Nasze Miśki - Powrót do przeszłości
Krzyzak - 01-07-2020, 20:39
żadne z wymienionych mi nie podpasowały
w pierwszej chwili myślałem o nokian, ale o ile sama jazda jest OK, to są dość głośne
ja teraz kupuję tylko michelin crossclimate - trochę drożej, ale jak policzysz czas eksploatacji, brak wymian co roku, to wyjdzie, że dołożysz 3zł miesięcznie i masz dużo lepsze opony
jacek11 - 01-07-2020, 22:34
Miałem pomysł na wielosezonowe, ale tutaj już wchodzi do gry wymiana kompletu, a to już jest koszt ok. 2400 zł. To czterokrotnie większy budżet, niż ten który udało mi się w jakiś dziwny sposób wyliczyć.
Do tego na przedniej osi mam całkiem nowe opony, i szkoda by było ciepnąć je w kąt.
Może faktycznie Dębice zakupić. Już słyszałem kilka dobrych opinii, i choć by wytrzymały trzy sezony, to i tak dobry wynik jak na taką oponę.
Gdzieś tam w głowie snuje mi się plan na zmianę auta, ale czasy trudne są, i trochę mi się to odwlecze chyba.
Hugo - 01-07-2020, 22:57
2,0 16V na oponach o szerokości 225 ma już trochę ciężko i zamula. Co do opon to wiele już miałem, ale tak świetnych opon jak Hankooki jeszcze nigdy. Z przodu mam Hankook Ventus V12 Evo, a z tylu Hankook Ventus Prime 3. Te z tyłu są w ogóle niesłyszalne, przednie z racji części bieżnika w jodełkę trochę słychać na szorstkim asfalcie, ale na gładkim cisza. I to przy szerokości 225. Na suchym i mokrym dają spory zapas bezpieczeństwa, jak z każdymi oponami na początku ostrożnie w mokrych zakrętach, ale już po kilku razach biorę je na ostro Nawet całkowicie nowe Dunlop Sport Maxx RT były od nich głośniejsze, mimo, że miały niby 68dB na etykiecie... Nigdy już nie kupię innych opon, tzn. innego producenta. Jeździłem na nich również tej "zimy", której nie było, ale parę razy było ślisko i zero rzucania, pływania itp.
jacek11 - 02-07-2020, 06:12
Słyszałem dobre opinie na temat hankooków , i dlatego jest to jeden z typów. Może je kupię.
Juiceman - 02-07-2020, 10:35
Ja polecam imperiale co prawda tylko w letniej wersji i tylko na 17'sce. A i kpl. kupisz za grosze.
Póki co minus to taki że przy 3 sezonie są nieco głośniejsze niż na początku, natomiast mięsa jeszcze sporo mają : )
jacek11 - 02-07-2020, 12:08
Imperiale to ryżowe gumy są. Jakoś nie mam przekonania.
Krzyzak - 02-07-2020, 19:51
Juiceman napisał/a: | polecam imperiale co prawda tylko w letniej wersji i tylko na 17'sce | z kolei ja kupiłem auto na tych oponach, ale to były zimówki i 15" i byłem pozytywnie zaskoczony - jeździłem na nich 2 lata ciągle, przebieg ok. 40 tkm w tym czasie, jeszcze trochę poprzedni właściciel
co prawda auto było okrutnie głośne samo z siebie (renault), ale opony wspominam nadzwyczaj dobrze
Bzyk_R1 - 02-07-2020, 22:55
Za mną 2 sezony na Imperial EcoSport2. Na prawdę polecam bo opony za grosze a jakościowo bardzo fajne. Kupiłem komplet 17" za 668zł a po 2 latach sprzedałem za 500zł. Powód sprzedania to zwyczajnie chęć przetestowania czegoś innego, z oponami nic złego się nie działo.
jacek11 - 08-07-2020, 22:28
No i dokonało się. Hankook Ventus Prime 3 , w rozmiarze 225x45x17 siadły na tylnej osi. Opony nowe, z tego roku, i mimo że szlag mnie trafiał jak płaciłem kurierowi, to po montażu, i pierwszych kilometrach banan z pyska nie schodził Te opony są naprawdę ciche, i na mokrym asfalcie dają poczucie pewności.
Teraz sytuacja się zmieniła, i słyszę Yokohamy które są na przedniej osi, i chyba któreś łożysko z tyłu.
Marcino - 09-07-2020, 09:13
jacek11 napisał/a: | Teraz sytuacja się zmieniła, i słyszę Yokohamy które są na przedniej osi, i chyba któreś łożysko z tyłu. |
Włącz głośniej radio....:)
jacek11 - 09-07-2020, 15:34
Słuchanie głośnej muzyki podczas jazdy samochodem, jest bardzo niebezpieczne. Może nie dla wszystkich, ale ja nie potrafię się skupić jak jest głośno. Na dyskoteki w młodości też nie chodziłem tańczyć, tylko na polowanie
Hugo - 09-07-2020, 19:34
Hankook Ventus Prime 3 są genialne, będziesz długo zadowolony
jacek11 - 08-08-2020, 17:20
Galanciarze. Dajcie jakiś pomysł, gdzie jeszcze szukać przyczyny stukania z przodu auta. Jest to sporadyczny dźwięk, i bardzo podobny do stukania sworznia.
Wahacze przepatrzone, w sensie wyjęte z auta, wkręcone w imadło, i dokładnie sprawdzone. Luzów brak.
Łączniki stabilizatora, oraz jego poduszki również bez uwag.
Amortyzatory na stanowisku pokazały 73% sprawności, sprężyny lekko zardzewiałe w kilku miejscach, ale auto z przodu stoi prawidłowo, i prowadzi się też dobrze.
Kończą mi się pomysły, co może jeszcze powodować stukanie.
Są luzy na prowadnicach zacisków, ale napchałem tam smaru, i zrobiło się ciasno.
Łożyska niedawno wymieniane, nie mają luzów.
Piszcie co jeszcze sprawdzić, bo ja już nie mam pomysłu
Krzyzak - 08-08-2020, 21:15
zawiasy maski, przekładnia kierownicza
jacek11 - 08-08-2020, 23:56
Krzyzak napisał/a: | zawiasy maski, przekładnia kierownicza |
Przekładnia sucha, ale drążki kierownicze to jest pomysł
|
|
|