To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

Owczar - 19-09-2013, 20:43

Jak wymontujesz to rozpoznasz. Te które dają się odpowietrzyć są dobre... Ale nie wiem czy jest sens takiej zabawy. Lepiej wymienić komplet i mieć święty spokój.
Vtec88 - 19-09-2013, 20:49

Chcialem wymienic komplet, ale niby te zamienniki tylko na kilka tys starcza i tez beda cykac.. Wiec chcialbym wymienic na Oryginalne uzywane
malina_drizzt - 19-09-2013, 22:14

Vtec88 napisał/a:
Chcialem wymienic komplet, ale niby te zamienniki tylko na kilka tys starcza i tez beda cykac.. Wiec chcialbym wymienic na Oryginalne uzywane

W swoim zgniłku wymieniałem cały komplet mniej więcej rok temu na zamienniki od Japeneze i po miesiącu znowu cykało.
Rozebrałem jeszcze raz i wymieniłem jeden nowy wadliwy.
Minął miesiąc i znowu to samo.
Potem zalałem ceramizer, cykanie zniknęło na jakieś 15 tys.km.
Ostatnio znowu stuka przy odpalaniu po dłuższym postoju w mniej więcej 1/3 porannych odpaleń.
Przy następnej wymianie oleju zamierzam część nowych popychaczy zastąpić starymi.
Z tego co pamiętam 3 popychacze stare miały na główkach wżery, ale wszystkie trzymały ciśnienie po zalaniu ropą.
Sprawdzałem to tak, że po zalaniu ropą i odpowietrzeniu naciskałem mocno kawałkiem deski tak jaka naciska sprężyna na popychacz.
Niektóre dało się wcisnąć lekko i szybko traciły ciśnienie, a niektórych nie dało się wcisnąć nawet na milimetr.
Z całego kompletu nowych niecała połowa według mnie nie do końca zachowuje się tak jak powinna.
Z perspektywy czasu nie zdecydowałbym się na komplet nowych popychaczy.
Zastanawiam się nawet czy jest sens grzebać się z tym jeszcze raz jeśli cyka tylko 2-3 minuty, a po rozgrzaniu cisza.
Jedno jest na 100% pewne w galancie poziom oleju zaraz pod kreską max należy traktować jako minimum. :D

Marcino - 19-09-2013, 23:47

Vtec88 napisał/a:
Jak rozpoznac uszkodzony ( cykajacy) popychacz ? Dzisiaj pojezdzilem troche po mechanikach z zapytaniem czy bylby ktos w stanie wymienc tylko uszkodzone ( cykajace) i nikt sie tego nie chce podjac..

Współczuje szukania, dla majstów z Tcz.. galant to wymysł, i nie chce się im bawić.
A sprawdzenie tak jak chłopaki napisali.
Pozdrawiam

Krzyzak - 20-09-2013, 08:36

Vtec88, chcesz 10 popychaczy kupić? - bo gdzieś u mnie się walają
nówki oczywiście

Tomii - 20-09-2013, 08:51

Vtec88 napisał/a:

u mnie już 2-lata (niecałe 30tyś km) zamienniki Oyodo dają radę, nic nie cyka, chyba że auto postoi z 4dni to cyknie 1sek. po odpaleniu.

Krzyzak - 20-09-2013, 14:05

jak magistrale olejowe, które napełniają popychacze są niedrożne lub nie trzymają ciśnienia, to można i codziennie popychacze zmieniać
podobnie jak z kwestią odpowietrzenia przed montażem

Vtec88 - 20-09-2013, 14:55

Duzo jest pracy przy wymianie popychaczy ? Bo kazdy miechanik zachowuje sie jakby to bylo przynajmniej V10. Mowia, ze jest bardzo duzo roboty bo trzeba rozrzad zdejmowac, walki i nikt sie tego niechce podjac... Jest moze jakis manual od tego ? sam sprobuje to zrobic...
Krzyzak - 20-09-2013, 15:44

masz pół litra ropy i 10 cm drutu wiązałkowego? - to dasz rade
gdzie mieszkasz w TCZ? - podjadę i pokaże co i jak

Vtec88 - 20-09-2013, 16:13

A jest mozliwosc zebys do mnie przyjechal i mi to zrobil, albo pomogl zrobic ? zaplaci Ci jak u mechanika :)
Krzyzak - 20-09-2013, 21:37

jest
pokażę Ci na 2-3 szt. a resztę sam polecisz
wezmę moje toole do trzymania popychaczy bo w V6 wypadają
zobaczysz jakie to proste

Hugo - 20-09-2013, 21:47

Vtec88 napisał/a:
to bylo przynajmniej V10. Mowia, ze jest bardzo duzo roboty bo trzeba rozrzad zdejmowac, walki i nikt sie tego niechce podjac...
Boże co za głąby. Nic z tych rzeczy nie trzeba zdejmować.
Krzyzak napisał/a:
wezmę moje toole do trzymania popychaczy bo w V6 wypadają
W 2,0 16V też :wink:
PABLO998 - 20-09-2013, 21:55

Vtec88 i Krzyzak jak możecie to poróbcie fotki ja też chętnie bym się za to zabrał, tylko brak mi odwagi :roll:
Krzyzak - 20-09-2013, 22:24

Hugo napisał/a:
W 2,0 16V też
Hmmm - to może 2.4 ma popychacze umieszczone tak, że nie wypadają... już sam nie pamiętam, ale któryś silnik tak miał.
Tomii - 20-09-2013, 22:51

PABLO998 napisał/a:
Vtec88 i Krzyzak jak możecie to poróbcie fotki ja też chętnie bym się za to zabrał, tylko brak mi odwagi :roll:

tu masz parę moich fotek:

http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=120

nie ma się czego bać ;)