To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

michaello - 20-08-2009, 23:00

Heczok, mnie sie dosyc czesto zdarza jezdzic pod odcinke, a spalanie w trasie ostatnio miewam na poziomie 7,3 -7,6 z klima. Zauwazylem, ze lancer zaczal miec ewidentnie mniejszy apetyt na paliwo po przejechaniu 20000 km.
Anonymous - 20-08-2009, 23:11

...się jedzie, a spalanie? na paliwo jeszcze mnie stać, jak się to zmieni w garażu stoi 124 300D, będziemy oszczędzać. :wink:
co do ekonomiki tej wolnossącej, długowiecznej jednostki nie był bym aż takim optymistom :P
Natomiast odnośnie niższego spalania wraz z upływem kilometrów przejechanych naszymi miśkami zgadzam się w 100%

Heczok - 21-08-2009, 07:14

Bardzo możliwe, że tak jest ze spalaniem, że im większy przebieg tym mniej zasysa paliwa, poresztą wszyscy o tym mowią że tak jest (nawet w "Faktach" to wczoraj podawali ;) ), więc jak wszyscy tak mówią pozostaje tylko czekać. A u Was od jakiego przebiegu zmniejszył się apetyt na paliwo, po przekroczeniu 20k czy wcześniej ?
pekaes - 21-08-2009, 07:50

michaello napisał/a:
Heczok, mnie sie dosyc czesto zdarza jezdzic pod odcinke, a spalanie w trasie ostatnio miewam na poziomie 7,3 -7,6 z klima. Zauwazylem, ze lancer zaczal miec ewidentnie mniejszy apetyt na paliwo po przejechaniu 20000 km.

Cieszy mnie to niezmiernie :) .

U mnie na liczniku dopiero 350 km :) , zaś spalanie każdego dnia jest inne. Wczoraj na 30km trasie Grodzisk Maz. - Okęcie średnie spalanie wyszło na poziomie 7,6 l/100 km. Dziś na tej samej trasie i przy tych samych warunkach drogowych już 8,1 l/100 km... No ale dziś świadomie jechałem z nieco "cięższą nogą". Generalnie jednak staram się do 2000 km nie przekraczać 3000 obrotów... Mam nadzieję, że z tym spalaniem będzie jak piszecie.
Pozdrawiam,
K.

clash - 21-08-2009, 10:16

pekaes napisał/a:

No jak by moje spalanie spadło o jakieś 2 litry to bym był bardzo szczęśliwy.
Jednocześnie stało by się podejrzanie niskie jak na mój styl jazdy... ;)

piomic - 21-08-2009, 11:51

Bastek77 napisał/a:
co do ekonomiki tej wolnossącej, długowiecznej jednostki nie był bym aż takim optymistom
Jak go kupowałem w marcu 08 spodziewałem się okolicy 10, w końcu to 3l. Okazało się, że 8 to max jak się ciśnie, a że pojazd do ciśnięcia raczej nie jest, najfajniej się jeździ "majestatycznie", wtedy się mieści w 7.
tomekrvf - 22-08-2009, 17:21

Heczok napisał/a:
Bardzo możliwe, że tak jest ze spalaniem, że im większy przebieg tym mniej zasysa paliwa,

Silnik i inne mechanizmy docierają się.

pekaes - 22-08-2009, 17:25

No dobrze, a kiedy już się silnik dotrze, to o ile spadnie spalanie;-)? 0,5 l/100 km?

[ Dodano: 22-08-2009, 19:43 ]
Kolejne krótkie sprawozdanie nt. spalania. Dziś (sobota), godz. 17.30, trasa Grodzisk Maz. - Warszawa (Ochota). Na odcinku Grodzisk - Pruszków jazda w żółwim tempie. Średnia prędkość 47 km/h, obroty 2-2,2 tys., średnie spalanie 6,8 l/100km. Od Pruszkowa do Warszawy (dwupasmówka), przy mocniejszym nadepnięciu na pedał gazu, średnie spalanie na poziomie 7,2 l/100 km. Jestem kontent, choć przyznaję się, że jazda była bez klimatyzacji.

