[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Owczar - 22-06-2016, 22:58
W trybie Eco tez. W tym trybie komputer pozwala na wyższe fluktuacje temp unikając włączania na biegu jałowym.
Mango89 - 22-06-2016, 23:36
Koledzy mam problem. Klima działa, wszystko nabite, ładnie mrozi, do momentu kiedy nie postoi na słoncu i sie nagrzeje, przestawie w cień troche postoi i jest ok, czy to moze byc wina czujnika nasłonecznienia? wyłaczałby on klimatyzacje?
WreX - 22-06-2016, 23:50
Mango89, jak auto na słońcu rozgrzeje Ci się do 50-60 stopni a nawet więcej to sam sobie odpowiedz czemu klima od razu nie chłodzi skoro wszystko jest tak nagrzane że promieniuje ciepłem jeszcze pewnie przez pół godziny.
Mango89 - 23-06-2016, 00:14
No chyba klima jest po to zeby to schłodzić, a tu sie nawet sprezarka nie załaczy, i jak wsiade i bede jezdził w słoncu to sie dalej nie włacza, gdyby chodziła a nie dawała rady schłodzic to co innego, a jak ona ma sie właczyc dopiero jak jest chłodno to po co taka klima w aucie:P
komarsnk - 23-06-2016, 00:49
Mango89, też tak miałem - sprężarka chodziła tylko w średnie upały, w duże nie Winna była za duża przerwa sprzęgiełka na kole pasowym. Nie chciało się załączyć. Wyjąłem jedną podkładkę i już mieściło się normie z manuala
Krzyzak - 23-06-2016, 08:15
U mnie się takie coś zdarzyło gdy przez źle dobrany oring straciłem ponad połowę czynnika - widać było gdzie, bo sprężarka zielona się zrobiła. Teraz nie wiem czy wtedy kwestia braku działania w upałach 30* i więcej to kwestia ciśnienia czy zamarzania zaworu rozprężnego.
Marcino - 23-06-2016, 15:39
U mnie w upalne dni w korkach chłodzi ale słąbiej, raz że wnętrze nagrzane, a dwa że powoli gubię lamelki w chłodnicy. Dziś rano np mimo 24 na zewnątrz chodziła w trybie Eco aż za mocno.
Myślałem zeby zaizolować rurki pod maską - zimną strone szczegónie, ale czy czasem nie zamarznie mi jakiś zawór z tego powodu?
zyziowaty - 23-06-2016, 23:37
Mango89 napisał/a: | Koledzy mam problem. Klima działa, wszystko nabite, ładnie mrozi, do momentu kiedy nie postoi na słoncu i sie nagrzeje, przestawie w cień troche postoi i jest ok, czy to moze byc wina czujnika nasłonecznienia? wyłaczałby on klimatyzacje? |
Stawiałbym na reakcję czujnika ciśnienia w układzie klimatyzacji - większa temperatura=większe ciśnienie=odłączenie układu. Podsumowując - za dużo czynnika, lub przytkany układ (zazwyczaj osuszacz).
pzdr
zyziowaty
Mango89 - 23-06-2016, 23:56
Nic nie jest zapchane ani nie brakuje czynnika ani nie jest za duzo jak sie właczy sprężarka to jest bajka. problem w tym ze sie właczy dopiero jak sie zrobi chłodno. Spróbuje troche zmniejszyc szpare na sprzęgiełu ale nie wiem czy to pomoze, musze sie za to wziąc, sprawdze czy prąd dochodzi bo moze cewka jak sie nagrzeje to ma zwarcie i nie załacza.
Krzyzak - 24-06-2016, 08:00
Odległość sprzęgła jest opisana w manualu - zdaje się 0.3-0.7 mm może mieć. U mnie jest 0.5 bo mierzyłem gdy zmieniałem łożysko pod sprzęgłem.
pipi_ja - 24-06-2016, 09:47
Mango89 napisał/a: | Nic nie jest zapchane ani nie brakuje czynnika ani nie jest za duzo jak sie właczy sprężarka to jest bajka. problem w tym ze sie właczy dopiero jak sie zrobi chłodno. Spróbuje troche zmniejszyc szpare na sprzęgiełu ale nie wiem czy to pomoze, musze sie za to wziąc, sprawdze czy prąd dochodzi bo moze cewka jak sie nagrzeje to ma zwarcie i nie załacza. |
Ale co się dzieje tak właściwie? Wcale nie rusza nawet na moment czy ruszy i się wyłączy? Sprawdź to zaraz po odpaleniu bo to dość istotne.
Kaucz - 24-06-2016, 12:59
Nabiłem godzinę temu klimę. Przestało w ogóle chłodzić, jeszcze rano chłodziło jako tako, ale jednak. Z nawiewu lawa wręcz leci. Co mogło pójść nie tak? Czynnika odessało 430g, weszło 690g.
Owczar - 24-06-2016, 13:06
Włącza się czy nie?
Kaucz - 24-06-2016, 13:09
Słyszę wyraźnie, że się załącza, ale nic nie chłodzi.
Owczar - 24-06-2016, 13:40
No to zobacz czy załączenie jest tożsame z obrotami sprężarki. Rzuć okiem na sprzęgło, czy po włączeniu kręci się zewnętrzna część koła pasowego. Jeśli nie to wina sprzęgła. Jeśli tak, to obstawiam zgon sprężarki.
|
|
|