, zaklepałem - jakoś hamując ręcznym dojadę do kolegi na podnośnik i wymienię oba tylne na miedziane...
po 21 latach wyraźnie mają dość, bo ścianki się zrobiły jak w puszcze od coli
ciekawe, że tak je zeżarło - przecież to nie rekin ;)

fj_mike - 07-04-2012, 22:45

Krzyzak napisał/a:
ciekawe, że tak je zeżarło - przecież to nie rekin ;)

Wiek robi swoje :wink:
Było ruszać :mrgreen:

Krzyzak - 08-04-2012, 12:01

fj_mike napisał/a:
Było ruszać
wolę rozwalić w garażu niż gdzieś w trasie...
na ręcznym w tym bębnie spokojnie dojadę na podnośnik - w tym tygodniu to ogarnę
w srebrnym też zmieniałem - tylko tam już auto plamy zostawiało...

jacek11 - 09-04-2012, 10:25

Krzyzak napisał/a:
wolę rozwalić w garażu niż gdzieś w trasie...

co racja,to racja 8)