Tercel - 24-08-2009, 09:34

Mam przebieg 3000 km i średnie spalanie do tej pory wychodzi mi ok. 9,0 l i to przy dość ekonomicznej jeździe. Nie wierzę wskazaniom komputera i tankuję zawsze do pełna, gdyż te komputerowe znacznie się różnią od tych rzeczywistych. Poprzednia moja meganka 1.6 benzyna 107 km spalała co najmniej 2 litry mniej a komputerowe spalanie średnie wskazywało jak w szwajcarskim zegarku.
Pozdrawiam

scoro - 24-08-2009, 10:02

W weekend zrobiłem sobie ze znajomymi (w sumie 4os. + bagaże) wycieczkę z Lublina do Krakowa (przy okazji pozdrawiam wypasiony Kraków :mrgreen: ) - trasa przez Kielce 290km w jedną stronę ;-)
Gazu aż tak delikatnie nie traktowałem - editspalanie rzędu 7.5 do Krakowa i 7.8 z Krakowa - niby dużo , ale przyjemność z jazdy bezcenna :)

Nie pisz wiecej o takim lamaniu przepisow. Przynajmniej na tym Forum

jaca71 - 24-08-2009, 10:09

scoro napisał/a:
ale średnia w sumie wyszła ok. 72kmph - spalanie rzędu 7.5 do Krakowa i 7.8 z Krakowa - niby dużo , ale przyjemność z jazdy bezcenna :)

Ja zawsze myślałem że Szkoci to Krakusy wyrzuceni za rozrzutność, ale Wy tam w Lublinie to niezłe sknery jesteście... ;)

pekaes - 24-08-2009, 10:34

Tercel napisał/a:
Mam przebieg 3000 km i średnie spalanie do tej pory wychodzi mi ok. 9,0 l i to przy dość ekonomicznej jeździe. Nie wierzę wskazaniom komputera i tankuję zawsze do pełna, gdyż te komputerowe znacznie się różnią od tych rzeczywistych. Poprzednia moja meganka 1.6 benzyna 107 km spalała co najmniej 2 litry mniej a komputerowe spalanie średnie wskazywało jak w szwajcarskim zegarku.
Pozdrawiam

Moje poprzednie auto (też Meganka, 1.4, 95KM) powinno spalać jeszcze mniej niż Twoje... Nie miałem komputera pokładowego, więc nie wiem dokładnie ile, ale z obliczeń wychodzi, że w mieście moja Renia potrafiła wypić do ok. 8,5l/100 km...

risc - 24-08-2009, 13:56

Kilka spostrzeżeń odnośnie spalania.
Niedawno byłem w krótkiej trasie 300km - prędkość średnia 49km/h (większość trasy 70-90km/h, ale zdarzyło się też postać na światłach czy też koreczek, ale i 120km/h też zostało osiągnięte) spalanie 7.1l 90% trasy z klimą, generalnie najniższe spalanie jakie widziałem na wskaźniku to 7.0l i nie dało się zejść niżej. Dzisiaj byłem również w trasie - tym razem dużo krótszej 100km dokładnie taki sam styl jazdy jak na trasie 300km, prędkość średnia 47km/h, 0% klimy i spalanie 7.8l
Trochę to dziwne, no ale cóż... tym bardziej że wczoraj mała przejażdżka bo zaledwie 20km i spalanie 7.0l - podkreślę cały czas ten sam styl jazdy.

Pozdrawiam,
risc

clash - 25-08-2009, 12:46

Heczok, spalanie w mieście mam całkowicie nie unormowane. I w ogóle irytuje mnie ten komputer trochę. W moim poprzednim aucie jakoś normalniej to wyglądało. Tutaj te wartości skaczą jak porypane.
Generalnie miejskie spalanie mam w okolicach 12-14, co jest dosyć przerażające.

A co do dynamicznej jazdy to widzę że mamy to samo zdanie.

Luk - 25-08-2009, 12:59

clash napisał/a:
W moim poprzednim aucie jakoś normalniej to wyglądało. Tutaj te wartości skaczą jak porypane.

Pamiętaj, że tu średnie spalanie resetuje się po 4 godz. od wyłączenia silnika, więc za każdym razem jak ruszasz (po tych 4 godz.) liczy się od zera, czyli od wartości 30-40 l/100 :) Jak jedziesz na krótkim dystansie, to na początku masz np. 20-30 l/100, potem 15, a na koniec 10. Czyli do średniej brane jest pod uwagę te 30 l na początku... Oczywiście im dalej jedziesz, tym te 30 l "mniej znaczy".
Prawdopodobnie w poprzednim aucie średnie spalanie nie zerowało się samo, więc po całym dniu mogło być niższe. Tutaj w kompie masz również średnie spalanie zerowane manualnie (patrz instrukcja jak przełączyć) i to wskazanie powinno być bardziej "stabilne". Niestety nie da się go na stałe "wyciągnąć na wierzch" :(