[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Owczar - 14-05-2013, 19:16
Wahacze dolne proste. Wymieniaj póki Ci koło nie odpadło.
fj_mike - 14-05-2013, 21:14
Owczar napisał/a: | Wahacze dolne proste. Wymieniaj póki Ci koło nie odpadło. |
Dokładnie. Szukaj uszkodzonych osłon sworzni. Tam gdzie jest uszkodzona, na 90% sworzeń ma dosyć. Wstrzyknij oleju i sprawdź czy ucichnie.
Savage995 - 16-05-2013, 17:50
Cytat: | Gdy na tym sworzniu pojawi się luz może się pogorszyć trakcja, ponieważ luz wpływa na zbieżność. Przy dużym luzie aut może ściągać na stronę po której uszkodzony jest sworzeń. Dodatkowe symptomy to ciężko działający układ kierowniczy i problemy z odbijaniem kierownicy podczas jazdy. Diagnoza przez odkręcenie sworznia i wybicie ze zwrotnicy. | u mnie trakcja jest ok nie sciąga w żadną stronę. A jakie firmy polecacie?
jafo2 - 16-05-2013, 22:48
Szybkie pytanko,
zamierzam wymienić tuleje w wahaczu wleczonym + zwrotnica, mam poliuretany lecz kupowałem je jeszcze do wcześniejszego galanta z 1999 r po pierwszym lifcie.
Teraz mam gala po drugim lifcie 2001 r.
Czy zmieniło się coś w zawieszeniu między tymi rocznikami?
Czy tuleje wahacza i zwrotnicy będą pasować?
WINIU1990 - 17-05-2013, 16:40
Owczar napisał/a: | Wahacze dolne proste. Wymieniaj póki Ci koło nie odpadło. |
ŚWIĘTE SŁOWA ja już to przerobiłem
Łysy88 - 11-06-2013, 18:32
Witajcie,
mam w zasadzie dwa problemy z Miśkiem. Na początku napiszę że oczywiście byłem na stacji diagnostycznej - akurat przegląd mi się skończył - ale nic nie wyszło na szarpakach.
Pierwszy problem to skrzypienie w przednim lewym kole. Pierwsza moja myśl to wahacz dolby prosty, ale z kolei skrzypi tylko kiedy naciskam na auto, na dużych wybojach - przy skręcaniu kierownicą jest cichutko.
Drugi problem to skrzypienie z tyłu, przy obydwu kołach, ale takie troche inne, jakby coś ocierało o siebie. Nawet kiedy trzasnę drzwiami z tyłu to ten dźwięk się wydobywa. Do tego kiedy jadę po dużych nierównościach (tylko dużych) to występują stuki, jakby metal o metal tłukł - diagnosta wchodził pod samochód i sprawdzał stabilizator bo myślałem że to to ale jednak nie.
Proszę o podpowiedzi, gdzie szukać itp bo z zawieszeniem wielowahaczowym nie miałem wcześniej do czynienia a tak mnie to... denerwuje że już spać nie mogę po nocach...
Krzyzak - 12-06-2013, 07:40
Łysy88 napisał/a: | skrzypienie z tyłu, przy obydwu kołach |
2 rzeczy:
- amortyzatory - osłony w EA są kiepskie i puszczają wodę na tłoczysko, więc tam skrzypi często
- szczęki ręcznego - jeśli skrzypienie jest na postoju przy zaciągniętym hamulcu (ale z tym nic nie zrobisz)
Łysy88 - 12-06-2013, 10:25
Krzyzak napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | skrzypienie z tyłu, przy obydwu kołach |
2 rzeczy:
- amortyzatory - osłony w EA są kiepskie i puszczają wodę na tłoczysko, więc tam skrzypi często
- szczęki ręcznego - jeśli skrzypienie jest na postoju przy zaciągniętym hamulcu (ale z tym nic nie zrobisz) |
Tył ogólnie siedzi niżej... Ręcznego praktycznie nie ma więc to raczej nie on Właśnie mam wrażenie że skrzypi u góry amortyzatora - albo wahacz górny...
ALEX-77 - 12-06-2013, 19:36
Panowie ,mam do wymiany końcówki drążków kierowniczych ,ale napewno same drążki też mogą okazać się zuzyte i tu moje pytanie: jak z dostępnością do tych drążków ? da radę żabką ? czy muszę mieć ten specjany klucz do drążków ?wymieniał ktoś już ? może jakaś podpowiedz itp...
robertdg - 12-06-2013, 20:24
Bez problemu zwykłym kluczem 30mm albo 32mm, tylko trzeba kontry poodginać
ALEX-77 - 12-06-2013, 22:33
robertdg napisał/a: | Bez problemu zwykłym kluczem 30mm albo 32mm, tylko trzeba kontry poodginać |
zwykłym płaskim kluczem dam radę ? no to spoko ,myślałem że tam ciężko z dojściem będzie miał klucz płaski ,ale ok będę próbował bo kupywać na jeden raz specjany klucz do drążków nie ma sensu ,pytam bo po ostatnich naprawach przez moich mechaników z okolicy postanowiłem w miarę możliwości sam przy Galu porobić ,mam jeszcze do wymiany przegub zew. powiedzcie proszę co najlepiej wypiąć żeby go wydobyć z piasty ?
Hugo - 12-06-2013, 23:46
ALEX-77 napisał/a: | mam jeszcze do wymiany przegub zew. powiedzcie proszę co najlepiej wypiąć żeby go wydobyć z piasty ? | Sworzeń wahacza prostego i/lub sworzeń wahacza górnego.
Krzyzak - 13-06-2013, 07:44
wystarczy górnego - sprawdzone
ale i tak musisz półoś wyjąć do zbijania przegubu
Hugo - 13-06-2013, 07:57
Krzyzak napisał/a: | wystarczy górnego - sprawdzone | To samo ze sworzniem prostego
Krzyzak - 13-06-2013, 08:04
tylko górny łatwiej wypiąć, bo mniejszy stożek i siła 25Nm
dodatkowo w dolnym trzeba popuścić tuleję do widelca amortyzatora - inaczej sworzeń nie wyjdzie - ergo pracy dużo więcej
|
|
|