Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?
Anonymous - 22-07-2010, 20:13
zbycho77 napisał/a: | A swoją drogą zastanawiam się do jakich aut przesiadają się ex-właściciele Carism, kiedyś prawdopodobnie mnie to czeka ... |
Jeżeli Carisma była za duża: do Lancerów; jeżeli za mała: do Galantów.
pawelsonx - 22-07-2010, 23:38
sprzedałem i od razu przesiadłem sie do scenica z 2001 roku silnik 1.4 16v (oszczędności bo dziecko mi się urodziło)
Anonymous - 23-07-2010, 18:58
Wymiana przepustnicy.Teraz czuc ze auto ma moc ,poprzednia nie dzialala prawidlowo.Natomiast teraz zastanawia mnie jedna kwestia ,otoz na obecnej przepustnicy auto dlugo mi tzryma na wysokich obrotach tak do 1500 nie wiem czy moze nie jest to wina czyjnika temperatury silnika,poprzednia przepustnica szybciej schodzila z obrotow tyle ze w niej nie bylo jednego magnesu moze dlatego tak szybko spadaly obroty i byly za niskie w granicach 500.Teraz natomiast tzryma w granicach 700-800.Moze macie jakies pomysly .
rysiul - 23-07-2010, 20:00
Czyszczenie przepustnicy przy okazji czyszczenie i smarowanie korkowca. Często zdarzało się że nie działało ssanie(gasł silnik) lub podbijane były obroty i nie chciały powrócić do nominalnego poziomu. Teraz do momentu, gdy silnik nie osiągnie optymalnej temperatury pracy obroty utrzymują się w okolicy 1500 obr/min. potem spadają do około 700. Co do subiektywnego wpływu na działanie silnika to autko zrobiło się niesamowicie żwawe.
cherminator - 23-07-2010, 23:10
naprawa czujnika otwartych drzwi od strony kierowcy, wykreciłem odpiełem przewód, rozebrałem. w środku jest kwadrat z blaszek wykonany, z tym że czunik używa tylko dwóch i te dwie sie wyrobiły, przekreciłem kwadrat i czujnik używa teraz te dwie nowe:) i znowy starczy na 12 lat:P:P
carpezo - 24-07-2010, 16:47
wymienione klocki, tarcze przód, łączniki stabilizatora i końcówki drążków.
w jednym kole piszczy coś czasami i grzeje się mocno felga. raz przejade ileś tam km i jest dobrze a raz piszczy i gorąca felga. klocek zacina się czy co? aha i tarcza z tej strony ma takie paski ciemne gdzie niegdzie a z drugiej strony jest idealnie srebrna. co z tym zrobić ?
emfranc - 25-07-2010, 09:03
12.06 wymieniony płyn hamulcowy i gumy stabilizatora na zadku - w końcu cisza
02.07 wymienione amorki z tyłu - Kayaba
03.07 nowy katalizator i środkowy tłumik
Carismaniak - 01-08-2010, 22:09
a u mnie wymyty caly silnik wymienione sworznie i ustawiona zbierznosc w przyszlym miesiacu bede sie przymierzal do przyciemnienia szyb w cari
kosek - 05-08-2010, 19:19
Wymiana tulei metalowo gumowej wahacza tylnego wleczonego u mechanika( 80 zł ), łączniki stabilizatora wymieniłem sam
http://www11.speedyshare....01%2C9%20TD.pdf
- nareszcie nic nie stuka
Jako ciekawostkę dodam, że tuleja na Allegro 49 zł a z Inter Cars 35 zł.
I może trochę odbiegnę od tematu, ale bardzo często ceny na Allegro są zdecydowanie wyższe niż w sklepach motoryzacyjnych "stacjonarnych".
pozdr.
skubi25 - 13-08-2010, 17:20
Ja wczoraj wymieniłem silniczek od spryskiwacza tylniej szyby. Dodam że zgadzam się z tym że niektóre części na allegro są droższe niż w sklepie np wspomniany silniczek na allegro zamiennik 49 zł + przesyłka a w sklepie taki sam kupiłem za 22 zł
Anonymous - 13-08-2010, 20:51
Witam
A ja po kilku dniach zmagań skończyłem picowanie autka
Kupiłem kosmetyki Meguiar's (glinka, pasta ścierna do likwidacji rysek i wosk). Niestety z braku odpowiednich urządzeń i trochę z obawy przed uszkodzeniem lakieru całą robotę wykonałem ręcznie przy pomocy gąbeczek i ręczników. Niestety na srebrnym lakierze efekt mojej pracy nie jest może powalający pod względem wizualnym, ale za to jaki lakier ma teraz poślizg
SHARK1979 - 13-08-2010, 20:56
Cytat: | A ja po kilku dniach zmagań skończyłem picowanie autka |
Też się przymierzam do czegoś takiego bo Wilkasy nadbiegają i też ręcznie na czarnym
arthus napisał/a: | Kupiłem kosmetyki Meguiar's | jak cenowo to wychodzi
Anonymous - 13-08-2010, 22:35
A więc tak :
- glinka 34 pln - kupiłem na allegro jedną z tańszych
- ScratchX 2.0 58 pln - do dużych rysek - stosowałem miejscowo aplikatorem gąbką - można pominąć jeśli masz lakier w przyzwoitym stanie
- SwirlX 55 pln - do małych rysek aplikowane na całą karoserię aplikatorem gąbką
- Nxt Tech Wax 2.0 100 pln - wosk - nałożony gąbką i wypicowany taką jakąś frotką Even-Coat
- Even-Coat Applicator Pad (2-pack) 25 pln
- Soft Foam Applicator Pad (2-pack) 18 pln
W sumie zapłaciłem około 300 pln za wszystko z tym, że zużyłem maksymalnie 30% zawartości, więc realne koszty to około 100 pln.
Niestety ręczna robota jest koszmarna (szczególnie glinkowanie), następnym razem spróbuję jednak delikatnie popróbować jakąś maszynką polerską.
Jeśli chodzi o efekty? Na 100% znikną ryski koliste widoczne w odbijającym się słońcu oraz znikną lub zmniejszą się małe i średnie ryski. Jakieś większe przerysowania pozostaną.
Po zastosowaniu wszystkiego pod dłonią lakier jest idealnie gładki - wrażenie jak by tarło się lód lub coś innego z idealnym poślizgiem.
PS na YouTube jest pełno filmików instruktażowych - wystarczy wpisać nazwę produktu.
Pozdrawiam
Arthus
pawelsonx - 13-08-2010, 22:57
nie lepiej mokry papier 2000 a potem m3 fast cut zielony korek
SHARK1979 - 14-08-2010, 06:16
arthus, dzięki, troszke kasy poszło widze
|
|
|